Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάσαμε την περίφημη ανακοίνωση Σαλαγκούδη, αλλά το πολιτικό πρόβλημα ή μάλλον το πρόβλημα πολιτικής και ηθικής παραμένει. Ο κ. Σαλαγκούδης προέτασσε γενναίως τα στήθη του κατά των ΠΑΣΟΚικών ΜΑΤ για να μην περάσει η επένδυση στη Χαλκιδική. Έρχεται μετά και την περνάει. Επίσης, μας λέει ότι δύο ημέρες αφότου κατήγγειλε τον εν λόγω Ρουμάνο, αυτός έκανε δηλώσεις ότι ήταν νεανικό παράπτωμα, τότε δεν βγήκε ο κ. Σαλαγκούδης να πει, εντάξει ήταν νεανικό παράπτωμα. Το ανακάλυψε όταν έγινε υφυπουργός. Δεν προκύπτει πρόβλημα πολιτικής ηθικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα εξαντλήθηκε από χθες. Η απάντηση του κ. Σαλαγκούδη είναι αναλυτική, επαρκής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νομίζετε ότι και οι εντυπώσεις που άφησε εξαντλήθηκαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η απάντηση του κ. Σαλαγκούδη είναι και αναλυτική και επαρκής.

ΒΛΑΧΟΣ: Ζήτησε συγγνώμη από τον επενδυτή ο κ. Σαλαγκούδης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, ο κ. Σαλαγκούδης ο ίδιος παραδέχτηκε δημοσίως ότι ήταν υπερβολικό αυτό που έκανε, άρα παραδέχεται ο ίδιος ότι υπάρχει πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός, δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε την απάντησή του στις δύο ερωτήσεις του κ. Αλαβάνου και του κ. Κωνσταντόπουλου, άφησε να εννοηθεί -εγώ το κατάλαβα ευθέως τουλάχιστον- ότι τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραποιούν την πραγματικότητα. ισχύει κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραχάλιος, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του «ALPHA» αποκάλυψε δύο νέες περιπτώσεις υπεξαίρεσης χρημάτων στις Νομαρχιακές Επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας στο Λασίθι και στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα διατύπωσε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται άμεσα αυτοκάθαρση. Η κυβέρνηση πώς σχολιάζει την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και μάλιστα τόσο πυκνά να εμφανίζονται στην επικαιρότητα και αν εσείς συμφωνείτε με την άποψη του κ. Καραχάλιου ότι χρειάζεται γρήγορη και άμεση αυτοκάθαρση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρατε μια δήλωση που αποδίδετε στον κ. Καραχάλιο. Όχι ότι αμφισβητώ αυτά τα οποία μου μεταφέρετε, αλλά θα ήθελα πρώτα να δω το πλήρες κείμενο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όπου εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά, σε τοπικό επίπεδο, η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε, έχουν δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Όπου εκρίθη ότι υπήρχαν στοιχεία, οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εκφράζει μία άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία συνολικά χρειάζεται αυτοκάθαρση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι μου μεταφέρετε μια δήλωση, την οποία δεν γνωρίζω. Δεν αμφισβητώ αυτά που μου λέτε, αλλά δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω κάτι του οποίου δεν γνωρίζω την ακριβή διατύπωση.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Επικαλούμενος μια έρευνα για τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το 20% των δημοσιογράφων είναι εξαρτημένοι και υποτελείς. Εσείς με αυτή την άποψη συμφωνείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε και πάλι δηλώσεις, οι οποίες φέρονται να έχουν γίνει σε μια συνέντευξη. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν ξέρω.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι δεν το ξέρετε δεν είναι δική μας ευθύνη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω επ@ακριβώς τις δηλώσεις όλων των στελεχών.

ΒΛΑΧΟΣ: Διότι ο κ. Καραχάλιος είναι ένας από τους συμβούλους του Πρωθυπουργού. Εάν λοιπόν θεωρεί ο Πρωθυπουργός μέσω του κ. Καραχάλιου ότι το 20% των δημοσιογράφων είναι εξαρτημένοι και υποτελείς, πρέπει να δώσετε τα ονόματα. Εκτός και αν υπάρχει μια διαδικασία να υπάρξει λάσπη να τρομοκρατηθούν οι δημοσιογράφοι για να μην κάνουν κακές ερωτήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ κ. Βλάχο. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν ελεύθερα τις ερωτήσεις που θέλουν και από την κυβερνητική πλευρά δίνουμε απαντήσεις. Δεν νομίζω ότι εμείς ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε σε οποιαδήποτε περίπτωση να κάνουμε αυτό το οποίο υπαινίσσεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καραχάλιος πάντως είναι σύμβουλος του κ. Καραμανλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Καραχάλιος έχει συγκεκριμένη θέση στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Και συμβουλεύει και τον κ. Καραμανλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε αναγωγές τις οποίες εγώ δεν θέλω να επιβεβαιώσω με αυτό τον τρόπο. Επιτρέψτε μου να επιλέγω τις λέξεις που θα χρησιμοποιώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, θέλω να πω ότι οι απόψεις του έχουν κάποια σημασία. Δεν είναι ένας τύπος που σηκώθηκε το πρωί και είπε τι να κάνω σήμερα, ας πάω σε ένα ραδιόφωνο να αρχίσω να βρίζω δεξιά και αριστερά. Εκφράζει ένα κλίμα, το οποίο το εκφράζει δυνατά και δημοσίως. Και καλά κάνει. Μόνο που πρέπει να υπάρχει και ονοματεπώνυμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες προσπάθειες και αν κάνετε δεν θα με ωθήσετε στο να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν έχω ακούσει και δεν γνωρίζω επακριβώς της διατύπωσή του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ας ξεχάσουμε ότι το είπε ο κ. Καραχάλιος. Κατά τη δική σας άποψη το 20% των δημοσιογράφων είναι υποτελείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε να έχω πει εγώ τέτοιο πράγμα;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μέχρι ποιας ηλικίας δικαιολογούνται νεανικά παραπτώματα του τύπου εμπόρων ναρκωτικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν αναφέρεστε και πάλι στο θέμα του κ. Σαλαγκούδη, θα επιμείνω σε αυτό το οποίο σας είπα. Η απάντηση που έχει δώσει ο κ. Σαλαγκούδης, είναι και αναλυτική και επαρκής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η εκτίμησή του για τα νεανικά παραπτώματα, κατά τη γνώμη σας, είναι πολιτικά ορθή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν όσων έχω αναφέρει μέχρι στιγμής.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Ρέππας μιλώντας στον ALPHA RADIO το πρωί, είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έλθει ξανά στην κυβέρνηση θα κάνει μια νέα απογραφή. Πιστεύεται ότι χρειάζεται η οικονομία μια νέα απογραφή; Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για την απόφαση επιβολής προστίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στις τράπεζες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοούσε ο κ. Ρέππας. Μήπως εννοεί ότι θα γυρίσει στις λογιστικές πρακτικές που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ κατά τη δική του διακυβέρνηση; Αυτό ξέρετε το έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που με ρωτήσατε: Όπως γνωρίζετε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στη διαρκή προσπάθεια, στην οποία έχει αποδυθεί, φροντίζει ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, όπου κρίνεται ότι αυτά τα συμφέροντα δεν γίνονται σεβαστά όπως θα έπρεπε από εκείνους με τους οποίους συναλλάσσονται οι Έλληνες καταναλωτές. Το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θίγετε, αφορά περιπτώσεις, όπου οι τράπεζες δεν εφάρμοζαν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απαγορεύει να χρεώνονται με χρηματική ποινή όσοι καταναλωτές προεξοφλούν πρόωρα τα δάνειά τους. Η Γραμματεία Καταναλωτή, μελέτησε καταγγελίες που είχαν υποβληθεί. Επικοινώνησε με τις τράπεζες και πέτυχε δύο πράγματα. Πρώτον, να αποχρεωθούν όσοι κατήγγειλαν τέτοιες πρακτικές @καταναλωτές δηλαδή- από τις ποινές που τους είχαν επιβάλει οι τράπεζες. Δεύτερον οι τράπεζες με το υπόμνημα που έστειλαν στην Γραμματεία Καταναλωτή να αποδεχθούν το γεγονός ότι στην πράξη παραβίαζαν τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Η επιβολή των προστίμων στις τράπεζες είναι μια συνέχεια αυτών που έχουν επιβληθεί στα σούπερ-μάρκετ. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον πολίτη, είναι ενεργός σύμμαχος απέναντι σε ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα όπως είναι οι τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την έγνοια που έχει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εχετε κάποια νεότερη ενημέρωση σε σχέση με το Σκοπιανό, δεδομένου ότι και η κ. Μίτρεβα είναι στη Ρόδο και προφανώς συνομιλεί με τον κ. Μολυβιάτη και δεδομένου ότι πυκνώνουν και οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι έρχεται και τρίτη δέσμη προτάσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησε επ` αυτού ο κ. Ρουσόπουλος. Κατ` αρχάς, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε αρίθμηση των προτάσεων. Αυτή η διαδικασία είναι συνεχής. Διαρκεί 10 χρόνια, όπως γνωρίζετε, δηλαδή από την ενδιάμεση συμφωνία που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 και η οποία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σε αυτή τη διαρκή διαδικασία, η οποία έχει διάφορα στάδια, δεν έχουμε να προσθέσουμε, αυτή τη στιγμή, τίποτα άλλο, πέρα από όσα έχουν πει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει μια καταγγελία στην «Καθημερινή» σήμερα, καθηγητού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Διαβάζω στα «ΝΕΑ» ότι είναι για 60.000 ευρώ. Πρόκειται για το κλείσιμο του ινστιτούτου ιατροδικαστικής και τοξικολογικής έρευνας, με αποτέλεσμα αυτό να το εκμεταλλεύονται ακόμη και έμποροι ναρκωτικών για να παίρνουν χαμηλότερες ποινές φυλάκισης. Τι γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχει η «Καθημερινή» θέμα σε ολόκληρη σελίδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα. Εντός της ημέρας θα σας δώσω γραπτή απάντηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, προέκυψε ένα ακόμη θέμα. Αφορά τις καταγγελίες του κ. Καμμένου για τη διευθύντρια εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Θεωρώ πως αυτό αποτελεί ευθεία επίθεση κατά του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο προϊσταται ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακουσα αυτά που ειπώθηκαν στη Βουλή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τον αποδοκίμασε ο κ. Σούρλας και ο κ. Πολύδωρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγινε συζήτηση στη Βουλή. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από αυτά που ειπώθηκαν στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ρώτησα για τον κ. Βαϊτσο. Μήπως σας ενημέρωσε ο Υπουργός να μου απαντήσετε, εάν του ανανεώσατε τη θητεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών κ. Λιάπη, ανανεώθηκε για δύο χρόνια η θητεία του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας του Αερολιμένα Αθηνών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτός συμπεριλαμβάνεται στα «γαλάζια παιδιά» ή παραμένει «πράσινος»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δείγμα, για μια ακόμη φορά, αυτού που έχει πει κατ@ επανάληψη η κυβέρνηση: Οι άξιοι παραμένουν στη θέση τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο θα γίνει και με τον κ. Γιαννακό του ΟΣΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχει λήξει η θητεία του;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα λήγει. Θα την ανανεώσετε και αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας λήξει πρώτα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 October 2005 - 13:05:12 UTC