Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το κείμενο της παραίτησης θα σας διανεμηθεί από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Πρώτον, ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Ρεγκούζα και δεύτερον, αν η παραίτησή του σηματοδοτεί ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί. Εντός των προσεχών ημερών, θα ανακοινωθεί ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Ρεγκούζα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντηση είναι όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Ρεγκούζας; Γιατί δίνετε την εντύπωση ότι μια έντρομη κυβέρνηση υπό το βάρος των τηλεοπτικών εντυπώσεων, προβαίνει σε πράξεις τις οποίες δεν υποχρεούται αναγκαστικά να προβεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από πού έχετε αυτή την εντύπωση. Σας είπα ότι ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλοι ξέρουμε ότι υπήρξε κάποιος λόγος για να την υποβάλει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα το συμπέρασμά σας είναι αυθαίρετο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλοι ξέρουμε ότι υπήρχε κάποιος λόγος για την υποβάλει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει λόγους τους οποίους αναφέρει στην επιστολή του. Διαβάστε την πρώτα και εν συνεχεία ρωτήστε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Ρεγκούζας έκρινε μόνος του ότι θα πρέπει να υποβάλει παραίτηση ή υπήρξε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, και κατόπιν συζήτησης κρίθηκε ότι θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη με την πρώτη μου δήλωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πριν από την τηλεοπτική εκπομπή που όλοι παρακολουθήσαμε χθες στον ALPHA, υπήρξαν μια σειρά δημοσιεύματα στη Θεσσαλονίκη για τις σχέσεις του κ. Ρεγκούζα με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, εκδότη, καναλάρχη στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν κρίθηκε τότε σκόπιμο ο κ. Ρεγκούζας να παραιτηθεί, αφού ήταν γνωστός και ο βίος και η πολιτεία του καναλάρχη, αλλά και η προνομιακή σχέση που διατηρούσε με τον υφυπουργό Οικονομίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τα δημοσιεύματα αυτά και δεν γνωρίζω σε καμία περίπτωση να υπήρχε τέτοια προνομιακή σχέση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Την παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. πρώην υφυπουργός, ενώπιον της κάμερας. Είπε δηλαδή δεν μου το ζητήσατε, αλλά εγώ φρόντισα να σας στηρίξω με κρατική διαφήμιση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε Μέσα Ενημέρωσης εν γένει. Θέλω να σας θυμίσω ότι για το θέμα της κρατικής διαφήμισης, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, στο Υπουργικό Συμβούλιο, προ ολίγων μηνών και μετά από συνεννοήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, η κυβέρνηση ήδη έχει εκδώσει εγκύκλιο για το πώς διανέμονται οι κρατικές διαφημίσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Ρεγκούζας και αν ναι, τι ακριβώς σας είπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιους λόγους ο κ. Καραμανλής έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Ρεγκούζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρονται οι λόγοι στην παραίτηση του κ. Ρεγκούζα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας έχει τη δική του άποψη. Ο Πρωθυπουργός γιατί έκανε αποδεκτή την παραίτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να κατανοήσετε την απάντηση. Αν δεν έχετε διαβάσει το κείμενο της παραίτησης του κ. Ρεγκούζα, δεν μπορείτε να μου κάνετε αυτή την ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, δεν φταίμε εμείς που δεν μας έχετε δώσει το κείμενο της παραίτησης. Εσείς έπρεπε να είχατε φέρει την ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα, όχι εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω για πολλοστή φορά, να υποβάλετε ερώτηση και να περιμένετε απάντηση. Αν θέλετε να μιλάτε μόνος σας, έχετε το χρόνο. Παρακαλώ, συνεχίστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πείτε μου λοιπόν για ποιο λόγο ο κ. Καραμανλής έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Ρεγκούζα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεται ο λόγος στην επιστολή του κ. Ρεγκούζα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Πολύζος απεπέμφθη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Τίθεται τέτοιο ζήτημα για τον κ. Ρεγκούζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιους λόγους προβάλλει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ρεγκούζας; Προβάλλει λόγους ευθιξίας ή προβάλλει λόγους ότι υπάρχει μια συνωμοσία σε βάρος του και συκοφαντίες οι οποίες δεν τον αφορούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τη διαβάσετε σε λίγη ώρα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς χωρίς να έχουμε διαβάσει την ανακοίνωση, καταλαβαίνουμε ότι το 090 ήταν η αιτία για την αποπομπή στην ουσία του κ. Ρεγκούζα. Μπορείτε να μας πείτε εσείς τι έχετε κάνει για τα 090; Έχετε κάνει τίποτα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως αρμόδιος υπουργός, από τότε που ανέλαβα αυτή τη θέση, λίγες μόλις εβδομάδες μετά - εάν δεν με απατά η μνήμη μου μπορώ να ψάξω τα στοιχεία και να σας τα δώσω, πρέπει να ήταν στις αρχές Μαΐου- από καταγγελίες που είχαν έρθει στο Γραφείο μου, επικοινώνησα και εγγράφως και τηλεφωνικώς με το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό. Με βάση αυτή την επιστολή ο κ. Λινός κινήθηκε και έγιναν εισαγγελικές έρευνες και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, είχαν γίνει κάποιες έρευνες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι έρευνες αυτές απέδωσαν τα γνωστά αποτελέσματα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Το ίδιο διάστημα, όμως, ο κ. Ρεγκούζας χρηματοδοτούσε τα 090, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι οι ενέργειες που έγιναν από την Πολιτεία και από τη δραστηριότητα αυτών των δύο Γραμματειών, είναι δραστηριότητες προκειμένου να σταματήσει αυτή η αναρχία -για την οποία έχω αναφερθεί πολλές φορές- που επικρατεί στο ραδιοτηλεοτπικό τοπίο. Μια αναρχία που κληρονομήθηκε και η οποία, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, στη διάρκεια της εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ο κ. Ρεγκούζας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλούσε μηνύσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Σήμερα υποβάλλει την παραίτησή του. Τι άλλαξε από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το μεσημέρι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τους αρχαίους χρόνους και επέκεινα ουδέποτε σε μια δημοκρατία θεωρήθηκε απειλή η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είπα εγώ «απειλή».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε «απειλούσε».

ΒΛΑΧΟΣ: Ανακαλώ το «απειλούσε». Χθες το βράδυ λοιπόν είπε ο κ. Ρεγκούζας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τώρα παραιτείται και η παραίτησή του γίνεται αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό με τους λόγους τους οποίους προβάλει ο κ. Ρεγκούζας και τους οποίους εσείς μας κρατάτε μυστικούς. Τι άλλαξε από χθες το βράδυ στις 03:00, μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις 13:00;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το ερώτημα το οποίο υποβάλετε, απαντάται στη δήλωση του κ. Ρεγκούζα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, απαντά σε όλα τα ερωτήματα ο κ. Ρεγκούζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα τι είναι; Γιατί δεν το φέρατε εδώ να μας απαντήσει ευθέως στα ερωτήματά μας;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι κλονίζεται η ισχυρά εικόνα της κυβέρνησης σήμερα, καθώς έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν με τον κ. Ρεγκούζα και η κυβέρνηση τον περιέλαβε με την εμπιστοσύνη της και εκείνος, όπως αποδεικνύεται σήμερα, δεν την τίμησε. Θέλω να ρωτήσω, εάν πιστεύετε, εάν αυτό αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν και άλλοι υπουργοί, υφυπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή που κάνουν παρέα με περίεργους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για σύσταση συμμορίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποβάλετε την ερώτηση αλλού, όχι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επιμείνω στο αρχικό ερώτημά μου, προβάλει λόγους ηθικής τάξεως στην παραίτησή του ο κ. Ρεγκούζας; Γιατί εάν προβάλλει..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε υπομονή λίγων λεπτών@..

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί εάν προβάλλει λόγους ηθικής τάξεως ή θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να υποβάλει μηνύσεις δεόντως και αρκούντως και όπου δει ή αλλιώς υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα απαντηθεί πλήρως και αυτό το ερώτημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι θύμα ο κ. Ρεγκούζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν καταλαβαίνω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εννοώ είναι θύμα κάποιας συνωμοσίας, που εξυφαίνεται από τα Μέσα που τον έχουν στοχοποιήσει; Είναι θύμα κάποιων τελωνειακών που προσπαθεί να «ξηλώσει» από τις θέσεις τους γιατί ενέχονται σε κυκλώματα διαφθοράς; Υπάρχει η αίσθηση στην κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό ότι ο κ. Ρεγκούζας έχει πέσει θύμα συνωμοσίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να συνεχίσω την ερώτηση της κ. Σπυράκη. Ο κ. Ρεγκούζας πρόσφατα είχε πει ότι τον κυνηγούν τα συμφέροντα. Τώρα ποιος τον κυνηγά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό, νομίζω, απαντά στην επιστολή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Τώρα, λοιπόν, να θέσω το διαδικαστικό. Εσείς είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρεγκούζας, αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχουμε την παραίτησή του στα χέρια μας, είναι μέλος της κυβέρνησης. Ήρθατε εδώ και μας μιλάτε για μια παραίτηση την οποία δεν γνωρίζει κανείς. Σας ρωτώ και επικαλούμαι την πρώην δημοσιογραφική ιδιότητά σας. Εάν ήσασταν στην θέση μας, δεν θα λέγατε κ. Κυβερνητικέ πρέπει να μας πεις τι λέει αυτή η παραίτηση για να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση. Για να μπορέσουμε να λύσουμε απορίες. Εάν έρθει η ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα μετά που θα φύγετε εσείς, τι θα κάνουμε εμείς; Θα παίρνουμε τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου για να μας λέτε τηλεφωνικά τις απόψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω, ούτως ή άλλως, το κείμενο της επιστολής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι δόκιμο αυτό που κάνετε. Πρέπει να μας εξυπηρετήσετε δημοσιογραφικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιογραφικά, έχετε απόλυτο δίκιο. Έχω παρακαλέσει τους συνεργάτες μου, έως ότου τελειώσει η πολιτική ενημέρωση, να έχετε στα χέρια σας αντίγραφα του κειμένου της παραίτησης. Εγώ θα μείνω εδώ μαζί σας, έως ότου έρθει το κείμενο της παραίτησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, μας λέτε ότι η παραίτηση είναι αυτή τη στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι το κείμενο της επιστολής, που πρέπει να αναπαραχθεί. Θα το πάρετε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Του επέβαλε την παραίτηση ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η είδηση, εφόσον αναφερθήκατε στην προηγούμενη ιδιότητά μου, είναι αυτή που σας είπα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, δηλαδή, υπεβλήθη η παραίτηση και έγινε αποδεκτή. Από εκεί και πέρα, το κείμενο της παραίτησης θα το έχετε στα χέρια σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Η είδηση είναι εάν του την επέβαλε την παραίτηση ο Πρωθυπουργός ή μόνος του; Αυτό είναι είδηση, αλλά δεν απαντάτε σε αυτό, όμως;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν υποβάλλεται μια παραίτηση, υποβάλλεται συνήθως με ένα συνοδευτικό κείμενο. Λέει, λοιπόν, ότι «εγώ παραιτούμαι γι αυτούς και γι αυτούς τους λόγους». Το γεγονός ότι ανακοινώνεται η παραίτηση χωρίς να έχουμε το κείμενο, εμένα μου δημιουργεί την εντύπωση ότι ζητείται από κάποιον η παραίτηση και μέχρι, από το διάστημα που μεσολαβεί από την ανακοίνωση μέχρι τη συζήτηση που κάνουμε, συντάσσει και το κείμενο και μας έρχεται εκ των υστέρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να μείνω άλλα δέκα λεπτά στο γραφείο μου και να έρθω με το κείμενο, εάν ίσχυε αυτό. Αφού ούτως ή άλλως ήρθα@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όντως θα μπορούσε να γίνει και αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αυτό που λέτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Η είδηση είναι πράγματι ότι ο κ. Ρεγκούζας υπέβαλε την παραίτησή του. Η είδηση που δεν μας λέτε είναι για ποιους λόγους ο Πρωθυπουργός την έκανε αποδεκτή. Την έκανε αποδεκτή, διότι ομολογεί ο υφυπουργός ότι παρείχε προνομιακά κρατική διαφήμιση σε ΜΜΕ ή για ποιόν άλλο λόγο έκανε ο Πρωθυπουργός αποδεκτή την παραίτηση του κ. Ρεγκούζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό προέβαλε τους λόγους. Αυτοί οι λόγοι αναγράφονται στο κείμενο της παραιτήσεώς του και σε αυτό θα έχετε απάντηση μόλις διαβάσετε το κείμενο.

ΧΙΩΤΗΣ: Οι λόγοι για τους οποίους ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση, είναι οι λόγοι αρχής για τους οποίους διέγραψε και τον κ. Πολύζο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα είναι λόγοι αρχής. Όχι οι ίδιοι.

ΣΤΕΦΟΣ: Εντός ολίγων ημερών θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε αντικαταστάτης του κ. Ρεγκούζα ή υπάρχει ενδεχόμενο να μην αντικατασταθεί καθόλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο δεν αντιμετωπίζεται.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πότε υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Ρεγκούζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ποια ώρα; Αυτό ρωτώ συγκεκριμένα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, στις 12:00;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το γεγονός ότι δεν ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του κ. Ρεγκούζα δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στην υπόθεση ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυθορμήτως ο κ. Ρεγκούζας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό ή του ζητήθηκε να επικοινωνήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη και σε αυτό το ερώτημα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η αναπλήρωση του κ. Ρεγκούζα θα γίνει μέσα από το Υπουργείο ή θα προκύψει κάποιο νέο πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό που θα τον αναπληρώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φαντάζομαι να περιμένετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Απάντηση περιμένω, γι αυτό σας κάνω την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα την έχετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος πήρε τηλέφωνο ο κ. Καραμανλής τον κ. Ρεγκούζα, ή ο κ. Ρεγκούζας τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ θυμηθείτε την πρώτη δήλωση που έκανα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πείτε μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει, βεβαίως, η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Σας είπα ότι ο υφυπουργός επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό. Θα το ξαναπώ για τρίτη φορά;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε και τι θα απαντήσετε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως φαίνεται θα ισχυριστεί ότι όλα αυτά που λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα όσα συμβαίνουν δεν ισχύει, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αυτογκόλ από υφυπουργό της κυβέρνησης χωρίς τη μεσολάβηση ή εν πάση περιπτώσει τις καταγγελίες κάποιου βουλευτή από την αντιπολίτευση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θεωρείτε αυτογκόλ το να επιδείξει ένα στέλεχος της κυβέρνησης, ένας βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου μια τέτοια συμπεριφορά και ευαισθησία, θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε διαφορετική άποψη με όποιον το πει αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συνήθως, όταν παραιτείται ένας υπουργός, υφυπουργός ένα μέλος της κυβέρνησης, ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του. Μας είπατε ότι θα ανακοινωθεί μετά από κάποιες μέρες. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, γιατί θα ανακοινωθεί σε κάποιες μέρες; Δεν κρίθηκε από πρώτη εξέταση ότι υπάρχουν ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν το συγκεκριμένο πόστο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε και εσείς «συνήθως». Αυτό δεν είναι εντός του «συνήθους».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν θα μπορούσατε να μας πείτε για την εξαίρεση.

ΣΤΕΦΟΣ: Γιατί δεν είναι στα πλαίσια του «συνήθως» αυτή η περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα υπάρξει νέος υφυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αυτές τις ημέρες που θα περιμένουμε να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης πώς θα γίνεται η είσπραξη των εσόδων; Ποιος θα λειτουργεί τις εφορίες; Δεν υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία; Δεν ήλθε ο κ. Αλμούνια και μας είπε ότι έχουμε πρόβλημα και γι@ αυτό μας επιτρέπει τιτλοποίηση για φέτος; Αυτό το διάστημα πώς θα λειτουργεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες, οι εισπράξεις, το κυνήγι της φοροδιαφυγής κ.ο.κ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε το Σαββατοκύριακο, ή αν καθυστερήσει και δυο τρεις μέρες ακόμα την επόμενη εβδομάδα, δεν θα λειτουργήσει καμία εφορία, επειδή δεν θα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας στη θέση του;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Εσείς θα μας πείτε. Θα το ανακοινώσετε την Δευτέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας απαντήσω τώρα. Θεωρώ ότι το ερώτημα δεν έχει κανένα νόημα.

ΧΙΩΤΗΣ: Το έχετε απαντήσει, αλλά θέλω να το κάνετε απολύτως σαφές. Η αντικατάσταση του κ. Ρεγκούζα θα είναι απλή ή θα συνοδευτεί και με ενδεχόμενες άλλου είδους προσθήκες ή αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει με σαφήνεια και άλλες φορές που ρωτήθηκα για ανασχηματισμό. Χθες νομίζω ότι ήταν η τελευταία φορά.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι άλλο πράγμα ο ανασχηματισμός και άλλο μια ενδεχόμενη νέα προσθήκη. Αν θυμάμαι καλά από την εποχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη δεν υπάρχει δεύτερος υφυπουργός Γεωργίας για παράδειγμα. Γι@ αυτό ρωτάω. Υπάρχει περίπτωση εκτός της πλήρωσης της θέσης του κ. Ρεγκούζα να πληρωθούν και άλλες κενές ενδεχομένως θέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως όχι. Και το επαναλαμβάνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα πιαστώ από την απάντηση που δώσατε στην κ. Ιωάννου, στο ερώτημα αν είναι αυτογκόλ. Μας δίνετε την εντύπωση ότι ο κ. Ρεγκούζας -απ` ό,τι καταλαβαίνω- είπε ότι παραιτείται προκειμένου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι μια τιμητική αποστρατεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε εδώ για να κάνετε χαρακτηρισμούς, είναι η δουλειά σας να κάνετε χαρακτηρισμούς, εκτός από το ρεπορτάζ το οποίο ο δημοσιογράφος οφείλει να δώσει. Κάντε εσείς όποια σχόλια νομίζετε. Δεν θα κάνω εγώ σχόλια για το ρεπορτάζ σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτάω. Είναι τιμητική αποστρατεία; Δηλαδή παραιτούμαι για να προσφύγω στη Δικαιοσύνη χωρίς να έχω το αξίωμα του υφυπουργού; Γιατί έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ότι παραμένετε καλός δημοσιογράφος.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν καταλαβαίνω το εξής: Γιατί τίθεται θέμα ηθικής αποκατάστασης ή πείτε το όπως θέλετε, ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και δεν τίθεται θέμα κομματικής διαγραφής από τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν το καταλαβαίνετε εσείς. Πάντως, στο θέμα που μου θέσατε προηγουμένως, απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Ρεγκούζας παραιτείται για να βρει το δίκιο του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διαβάσετε την επιστολή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πέρα από την παραίτηση του κ. Ρεγκούζα υπήρξε κάποια συζήτηση για ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Τσαμαδιά ή του κ. Παλαιοκρασσά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση. Δεν καταλαβαίνω καν το νόημα της ερώτησής σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας έφυγε. Τι θα γίνει στο χώρο των τελωνείων, θα κάνετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που μου θέσατε προχθές, απαντήθηκε ήδη. Ο Εισαγγελέας ερευνά τις υποθέσεις στις οποίες αναφερθήκατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Και τίποτε άλλο περισσότερο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι περισσότερο από το να ερευνά ο Εισαγγελέας την υπόθεση και αν βρει κάτι μεμπτό να το στείλει στο δικαστήριο; Τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει περισσότερο σε μια Δημοκρατία; Αυτό είναι το περισσότερο. Όταν υπάρχει παρανομία η Δικαιοσύνη οφείλει να ανακαλύψει αυτή την παρανομία και να επιβάλλει κυρώσεις στους παρανομούντες.

Ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 October 2005 - 13:05:11 UTC