Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα ήθελα να κάνω τρεις ανακοινώσεις:

Η απόφαση της 3ης Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, είναι μια απόφαση που αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη, για την Τουρκία, αλλά κυρίως για την περιοχή μας και βεβαίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η δεκαετής και πλέον διαδικασία προσαρμογής της Τουρκίας σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την από εδώ και πέρα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση, μετά από μακρά, εξαιρετικά σύνθετη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, έχει πετύχει τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο και τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της νέας περιόδου που ξεκινά. Η ευρωπαϊκή αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο αποτελούν αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας της στρατηγικής και των χειρισμών που έγιναν. Για πρώτη φορά, όχι ως απλή πολιτική προτροπή, αλλά ως υποχρέωση -κριτήριο και προαπαιτούμενο, δηλαδή- η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από την Τουρκία να προχωρήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεών της με την Ελλάδα, με υποχρέωση τον σεβασμό των σχέσεων καλή γειτονίας με ό,τι αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει. Ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις τόσο για την de facto, όσο και για την de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διαμορφώνεται έτσι ένα ισχυρότατο κίνητρο και πίεση προς την Τουρκία να επιδιώκει την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επίσης, στα κείμενα αυτά υπάρχει ειδική φροντίδα, με δεσμευτικούς όρους, για την υποχρέωση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Η Ελλάδα, σε μία ασφυκτική διαδικασία ελέγχου της Τουρκίας, θα συμμετέχει μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη ως αυστηρός κριτής σε μία διαδικασία 35 σταδίων-κεφαλαίων, όπου οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται με ομοφωνία όλων των κρατών-μελών. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι ιστορική στιγμή. Αυτή είναι η αφετηρία για ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης, όπως το επιθυμεί ο ελληνικός λαός. Σε αυτές τις ώρες, δυστυχώς επιχειρείται μια μίζερη και τελείως αβάσιμη μικροπολιτική κριτική που εστιάζεται σε μια φράση μιας μη δεσμευτικής νομικά δήλωσης, η οποία αναφέρεται στο απολύτως αυτονόητο, δηλαδή ότι οι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους. Είναι μια δήλωση που δεν επηρεάζει κατά κεραία τα πολύ θετικά για τη χώρα μας και την Κύπρο αποτελέσματα του Λουξεμβούργου.

Παρακάλεσα, όπως έχω κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκο να είναι μαζί μας, ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις σας για τα θέματα αυτά.

Η δεύτερη δήλωση αφορά τον ραδιοσταθμό Flash. Η κυβέρνηση με λύπη της, αλλά κι εγώ προσωπικά, πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση για το κλείσιμο ενός από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, του Flash 96. Όταν κλείνει ένα Μέσο Ενημέρωσης, η Δημοκρατία μας φτωχαίνει. Όσον αφορά το καθαρά πρακτικό μέρος των ζητημάτων που εγείρονται μετά από αυτή την ανακοίνωση, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επικοινώνησα ήδη από χθες με το υπουργείο Απασχόλησης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιακουμάτος έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εργαζόμενους στο Flash για διαβουλεύσεις, ώστε με τα κατάλληλα προγράμματα να ενισχυθούν οι άνθρωποι οι οποίοι χθες ή έως σήμερα εργάζονται στον Flash. Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Λασκαρίδη και συζήτησα μαζί του το θέμα. Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, είναι Ανεξάρτητη Αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει ότι έχει ήδη συγκαλέσει την ολομέλεια του Συμβουλίου και έχει κληθεί σήμερα και ο ιδιοκτήτης του Flash, προκειμένου να ενημερώσει για τα συμβαίνοντα. Τέλος, επικοινώνησα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νεράτζης είναι σε γνώση του θέματος. Του ζήτησα απλώς να υπομνήσει στην ανεξάρτητη επίσης Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι η συχνότητα, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελεί περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Εφόσον ο ραδιοσταθμός τελικώς κλείσει και δεν πωληθεί η επιχείρηση, τότε η συχνότητα επιστρέφεται στο δημόσιο και παραμένει αδιάθετη έως ότου προκύψει νέα αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών.

Αύριο, στις 09:30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. Στις 13:00, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Επίτροπο κ. Αλμούνια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τώρα που ο Αλμούνια δεν δέχεται την τιτλοποίηση, τι θα κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δήλωσε κάτι τέτοιο. Παρακαλώ να διαβάσετε τη δήλωση του κ. Αλμούνια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ θα ρωτήσω κάτι για τον Flash. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του Flash, ο κ. Πουλόπουλος ανακοίνωσε ότι κλείνει ο σταθμός και έτσι αποδείχθηκε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε και συγκεκριμένες προτάσεις, άρα προτιμά να πληρώσει όσα χρειάζεται, παρά να έχει όφελος από κάποιους οι οποίοι θα την αγοράσουν. Από το πρωί γίνεται μια δημόσια συζήτηση στον Flash, στην οποία έχουν παρέμβει και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Σας μεταφέρω αυτό που αποτελεί κοινή αίσθηση και το είπε και επώνυμα ένας βουλευτής, ο κ. Ανδρουλάκης ότι ο επιχειρηματίας, ο πραγματικός επιχειρηματίας, ο κ. Κόκκαλης, έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση, το κλείσιμο του σταθμού, προκειμένου να σιγήσει μια κριτική αντιπολιτευτική φωνή προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει με τις επιχειρηματικές πολιτικές του συναλλαγές με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που σας λέω είναι η κοινή αίσθηση που ελέχθη και επωνύμως από έναν βουλευτή. Εάν έχετε να πείτε κάτι γι` αυτό και βεβαίως πώς νιώθετε εσείς ως εκπρόσωπος και πρώην δημοσιογράφος που επί των ημερών σας κλείνει ένας δυνάμει βιώσιμος ενημερωτικός σταθμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πώς νιώθω το δήλωσα από την αρχή, πριν ερωτηθώ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, λυπούμαι που ένας βουλευτής του Κοινοβουλίου κάνει μια τέτοια δήλωση, εφόσον μου μεταφέρετε ακριβώς τα λεγόμενά του. Λυπούμαι πραγματικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνετε τηλέφωνο τους άλλους Υπουργούς, ενώ στα χέρια σας είναι, τώρα, ενώ λειτουργεί ο σταθμός να κάνετε διαγωνισμό για νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμενοι. Έχουν βγει και λένε ότι θέλουν να αγοράσουν το σταθμό, εφόσον δεν κληρονομήσουν μαζί και τα χρέη. Ο κ. Πουλόπουλος είναι προφανές ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι προφανέστατο. Σε 7 μήνες πήρε το σταθμό και αποφάσισε ότι δεν του είναι οικονομικά δυνατό να τον συνεχίσει. Είναι και θέμα πια εισαγγελέα για τον κ. Πουλόπουλο. Αλλά εσείς νομίζω ότι πρέπει να λύσετε το πρόβλημα αυτό σήμερα, εκτός και αν κρύβεται κάτι άλλο που δεν ξέρουμε πίσω από αυτή την ιστορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές γιατί δεν καταλαβαίνετε, διότι αγνοείτε σαφώς το νόμο. Έκανα ήδη μια αναφορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, ο νόμος προβλέπει να μένουν άνεργοι στο δρόμο άνθρωποι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, από τη Συνθήκη της Ρώμης, για να δούμε την ιστορία από παλιά@

ΒΛΑΧΟΣ: Μη μου κάνετε ιστορία. Πρακτικά. Εδώ θα βγουν άνεργοι στο δρόμο. Θα μπορούσε να ήσαστε κι εσείς. Ήσασταν μέχρι χθες δημοσιογράφος. Μπορείτε σήμερα ως πολιτικός να λειτουργήσετε πρακτικά και να λύσετε το πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να ακούσετε την απάντηση; Σας παρακαλώ πολύ να γνωρίζετε τους νόμους. Είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη. Εάν δεν γνωρίζετε, τουλάχιστον ρωτήστε τι προβλέπει ο νόμος. Παρά ταύτα και πριν με ρωτήσετε, φρόντισα να σας πω τι προβλέπει ο νόμος. Ο ν. 2328/95 προβλέπει ότι ένας σταθμός μπορεί να πωληθεί, μπορεί να μεταβιβαστεί. Επίσης προβλέπεται από τους νόμους και από το Σύνταγμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρίνει εάν πρέπει να γίνει μεταβίβαση επί τη βάσει των στοιχείων που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης. Αυτό είναι το υπ` αριθμόν ένα σημείο. Το υπ` αριθμόν δύο: Η συχνότητα αποτελεί δημόσιο αγαθό. Δεν πωλείται η συχνότητα, η άδεια μεταβιβάζεται. Εάν λοιπόν ένας σταθμός δεν πωληθεί ως επιχείρηση κάπου αλλού και κλείσει, αυτό που μένει είναι η συχνότητα. Η συχνότητα δεν μπορεί να πωληθεί σε κανέναν. Όποιος υπουργός και να θέλει να το κάνει αυτό, το απαγορεύει ο νόμος. Και ορθότατα το απαγορεύει ο νόμος, διότι στο παρελθόν είδαμε πολλές περιπτώσεις διάθεσης συχνοτήτων με διαδικασίες που άπτονταν καθαρά προσωπικών επιλογών. Αν λοιπόν αυτό που προτείνετε είναι προσωπική επιλογή ενός υπουργού για το ποιος θα έχει ένα ραδιοφωνικό ή ένα τηλεοπτικό σταθμό, σας λέω ότι είναι τελείως διαφορετική και η φιλοσοφία του νόμου και η δική μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ μιλάω για διαγωνισμό, έτσι; Να προκηρύξετε διαγωνισμό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται με συγκεκριμένους τρόπους. Δεν προκηρύσσονται για μια συχνότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ξεκινήστε τη διαδικασία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε μπορώ να σας δώσω τις λεπτομέρειες. Υπάρχει διαδικασία. Φτάσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για σταθμούς, οι οποίοι προσέφυγαν για την προηγούμενη αδειοδότηση. Είχαμε ανατροπή του καθεστώτος, είχαμε διαδικασία νομοθέτησης στη Βουλή στις αρχές του χρόνου, υπάρχει η διαδικασία επέκτασης του χρονικού πλαισίου όπου θα γίνει η νέα προκήρυξη κ.ο.κ. Είναι μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και τη σέβομαι και υμών των δημοσιογράφων και βεβαίως των υπολοίπων εργαζομένων. Γιατί είναι πολλοί οι εργαζόμενοι σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό και διαφορετικών ειδικοτήτων. Δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι. Την αντιλαμβάνομαι και τη σέβομαι. Όμως δεν μπορεί κάποιος να παρανομήσει. Δεν μπορεί κάποιος να παραβιάσει τους νόμους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με αφορμή το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Flash η κυβέρνηση της δίδεται η ευκαιρία κατά τη γνώμη μου, να πάρει μια πρωτοβουλία, και εσείς ως πρώην δημοσιογράφος και σήμερα ως πολιτικός προϊστάμενος του Τύπου να βρείτε από κοινού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μια λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι ακριβώς γίνεται στα ΜΜΕ από τις εφημερίδες μέχρι τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο διότι εδώ φαίνεται καθαρά ότι και στο θέμα του Flash και των άλλων ΜΜΕ και των εφημερίδων δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες, ποιοι κρύβονται πίσω και πώς ακριβώς εξελίσσεται από δω και πέρα η κατάσταση στον ελληνικό Τύπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λύση είναι συνολική. Δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Όπως είχα την ευκαιρία και σε άλλη περίπτωση να σας πω, η κυβέρνηση ξεκίνησε με το βασικό μέτοχο. Έως ότου λυθεί η υπόθεση του βασικού μετόχου με την Commission, δεν θα γίνει το επόμενο βήμα που είναι τα ζητήματα συγκέντρωσης και σημαίνει τι ποσοστό συγκέντρωσης Μέσων μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας στα χέρια του. Το επόμενο βήμα το οποίο μπορεί να γίνεται παράλληλα με αυτό που συζητάμε τώρα, είναι η προκήρυξη αδειοδοτήσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μόνη αδειοδότηση που έγινε από το 1987, που άρχισαν να λειτουργούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και από το 1989 οι τηλεοπτικοί σταθμοί -ενώ έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια- αφορούσε τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Είναι ένα αρκετά πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο καλείται αυτή η κυβέρνηση να λύσει. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουμε με όσο πιο γρήγορα βήματα γίνεται, ώστε να το λύσουμε. Το τοπίο στη ραδιοφωνία και στην τηλεόραση στην Ελλάδα -το έχω πει πολλές φορές και στη Βουλή και σ@ αυτή την αίθουσα- είναι άναρχο. Χρειάζεται λοιπόν προσπάθεια για να λυθεί. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο και όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο, στο τρίτο. Μόνον έτσι μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά. Όχι αποσπασματικά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Όταν ο κ. Πουλόπουλος εμφανίστηκε ως αγοραστής του flash με 100.000 ευρώ, γιατί αυτό ήταν το τίμημα, δεν ανησύχησε την κυβέρνηση το γεγονός ότι εμφανίζεται μ@ ένα τόσο χαμηλό τίμημα και ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω και ότι μπορεί να οδηγηθούμε στις σημερινές εξελίξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας διακόψω. Θα περίμενα μετά από την επισήμανση που έκανα στην αρχή και με αφορμή την ερώτηση του κ. Βλάχου, να έχετε κατανοήσει το θέμα. Είναι ζήτημα της ανεξάρτητης Αρχής που λέγεται Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μιας Αρχής κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα να εγκρίνει την μεταβίβαση. Αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό, που παρακαλώ να το κατανοήσετε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, γι` αυτή την απόφαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω απόφαση του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν είναι υπεράνω κριτικής η ανεξάρτητη αρχή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα καλείται στο ΕΣΡ ο ιδιοκτήτης του σταθμού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ρωτήσω κάτι σε σχέση με το νόμο που επικαλεστήκατε; Πραγματικά, ο νόμος υπάρχει. Καμία αντίρρηση. Ωστόσο, με αυτόν το νόμο ο κ. Πουλόπουλος αγόρασε το σταθμό έναντι 100.000 ευρώ και από τον πρώτο μήνα δεν είχε να πληρώσει τους εργαζόμενους. Και μετά από ένα χρόνο που τον έχει στη διάθεσή του, τον κλείνει αδιαφορώντας για τις προτάσεις αγοράς του σταθμού, σιγώντας μια φωνή στα ερτζιανά. Αποδεικνύεται ότι πολύ απλά ο νόμος δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν σας προβληματίζει αυτό; Καλύπτεστε πίσω από το τυπικό του νόμου και του ΕΣΡ ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή και απαλλάσσεστε των ευθυνών σας; Αυτό είναι το ερώτημα

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μπορούσατε να αλλάξετε το νόμο και να είναι πιο αποτελεσματικός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε ότι καλύπτομαι πίσω από το τυπικό του νόμου; Μου προτείνετε να παρανομήσω; Γιατί αν αυτό προτείνετε, τότε θα σας πω ότι εγώ δεν θα το κάνω. Είπα πολλές φορές και επανέλαβα και πριν από τρία λεπτά -απορώ γιατί δεν με ακούσατε- ότι υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Η Ν.Δ. από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση, μίλησε με σαφήνεια για τα επόμενα βήματα στο θέμα του τοπίου, το οποίο έχω χαρακτηρίσει, πολλές φορές, άναρχο. Σας το επανέλαβα και σήμερα. Τελειώνοντας το πρώτο θέμα, που είναι ο βασικός μέτοχος, προχωράει στο ζήτημα της συγκέντρωσης. Γνωρίζοντας πρώτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς με το βασικό μέτοχο, προχωράει κάποιος στο ζήτημα της συγκέντρωσης, δηλαδή πόσα ΜΜΕ δικαιούται ένας επιχειρηματίας να έχει στα χέρια του. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα. Το τρίτο βήμα, είναι οι αδειοδοτήσεις. Το τέταρτο βήμα είναι η ψηφιακή τηλεόραση στην οποία είμαστε η τελευταία χώρα που δεν έχει κάνει ούτε δοκιμαστική εκπομπή. Βρήκαμε ένα τοπίο εντελώς άναρχο. Δεν μπορεί να γίνουν αποσπασματικά κάποιοι νόμοι. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα και πάμε στο δεύτερο, είναι βέβαιο ότι θα νομοθετήσουμε λάθος. Αυτό λοιπόν σας λέω. Πρώτος εγώ μίλησα για τους νόμους που έγιναν επί προηγουμένων κυβερνήσεων για τα θέματα των ΜΜΕ, ειδικά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Πρώτη η κυβέρνηση είπε, ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν και να δημιουργηθεί ένα άλλο τοπίο. Αυτό λοιπόν γίνεται. Και σας είπα ότι όταν τελειώσει η υπόθεση του βασικού μετόχου με την Commission, θα προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, επειδή μου είπατε να σας πω, αν σας ζητώ να παρανομήσετε, φυσικά και όχι. Αυτό που σας ζήτησα και είναι πολιτικό το ερώτημα, είναι ότι εφόσον διαπιστώνετε ότι υπάρχει ένας κακός και αναποτελεσματικός νόμος, γιατί δεν τον αλλάζετε; Σε αυτό έχετε την πολιτική ευθύνη. Το δεύτερο είναι ότι εάν η κυβέρνησή σας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι τόσο δύσκολο να το κατανοήσετε; Σας λέω ότι εάν δεν ξεκινήσεις από το πρώτο βήμα και πας στο τρίτο, αυτό που θα φτιάξεις θα είναι ένα σαθρό οικοδόμημα. Αυτό σας λέω. Αν για παράδειγμα, επιτραπεί σήμερα να μπει οποιοσδήποτε θέλει στην ψηφιακή πλατφόρμα, στην ψηφιακή τηλεόραση, την επίγεια ψηφιακή, τότε θα έχουμε επανάληψη δύο πραγμάτων. Πρέπει να υπάρχει προηγουμένως θεσμικό πλαίσιο. Χρειάζεται λοιπόν πρώτα κατοχύρωση με θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία βήμα προς βήμα λύση του σημερινού προβλήματος. Σας το έχω περιγράψει και άλλη φορά και το έχω πει και στη Βουλή. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος πολεοδόμος, να μπει στην Κυψέλη και να την κάνει πιο ανθρώπινη συνοικία. Είναι μια από τις πιο επιβαρημένες συνοικίες της Ελλάδας. Χρειάζεται λοιπόν πάρα πολύ προσοχή. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια κάποιος για να λύσει ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Σας εξήγησα όλα τα βήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εν τω μεταξύ, όμως, χάνονται θέσεις εργασίας και το θέμα του βασικού μετόχου δεν είναι ευθύνη των δημοσιογράφων που χάνουν τη δουλειά τους, ούτε της κοινωνίας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που δεν το μεθόδευσε από την αρχή σωστά με την Ε.Ε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνετε κυβέρνηση, κάντε το καλύτερο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε 18 μήνες στην εξουσία. Στο διάστημα αυτό, δεν είναι μόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Flash, δεν θα σας θυμίσω την ιστορία του Planet όπου βλέπουμε ένα σταθμό να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ενώ εκκρεμούν σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις. Έχουμε και ένα άλλο θέμα με τα ειδησεογραφικά ραδιόφωνα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι τα δελτία τους, αντιγράφονται από τα μουσικά και αποσπούν έτσι πελάτες. Σε καμία απ` αυτές τις κινήσεις δεν έχω δει παρέμβαση της κυβέρνησης. Στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω εγώ, και επειδή μας λέτε για τη διαδικασία με το βασικό μέτοχο, τη συγκέντρωση, την αδειοδότηση κλπ, θα φθάσουμε το 2008; Θα τα έχουμε κλείσει όλα τα ειδησεογραφικά ραδιόφωνα, μέχρι να αποφασίσετε να νομοθετήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, επειδή χρησιμοποιήσατε πρώτο πληθυντικό: Δεν γνωρίζω, αν είναι πρόθεση δική σας να κλείσουν τα ραδιόφωνα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση δική μου. Δεύτερον, παρακαλώ να μου πείτε, πότε έγινε καταγγελία γι` αυτό το οποίο αναφέρετε και θα σας πω ποιες είναι οι ενέργειες που έκανα. Αναφέρατε μια συγκεκριμένη καταγγελία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, εφόσον η ερώτησή σας είναι πολύ συγκεκριμένη να μου πείτε: Κατηγγέλθη τότε στο γραφείο σας, αυτό και εσείς δεν κάνατε κάτι. Διότι μια αόριστη καταγγελία δημιουργεί εντυπώσεις. Αν υπάρχει καταγγελία ότι εγώ έκλεισα τα μάτια ή τα αυτιά σε συγκεκριμένη καταγγελία, ότι κάποιοι κλέβουν ειδήσεις από άλλα ραδιόφωνα και τις μεταδίδουν σε μουσικά ραδιόφωνα, τότε βεβαίως@

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Την έκανε η διευθύντρια του Flash η κ. Μαριάννα Πυργιώτη, σήμερα στον αέρα από τη συχνότητα του Flash και η οποία υποστήριξε ότι έχει επικοινωνήσει με όλους και έχει αναφέρει αυτό το πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Με εμένα δεν έχει επικοινωνήσει κανένας, για να μου πει κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν έχει γίνει αυτό θέμα συζήτησης, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον: Λέτε ότι εδώ και 18 μήνες γίνεται αντιγραφή των ειδήσεων και ότι έγινε σήμερα αυτή η καταγγελία. Εάν αυτή η καταγγελία έγινε -δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα εάν έκαναν καταγγελία και μάλιστα διευθυντής ή πρώην διευθυντής, γιατί η συνάδελφός σας, που επικαλεστήκατε, είναι διευθύντρια ή ήταν διευθύντρια του σταθμού- και δεν έγινε στα αρμόδια όργανα, λυπάμαι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης όλων αυτών των νομοθετημάτων για τα βήματα που αναφέρατε. Βασικός μέτοχος, συγκέντρωση και ούτω καθεξής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συντομότερο δυνατό, από τη στιγμή που θα τελειώσει το πρώτο θέμα που σας ανέφερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να προσδιορίσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που θα τελειώσει το πρώτο θέμα.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω επειδή έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ή όπως το χαρακτηρίζουν, σε δύο ακόμη ειδησεογραφικά ραδιόφωνα, ότι τώρα που έχει και διοικητικό συμβούλιο η ΕΣΗΕΑ, θα πρέπει να υπάρχει μια κίνηση, μια πρωτοβουλία από εσάς να μην έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα και στα δύο αυτά ραδιόφωνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς συνδέονται τα μεν με τα δε. Είχα καλή συνεργασία με το προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και πιστεύω ότι θα έχω και καλή συνεργασία με το υφιστάμενο Δ.Σ. για διάφορα τέτοια ζητήματα. Άλλωστε όπως σας είπα, πριν από λίγες ημέρες, είχαμε μια συνάντηση το καλοκαίρι για θέματα ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, προβλήματα εργαζομένων δημοσιογράφων και προβλήματα εργαζομένων που δεν είναι δημοσιογράφοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι έγινε χθες το βράδυ με την ΕΡΤ και τη συνέντευξη του κ. Γιωτόπουλου; Δόθηκε εντολή να κοπεί, όπως λέει, νομίζω η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»; Υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του κ. Βουλγαράκη ότι αν εμφανιστεί αυτή η συνέντευξη θα παραιτηθεί από υπουργός Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδόλως ενεπλάκη η κυβέρνηση και είναι παντελώς ψευδές αυτό το οποίο μεταφέρετε. Δεν γνωρίζω ποιος το είπε. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει εκδώσει ανακοίνωση. Εφόσον υπάρχουν παραβιάσεις νόμων, πρέπει να γίνεται σεβαστή αυτή η απόφαση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή διάβασα την ανακοίνωση της ΕΡΤ, λέει ότι μπορεί να έμπλεκε η ΕΡΤ, ή τέλος πάντων να είχε ευθύνες, να την κατηγορούσαν κτλ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομικές ευθύνες πάντα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, νομικές. Ωστόσο δεν δίνει απάντηση η νομική της υπηρεσία, σε ποια σημεία της συνέντευξης μπορεί να προέκυπταν τέτοιου είδους ποινικές ευθύνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος, ότι εάν ερωτηθεί, θα δώσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Έχει ερωτηθεί και δεν έχει δώσει. Οπότε εσείς σαν προϊστάμενος Υπουργός, μπορείτε να τη ρωτήσετε τουλάχιστον για να μάθουμε και εμείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι εάν η νομική υπηρεσία ή η διοίκηση της ΕΡΤ ερωτηθεί συγκεκριμένα, θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ήσασταν εσείς ο δημοσιογράφος που είχε κάνει τη συγκεκριμένη συνέντευξη και είχε τη συγκεκριμένη αντίδραση από την κρατική τηλεόραση, ποιες θα ήταν οι ενέργειες στις οποίες θα προβαίνατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν είκοσι χρόνια δημοσιογράφος. Εδώ και πέντε χρόνια δεν είμαι πια.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι εσείς ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ και το Δ.Σ. της ΕΡΤ δεν σας ενημέρωσε ότι σκεπτόμαστε να κάνουμε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω αυτό που πολλές φορές έχω επαναλάβει και που έχει αποδειχθεί και στην πράξη. Δεν είμαι της λογικής, ίσως επειδή και ήμουν είκοσι χρόνια δημοσιογράφος, ότι πρέπει ο πολιτικά υπεύθυνος Υπουργός για τη δημόσια τηλεόραση να παρεμβαίνει σε οτιδήποτε. Πρέπει να αφήσουμε τη δημόσια τηλεόραση, τη δημόσια ραδιοφωνία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, είτε είναι εφημερίδες, είτε είναι ραδιόφωνα, είτε είναι τηλεοράσεις, να λειτουργήσουν από μόνα τους με δημοσιογραφικά κριτήρια.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είπα για παρέμβαση, είπα για ενημέρωση. Αυθαιρετεί η διοίκηση της ΕΡΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είναι υποχρεωμένη να με ενημερώνει για τέτοιες κινήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αυθαιρετεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υποχρεωμένη. Εάν δεν είναι υποχρεωμένη, πώς αυθαιρετεί;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Διαβάσατε τη συνέντευξη; Τη δημοσιεύει σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Εγώ τη διάβασα. Δεν είδα κάποιο σημείο το οποίο να δημιουργηθεί κάποια προβλήματα ή κάποιες περιπλοκές τέτοιες που λέτε νομικές. Δεν ξέρω αν τη διαβάσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει σημασία, αν τη διάβασα, ή ποια είναι η γνώμη μου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ούτε προτρέπει σε βίαιες πράξεις, ούτε τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Δεν έχει καμία σημασία ποια είναι η δική μου γνώμη επί της ουσίας της συνεντεύξεως. Δεύτερον: Σε ό,τι αφορά το κείμενο της συνεντεύξεως, εξεδόθη ανακοίνωση από την ΕΡΤ, στην οποία και αναφέρθηκα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ευαισθησία του Δ.Σ. της ΕΡΤ και των υπευθύνων, για τη συνέντευξη του κ. Γιωτόπουλου, δεν είδα όμως να υπάρχει ανάλογη ευαισθησία για μια εκπομπή η οποία υπεισήλθε στα μη εν δήμω ενός εκπροσώπου του Κοινοβουλίου πρόσφατα και αναφέρομαι στην εκπομπή της κ. Δρούζα, όπου υπήρξε μια αναφορά στα μη εν δήμω ενός βουλευτή, στα προσωπικά ενός βουλευτή και δεν είδα να εκδίδεται μια άλφα ανακοίνωση και να καταδικάζει αυτή την ιστορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, πρέπει να βλέπετε περισσότερο ΕΡΤ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βλέπω αρκετά, αλλά δεν νομίζω να οφείλεται στο αν βλέπω ή όχι. Νομίζω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν οφείλεται; Αφού λέτε ότι δεν είδατε. Διότι και ανακοίνωση εξεδόθη και εγώ έκανα πολιτική δήλωση σ@ αυτή την αίθουσα. Άρα λοιπόν όντως δεν είδατε, γιατί δεν βλέπετε. Όταν βλέπετε και δείτε ότι δεν υπάρχει τότε παρακαλώ να το αναφέρετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τη δική σας ανακοίνωση είμαι ενήμερος βεβαίως. Δεν υπήρξε όμως προληπτική ανακοίνωση για την εκπομπή της κ. Δρούζα. Υπήρξε εκ των υστέρων. Εδώ υπάρχει ένα είδος προληπτικής λογοκρισίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προτείνετε προληπτική λογοκρισία;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι αντίθετος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα τώρα έγινε προληπτική λογοκρισία στην περίπτωση του κ. Γιωτόπουλου, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λογοκρισία ως νομικός όρος έχει πολύ συγκεκριμένη έννοια. Παρακαλώ πολύ να ενημερωθείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και ως νομικός και ως πολιτικός όρος όμως, έχει συγκεκριμένη έννοια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως έχει συγκεκριμένη έννοια ως πολιτικός όρος. Σας είπα και προηγουμένως -και έχω πει και άλλες φορές στη διάρκεια αυτών των μηνών- ουδέποτε με εξέφραζαν και με εκφράζουν τέτοιες λογικές.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν αποθήκες στα τελωνεία, λέγονται φορολογικές αποθήκες, στις οποίες υπάρχουν ποτά, τσιγάρα κ.α. προϊόντα τα οποία με αφορολόγητο τρόπο πάνε στα πλοία που έρχονται στον Πειραιά. Αυτές οι αποθήκες ως δια μαγείας άδειασαν. Ένας υπεύθυνος επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, του έκανε εντύπωση αυτό και ζήτησε τα παραστατικά για να δει αν όντως αυτά πήγαν στο σωστό δρόμο ή πήγαν στα νυχτερινά κέντρα της παραλίας. Υπογράφουν δύο: Ο καπετάνιος του πλοίου και ο τελωνειακός. Τα μάζεψε λοιπόν στο γραφείο του, στα γραφεία της επιθεώρησης τελωνείων Πειραιώς και Κολωνού, έφυγε ο άνθρωπος να πάει να κάνει τριήμερο δεκαπενταύγουστου και από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα του δεκαπενταύγουστου, κάποιοι χωρίς να παραβιάσουν καμία πόρτα, είχανε μαζέψει όλα αυτά τα παραστατικά στις τουαλέτες και τα έκαιγαν επί τρεις ημέρες. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, γίνεται κάτι διαφορετικό στην μαφία της Σικελίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Αλβανίας απ@ ότι έγινε σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών; Και τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ με ενάργεια περιγράψατε το θέμα, ομολογώ ότι δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση από το δεκαπενταύγουστο μέχρι σήμερα έχει κάνει τίποτα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είμαι βέβαιος ότι θα δώσει την απάντηση και θα κάνει την έρευνα που πρέπει.

ΒΛΑΧΟΣ: Με καθυστέρηση τόσων μηνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να σας πω; Ότι δεν θα μεταφέρω την καταγγελία@

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Αν υπάρχει πολιτική ευθύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ισχύει αυτό που λέτε, είναι μια σοβαρή καταγγελία. Και εγώ σας λέω ότι θα μεταφέρω αυτή την καταγγελία στο αρμόδιο Υπουργείο. Και θα έχετε απάντηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ έγγραφο, το οποίο δείχνει ότι υπήρξε μονομερής ανάκληση, με εγκύκλιο του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών στις 2 Σεπτεμβρίου 2004, διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων για πάταξη του λαθρεμπορίου. Λέει, συγκεκριμένα, ότι επαναφέρεται το εν λόγω θέμα στην προϊσχύουσα κατάσταση. Δηλαδή, τα φορτηγά μπορούν να περνούν για τα Σκόπια και από τη Δοϊράνη και από τη Νίκη, τα μικρά τελωνεία τα οποία δεν έχουν δυνατότητες ελέγχου. Θα ήθελα να ξέρω αν ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γι@ αυτό το θέμα, αν είναι ενήμερη η κυβέρνηση και τι ακριβώς έχει γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν θέλετε να υποβάλετε το ερώτημα στο υπουργείο Οικονομίας, θα το μεταφέρω εγώ.

ΚΟΡΑΗ: Για το ίδιο θέμα. Επειδή, ακριβώς, χαρακτηρίσατε πολύ σοβαρή αυτή την καταγγελία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι αν αυτά που μετέφερε ο κ. Βλάχος ισχύουν, είναι σοβαρά.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, το άκουσα. Αν, λοιπόν, αυτά ισχύουν και το διαπιστώσετε και εσείς, μιας και είστε τόσο «άπιστος Θωμάς» και δεδομένου ότι όλα αυτά συνέβησαν -εάν συνέβησαν- τον Αύγουστο, εάν το υπουργείο Οικονομίας δεν έδειξε τα σωστά αντανακλαστικά, θα αποδώσετε πολιτικές ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Εάν», «εφόσον», «υποθέσουμε», «το ένα», «το άλλο», φυσικά δεν πρόκειται να σταθούμε. Και εγώ δεν είμαι «άπιστος Θωμάς». Ακούω πάντοτε.

ΚΟΡΑΗ: Συνήθως επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν επιβεβαιώνονται όλα. Για παράδειγμα, σήμερα διάβασα ότι επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ο κ. Μαλιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από ένα μήνα διάβαζα ότι δεν γίνεται δεκτός, εξεδιώχθη, δεν τον δέχεται η Αμερική. Δεν επιβεβαιώνονται πάντα όλα όσα γράφονται κάθε ημέρα. Όπως δεν επιβεβαιώθηκε ο ανασχηματισμός και μία σειρά άλλων πληροφοριών «εγκύρων» που δημοσιοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

ΚΟΡΑΗ: Για να πάμε, όμως, και στο θέμα του κ. Ρεγκούζα, από τον Ιούνιο, ό,τι είπε τα είδαμε και αποδείχθηκαν και με πρακτικά και με βίντεο και με τα πάντα, αλλά η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Γι` αυτό, λοιπόν, θα ζητήσετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, σε ποια υπόθεση αναφέρεστε. Με βίντεο και πρακτικά;

ΚΟΡΑΗ: Στις δηλώσεις του κ. Ρεγκούζα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εξαντληθεί αυτή η υπόθεση, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΚΟΡΑΗ: Για εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την αίθουσα, σας έχω πει όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπόθεση αυτή. Αν θέλετε να επανέρχεστε, είναι δικαίωμά σας. Μπορείτε να την επαναφέρετε όσες φορές θέλετε. Απάντηση διαφορετική, δεν θα πάρετε.

ΚΟΡΑΗ: Αν και εφόσον έχουν συμβεί όλα αυτά, τα συγκεκριμένα γεγονότα και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιδείξει τα κατάλληλα αντανακλαστικά, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω για το «εάν» και το «εφόσον»; Σε καμία περίπτωση. Θα δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί, ποια είναι η καταγγελία, τι έρευνα έχει γίνει κ.ο.κ.

ΚΟΡΑΗ: Θα έχω απάντηση αύριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές σας έχω πει -και δεν είναι κανενός είδους υπεκφυγή, είναι για τη διευκόλυνση της δικής σας δουλειάς- ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις λεπτομέρειες όλων των θεμάτων που αφορούν άλλα υπουργεία. Πάντοτε μετέφερα τα ερωτήματα στα άλλα υπουργεία και στη συνέχεια σας απαντούσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, τα αντανακλαστικά υπήρξαν από το υπουργείο Οικονομικών. Κατέθεσε μήνυση κατ` αγνώστων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσθέτετε ένα νέο στοιχείο, ότι έχει πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Δεν το είπατε προηγουμένως αυτό. Άρα, όλα αυτά τα οποία ρωτάει η κ. Κοραή με το «εάν» και το «εφόσον», έχουν λάβει ήδη απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, εκεί τελειώνουν οι πολιτικές ευθύνες. Με μία κατάθεση μήνυσης κατ@ αγνώστων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες ενός θέματος που δεν γνωρίζω. Και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα σας δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Αλμούνια στη δήλωσή του είπε ότι η Eurostat έχει ζητήσει από την Ελλάδα λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τιτλοποίησης των οφειλών και τάχθηκε ευθέως εναντίον μέτρων, τα οποία δεν έχουν συνέχεια. Θέλω να ρωτήσω πώς αντιμετωπίζει αυτή την επιφύλαξη η κυβέρνηση και εάν εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός, μετά από αυτό, μπορεί να είναι και στον αέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να πω ότι σας έδωσα μια απάντηση προηγουμένως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι, δεν μας δώσατε μία απάντηση προηγουμένως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε από τη μια «τάχθηκε ευθέως», και στη συνέχεια μου λέτε «πώς αντιμετωπίζει αυτή την επιφύλαξη». @Η τάχθηκε ευθέως ή επιφυλάχθηκε. Νομίζω, λοιπόν, ότι μάλλον το δεύτερο συνέβη, όταν είπα ότι δεν είναι πολύ θερμός σε τέτοιες διαδικασίες. Περιμένουμε να γίνουν οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και επί τη βάσει του αποτελέσματος, θα σχολιάσουμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, υπάρχει ένα θέμα για την τιτλοποίηση πολύ σοβαρό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχει ένα θέμα, αλλά σήμερα είναι εδώ ο κ. Αλμούνια να συζητήσει. Θα συζητήσει βεβαίως για πολλά θέματα, όχι μόνο αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε πως θα τον πείσετε ότι θα εισπράξετε τις οφειλές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι εδώ ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κ. Αλμούνια, ώστε να έχει τις επαφές με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, για μία σειρά θεμάτων. Όταν τελειώσει αυτή η συζήτηση, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα κάνει δηλώσεις και θα καλυφθεί και το ερώτημα που υποβάλατε. Κάνετε λίγο υπομονή, λοιπόν, γιατί βλέπω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί, απ` ότι φαίνεται με το «εάν» και το «εφόσον», το είπατε πριν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα κάτι τέτοιο πριν;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για το προϋπολογισμό, όχι. Είπατε για..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «εάν» και το «εφόσον» το είπα για άλλο θέμα. Τώρα μου μιλάτε για τον προϋπολογισμό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για το εάν και το εφόσον που είπατε πριν, φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Και το λέω, γιατί; Δεν προκύπτει από πουθενά, και από τις δηλώσεις Αλμούνια, ότι θα γίνει δεκτή η τιτλοποίηση. Πως λοιπόν συντάσσεται ένας προϋπολογισμός τη στιγμή που ένα βασικό, κρίσιμο μέγεθός του, όπως είναι τα έσοδα, των 2 δις για το 2006 και το 1,8 για το 2005, βασίζονται σε ένα «αν» θα μας πει ναι η Ε.Ε. Ναι δεν μας έχει πει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να απαντήσω γενικά για τους προϋπολογισμούς και πώς συντάσσονται, αλλά δεν θα το κάνω. Όπως δεν έχει ειπωθεί και το αντίθετο γι αυτό που είπατε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν δεν έχει ειπωθεί το αντίθετο, σημαίνει ότι όλα είναι πάρα πολύ πιθανά, δηλαδή, και να πει το ναι και να πει το όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον προϋπολογισμό, λοιπόν, η χώρα προϋπολογίζει τα έσοδα και τα έξοδά της, άλλα με μεγάλη εγγύτητα -στον τελικό αριθμό- και άλλα με μικρότερη. Για παράδειγμα, όταν θέσαμε στόχο το 1,5 δις ευρώ για τις αποκρατικοποιήσεις και επιτύχαμε 2 δις 100 εκ. ευρώ, όχι απλώς πετύχαμε το στόχο, τον υπερκαλύψαμε. Υπάρχουν παραδείγματα σε προϋπολογισμούς άλλων χωρών, όπου οι στόχοι καλύπτονται απολύτως, υπερκαλύπτονται ή δεν καλύπτονται.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για τα 2 δις και για το 1,8 υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που έρθει το όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Απευθυνθείτε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για όποια άλλη ερώτηση έχετε, αν και απάντησε ήδη από προχθές στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή το αναφέρατε, ανασχηματισμός θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν αλλάζει τίποτε από την τελευταία απάντησή μου, ούτε από τις προηγούμενες, γιατί έχω ερωτηθεί πολλές φορές.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο σχετικά με είδηση που δημοσιεύει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία περιγράφει με τα πιο μελανά χρήματα την κατάσταση στα σύνορα. Κάνει λόγο για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών που έρχονται στη χώρα και αυτών που ζουν στη χώρα και όσων ζητούν άσυλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια αρχή που διέπει την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και πιστεύω την πολιτική όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εάν παρατηρούνται φαινόμενα που υπεκφεύγουν αυτής της αρχής, τότε οφείλουμε, ως Πολιτεία, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αδικούνται. Εάν και εφόσον αδικούνται. Είμαι βέβαιος ότι όποτε υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες επενέβησαν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και σήμερα, αλλά και όλες τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με ερωτήσεις να σφυροκοπεί την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα της διαφθοράς. Σήμερα καταγγέλλουν παράνομες προσλήψεις στη Σχολή Ικάρων, στην Ασφαλιστική. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα, αυτές τις καταγγελίες. Πολιτικά τι απάντηση δίνετε και εάν σκέφτεστε κάτι συγκεκριμένο; Δηλαδή, θα απαντάτε σε μια-μια σε αυτές τις καταγγελίες, όπως και σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και άλλες φορές. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας δήλωσε το πρωί στον ALPHA ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο από την περασμένη εβδομάδα, γιατί δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, γιατί δεν υπήρξαν ανακοινώσεις γι αυτό το ζήτημα που είναι αρκετά σημαντικό, συνεδρίασε και η κυβερνητική επιτροπή γι αυτό το θέμα χθες, και δεύτερον, τι ενέργειες καλείστε να πράξετε ως κυβέρνηση για να μην υπάρχουν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Να πάω στην πρώτη δήλωσή σας, σχετικά με την Τουρκία. Λέτε κάποια στιγμή ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως την επιθυμούν όλοι οι Έλληνες. Αλήθεια πως το καταλάβατε ότι αυτή την πραγματικότητα την επιθυμούν όλοι οι Έλληνες πολίτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα επί λέξει: Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ιστορική στιγμή, αυτή είναι η αφετηρία για ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης, όπως το επιθυμεί ο ελληνικός λαός. Θεωρώ βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός ζητά ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δεν πρέπει να δείτε εάν ο ελληνικός λαός θέλει την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη; Γιατί φοβάστε το δημοψήφισμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με την πολιτική της.

ΒΛΑΧΟΣ: Και επιμένετε να φοβάστε το δημοψήφισμα. Δεν είναι κυρίαρχος ο λαός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και είναι κυρίαρχος ο λαός. Αλίμονο! Αυτό δεν αμφισβητήθηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε είναι κυρίαρχος; Μόνο για να ψηφίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί λίγο είναι να ψηφίζει ο λαός; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ: Γιατί φοβάστε να κάνετε δημοψήφισμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη από γενέσεως Δημοκρατίας, μου λέτε ότι είναι λίγο;

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνώ. Αλλά πείτε μας γιατί φοβάστε να κάνετε δημοψήφισμα, όπως θα κάνουν η Γαλλία και η Αυστρία που δεν έχουν άμεσο πρόβλημα με την Τουρκία, όπως έχουμε εμείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο θέμα. Η πολιτική απόφαση έχει αναλυθεί πλειστάκις και από τον υπουργό Εξωτερικών και από εμένα. Πάνω από όλους έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη -αλλά και στο παρελθόν σε άλλες συνεντεύξεις- για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν είναι δηλώσεις που έγιναν από τότε που είμαστε εμείς κυβέρνηση. Είναι δηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, πιστεύοντας ότι αυτή η προοπτική θα βοηθήσει την Τουρκία να εκσυγχρονιστεί, να εξευρωπαϊστεί να αλλάξει συμπεριφορές και να βοηθήσει γενικότερα στην περιοχή. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζετε μικροπολιτική και μίζερη την κριτική που γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην αναπροσαρμογή της παραγράφου 5, νυν 7, για το θέμα της ενδεχόμενης προβολής βέτο από την πλευρά της Τουρκίας στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που ο καθ` ύλην αρμόδιος κ. Μολυβιάτης είχε μιλήσει για «κόκκινη γραμμή», από την οποία δεν είναι δυνατόν να αποστεί η ελληνική κυβέρνηση και 15 ώρες αργότερα είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τελικά «περί όνου σκιάς» .

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άλλαξε τίποτα στο άρθρο 5@

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Άλλαξε όμως κάτι στις δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο άρθρο 5, νυν άρθρο 7, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ μένω στη δήλωση του κ. Μολυβιάτη. Πως είναι δυνατόν από τη μια να είναι η κόκκινη γραμμή ένα θέμα και από την άλλη το ίδιο θέμα, μετά την απόφαση, να χαρακτηρίζεται «περί όνου σκιάς»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι δεν άλλαξε τίποτα. Άρα, δικαιώνεται αυτό που λέει ο κ. Μολυβιάτης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πως είναι «περί όνου σκιάς» ή πως είναι «κόκκινη γραμμή»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν το καταλαβαίνετε, αλλά το άρθρο δεν άλλαξε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είπα ότι άλλαξε το άρθρο@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, λοιπόν, δεν δικαιώθηκε η στάση του υπουργού Εξωτερικών;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πως είναι δυνατόν το θέμα για το οποίο έγινε τόση κουβέντα, 15 ώρες, στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, από τη μια η ελληνική κυβέρνηση να το χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή από την οποία δεν πρόκειται να περάσει ή να κάνει πίσω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας λέω, δεν άλλαξε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, πως είναι δυνατόν το ίδιο θέμα να το υποτιμά και να το απαξιώνει 15 ώρες αργότερα και να χαρακτηρίζεται ότι ήταν μια κουβέντα χωρίς νόημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Θα σας παρακαλούσα να το ξαναδιαβάσετε γιατί μιλάμε για σοβαρά θέματα και κείμενα. Πρώτον, δεν άλλαξε καθόλου το άρθρο. Δεύτερον, αυτό που χαρακτηρίστηκε έτσι είναι η κριτική που ακούστηκε σε δύο σειρές, σε μια παράγραφο -όπως είπα πριν- δηλώσεως, η οποία έγινε προφορικά από τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Και τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας; Είπε το αυτονόητο: Ένας διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του όρους να εργάζεται, τους δικούς του κανόνες λειτουργίας και ένας άλλος διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή υπάρχει μια σύγχυση. Τι χαρακτήρα είχε η δήλωση του κ. Στρο, δηλαδή, αυτό πως είναι στη διεθνή ορολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και πριν, μη δεσμευτική νομικά δήλωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό είναι η ερμηνεία της νομικής υπηρεσίας. Εγώ θέλω να ξέρω τι χαρακτήρα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ερμηνεία της νομικής υπηρεσίας ήταν και η δήλωση που έκανε η Τουρκία, πριν από λίγους μήνες. Δεν νομίζω ότι απέστη η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου, από αυτή τη δήλωση, ούτε νομίζω ότι την απαξιώνει κανείς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω τι χαρακτήρα έχει η δήλωση του κ. Στρο. Επιμένω να ξέρω πως ονομάζεται αυτό στην κοινοτική ορολογία; Εάν αυτό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω πως ονομάζεται διεθνώς. Να δούμε τα πράγματα που έχουν ουσία. Τι έχει ουσία; Αλλάζει κάτι; Δεν αλλάζει κάτι. Δεν έχει νομική ισχύ αυτή η δήλωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει ουσία, εάν η δήλωση αυτή αποτελεί μέρος του κεκτημένου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πως θα αποτελεί μέρος όταν δεν έχει νομική ισχύ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επιτρέψετε μου, επ` αυτού, αφού δεν αλλάζει τίποτα στο άρθρο 5 που βαφτίστηκε 7, ερωτώ, συνεχίζει να έχει το δικαίωμα βέτο η Τουρκία στο θέμα ένταξης της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ ναι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Που σημαίνει τι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι η Ε.Ε. -και αυτό δεν διανοήθηκε να το ρωτήσει κανείς και πουθενά- δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέμβει σε άλλο διεθνή οργανισμό και να πει τι θα κάνει, εάν θα δεχθεί ή όχι μια χώρα ή εάν θα δεχθεί ή όχι μια συμφωνία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά και από τις δηλώσεις σας έχουμε να κάνουμε με μια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ότι ξεκίνησαν όπως ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με μόνη δέσμευση να τηρήσει τις αρχές καλής γειτονίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ναι. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μάλλον αγνοείτε συνολικά το θέμα. Είναι μόνη δέσμευσή αυτή;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ίσως δεν μας είχατε ενημερώσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι εάν σας έχουμε ενημερώσει ή όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν μας έχει ενημερώσει αναλυτικά η ελληνική κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, έχει κάνει ενημέρωση στις Βρυξέλλες. Έχουν δημοσιοποιηθεί τα κείμενα, δεν ξέρω εάν τα έχετε διαβάσει. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι γίνεται παρέκκλιση από το Κοινοτικό Κεκτημένο μόνο για την Τουρκία; Για την μετεγκατάσταση των πολιτών της ακόμα κι εάν είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.; Έχει γίνει για άλλη χώρα αυτό; Γνωρίζετε την υπογραφή που έχει μπει; Τη δέσμευση την οποία έχει; Το Πατριαρχείο, τη Χάλκη κ.α. Δεν είναι προτροπή η καλή γειτονία. Είναι συμφωνημένη δέσμευση. Ούτε είναι το μόνο ζήτημα.

ΚΟΡΑΗ: Η Τουρκία όμως, είναι η μοναδική χώρα που έχει στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και γι αυτό δεν υπήρξε κάποιος όρος. Άρα, λοιπόν, ούτε και με το casus belli.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει μια σειρά προσπαθειών και εμείς και η Κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα συνολικά. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται. Ουδέποτε υπέστειλε κάποιος τη σημαία. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, πιστεύω, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών κομμάτων. Μπορεί κανείς να έχει επιμέρους διαφωνίες σε κάποια προσέγγιση, αλλά σίγουρα ο μείζων στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή ακριβώς και ο κ. Μολυβιάτης από το Λουξεμβρούργο, είπε ότι όλες οι δικές μας θέσεις πέρασαν, να σκεφθώ ότι δεν είχαμε θέσει, ως ελληνική κυβέρνηση, το θέμα του casus belli και το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα του casus belli μπαίνει σε όλη τη διαδικασία των σχέσεων.

ΚΟΡΑΗ: Να το δεχθώ. Το θέμα των στρατευμάτων που είναι σημαντικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, είπα ότι είναι ζήτημα που αφορά την επίλυση αυτού καθ εαυτού του προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα που όλοι προσπαθούμε να λύσουμε.

ΚΟΡΑΗ: Ρώτησα εάν μπήκε ως διαπραγματευτικός όρος από την ελληνική κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίθεται μια σειρά διαπραγματευτικών όρων, οι οποίοι είναι πολλοί και περάσαμε από την εποχή του «δεν βάζουμε όρους» στο «βάζουμε πολλούς όρους» στην Τουρκία, τους οποίους υποχρεώθηκε να τους αποδεχθεί.

ΚΟΡΑΗ: Τον βάλαμε ή δεν τον βάλαμε και αυτόν τον όρο, απλώς δεν έγινε αποδεκτός από την Ε.Ε.; Αυτό δεν μου διευκρινίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσει ο κ. Κουμουτσάκος. Εγώ έκανα την πολιτική τοποθέτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χαρακτηρίσατε επιτυχία τα όσα περιλήφθησαν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, ωστόσο δεν δείχνει να συμφωνεί η πραγματικότητα με αυτό, γιατί ο κ. Γκιούλ χθες δήλωσε ευθέως ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά το κυπριακό και δεύτερον, έμπρακτα έδειξαν ότι τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ξεκινώντας νέο κύκλο παραβιάσεων στο Αιγαίο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μηδενιστική η προσέγγισή σας. Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σωστά λέτε ότι ένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε άλλο διεθνή οργανισμό τον τρόπο λειτουργίας του. Όμως, η Ε.Ε. ζητά από τα μέλη της και τα υποψήφια μέλη της να έχουν ταυτόσημη συμπεριφορά σε ορισμένους κανόνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι θετική, ότι κρίνεται η συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας-μέλους σε άλλους Οργανισμούς. Κρίνεται και αυτή, όπως και άλλες συμπεριφορές. Το ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το ζητάει πώς; Σε επίπεδο αρχών ή το ζητάει επί τη βάσει ενός χρονολογίου που θα κρίνεται@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μένω στις γενικές αρχές και σας δίνω και πληροφορίες. Θα ήθελα, οποιαδήποτε ιδιαιτέρως εξειδικευμένη ερώτηση να απαντηθεί από τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ για να σας ενημερώσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είπατε κάτι και θα ήθελα να το αποσαφηνίσετε: Είπατε ότι ο κάθε διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες, ουδέποτε η Ε.Ε. θεώρησε ότι μπορεί να παρεμβαίνει σε κανόνες λειτουργίας των άλλων οργανισμών και αυτό είναι προφανώς μία γενική αρχή. Θέλω να ρωτήσω πώς μπορείτε να θεωρήσετε συμβατή τη δήλωση αυτή, που είναι και στο πνεύμα της δήλωσης της Προεδρίας, με την πρόβλεψη του άρθρου 7 που λέει ότι η Τουρκία καλείται να εναρμονίσει τη συμπεριφορά της στους διεθνείς οργανισμούς προς τρίτες χώρες και μέλη της Ε.Ε., σε σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., όπου μία βασική είναι η αλληλεγγύη των κρατών-μελών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ χαίρομαι που το επαναλαμβάνετε και το λέτε και με πολλή καθαρότητα. Το ερώτημα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς εναρμονίζεται αυτό το πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν εναρμονίζεται; Απαγορεύεται σε έναν διεθνή οργανισμό να λειτουργεί αυτόνομα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ως επιθυμία, οι χώρες που είναι υποψήφιες να γίνουν μέλη, να συμπεριφερθούν έτσι όπως πρέπει να συμπεριφέρονται οι εν αλληλεγγύη ευρισκόμενοι εταίροι σε έναν οργανισμό, σε μία Διεθνή Ένωση, σε μία συμφωνία. Δεν μπορεί να το επιβάλει σε κάθε διεθνή οργανισμό, γιατί ο κάθε διεθνής οργανισμός λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες. Μπορεί, όμως, να σημειώσει τη συμπεριφορά της χώρας που είναι υποψήφια για να γίνει μέλος, εάν, κατά περίπτωση, διαφωνεί. Εάν αύριο η Τουρκία αρχίσει να διαφωνεί σε κάποιον οργανισμό, σε κάποια συμφωνία, αυτή η συμπεριφορά καταγράφεται. Και αφού καταγράφεται, συνυπολογίζεται στην πορεία, στον οδικό της χάρτη προς το να γίνει ή όχι πλήρες μέλος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να υποβάλω μία πολιτική ερώτηση: Θυμάμαι πως, όταν είχε υπογραφεί η Συμφωνία του Ελσίνκι, που ξεκινούσε τη διαδικασία για την Τουρκία, ο κ. Καραμανλής ασκούσε κριτική στον κ. Σημίτη, επειδή δεν ζήτησε ρητώς την άρση του casus belli, προκειμένου να συγκατατεθεί η χώρα μας σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία. Μας μένει η απορία: Τώρα, γιατί η κυβέρνησή σας δεν ζήτησε ρητώς την άρση του casus belli, προκειμένου να συμφωνήσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμπληρώσω ότι ακολούθησαν δηλώσεις του τότε Υπουργού Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου, στην εφημερίδα ΜΙΛΛΙΕΤ, στην οποία είπε ότι δεν βάλαμε κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση στην Τουρκία. Θα σας καλέσω να αναλογιστείτε εάν από εκείνη τη στιγμή -ότι δεν μπήκε κανένας όρος και καμία προϋπόθεση- μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει και πόσο τα πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν διαφωνώ σε αυτό εγώ. Είναι συγκεκριμένο αυτό που ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα και στην κ. Κοραή, η οποία έθεσε ευθέως, όπως και εσείς, την ερώτηση αυτή, προηγουμένως. Σας είπα ότι είναι στο πλαίσιο των συμπεριφορών. Κρίνεται, λοιπόν, η συμπεριφορά της. Αν, δηλαδή, η Τουρκία συνεχίσει να θεωρεί αυτό που είπατε προηγουμένως, δεν θα κριθεί ως συμπεριφορά; Και ποιος θα την κρίνει; Δεν θα την κρίνουν κάποιοι άλλοι έξω από εμάς. Θα την κρίνει και η Ελλάδα και η Κύπρος. Και κάθε σημείο από τα 35 τα οποία ανέφερα και προηγουμένως στον οδικό χάρτη προς την ενοποίηση, προς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, είναι ένα ξεχωριστό σημείο και χρειάζεται ομόφωνη γνώμη. Δηλαδή και τη γνώμη της Ελλάδος και της Κύπρου. Καλύτερη διαδικασία από αυτή, δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει αναγνωρίσει την Κύπρο η Τουρκία, κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό, πλέον, είναι υποχρέωση, δεν είναι γενικώς και αορίστως.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρητικό είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γκιούλ είπε ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Αυτό είναι το ερώτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πόσο νομικά κατοχυρωμένη είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία; Επειδή είπατε, προηγουμένως, ότι είναι κατοχυρωμένη νομικά. Ρωτώ: Είναι τόσο κατοχυρωμένη, ώστε να είμαστε σίγουροι εμείς ότι θα μας αναγνωρίσει η Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα στο νομικό μέρος μιας δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας. Δεν αναφέρθηκα πουθενά αλλού, σε νομική κατοχύρωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εγώ, λοιπόν, θέτω αυτή την ερώτηση: Είναι νομικά κατοχυρωμένη η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υποχρέωσή της, λέτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υποχρέωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και είναι υποχρεωμένη.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θα μας ενημερώσετε, κύριε υπουργέ, για το αν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα πάρει κάποιες ημερομηνίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι νεώτερο γι` αυτό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος είναι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξέρετε τις βασικές τοποθετήσεις. Αναφέρθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας στην αρχική βασική του δήλωση. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση άπτεται των αποτελεσμάτων του Λουξεμβούργου και θα δίδονται αναλυτικές απαντήσεις με συγκεκριμένες αναφορές σε κείμενα τωρινά και προηγούμενα.

ΚΟΡΑΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο είπε ότι όλοι οι όροι της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν αποδεκτοί. Άρα, λοιπόν, (δεν ακούγεται) τουλάχιστον αυτή τη φορά στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ως όρο την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινάω την απάντησή μου διαβάζοντας κάποια κείμενα, διότι τα πάντα στην κοινοτική πρακτική βασίζονται σε μια σειρά αποφάσεων. Οι προηγούμενες αποφάσεις δεσμεύουν και διαμορφώνουν το πλαίσιο για τις επόμενες. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω την απάντησή μου διαβάζοντας τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2002 στην Κοπεγχάγη, όπου ορίστηκε με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2004, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο, που δόθηκε η ημερομηνία ενάρξεως των διαπραγματεύσεων. Και διαβάζω: «Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004 αποφασίσει ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Το 2002, λοιπόν, αποφασίστηκε ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνο κριτήριο το εάν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που αναφέρονται σε εσωτερική πολιτική, θα αποφασίσει και θα κρίνει χωρίς καθυστέρηση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο καθόρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο το μετέπειτα διάστημα. Οιαδήποτε ενέργεια διευρύνσεως των κριτηρίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων και αυτό που αναφέρετε όπως και άλλα, ερχόταν αντιμέτωπη με το κείμενο αυτό το οποίο μας έδειχναν οι εταίροι μας: Ότι το 2002 καθορίστηκε με ποια ακριβώς κριτήρια θα κριθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αυτό το κείμενο το οποίο μόλις σας διάβασα, καθόρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΚΟΡΑΗ: (Δεν ακούγεται)

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βεβαίως θα σας το επικαλεστώ κι αυτό με την ίδια και περισσότερη θρησκευτική ευλάβεια. Διότι πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση διότι βάσει αυτού του πλαισίου κρίνονται και τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής και στρατηγικής που ακολουθείται κάθε φορά. Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε και το οποίο είναι ο αυστηρός οδικός χάρτης που θα κρίνει τη δεκαετή πορεία, τον δεκαετή μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου που ξεκίνησε από την 3η Οκτωβρίου. Στην παράγραφο 6 αναφέρεται: «Η πρόοδος αυτή», δηλαδή της Τουρκίας, «αξιολογείται ιδίως με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις». Οι προϋποθέσεις είναι τέσσερις: Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αφενός, αλλά και άλλα. Η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για επίλυση διαφορών.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ένας γενικός όρος ο οποίος καλύπτει όμως τη διεθνή συμπεριφορά, την εξωτερική συμπεριφορά κάθε υποψηφίου κράτους. Αυτό για πρώτη φορά εντάσσεται σε κοινοτικό κείμενο ως δεσμευτικό κριτήριο. Μέχρι τώρα όλα ήταν σε πολιτικά κείμενα και είχαν τη μορφή πολιτικής παρότρυνσης. Αν σας διαβάσω τις διατυπώσεις, αναφέρονται σε «προτρέπουμε», «παροτρύνει», «επιθυμεί». Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε αυτό το κείμενο βάσει του οποίου θα γίνει εξειδίκευση @αυτό είναι ένα κείμενο 8 σελίδων- και θα καταλήξουμε σε κείμενα 100 σελίδων που θα εξειδικεύουν αυτό. Λοιπόν, αυτό είναι ακριβώς το πλαίσιο και είμαι στη διάθεσή σας για άλλες περαιτέρω ερωτήσεις, αφού είμαι βέβαιος ότι προσέχετε αυτά τα οποία, λεπτομερώς αναφέρθηκαν βάσει κειμένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι χαρακτήρα είχε η δήλωση του κ. Στρο, μπορείτε να μου πείτε;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η δήλωση του κ. Στρό είναι μια ερμηνευτική δήλωση της προεδρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς την λένε στα αγγλικά; Αυτό πώς το λένε στα αγγλικά;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δήλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Statement;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Statement.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Επειδή έτυχε να διαβάζω το κείμενο (δεν ακούγεται). Μέσα στο κείμενο αυτό το οποίο το έχετε και στα χέρια σας λέει ότι η Τουρκία καλείται να εφαρμόσει και τη νομοθεσία και στην πράξη (δεν ακούγεται), το κοινοτικό κεκτημένο@

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Συγγνώμη, σε ποια δήλωση αναφέρεστε τώρα; Στη δήλωση της προεδρίας σχετικά με την παράγραφο 7 ή στην εναρκτήρια ομιλία του κ. Στρο όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν λέει τίποτε από αυτά που μου είπατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι άλλο σας λέω.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να μου πείτε παρακαλώ αυτό που μου λέτε, όχι άλλο από αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε με να σας ρωτήσω. Σας ρωτώ λοιπόν: Η δήλωση της προεδρίας τι χαρακτήρα είχε;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα ότι είναι δήλωση της προεδρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι statement;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Statement.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η δήλωση δεν ήτανε αυτό που λέμε επισυναπτόμενες (δεν ακούγεται).

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι μέρος των πρακτικών της συνεδριάσεως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το εξής. Από την ώρα που η Τουρκία καλείται να ενσωματώσει αυτό που λέμε κοινοτικό κεκτημένο και μέσα εκεί υπάρχει η παράγραφος 7, υπάρχει και το statement της Προεδρίας. Ποιο από τα δύο ισχύει σε ότι αφορά στη συμπεριφορά της στο ΝΑΤΟ;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ακούστε. Το περιεχόμενο της δηλώσεως λέει ότι η παράγραφος 7 - προηγούμενη 5 - δεν αφορά και δεν μπορεί να εμποδίσει την ανεξαρτησία των διεθνών οργανισμών στη λήψη αποφάσεων. Τι λέει όμως η παράγραφός 7; Η παράγραφος 7 λέει ότι ως υποψήφια χώρα η Τουρκία υποχρεούται να προσαρμόζει την πολιτική της με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης της όσον αφορά την πιθανή συμμετοχή κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό δεν επιβάλει στην Τουρκία τι πολιτική ακριβώς θα ακολουθήσει, διότι παραμένει ανεξάρτητο κράτος. Ακόμη και σήμερα κράτη -μέλη με εικοσαετή ή τριακονταετή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ λαμβάνονται θέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως, δεν δεσμεύονται απολύτως διότι σε ανεξάρτητα κράτη η κυρίαρχη βούληση δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνο αν καταληφθούν. Αυτό όμως το οποίο κάνει το άρθρο 7 είναι ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά αποφασίζεται ή εφαρμόζει οποιοδήποτε κράτος, λαμβάνεται υπόψη και καθορίζει, κι έχει αρνητική επίπτωση και αποτιμάται κατά τη διαδικασία προσαρμογής της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά κριτήρια και προοπτικές. Ουδέποτε μπορεί να στερήσει κάποιος οργανισμός από κάποιον άλλον, από ένα μέλος του, ακόμη και μέλος του, όχι από κάποιο τρίτο κράτος ή τρίτο οργανισμό, το δικαίωμα του να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει. Όμως έχει το δικαίωμα - και αυτό είναι μέσα στο κείμενο και είναι δεσμευτικό - να πει ότι η συμπεριφορά αυτή θα κρίνεται και θα διαμορφώνει και την ατμόσφαιρα και την κρίση των 25 κρατών -μελών ως προς τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κράτους, στην περίπτωση αυτή της Τουρκίας. Αυτό δεν έχει αλλοιωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Τουρκία ακολουθεί μια συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει με την πολιτική της, θα την κρίνει και δεν θα την κρίνουν κάποιοι αόριστα, αλλά τα 25 κράτη - μέλη. Και απ` όσο θυμάμαι, μέσα στα 25 κράτη - μέλη είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος. Και θα είμαστε αυστηροί κριτές. Διότι κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης για να προχωρήσει προϋποθέτει αποφάσεις που λαμβάνονται ομοφώνως. Επί 35 κεφάλαια. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλη η συζήτηση περί δηλώσεως και περί δεσμεύσεως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται) από την κυβέρνηση και από το Υπουργείο Εξωτερικών, θέλω να μου διευκρινίσετε αν αυτή η παράγραφος 7, πρώην 5, αφορά και τη λειτουργία του ευρωστρατού, δεδομένου ότι με τη συμφωνία της Άγκυρας και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες, το 2002 αν δεν κάνω λάθος, είχε εξαιρεθεί η Κύπρος από τον ευρωστρατό και το Αιγαίο ως περιοχή δράσης του ευρωστρατού.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Η παράγραφος 7, λοιπόν, αναφέρει: «Κατά την μέχρι την προσχώρηση περίοδο θα απαιτηθεί από την Τουρκία να ευθυγραμμίσει προοδευτικά τις πολιτικές της έναντι των τρίτων χωρών και τις θέσεις της εντός των διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων όσον αφορά και τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών στους εν λόγω οργανισμούς και ρυθμίσεις, @arrangements@, προς τις πολιτικές και τις θέσεις της Ένωσης και των κρατών - μελών της». Οι «ρυθμίσεις», λοιπόν, είναι η λέξη και ο όρος που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, όπως σωστά αναφέρατε. Αυτός ο όρος δεν - επαναλαμβάνω δεν- συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση της προεδρίας. Επομένως η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια είναι εκτός ερμηνευτικής δηλώσεως.

Σας ευχαριστούμε.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 October 2005 - 15:05:21 UTC