Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης έχει ήδη κάνει δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο που θα ήθελα να επαναλάβω, είναι ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που θα αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θα ήθελα να απαντήσω σε ερώτημα που μου ετέθη χθες και αφορά τα πριμ στους αθλητές μας. Όπως ενημερώθηκα από το αρμόδιο Υφυπουργείο Αθλητισμού για τα πριμ, αλλά και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις διαδικασίες εντάξεως, στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των αθλητών οι οποίοι κέρδισαν διακρίσεις, όπως προβλέπονται από τους νόμους: Πρώτον, σε ό,τι αφορά το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τα πριμ επιτυχίας των αθλητών δίδονται στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Είναι μια πάγια τακτική, η οποία έχει να κάνει βεβαίως και με τον προϋπολογισμό ενός εκάστου Υπουργείου. Δηλαδή τα πριμ του 2004 θα δοθούν εντός του 2005, όπως έγινε για τα πριμ του2003, που δόθηκαν εντός του 2004. Μόνη εξαίρεση σ@ αυτή την τακτική ήταν ότι τα πριμ του 2002, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα έδωσε το 2003, αλλά το 2004. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Απομένουν οι τελικές υπογραφές έγκρισης για να προχωρήσει σε εκταμίευση το αρμόδιο Υφυπουργείο. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και απομένει η ημερομηνία ορκωμοσίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο είναι το πριμ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το όριο πάνω από το οποίο το «λάδωμα» μπορεί να είναι επιλήψιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αντιλαμβάνομαι σωστά, υπαινίσσεστε τα όσα ειπώθηκαν στα τέλη Ιουνίου, σε ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ρεγκούζα, σε συνέδριο των τελωνειακών υπαλλήλων στο Βόλο. Ο κ. Ρεγκούζας χθες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στο Υπουργείο, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα συνεχίσει να κοσμεί την κυβέρνηση ο κ. Ρεγκούζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω, ότι ο προσεκτικός αναγνώστης της ομιλίας μπορεί να δει πέντε σημεία στα οποία ο κ. Ρεγκούζας αναφέρει σαφώς ποιο είναι το πνεύμα που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν δέχεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις σε ζητήματα ηθικής τάξεως. Είναι ρητά διατυπωμένο. Το έκτο σημείο, το οποίο δημιούργησε και τα εγειρόμενα ζητήματα ιδιαίτερα μετά την κατάθεση ερώτησης από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ένα σημείο ατελές ως προς τη διατύπωση. Και αυτό οφείλει και να το παραδεχθεί κάποιος. Ωστόσο το όλο πνεύμα της ομιλίας διαπνέεται από σαφήνεια. Η σαφήνεια έχει να κάνει με το ότι σε ζητήματα ηθικής τάξης, αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει και δεν δέχεται εκπτώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή διάβασα τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρεγκούζα, είπε «τους κάλεσα να περιορίσουν τη διαφθορά την οποία είναι αποφασισμένη να πατάξει αυτή η κυβέρνηση». Άλλο το πατάσσω άλλο το περιορίζω. Ο κ. Ρεγκούζας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει αλλά εγώ τους κάλεσα να περιορίσουν. Εσείς βλέπετε ότι διόρθωσε κάτι από τα λεγόμενά του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαρακτήρισα το συγκεκριμένο απόσπασμα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση δεν φοβάται ότι στέλνει λάθος μηνύματα με την παραμονή του κ. Ρεγκούζα στην θέση του, μετά από αυτές τις δηλώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει. Εκείνο το οποίο θα επαναλάβω για δεύτερη φορά, είναι ότι πρέπει κάποιος να διαβάσει με προσοχή όλο το κείμενο της ομιλίας του κ. Ρεγκούζα.

ΚΟΡΑΗ: Παραδέχεστε όμως και εσείς ότι το είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι πρόκειται για μια ατελή διατύπωση. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η ατελής διατύπωση ήταν μόνη στο κείμενο και δεν υπήρχε η ρητή αναφορά σε πέντε σημεία -σε ένα κείμενο τεσσάρων ή πέντε σελίδων- για την απόφαση της Κυβέρνησης, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, τότε βεβαίως θα μπορούσε κανείς να εξάγει διάφορα συμπεράσματα. Όταν όμως σε πέντε σημεία στην ίδια ομιλία, έχει μιλήσει με μεγάλη σαφήνεια και στο έκτο σημείο, σε ατελή διατύπωση, όπως την χαρακτηρίζω ενώπιόν σας σήμερα, αφήνει να υπάρξει μια διπλή ερμηνεία, τότε νομίζω ότι κανένας εάν θέλει να είναι δίκαιος, οφείλει να εξετάσει όλο το πνεύμα της ομιλίας και όχι το ατελές συγκεκριμένο σημείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν ερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στη συνέντευξη Τύπου γιατί διέγραψε τον κ. Πολύζο, είπε ότι είναι ζήτημα αρχής για εκείνον να μην ανέχεται βουλευτής να διατυπώνει αστήρικτες κατηγορίες. Ο κ. Ρεγκούζας χθες διατύπωσε το ίδιο αστήρικτες κατηγορίες, λέγοντας ότι το «γρηγορόσημο» εξακολουθεί να ανθεί στα τελωνεία και καλεί είτε να το περιορίσουν είτε να το πατάξουν. Αυτό δεν είναι μια αστήρικτη κατηγορία που δεν μπορεί να ανεχθεί η κυβέρνηση λόγω ζητημάτων αρχής; Ο Πρωθυπουργός δηλαδή πώς δέχεται να υπάρχει ένα ζήτημα αρχής για εκείνον σε ότι αφορά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι για ένα μέλος της Κυβέρνησής του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο ερώτημά σας. Θα σας επαναλάβω όμως και πάλι ότι η Κυβέρνηση δεν δέχεται αυτού του είδους τις διαδικασίες, οι οποίες γνωρίζουμε -χωρίς να έχουμε αποδείξεις σε πολλές περιπτώσεις- ότι ταλανίζουν αυτό τον τόπο για πολλά χρόνια. Ζητήματα διαφθοράς άλλωστε, όπως θα έχετε διαπιστώσει, αναφέρονται πολλές φορές σε εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών. Δυστυχώς η χώρα μας έχει αυτό το πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα πατάσσεται με αποφασιστικότητα, με θεσμικές αλλαγές, με συνεχή προσπάθεια. Θα μείνω λοιπόν σε αυτό. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός και σ@ αυτό επιμένει η κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Και να συμπληρώσω και ένα δεύτερο σκέλος γιατί έχει λίγο αποκρυβεί κάτω από την ένταση που πήραν οι καταγγελίες του κ. Ρεγκούζα. Την ίδια στιγμή που διαγράψατε έναν βουλευτή, για λόγους αρχής επαναλαμβάνω, υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΔΟΕ που στην ίδια εκδήλωση δηλώνει, ότι συνάδελφοί του φορτώνουν σαραντάρια κοντέινερ -εγώ δεν ξέρω τι είναι τα σαραντάρια κοντέινερ- φαντάζομαι ότι είναι μεγάλα κοντέινερ και αυτός ο υπάλληλος δεν καλείται καν σε απολογία. Σε ποιο επίπεδο εξαντλούνται αυτά τα ζητήματα αρχής για την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα που αφορά το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν γνωρίζω αν έχει κληθεί σε απολογία. Δεν γνωρίζω πως ακριβώς έχει δηλώσει αυτό το οποίο αναφέρετε. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας υπάλληλος όταν δηλώνει κάτι τέτοιο, οφείλει να το αποδείξει.

ΧΙΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, δεν είναι ένας απλός υπάλληλος. Είναι στέλεχος του ΣΔΟΕ, του αμαρτωλού ΣΔΟΕ που μετεξέληξε η Νέα Δημοκρατία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω λοιπόν, ότι ο οποιοσδήποτε υπάλληλος όσο ψηλά και αν βρίσκεται οφείλει εάν διατυπώνει κατηγορία να την αποδεικνύει. Από την άλλη πλευρά η υπηρεσία οφείλει να τον καλέσει για να δώσει τη δική του εξήγηση αν έχει ειπωθεί αυτό το οποίο μου αναφέρετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να πω κύριε Υπουργέ και συγνώμη για την επιμονή, δεν θα επιμείνω άλλο, αυτό που πρόσθεσε και η κ. Κοραή. Πρέπει να καταλάβουμε τι είδους μήνυμα θέλει να στείλει η κυβέρνηση. Άλλο μήνυμα έστειλε πριν από είκοσι μέρες με την περίπτωση του κ. Πολύζου και άλλο μήνυμα στέλνει σήμερα όταν κλείνει τα αυτιά σε δύο βασικές καταγγελίες ότι στα τελωνεία της χώρας, ανθεί το λαθρεμπόριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει τέτοια καταγγελία, όποιος καταγγέλλει αυτά τα πράγματα οφείλει να τα αποδεικνύει. Όποιος όμως κάνει τέτοιες καταγγελίες, οφείλει να τις αποδεικνύει και αν έχει πολιτική ευθύνη οφείλει να λαμβάνει μέτρα. Αυτό είναι το ένα.

ΧΙΩΤΗΣ: (Δεν ακούγεται)@Όταν έχεις να κάνεις με στελέχη της Κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού πώς θα τους ελέγξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά είναι σα να μου ζητάτε να σχολιάσω κάτι το οποίο αποσπασματικά μου αναφέρετε. Δεν έχω μπροστά μου το κείμενο για το αν ειπώθηκε και πώς ειπώθηκε αυτό που μου αναφέρετε. Την ίδια επιφύλαξη διατήρησα και χθες το μεσημέρι. Και διαπίστωσα, διαβάζοντας όλη την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ότι έχει επαναλάβει -όπως σας είπα επανειλημένως- πολλές φορές μέσα σε λίγες γραμμές με ρητό τρόπο την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πατάξει αυτά τα φαινόμενα. Άρα λοιπόν κανένας δεν μπορεί να κρίνει αποσπασματικά. Εάν κρίνει αποσπασματικά είναι βέβαιο ότι θα κρίνει λάθος.

ΧΙΩΤΗΣ: Τουλάχιστον ο κ. Ρεγκούζας είχε την ευθιξία να πει την άποψή του κύριε Υπουργέ, ενώ ο κ. Νικολαράκος τον οποίο δεν γνωρίζω, δεν μπήκε καν στον κόπο να πει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του. Προφανώς δεν διαστρεβλώθηκαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος στον οποίον αναφέρεστε είναι προφανώς υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

ΧΙΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, στέλεχος του ΣΔΟΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κανόνες και νόμοι βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί και το Υπουργείο και οι υπάλληλοί του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τη δήλωση του κ. Ρεγκούζα, είτε είναι ατελής είτε όχι, προκύπτει, παραδέχεται πως υπάρχει διαφθορά. Υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς. Εγώ δέχομαι την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να τα πατάξει. Μήπως όμως η αποτελεσματικότητά της σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο δεν είναι επαρκής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια διαρκής μάχη. Δεν αλλάζουν εύκολα τα πράγματα. Όπως γνωρίζετε, σε διαφορετικούς τομείς έχουμε διαφορετικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά, εάν απλώς τα παρατηρεί κάποιος δεν επιτυγχάνει τίποτα. Εάν όμως τα επισημαίνει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να τα πατάξει προκειμένου να μην επαναληφθούν, τότε έχει κάνει μια αρχή. Και είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει ήδη μια αρχή σε πάρα πολλούς τομείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή για να καταλάβουμε, η διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς αφορά το ύψος του «γρηγορόσημου»; Και δεύτερον με τέτοια αντίληψη θα καταπολεμήσετε την φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και θα πατάξετε το λαθρεμπόριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι υπαινίσσεστε στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας και ούτε στο δεύτερο μισό σκέλος της ερώτησής σας. Ποια είναι η «τέτοια αντίληψη»;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αντίληψη το να υπάρχει «γρηγορόσημο».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντίληψη είναι μια, ξεκάθαρη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη. Και αυτή την αντίληψη οφείλουν να την ακολουθούν όλοι. Είναι λοιπόν εκείνη η αντίληψη που δεν επιτρέπει φαινόμενα διαφθοράς τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και δημιουργούν εφόσον συνεχίσουν να υπάρχουν και μάλλον συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν έχει παταχθεί πλήρως η διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να προσπαθήσει μια κυβέρνηση να τα ανατρέψει. Να τα πατάξει. Να τα σταματήσει. Να τα τελειώσει. Αυτή είναι μια προσπάθεια. Όπως γνωρίζετε αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται μέσα σε ένα, ενάμιση, δύο χρόνια. Χρειάζεται πάρα πολύς καιρός, γιατί είναι και ζητήματα νοοτροπίας στη μέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το θέμα είναι από ποια αφετηρία ξεκινάτε. Όταν λέτε ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξη «γρηγορόσημου» και απλά να περιοριστεί το ύψος του. Αυτό είναι το ζήτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το να αναγνωρίζει κάποιος ένα πρόβλημα είναι σημαντικό. Το να προσπαθεί να το πατάξει είναι ακόμη σημαντικότερο. Σε αυτή τη διαδικασία βρίσκεται η κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ ήθελα τη συνολική σας εκτίμηση. Τον τελευταίο μήνα έχουμε τα εξής φαινόμενα και διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος: Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι κάποιοι και στη Νέα Δημοκρατία «τα παίρνουν». Ο κ. Ρεγκούζας χρησιμοποιεί αυτή την ατελή, όπως είπατε, φράση, νομιμοποιώντας, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ το «γρηγορόσημο». Ο κ. Κοκκινούλης φέρεται να λέει ότι χρηματίζεται υπουργός. Στην Πάτρα, δικό σας στέλεχος, οργανώνει δείπνο αξίας κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Στη Ρόδο, υπάρχει κάποιο άλλο δικό σας κομματικό στέλεχος, όπου φέρεται εμπλεκόμενος σε υποθέσεις αδιαφάνειας. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από αυτό το κλίμα και μήπως αυτή η νοοτροπία, για την οποία μας μιλήσατε, αφορά και δικά σας στελέχη και όχι μόνο το κακό, όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής και εσείς, ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν υπήρχαν απαντήσεις, εάν δεν υπήρχαν δράσεις και αντιδράσεις στα όσα αναφέρατε, δεν θα ήμουν ικανοποιημένος. Όμως, άμα τα εξετάσουμε ένα προς ένα, θα δείτε ότι υπήρξαν και δράσεις και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, στο θέμα του βουλευτή: Οταν εκλήθη να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν εννοούσε κάτι, ούτε είχε κάτι συγκεκριμένο. Υπήρξε, λοιπόν, μια αντίδραση και μια ποινή που του επιβλήθηκε. Στο θέμα του κ. Κοκκινούλη, το οποίο επίσης αναφέρατε, γνωρίζετε ότι και ο ίδιος ο κ. Κοκκινούλης διαρρήγνυε τα ιμάτιά του από Μέσο σε Μέσο ότι δεν έκανε ποτέ αυτή τη δήλωση. Στο θέμα της Πάτρας, γνωρίζετε ότι ο επικεφαλής είναι εκείνος ο οποίος έφερε το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν ήρθε «ουρανοκατέβατα». Το έφερε ο ίδιος, λοιπόν, και ζήτησε ο ίδιος εξηγήσεις από εκείνα τα μέλη του Δ.Σ. που είχαν την ευθύνη. Όχι για ένα γεύμα, όπως είπατε, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι ένα γεύμα. Εχει εξηγηθεί. Είναι μια διήμερη φιλοξενία κάποιων ξένων. Στο θέμα της Ρόδου, γνωρίζετε ότι υπήρξε αντίδραση. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε, αντέδρασε εντόνως στο ζήτημα αυτό. Αρα, λοιπόν, θα ίσχυε αυτό που με ρωτάτε ή θα μπορούσε να απαντήσει κανείς σε αυτό που με ρωτάτε, μόνον εάν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση δεν είχαν αντιδράσει ή δεν είχαν δράσει ή μόνον εάν έβλεπαν τα επιφαινόμενα και δεν έμπαινε στην ουσία ενός εκάστου ζητήματος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου, ήταν αν για τη νοοτροπία που μιλήσατε, αφορά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει και εκεί μια κακή νοοτροπία, όχι σε όλους, σε ορισμένους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για ζητήματα νοοτροπιών. Όπως γνωρίζετε, τα ζητήματα νοοτροπιών σε ένα λαό ριζώνονται για πολλά χρόνια και πολύ βαθιά. Χρειάζεται πολύς κόπος, καλύτερη παιδεία και καλύτερη κουλτούρα για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Πάνω από όλα, χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αυτή την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα την έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εδώ μιλάμε ότι στους πρώτους 19 μήνες είναι πολλά τα κρούσματα. Με αυτή τη λογική ότι κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός ή τα κομματικά όργανα δεν βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο, φαντάζεστε ότι από εδώ και κάτω αυτές οι ποινές πέφτουν στα μαλακά. Και στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη κ.τ.λ. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να μιλά για διαφάνεια, για σεμνότητα, για ταπεινότητα, όταν και εμείς και τα ΜΜΕ μιλούν καθημερινά γι` αυτό το πρόβλημα που παρατηρείται τον τελευταίο. καιρό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι «στα μαλακά» η διαγραφή και παραπομπή στον εισαγγελέα ενός στελέχους, το οποίο φέρεται να ζητούσε χρήματα; Δεν νομίζω ότι είναι «στα μαλακά». Αρα, λοιπόν, η υπόθεσή σας, έτσι όπως διατυπώθηκε, παρότι έδωσα αναλυτική απάντηση για ένα προς ένα τα θέματα που ανέφερε, επαναφέρει το ζήτημα από την πίσω πόρτα. Νομίζω ότι αδικείτε και τον εαυτό σας και τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή την αίθουσα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Ρεγκούζα και θα σταθώ στην ουσία αυτών που είπε. Μίλησε για «γρηγορόσημο» που σημαίνει ότι ξέρει ότι στις τελωνειακές υπηρεσίες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε για «γρηγορόσημα», για φαινόμενα δηλαδή. Αναφέρθηκε σε φαινόμενα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μάλιστα για «γρηγορόσημα». Ετσι όπως το λέει -ατελής η έκφραση, όπως θέλετε πείτε το, νομίζω ότι έχουν τιμωρηθεί και στελέχη για εκφράσεις πολύ ηπιότερες- λέει ότι υπάρχουν «γρηγορόσημα» στην υπηρεσία του. Θα ήθελα να ξέρω το εξής: Στα τελωνεία πόσοι υπάλληλοι έχουν σταλεί στον εισαγγελέα τους τελευταίους μήνες, από τον Ιούνιο όταν έκανε την επισήμανση, πόσοι υπάλληλοι έχουν φύγει από την υπηρεσία ή έχουν τέλος πάντων υποστεί κάποιες ποινές, με δεδομένο ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο το οποίο ο ίδιος ο υφυπουργός επισημαίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Εκείνο, όμως, το οποίο γνωρίζω είναι ότι από τον Ιούλιο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ρεγκούζας είχε λάβει μια απόφαση για τη μετάθεση 24 διευθυντών στα τελωνεία. Απόφαση η οποία δεν εκπληρωνόταν παρατύπως. Γνωρίζω, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Ρεγκούζας κάλεσε τον επικεφαλής γενικό διευθυντή -αν δεν με απατά η μνήμη μου- του Υπουργείου για να του πει ότι έως τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτή η μετάθεση των 24 διευθυντών, διαφορετικά θα παραπέμψει στο πειθαρχικό όσους είναι υπεύθυνοι για τη μη τήρηση της απόφασης αυτής. Αυτό έγινε χθες το πρωί, ημέρα που, όλως τυχαίως, κατατέθηκε αυτή η ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, λοιπόν, αυτά τα οποία βγήκαν, οφείλονται σε αντίδραση των 24 οι οποίοι ήταν διεφθαρμένοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΔΕΪΜΕΖΗΣ: Το θέμα «Ρεγκούζα» για την κυβέρνηση έχει κλείσει ή προτίθεται ο Πρωθυπουργός να τον καλέσει για εξηγήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει σε αυτό το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν κατά την εκτίμησή σας υπάρχει σκιά διαφθοράς πάνω από τον κρατικό μηχανισμό και πάνω από τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό ακριβώς που σας ρωτώ. Αν κατά τη γνώμη μας υπάρχει σκιά διαφθοράς με όσα καταγγέλλονται και αιωρούνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Το να καταγγέλλονται κάποια πράγματα γενικώς και αορίστως, δεν μπορεί παρά να δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις. Σημασία έχει πώς αντιδρά ο μηχανισμός της κυβέρνησης. Σημασία έχει ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Σε αυτά αναφέρθηκα λεπτομερώς, απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στην «Απογευματινή» που λέει ότι η εφημερίδα «LE MONDE» φιλοξενεί δήλωση ενός εκπροσώπου μιας εταιρείας που παρέχει εξοπλισμούς και λέει ότι το 2003 δόθηκε δώρο στον τότε Υπουργό Αμυνας για την προμήθεια φρεγάτας. Θα ήθελα να ξέρω, εάν η κυβέρνηση το έχει αυτό υπόψη της, εάν αυτό ερευνάται, αν υπάρχει κάτι γύρω από αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ερευνήσει αυτή την καταγγελία, εφόσον γίνεται επωνύμως. Διάβασα και εγώ το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε. Εικάζω ότι θα υπάρξει και απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τη γενναία αποποίηση πολιτικών ευθυνών που έκανε ο κ. Τατούλης για το δυστύχημα στη Σαντορίνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε την επιμονή -να πω έτσι- να σχολιάζετε τις ερωτήσεις σας. Κάντε αυτό που εσείς νομίζετε. Εάν ζητάτε απάντηση, θα σας πω ότι ο κ. Τατούλης μίλησε με λεπτομέρειες και έδωσε έγγραφα για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της Σαντορίνης. Εχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτά ήταν τεχνικισμοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικισμοί είναι να παρουσιάσει τα έγγραφα αυτών που ζητούσαν να είναι επισκέψιμος ο χώρος; Τεχνικισμοί είναι να παρουσιάσει τα έγγραφα των αρμοδίων για το χώρο που έλεγαν ότι είναι ασφαλής; Τεχνικισμός είναι να παρουσιάσει έγγραφα συμβάσεων με την εταιρεία που έλεγε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παραμένει το πολιτικό πρόβλημα ότι έδωσε εντολή να ανοίξει ο χώρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, ποιο είναι το ερώτημά σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ηταν δική του πρωτοβουλία να ανοίξει ο χώρος. Ανοιξε ο χώρος, έγινε ένα δυστύχημα, έχει την πολιτική ευθύνη. Δεν είναι τεχνικός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν αγνοείτε τον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση και φαντάζομαι ότι δεν αγνοείτε και βασικούς κανόνες, για να φτάσει ένας υπουργός να λάβει μια απόφαση, οφείλει να πάρει υπόψη του τις εισηγήσεις των αρμοδίων, είτε της Τεχνικής Διεύθυνσης του Υπουργείου, όπως και έγινε, είτε της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, όπως και έγινε, είτε του αρμόδιου αρχαιολόγου, όπως και έγινε. Το θέμα, όμως, έχει απαντηθεί από χθες με λεπτομέρεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός εισηγήσεις αρμοδίων παραγόντων να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια θύελλα απολύσεων σε ΜΜΕ. Εχω το τελευταίο παράδειγμα του ραδιοσταθμού «ΣΚΑΪ» που προχωρά στην απομάκρυνση δεκάδων δημοσιογράφων, είτε με τη μορφή της απόλυσης, είτε της «εκβιαστικής παραίτησης». Επειδή τα ΜΜΕ επιδοτούνται, κατά κάποιο τρόπο, από το κράτος, είτε με τις διαφημίσεις, είτε με τις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν και επειδή οι δημοσιογράφοι επιτελούν λειτούργημα, θα ήθελα να ρωτήσω πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για εκατοντάδες ανθρώπους που αυτή τη στιγμή μένουν στο δρόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θίγετε διαφορετικά πράγματα στην ερώτησή σας. Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ: Γνωρίζετε ότι οι άδειες ή ο τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ καθορίζονται από τους κανόνες για την τήρηση των οποίων είναι υπεύθυνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μια ανεξάρτητη, κατά το Σύνταγμα, Αρχή. Σε ό,τι αφορά την ουσία του ερωτήματός σας για το θέμα των δημοσιογράφων που χάνουν τη δουλειά τους ή που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, θέλω να σας πω ότι τόσο εγώ, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός κ. Γιακουμάτος, έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων τους τελευταίους μήνες, για αυτά τα δύο ζητήματα. Οπου μπορεί και όπου έχει το δικαίωμα η Πολιτεία, να είστε βέβαιος ότι παρεμβαίνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε, Υπουργέ, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε χθεσινό της άρθρο, αναφέρεται σε λάθη και παραλείψεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του κ. Μίχαλου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα άσχημα δημοσιονομικά, στην έλλειψη εσόδων το τελευταίο διάστημα, στον τρόπο διάθεσης των διαφημιστικών καταχωρήσεων για τα κρατικά λαχεία, κ.λ.π. Πώς σχολιάζετε, πώς αντιμετωπίζετε αυτόν τον κρατικό αξιωματούχο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : Oπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω ένα προς ένα τα πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση. Για το μηχανισμό, όπως τον αναφέρατε, διάθεσης της κρατικής διαφήμισης, ήδη η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ομιλούντος, έχει προχωρήσει σε ρύθμιση, κατόπιν πολλών συζητήσεων επί σειρά μηνών με τους αρμόδιους φορείς και κατόπιν συμφωνίας. Αυτό βάζει τέλος σε ένα άναρχο τοπίο διανομής κρατικής διαφήμισης, όπως ίσχυε προηγουμένως. Κατά τα λοιπά, η υπόθεση των δημοσιονομικών δεν είναι ζήτημα ενός προσώπου μόνο. Είναι ζήτημα μιας συνολικής πολιτικής. Είναι ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλο και καλύτερα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σκοπεύει να προβεί σε διευκρινίσεις και να δώσει οδηγίες στα κράτη-μέλη σχετικά με τις τιτλοποιήσεις, παραμένει η κυβέρνηση βέβαιη ότι η τιτλοποίηση εσόδων ύψους 9,9 δις, που σχεδιάζει ο κ. Αλογοσκούφης, θα εγκριθεί και ότι θα μπορέσει έτσι να μειώσει το έλλειμμα στο 3,6% για φέτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Ως εκ τούτου δεν θα πω τίποτα σήμερα. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή επανειλημμένα είχαμε ακούσει επί αντιπολίτευσης τον Πρωθυπουργό, όταν συνέβαιναν μεγάλα δυστυχήματα -το ΣΑΜΙΝΑ είναι ένα παράδειγμα ή και άλλα δυστυχήματα- να λέει ότι «δεν υπάρχει κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, δεν παραιτείται κανείς σ@ αυτό τον τόπο;» θέλω να ρωτήσω αν από την πλευρά του αρμοδίου υφυπουργού, του κ. Τατούλη, υπήρξε κίνηση προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να θέσει στη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου την παραίτησή του, δεδομένου ότι όπως είπε και ο συνάδελφος ήταν αυτός ο οποίος ανέλαβε την τελική πολιτική ευθύνη ν@ ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαντορίνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Εχω απαντήσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γι@ αυτό, δεν έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να επαναδιατυπώσετε την ερώτηση, αν θέλετε, και να σας απαντήσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν έχει υποβάλλει παραίτηση ο κ. Τατούλης δεν έχετε ερωτηθεί και άρα δεν έχετε απαντήσει. @Η εάν έχετε απαντήσει ξαναπείτε μας τι είχατε πει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με παρέσυρε όλο το αναλυτικό σκεπτικό της κ. Σπυράκη και δεν άκουσα την τελευταία φράση, δηλαδή εάν έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το έλλειμμα, η ΕUROSTAT μιλάει για 6,6. Η κυβέρνηση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για τα στοιχεία τα οποία έδινε στην Ευρωπαϊκή @Ενωση, τα οποία δεν ήταν ακριβή. Όμως με βάση τα στοιχεία που γνωρίζαμε εμείς το έλλειμμα ήταν 6,1 και όχι 6,6 όπως είναι τώρα. @Ηθελα να ρωτήσω αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αναθεώρηση και των στοιχείων του προϋπολογισμού. Δηλαδή, αν θα έχουμε κάποια καινούργια μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, που είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο έχουμε δώσει στην Ε.Ε..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι παρεμφερής με αυτή στο ερώτημα του κ. Γαλιατσάτου. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει μία σειρά συζητήσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου @ δηλαδή του Υπουργείου Οικονομίας @ και της Επιτροπής, και της EUROSTAT. Τα θέματα είναι συναφή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εγώ επειδή μιλάω για καινούργια μέτρα, καταλαβαίνω λοιπόν ότι βρίσκεται μία διαδικασία σε συζήτηση και για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Την απάντησή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου έχει να κάνει με το αν είναι όντως 6,6 ή 6,1, εάν δηλαδή συνυπολογιστεί ή αν δεν έχουν συνυπολογιστεί δαπάνες -παράδειγμα τα νοσοκομεία, όπως ξέρετε- οι οποίες κατά άλλους έπρεπε και κατά άλλους δεν έπρεπε να συνυπολογιστούν. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν δεν δεχθεί η Κομισιόν την τιτλοποίηση εσόδων, πάμε για νέα έκτακτα μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Ρεγκούζας έδωσε εξηγήσεις στον Πρωθυπουργό ή στον Προϊστάμενό του υπουργό για όλο αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, στον προϊστάμενό του υπουργό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. @Ένα δεύτερο ερώτημα: Είπε προηγουμένως ο συνάδελφος, ο κ. Σαραντάκος, όλες τις περιπτώσεις που εδώ και ένα μήνα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα. Τις απαντήσατε μία προς μία αναλυτικά. Ωστόσο το πολιτικό θέμα υπάρχει. Υπάρχουν οσμές σκανδάλων που δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα. Πού οφείλεται αυτό κατά την κυβέρνηση, δεδομένου ότι όλες αυτές οι καταγγελίες προκύψαν από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όχι από την αντιπολίτευση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει επαρκώς στην ερώτηση. Η δημιουργία εντυπώσεων πολλές φορές απέχει της ουσίας. Και εδώ έχουμε ένα σαφές παράδειγμα δημιουργίας εντυπώσεων. Διότι θέσαμε μία σειρά από θέματα σε ένα σακούλι. Αν κάποιος πάρει ένα προς ένα τα θέματα, τα παρατηρήσει και τα ελέγξει, θα καταλήξει στα συμπεράσματα που σας είπα.

ΔΕΪΜΕΖΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο η προκήρυξη για περίπου 450 θέσεις στον ΟΑΕΔ, δημοσιεύθηκε μόνον σε εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω καν το θέμα. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχουν νόμοι πάντως που προβλέπουν πού πρέπει να γίνουν οι προκηρύξεις, πόσες προκηρύξεις, σε τι αριθμό φύλλων κλπ.

ΧΙΩΤΗΣ: @Εχει εγκρίνει ο Πρωθυπουργός την εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας λιγνίτη στη Μεσσηνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Ο Πρωθυπουργός δεν εγκρίνει τέτοιου είδους σχέδια. Αυτά είναι σχέδια που αφορούν τα αρμόδια υπουργεία. @Αρα λοιπόν αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να ρωτήσετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, δεν είναι μία κεντρική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης; Προφανώς, φαντάζομαι, δεν γίνεται ερήμην του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο με ρωτάτε. Μου λέτε αν έχει εγκρίνει ο Πρωθυπουργός. Σας λέω ότι αφορούν τα αρμόδια υπουργεία. Στην περίπτωση που αναφέρετε, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εάν θέλετε να με ρωτήσετε εάν έχει εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης θα σας απαντήσω ότι δεν γνωρίζω και απευθυνθείτε σε αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή, φαντάζομαι ότι, η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και ειδικά σ@αυτή την περιοχή δεν είναι κάτι που μπορεί ένα υπουργείο να το χειριστεί μόνο του, ζητά την έγκριση του Πρωθυπουργού ή το φέρνει στην Κυβερνητική Επιτροπή, εγώ ερωτώ εάν η Κυβέρνηση συνολικά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Οποτε συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, όλα τα θέματα τα οποία συζητούνται σας γνωστοποιούνται, όπως και οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Θυμάστε να έχω πει κάτι τέτοιο; @Η άλλος υπουργός που να έχει μετάσχει στην Κυβερνητική Επιτροπή να έχει πει κάτι τέτοιο; Απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Επαναδιατυπώνω την ερώτηση. Οι καταγγελίες που έκανε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, ο κ. Δράκος, σε συνέντευξη Τύπου διαμαρτυρόμενος για την κατασκευή αυτής της μονάδας, σας προβληματίζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω την απάντηση: Απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Με ρωτάτε για ένα πολύ ειδικό θέμα. Σας έχω πει πολλές φορές, από την αρχή που ξεκινήσαμε αυτή την ωραία συνεργασία στην αίθουσα του press room, ότι δεν μπορώ να είμαι γνώστης ειδικών θεμάτων. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά επειδή είστε Μεσσήνιος, γι` αυτό επιμένει ο κ. Χιώτης.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο γι` αυτό. Εάν θέλετε μπορώ να σας το αναλύσω. Η κατασκευή αυτής της μονάδας, πραγματοποιείται από έναν επιχειρηματία ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Και ακυρώνει την επένδυση ενός άλλου επιχειρηματία, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε εάν ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον έναν ή στον άλλο επιχειρηματία ότι έχει τη συμπαράσταση της πολιτείας στην επένδυση που πραγματοποιεί ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαρρήδην απορρίπτω το σκεπτικό σας. Ο Πρωθυπουργός, καλώντας τους επιχειρηματίες, όπως σας έχω πει πολλές φορές, ουσιαστικά βρίσκεται ενώπιος με ζητήματα, με προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Θέλει να έχει από πρώτο χέρι γνώση. Αυτό είναι το πρώτο και είναι ξεκάθαρο. Το δεύτερο είναι αυτό που σας απαντώ σε ερωτήσεις στις οποίες μου επαναλαμβάνετε με διαφορετική διατύπωση το ίδιο θέμα: Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο να σας απαντήσει. Μου διατυπώσατε την ερώτηση ωσάν να έχει γίνει. «Πραγματοποιείται» είπατε. Πραγματοποιείται; Εάν διαβάσετε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, θα δείτε ότι είπατε «πραγματοποιείται». Εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι έχει εγκριθεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο νομάρχης Μεσσηνίας για να συγκαλέσει χθες συνέντευξη Τύπου, φαντάζομαι ότι γνωρίζει καλύτερα από εμένα τουλάχιστον τι γίνεται στην περιοχή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην υποτιμάτε τους νομάρχες. Νομίζω ότι μάλλον μπορούν να δουν τα θέματα πολύ νωρίτερα από εκείνο το χρονικό σημείο που έχει ληφθεί μία απόφαση και να λάβουν τα μέτρα τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Για να μην επιμείνω, παρακαλώ εάν θέλετε αύριο να έχετε μία απάντηση να μας δώσετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν θα έχω. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 September 2005 - 15:05:11 UTC