Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου αύριο στις 12.45 θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Στις 18.00 θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν και αμέσως μετά αναχωρεί για την Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των εργασιών της Βουλής, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης στην οικογένεια του αποβιώσαντος Σιμόν Βίζενταλ, ο οποίος έχοντας επιβιώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αφιερώσει έκτοτε τη ζωή του στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Οι προσπάθειές του να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαιτίους των απεχθών εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος, τον έχρισαν μόνιμο εκπρόσωπο των θυμάτων και του προσέδωσαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το χαρακτηρισμό «Στρατιώτης της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ασκείται προσωπική πολιτική εδώ μέσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκφράζετε τον Πρωθυπουργό ως είθισται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες ο κ. Μεϊμαράκης, είπε ότι ο κ. Καραμανλής δεν μίλησε ποτέ για εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής. Μιλήσατε μόνο εσείς. Άρα εκφράζετε τον εαυτό σας εδώ μέσα; Δεν μιλάει ο Πρωθυπουργός για κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, δεν άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να κάνει τέτοια δήλωση. Δεύτερον, ισχύει αυτό που είπαμε την περασμένη Δευτέρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλοι τον ακούσαμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ό,τι άλλο σας έχω πει για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα δε ρώτησα αυτό αν ισχύει ή όχι. Ρώτησα αν εκφράζετε προσωπικές απόψεις όπως σας καταλόγισε ο κ. Μεϊμαράκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τηλεφωνήσατε στον κ. Μεϊμαράκη να τον ρωτήσετε αν έχει κάνει αυτή τη δήλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τον κ. Μεϊμαράκη.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες τον πήρατε τηλέφωνο και τον ρωτήσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε καθημερινά.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι σας είπε; Δεν σας είπε αν την έχει κάνει ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Αισθάνεστε εντάξει στη θέση σας δηλαδή; Είστε μια χαρά μετά από αυτή τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια χαρά. Δεν με βλέπετε;

ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα είναι αν σας βλέπει ο κ. Μεϊμαράκης μια χαρά. Αυτό είναι το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από την εικόνα που παρουσιάζουν οι υπουργοί της Κυβέρνησής του, να συγκρούονται μεταξύ τους για ζητήματα αιχμής, όπως είναι η Ολυμπιακή και από το άνωθεν σχόλιο που ήρθε από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη -και θα το πω κομψά- για έλλειμμα πολιτικής στη διακυβέρνηση του τόπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε την απάντηση. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, θα σας πω ότι δεν υπάρχουν δημόσιες συγκρούσεις υπουργών. Υπάρχουν ανταλλαγές απόψεων, οι οποίες έχουν γίνει σε συσκέψεις των συναρμοδίων υπουργών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μήπως ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους σας να είστε πιο συνεργάσιμοι; Έκανε τέτοια έκκληση -παράκληση γιατί τον τελευταίο καιρό, όπως είπε και η συνάδελφος κ. Σπυράκη, (δεν ακούγεται) αν υπάρχει κάτι από το ρεπορτάζ ότι είναι εξοργισμένος ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρατηρείται έλλειψη συνεργασίας. Για τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, έχω κάνει αναλυτική ενημέρωση. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν υπάρχουν δημόσιες συγκρούσεις υπουργών. Υπάρχουν μη δημόσιες συγκρούσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είπα -και μάλιστα αν θυμάστε συνέχισα την απάντησή μου- ότι υπάρχουν συνεργασίες κατ@ ιδίαν στις διυπουργικές επιτροπές για το θέμα της Ολυμπιακής, οι οποίες έχουν απόλυτα αρμονικό αποτέλεσμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί διαφωνούν δηλαδή, θέλετε να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Πριν κάνετε την ερώτησή σας, είχα απαντήσει ήδη σ` αυτό που λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πότε η κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν και την Ε.Ε. για την πρόθεσή της να θέσει εν εκκαθάριση τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών ο κ. Μιχάλης Λιάπης είναι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες έχουν ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εγώ ό,τι έχω να σας πω για την Ολυμπιακή, σας το έχω πει εδώ και πολλές ημέρες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με την κυβερνητική απόφαση, να επιτρέψει στην Εκκλησία την ίδρυση εκκλησιαστικών σχολών, μέχρι τώρα ήξερα τη συζήτηση που γινόταν, ασχέτως αν συμφωνούσε η κυβέρνηση ή όχι, είχε ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Τώρα βλέπουμε ότι πάμε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μάλλον προς ιρανοποίηση φαίνεται ότι πάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω σε ποια ιρανοποίηση αναφέρεστε. Θα θέλατε να γίνετε πιο σαφής;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στη δυνατότητα της Εκκλησίας να έχει τις δικές της εκκλησιαστικές σχολές, τη στιγμή που υπάρχουν Ανώτατες Θεολογικές Σχολές και στη δυνατότητα του Μητροπολίτη να δίνει πιστοποιητικό νομιμότητας για να μπει κάποιος στη σχολή και την ιερά εξέταση που πρέπει να περνάει κάποιος, προκειμένου να διαπιστωθούν τα θρησκευτικά του φρονήματα για να μπει στη συγκεκριμένη σχολή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω να σας πω τα εξής: Πρώτον, σε όλα τα ερωτήματα, έχει απαντήσει από εχθές η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Δεύτερον, αυτή η φρασεολογία που χρησιμοποιείτε δεν υπάρχει ούτε στο νομοσχέδιο ούτε βεβαίως ανταποκρίνεται και στην ουσία. Τρίτον, σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό, όπως το αναφέρατε -το έγγραφο δηλαδή- είναι ένα ζήτημα το οποίο θα γνωρίζετε φαντάζομαι ότι ισχύει και σήμερα και ισχύει επί πολλά χρόνια. Και τέταρτον, θα ήθελα να σας πω@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πού ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει στις ίδιες σχολές. Αν δεν το γνωρίζετε, διαβάστε το, ισχύει. Και τέταρτον, οι σχολές αυτές εποπτεύονται για το εκπαιδευτικό τους έργο από το υπουργείο Παιδείας -όπως είπε και η κ. Γιαννάκου χθες- και κατά τα πρότυπα των στρατιωτικών σχολών. Οι σχολές αυτές αναπτύσσονται, αναβαθμίζονται. Δεν υπάρχει λοιπόν κανενός είδους διαφοροποίηση σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες σχολές από την αναβάθμισή τους, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα μας πείτε, σε ποια άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου υπάρχει; Δεν εννοώ το Ιράν. Υπάρχουν σχολές, οι οποίες ελέγχονται από την Εκκλησία, προκειμένου να βγάζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα πει να ελέγχονται; Δεν καταλαβαίνω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα, είναι σχολές της Εκκλησίας. Έτσι δεν είναι; Υπάρχουν οι θεολογικές σχολές μέχρι σήμερα, που διδάσκονται θρησκευτικά, θεολογία κ.λπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να σας διαβάσω τα όσα ειπώθηκαν χθες; Είναι πάρα πολλά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια ερώτηση, σε συνέχεια αυτής του κ. Τσιόδρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να απαντηθεί η ερώτησή σας από αυτά που θα σας διαβάσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν θα απαντηθεί. Εάν είναι συμβατό αυτό με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, διότι αυτά βάζουμε απέναντι στις αντίστοιχες (δεν ακούγεται)@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι συμβατό. Το νομοσχέδιο αφορά το σύνολο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Σας διαβάζω το δελτίου Τύπου του υπουργείου Παιδείας: Το σύστημα αναβαθμίζει με ποιοτικά κριτήρια τις τέσσερις υπάρχουσες εκκλησιαστικές Σχολές, δηλαδή των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων και της Κρήτης, τις οποίες ονομάζει «Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες». Δεν δημιουργούνται πανεπιστήμια, αλλά παραγωγικές σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ελλάδα, ίδιου χαρακτήρα με τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι φοιτητές εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις. Μετά δε την αποφοίτησή τους, θα απασχοληθούν μόνο σε υπηρεσίες της Εκκλησίας. Δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό σημαίνει ότι ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται η Θεολογική Σχολή. Η συστατική επιστολή από Μητροπολίτη προβλέπεται και σήμερα και επί πολλά χρόνια για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές. Συνεπώς, στο σκέλος αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Οργανώνεται και λειτουργεί πρόγραμμα ιερατικών σπουδών. Τα υπόλοιπα προγράμματα σπουδών για τους άλλους τομείς, δηλαδή διοίκησης και οργάνωσης εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, παλαιογραφίας, διοικητικής υποστήριξης ιερών Μητροπόλεων κ.τ.λ., κατονομάζονται επ` ακριβώς και δεν υπάρχουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα. Επίσης, στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο ορίζονται τέσσερα μέλη από το υπουργείο Παιδείας, δύο μέλη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ένα μέλος από την Εκκλησία της Κρήτης. Σας παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού κ. Γιαννάκου για το τι προέβλεπε το νομοσχέδιο που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ: Ως Πρόεδρο σε αυτού του είδους τις σχολές είχε προβλέψει -και είχε συμφωνηθεί με την Εκκλησία από την προηγούμενη κυβέρνηση- να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κάτι το οποίο δεν ισχύει με το νομοσχέδιο που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία. Ας προσέχουν, λοιπόν, όσοι κάνουν κριτική, για το πού και αν γυρίζει αυτό το νομοσχέδιο πίσω τον τόπο. Όσον αφορά το κόστος, στην ανακοίνωση αναφέρεται έχει μια σειρά από τα ποσά που χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν. Μπορώ να σας δώσω τα σχετικά στοιχεία, μετά την πολιτική ενημέρωση. Πρόκειται για αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών. Οι δε απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων, διατηρούν το δικαίωμά τους να καταλαμβάνουν θέσεις στην Εκκλησία. Αυτοί θα αποτελέσουν, κατά κύριο λόγο, το επιστημονικό προσωπικό των Ακαδημιών. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Θεολόγων στην εκπαίδευση κατοχυρώνονται ακόμη περισσότερο, αφού οι απόφοιτοι των Ακαδημιών αποκλείονται από την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης εκτός της Εκκλησίας. Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου. Έχω στη διάθεσή μου και τη χθεσινή συνέντευξη της κ. Γιαννάκου και βεβαίως το νομοσχέδιο, εάν θέλετε να το μελετήσετε. Σας υπενθυμίζω ότι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών θα αποτελέσουν κυρίως το μελλοντικό κλήρο. Θα γίνουν ιερείς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι ίσχυαν τα πιστοποιητικά. Δεν το γνωρίζω. Προφανώς έχετε δίκιο. Ίσχυαν. Όμως, μήπως θα έπρεπε, αντί να γίνουν ως απαραίτητο συστατικό για τις καινούργιες σχολές, να καταργηθούν; Για ποιο λόγο ο Μητροπολίτης με βάση πιστοποιητικό, θα κρίνει ποιος τηρεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε για όση ώρα θέλετε το θέμα. Ωστόσο, θα ήθελα να σας πω ότι συνάδελφοί σας από χθες έχουν κάνει αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις στην υπουργό Παιδείας, η οποία έχει απαντήσει σε όλες. Αν θέλετε να μου κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις και να σας απαντώ ακριβώς, όπως απαντήθηκαν και χθες -γιατί είναι σαφείς οι απαντήσεις της κ. Γιαννάκου- δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε αυτή την αίθουσα, σε δική μου ερώτηση, είχατε πει ότι δεν θα υπάρξει ανωτατοποίηση. Τι άλλαξε και υπήρξε αυτή η ανακόλουθη παλινδρομήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το θυμάμαι, γιατί σας είχα ρωτήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κοιτάξω. Δεν θυμάμαι. Πρέπει να δω τη διατύπωση της ερώτησή σας και τι είχα απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως κ. Εκπρόσωπε ξοφλάτε γραμμάτια προς τη «Δεξιά του Κυρίου» ή μήπως ελπίζετε σε μελλοντική βοήθεια που θα σας προσδώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το στηρίζετε αυτό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι έχετε ταχθεί κατά του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, αλλά από τη θέση αυτή μέχρι τη θέση του να εμφανίζεται η κυβέρνηση να ικανοποιεί πάγια αιτήματα της Ιεραρχίας, η απόσταση είναι μεγάλη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η κυβέρνηση ικανοποιεί πάγια αιτήματα των εργαζόμενων, θα μας πείτε «μπράβο» ή όχι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας ένα για να σας πούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τα πάγια αιτήματα κάποιων ομάδων, όταν ικανοποιούνται, είναι θετικά μόνο εάν είναι κάποιων συγκεκριμένων ομάδων και αρνητικά εάν είναι άλλων; Διαχωρίζουμε τις ομάδες σε μια δημοκρατία; Διαχωρίζουμε, δηλαδή, πολυάριθμες ομάδες ανθρώπων; Σας επαναλαμβάνω ότι είναι σχολές από τις οποίες θα βγαίνουν κληρικοί, θα γίνονται παπάδες, ιερείς, κατά κύριο λόγο. Όσοι θα αποφοιτούν από αυτές τις σχολές θα απασχολούνται στις υπηρεσίες των Εκκλησιών. Άρα, λοιπόν, κάποια από τα ερωτήματα που έχουν απαντηθεί από χθες, αυτονοήτως απαντώνται. Βεβαίως, για κάποιον που επιθυμεί να είναι υποψήφιος ιερέας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πρέπει να γνωρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία ότι είναι και ορθόδοξος και δεν ανήκει σε άλλο θρήσκευμα. Η πιστοποίηση αυτή, λοιπόν, γίνεται από τον Μητροπολίτη που θα επιλέξει ο υποψήφιος για να του δώσει το πιστοποιητικό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μέχρι τώρα, αυτές οι σχολές ήταν μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Εκεί έπαιρναν και αυτά τα πιστοποιητικά που λέτε. Τώρα, τις εντάσσεται στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Το ερώτημά μου είναι, υπάρχουν και άλλοι Έλληνες πολίτες που πιστεύουν σε άλλα δόγματα και σε άλλες θρησκείες. Σας θυμίζω ότι στη Βουλή οι μουσουλμάνοι βουλευτές ορκίζονται στο Κοράνι. Εάν αυτές οι ομάδες ζητήσουν τη δημιουργία τέτοιων αντίστοιχων σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως είναι οι μουσουλμάνοι ή οι καθολικοί, η κυβέρνηση θα εγκρίνει την ίδρυση τέτοιων σχολών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι σχολές για να φοιτούν και να έχουν καλύτερο πνευματικό επίπεδο οι ιερωμένοι, οι άνθρωποι που επιθυμούν να γίνουν ιερείς. Αυτό που λέτε, απαντάται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Έχουμε, ήδη, στη χώρα μας Θεολογική Σχολή, στην οποία μπορεί να σπουδάσει κάποιος και να μάθει όλα τα δόγματα. Άρα, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφοροποίηση με το ερώτημα που κάνατε. Εδώ, μιλάμε για σχολές από τις οποίες, κατά κύριο λόγο, οι απόφοιτοι θα είναι ιερωμένοι. Και όσοι άλλοι δεν θα είναι ιερωμένοι, θα απασχοληθούν εντός του Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, λοιπόν -όπως συμβαίνει στα δημόσια, στα ιδιωτικά σχολεία ή οπουδήποτε- ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και θα συνεχίζει να ορίζεται από αυτό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Και οι Μουσουλμάνοι μπορεί να ζητήσουν μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για να βγάζουν ιμάμηδες. Θα την εγκρίνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το «εάν», δεν θα σας απαντήσω. Εάν ζητήσουν, θα κριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια Υπουργεία για το αν πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε, ήδη, τέσσερις σχολές στις οποίες αναβαθμίζονται οι σπουδές. Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα έχουν μια πολύ ισχυρότερη γνώση από αυτή που είχαν, προοριζόμενοι δε, κατά κύριο λόγο, για τον κλήρο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω την άποψή σας, εάν η Ελλάδα δίνει την εικόνα ανεξίθρησκης χώρας, όταν προ καιρού είχε δημιουργηθεί μια τεράστια συζήτηση γύρω από το αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει τζαμί στην Αθήνα. Τώρα, δημιουργούνται σχολές παραγωγής ιερωμένων με κατεύθυνση την Ορθόδοξη Εκκλησία και αυτές αναπαράγονται. Στην Ελλάδα κατοικούν Έλληνες πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα. Η εικόνα που δίνει η χώρα προς τα έξω, αλλά και στο εσωτερικό της, θεωρείτε ότι με αυτές τις ενέργειες είναι η εικόνα ότι όλα τα δόγματα και όλες οι θρησκείες αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την ελληνική Πολιτεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από πολλές απαντήσεις που έδωσα, δεν βλέπω το λόγο -ίσως να είναι lapsus lingue- να χρησιμοποιείτε το «τώρα δημιουργούνται αυτές οι σχολές». Μιλάμε για σχολές που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Άρα, λοιπόν, δεν δημιουργούνται τώρα. Το να αναβαθμίζεις, πρώτον, ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είναι μάλλον προς την κατεύθυνση του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της καλύτερης ενημέρωσης, της πληροφόρησης, της αναβάθμισης του επιστημονικού κύρους. Πρόκειται για αναβάθμιση του επαγγελματικού κύρους και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως αναφέρατε εσείς προηγουμένως. Δεύτερον, δεν υπάρχει ζήτημα απαγόρευσης της ανεξιθρησκίας. Αλίμονο! Όποιος θέλει, πιστεύει όπου θέλει. Τρίτον -και εξίσου σημαντικό θα μου επιτρέψετε να πω- πάρα πολλές αντίστοιχες σχολές υπάρχουν ανά τον κόσμο στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Αντίστοιχες σχολές υπάρχουν στους κόλπους άλλων δογμάτων, άλλων Εκκλησιών. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, γιατί αίφνης δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι αναχρονιστικό συμβαίνει, όταν αναβαθμίζουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν θέλουμε τους ιερωμένους, τους παπάδες, τους ιερείς, να έχουν πιο αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη, την Ο.Α. δεν την αναβαθμίσατε, την είχατε αναχρονιστική, προβληματική και μπήκατε στη διαδικασία εκκαθάρισης ή κλεισίματος. Πώς λέτε ότι όταν βλέπετε έναν θεσμό, ο οποίος λειτουργεί, επί χρόνια, είναι υποχρεωτικό να τον αναβαθμίσετε; Υπάρχει και η επιλογή να τον κλείσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι λέτε. Να απαγορεύσουμε στις σχολές να διδάσκουν;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και εγώ δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Δεν είναι υποχρεωτική επιλογή να την αναβαθμίσετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο τι σημαίνει δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ότι επιτρέπουμε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ό,τι η κάθε επιστήμη διδάσκει. Αλίμονο εάν κλείσουμε σχολές. Το αντίθετο θα περίμενα να μου πείτε. Εάν κλείναμε κάποια σχολή θα περίμενα να ακούσω κριτική.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εάν καταλαβαίνω καλά μιλάτε για ανεπάρκεια, για εκσυγχρονισμό. Πού ακριβώς είναι η δικλείδα αυτής της πρωτοβουλίας που πήρε το υπουργείο να κάνει αυτές τις αλλαγές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε «ανεπάρκεια». Σας μιλώ για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Όπου, λοιπόν, υπάρχει αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μάλλον επί τα βελτίω είναι για τη χώρα, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι μέχρι σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων είναι επαρκής ή η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να κάνει και άλλα βήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η ερώτηση έχει τεθεί, πολλές φορές, με άλλον τρόπο. Την έχω απαντήσει με τον ίδιο πάντα τρόπο: Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και η προσπάθεια -ειδικά στην κατάσταση της οικονομία που παραλάβαμε- είναι συνεχής. Και θα είναι συνεχής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αρκεί στην κυβέρνηση ότι θα παρακολουθούνται όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, όπως αποφάσισε χθες η Κομισιόν, θέλει να παρακολουθεί με τις κάμερες και τις διαδηλώσεις και τις πολιτικές συγκεντρώσεις; Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο λόγος που ο κ. Βουλγαράκης προσφεύγει στο ΣτΕ για να παρακολουθούνται οι διαδηλώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Και βεβαίως ο τρόπος εκφοράς της ερώτησης -δεν την κρίνω την ερώτηση και καμιά φορά επιτρέψετε μου να αναφέρομαι στα όσα λέτε, γιατί βοηθά τον καλύτερο διάλογο- υπονοεί κάτι. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει. Οφείλει να λειτουργήσει στο πλαίσιο των νόμων. Στο πλαίσιο των νόμων προσέφυγε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν παρανόμησε. Όταν ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, γιατί αυτό το δικαίωμα πρέπει να αφαιρεθεί από ένα υπουργείο; Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας: Είναι ζητήματα τα οποία -εάν θυμάστε- τα έχουμε ξανασυζητήσει. Ζητήματα που αφορούν συνεδριάσεις Συμβουλίων στην Ε.Ε. Τουλάχιστον δύο Συμβούλια έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες. Εκεί η κυβέρνηση είχε εκφράσει επιφυλάξεις. Σας θυμίζω ότι δεν κατέληξε στο προ εξαμήνου συμβούλιο, που είχαν μετάσχει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρά στην εισήγηση να ασχοληθεί η Κομισιόν με το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο προχωρά σε σειρά προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις -δεν συζητήθηκαν πρόσφατα στο Νιούκαστλ, επίσης, στη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών- θα συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο. Εμείς έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις. Σας θυμίζω ότι είμαστε η μόνη ή μια από τις δύο χώρες που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν. Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητήματα τρομοκρατίας είναι παγκόσμια. Ωστόσο, όπως είπαν και ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Παπαληγούρας, θα πρέπει να εξετάσουμε με διαφορετικό πρίσμα κάθε χώρα ανάλογα με τους νόμους, το Σύνταγμα, τις επιτροπές προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ανεξάρτητες αρχές Αυτή η συζήτηση δεν έχει καταλήξει, συνεχίζεται. Μετά την Κομισιόν θα γίνει ξανά συζήτηση στο Συμβούλιο υπουργών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω άραγε γιατί (για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας;) θα πρέπει να παρακολουθούνται οι διαδηλώσεις με κάμερες; Υπονοείτε ότι μέσα εκεί υπάρχουν τρομοκράτες ή εγκληματικά, κακοποιά στοιχεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν λόγοι δημόσιας ασφάλειας, λόγοι διαχείρισης της κυκλοφορίας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επικαλεστεί μια σειρά από λόγους, οι οποίοι είναι εντός του πλαισίου του νόμου.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή, από το 2004 εάν δεν κάνω λάθος, του πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Μεταφορών προς τον αρμόδιο Επίτροπο για την πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον της Ο.Α. Σύμφωνα με αυτή την επιστολή υπήρχε ένα σχέδιο να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία αφού πρώτα προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και κάποια παράλληλη προσπάθεια να πουληθούν κάποια κομμάτια της Ο.Α. Αυτό το σχέδιο, της προηγούμενης κυβέρνησης, εσείς πως το κρίνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα κι εγώ την αποκάλυψη που έκανε ο συνάδελφός σας, ο κ. Χατζηνικολάου. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι αναδεικνύει αυτό το έγγραφο την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει διαρκώς ψεύδη για την κυβέρνηση. Οφείλουν και ο εκπρόσωπος και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν πως είναι δυνατόν να κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία δια του εκπροσώπου της από αυτό το βήμα, την περασμένη Δευτέρα, μίλησε για αόρατα σενάρια, από το πρώτο έως το τελευταίο. Οφείλει, λοιπόν, να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ πως είναι δυνατόν να είχε ήδη προτείνει το τελευταίο σενάριο, πριν καν προχωρήσει στα πρώτα βήματα της ιδιωτικοποίησης και σήμερα έρχεται να κάνει τον τιμητή. Είναι έκθετο το ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή την αποκάλυψη.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως προτίθεστε να απαντήσετε και στο ερώτημα, το οποίο όπως έχω καταλάβει κάθε ημέρα στα απευθύνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αθανασάκης για τον κ. Παπαγεωργίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει δύο φορές σε δική σας ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή πληροφορήθηκα από συνάδελφο που κάνει ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ότι και χθες ο κ. Αθανασάκης επέμεινε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαρίστως να επαναλάβω όχι αυτά που είπα σε εσάς, αλλά αυτά που είπα χθες με αφορμή γενικότερα θέματα. Επαναλαμβάνω και σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο: Δεν είναι ούτε πρόσκληση, ούτε παράκληση του Πρωθυπουργού. Είναι εντολή. Όποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για κακοδιαχείριση, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Όποιος δεν το κάνει, λέει απλώς λόγια του αέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει ποιο πρωτότυπες ιδέες από αυτές του κ. Βερελή και ακολουθεί ακριβώς ίδια πολιτική με την πολιτική που είχε προτείνει και ο Βερελής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αδικείτε τις συζητήσεις που έχουμε κάνει. Έχω ξαναπεί και δημοσίως και στις συζητήσεις που κάναμε, ότι ανέπτυξα τα σενάρια τα οποία θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του όταν ξεκινά μια διαδικασία. Εάν κάποιοι εστίασαν στο Α` ή στο Β` σενάριο αυτό είναι δικό τους θέμα. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για όλα τα ενδεχόμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε όποιο μέλος της κυβέρνησης ή άλλο στέλεχος να πηγαίνει στη δικαιοσύνη. Αυτοί οι συνδικαλιστές από την Πάτρα έστειλαν το θέμα στη δικαιοσύνη, αλλά χθες τους διαγράψατε για ένα χρόνο, έξι μήνες κ.λ.π. Η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα. Είναι ανώτερο το πειθαρχικό της Ν.Δ. από τη δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε δύο λάθη στην ερώτησή σας, πιστεύω καλοπροαίρετα ή από άγνοια της λειτουργίας ορισμένων οργανώσεων. Σε ό,τι αφορά το «τους διαγράψατε» που είπατε, η κυβέρνηση δεν διέγραψε κανέναν, ούτε η Ν.Δ. διέγραψε κανέναν. Το δεύτερο αφορά στο «κόμμα». Ούτε το κόμμα διέγραψε κάποιον. Υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και αυτή η συνδικαλιστική οργάνωση αποφάσισε. Όποτε, δε, μου απευθύνατε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν συνδικαλιστική οργάνωση, είτε για τη ΔΑΚΕ, είτε για οποιαδήποτε άλλη, η πάγια απάντησή μου είναι ότι η συνδικαλιστική οργάνωση έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας, έχει τον τρόπο να εκφράζεται. Παρακαλώ να απευθύνετε την ερώτησή σας εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ανώτερη από εισαγγελέα και από τη δικαιοσύνη είναι η ΔΑΚΕ τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τους διαγράφει. Προσωρινή διαγραφή για ένα χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε να ρωτάτε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για ένα θέμα που αφορά μια συνδικαλιστική οργάνωση. Η κυβέρνηση, όπως όφειλε, είπε και επανέλαβε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μην το επαναλάβω για τρίτη φορά, νομίζω ότι έγινε κατανοητό.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν προηγουμένως είπατε για «λόγια του αέρα» όποιος δεν πάει στο εισαγγελέα, προφανώς φωτογραφίσατε τον κ. Παπαγεωργίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα τι ισχύει γενικώς και το ανέπτυξα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κατάλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γενικώς και όχι αορίστως, τι ισχύει. Γενικώς και ειδικώς. Η γενική και πάγια εντολή του Πρωθυπουργού είναι αυτή, που σας είπα. Περιλαμβάνει όλους όσοι μετέχουν στο κυβερνητικό ή στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Να συμπεράνω, λοιπόν, ότι η θέση του κ. Παπαγεωργίου είναι στο αέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν κάποιος λέει «λόγια του αέρα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαν να πιάνεστε από την ερώτηση του κ. Σταματόπουλου και να προσπαθείτε να δώσετε συνέχεια με διαφορετικό τρόπο. Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο οφείλει να πάει στη δικαιοσύνη και να το καταθέσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω μια απάντηση σε αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την αποκάλυψη που έγινε χθες από τον ΑLPHA. Στο έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Χατζηνικολάου εμφανίζεται η τότε κυβέρνηση να λέει στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μετά την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της Ο.Α. Πιστεύετε ότι αυτή η διατύπωση είναι διαφορετική από την διατύπωση της εκκαθάρισης εν λειτουργία, την οποία έκανε επισήμως η κυβέρνηση, από εσάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ξαναδιαβάσετε τη δική μου δήλωση προσεκτικά και νομίζω ότι θα σας δώσει απάντηση. Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο εγώ αναδεικνύω σήμερα είναι η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ. Όχι για πρώτη φορά βέβαια, μας έχει συνηθίσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι είναι λόγια του αέρα, εάν κάποιος έχει στοιχεία και δεν τα πηγαίνει στο εισαγγελέα, απλώς τα λέει, είναι λόγια του αέρα. Όλοι ξέρουμε, κι εσείς γνωρίζετε, ότι ο κ. Παπαγεωργίου σε κάποια εφημερίδα, πριν λίγες ημέρες, άφησε συγκεκριμένους υπαινιγμούς. Λέει, λοιπόν, λόγια του αέρα αφού δεν έχει πάει στοιχεία στο εισαγγελέα. Και πως γίνεται να παραμένει στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, στην κρίσιμη θέση της Ο.Α. παρότι δεν έχει πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα ή δεν έχει ανακαλέσει τους υπαινιγμούς που έκανε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξαναπώ, λοιπόν, αυτό που είπα και στον κ. Βλάχο: Επί του συγκεκριμένου απάντησα δύο φορές. Έχω δώσει και ερμηνεία. Παρακαλώ διαβάστε αυτό που σας έχω πει και θα δείτε ότι δεν θα χρειαζόταν να υποβάλλατε την ερώτησή σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 September 2005 - 14:05:11 UTC