Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών που έχει κάθε χρόνο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στις 17.30 θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ενώ στις 19.00 θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός αύριο στις 13.00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Τζιαφράνκο Φίνι.

Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών και αφορά το θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες και την Ελλάδα για τους Έλληνες που ζουν στις πληγείσες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών:

«Η χώρα μας προσεφέρθη να συμβάλει με έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών, στην αρωγή των θυμάτων και στην αποκατάσταση των ζημιών της καταστροφής του τυφώνα «Κατρίνα». Η ελληνική προσφορά περιλαμβάνει τα εξής: Πρώτον, έκτακτη ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, αποστολή ανδρών της ΕΜΑΚ. Και τρίτον, διάθεση δύο επιβατηγών πλοίων για τη φιλοξενία αστέγων κατά τους επόμενους μήνες. Η προσφορά για τη διάθεση των δύο επιβατηγών πλοίων έγινε αμέσως αποδεκτή από τις αμερικανικές αρχές. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία, μέσω των εκεί αρχών μας, με το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ώστε να προωθούνται αιτήματα αναζητήσεων για ομογενείς μας από συγγενείς τους που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι η προσφορά για τα δύο επιβατηγά πλοία έγινε αποδεκτή. Να υποθέσουμε ότι οι δύο προηγούμενες προσφορές δεν έγιναν αποδεκτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη προσφορά όπως σας είπα γίνεται μέσω των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η χώρα μας. Η δεύτερη προσφορά είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται για τις διαδικασίες. Εάν χρειαστεί και εφόσον χρειασθεί, εμείς έχουμε κάνει την προσφορά μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, σε ποιους εφοπλιστές ανήκουν τα επιβατηγά πλοία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μήπως ξέρουμε τον αριθμό των ανδρών της ΕΜΑΚ που θα πάνε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Άλλωστε, όπως σας είπα, γίνονται συζητήσεις γι@ αυτές τις προσφορές. Θα δούμε αν κριθεί ό,τι χρειάζονται να σταλούν και άνδρες της ΕΜΑΚ.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε υπουργέ, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Β. Μεϊμαράκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, πρότεινε άρση της μονιμότητας και εξαίρεση των ΔΕΚΟ από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα τη συνέντευξη. Όπως γνωρίζετε δεν σχολιάζω συνεντεύξεις, όμως θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά μόνο στο τελευταίο σημείο γιατί είναι σαφές αυτό που λέει ο κ. Μεϊμαράκης. Σας θυμίζω -και αυτό επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του- ότι με βάση το νόμο 2190 του 1994 περί ΑΣΕΠ εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει κάτω του 51%. Κατά τα λοιπά στο ίδιο ερώτημα έχω απαντήσει την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ@ αυτού, μετά την κατάργηση του 8ωρου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αν πιστέψουμε τη φιλοκυβερνητική ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σήμερα, που μιλάει για προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις. Κατ@ αρχήν, θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες της εφημερίδας, ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στις ΔΕΚΟ την εισαγωγή ατομικών συμβάσεων και δεύτερον, αν η κυβέρνηση έχει σα σκοπό της τελικά να προωθήσει το μοντέλο των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Χωρίς ασφαλιστικά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και δεν υπάρχει καμία κατάργηση του8ωρου. Το έχετε ξαναρωτήσει και έχετε πάρει απάντηση. Στο δεύτερο ερώτημά σας, απάντησα με σαφήνεια. Υπάρχει νόμος από το 1994, ο οποίος αναφέρεται σε εκείνες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου το Δημόσιο δεν έχει το 51% και βεβαίως οι συμβάσεις ή οι προσλήψεις εκεί δεν γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και 11 χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλάμε για ατομικές συμβάσεις τώρα. Με συγχωρείτε, αλλά δεν απαντήσατε στο ερώτημα που αφορά τη σύμβαση ατομικών συμβάσεων εργαζομένων με τις ΔΕΚΟ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι ισχύει. Δεν υπάρχει κάποιου είδους διαφορετική προσέγγιση από αυτό που ισχύει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε υπουργέ, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αναφερθεί στην Ολυμπιακή; Και εν πάση περιπτώσει, τι πρόκειται να γίνει; Θα κλείσει δεν θα κλείσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά τα γεγονότα τρέχουν κ. υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι περιμένουμε την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, που θα συζητήσει το θέμα εντός του Σεπτεμβρίου. Κατόπιν θα δούμε τι επιπτώσεις θα έχει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Συμπλήρωσα σε εκείνη τη δήλωση -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι δεν σημαίνει πως κλείνει αυτομάτως η Ολυμπιακή. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης είναι μια ευαίσθητη διαδικασία, γι@ αυτό και δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο σε αυτή τη φάση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή από την περασμένη εβδομάδα, που κάνατε αυτή τη δήλωση, μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με συνεργάτες του; Δεν έχει πάρει κάποιες προτάσεις; Δεν μπορείτε να μας πείτε κάτι ποιο συγκεκριμένο πάνω σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε ένα άλλο ερώτημα. Εκείνο το οποίο έχω να σας απαντήσω είναι ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της Ολυμπιακής.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Συμπεριλαμβάνει και συνάντηση με τον κ. Πούτιν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στην ερώτησή σας από την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν έχω κάτι καινούργιο.

ΚΟΥΙΝ: Δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η επίσκεψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχατε εμφανίσει -και συνεχίζετε- τη ρύθμιση για τα πανωτόκια ως μεγάλη επιτυχία, ίσως και φιλολαϊκή και φιλοαγροτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, βγήκαν «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές τις προηγούμενες ημέρες και είπαν ότι πρόκειται για μια αποσπασματική λύση που απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγροτών και λειτουργεί υπέρ των τραπεζών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, την τελευταία φορά, απαντώντας και σε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας, είχα δώσει μια σειρά στοιχείων από το αρμόδιο Υπουργείο. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων που έκαναν αίτηση για να απαλλαγούν από το βάρος των πανωτοκίων και το οποίο έχει ικανοποιηθεί από τις τράπεζες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό καταγγέλλουν, ότι δεν έχει ικανοποιηθεί αυτό το ποσοστό των αιτημάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας μιλά με στοιχεία. Σας είχα δώσει μια σειρά στοιχείων. Εφόσον υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει και απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο και σίγουρα θα υπάρξει απάντηση και από εμένα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σήμερα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός προαναγγέλλει, μέσα από μία συνέντευξή του στην «Απογευματινή», ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα μπουν όλες οι ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Υπάρχει κάτι καινούργιο επ` αυτού; Ο κ. Ορφανός ξέρει κάτι, το οποίο εσείς δεν γνωρίζατε την προηγούμενη εβδομάδα; Υπάρχει εξέλιξη σε αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αρα, προφανώς ο κ. Ορφανός «τρέχει» λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε ίσως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να έχει πληροφορίες ότι θα είναι έτοιμη η έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία -όπως σας έχω πει- ερευνά τα ασυμβίβαστα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εχει υπολογίσει πάντως και τα οφέλη του ΟΠΑΠ ότι ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε σοβαρή προσπάθεια πρέπει να γίνεται υπολογισμός όλων των παραμέτρων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει, όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο, πρόταση από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχει περιέλθει αυτή η πρόταση υπόψη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θυμάμαι καλά, ο κ. Σιούφας είχε κάνει κάποιες ανακοινώσεις, προ καιρού. Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΤΣΙΟΡΔΑΣ: Αναφερθήκατε πριν στις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο κατέχει κάτω του 51% και τι ισχύει με βάση το Ν. 2190. Στις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία, υπάρχει περίπτωση να ισχύσει ό,τι ισχύει και σε αυτές τις επιχειρήσεις που αναφέρεστε, στις οποίες δεν έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος είναι σαφής. Για το θέμα των ΔΕΚΟ και της διεύρυνσης της υπόθεσης του ΟΤΕ στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ έχω ερωτηθεί και έχω απαντήσει. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 September 2005 - 13:05:10 UTC