Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-08-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε, καλή εβδομάδα και καλό χειμώνα για όσους επέστρεψαν το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τσεχίας κ. Vaclav Klaus και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Jiri Paroubek. Μετά την κοινή Συνέντευξη Τύπου και το γεύμα εργασίας ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει θέματα τουρισμού και θα ενημερωθεί σχετικά από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από λίγο, ο κ. Σιράκ, μιλώντας σε Γάλλους διπλωμάτες, κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα της Κύπρου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο. Αλλωστε, και ο Πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα αυτό χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, δικαιούται να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες; Να ζητά την υπογραφή ενός κράτους το οποίο δεν το αναγνωρίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι συνεννοήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται, αυτές τις ημέρες, σε ένα πολύ κρίσιμο, πολύ σημαντικό, πολύ ευαίσθητο σημείο. Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύεις έναντι και των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες καλείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει. Αυτό ακριβώς περιμένουμε και εμείς ως ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν; Το γνωρίζετε; Υπάρχει κάποια ατζέντα συναντήσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας λέτε, δηλαδή, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η συνάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι πολύ νωρίς. Μεσολαβούν δύο εβδομάδες έως την ημέρα της αναχώρησης του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός, δεδομένου ότι η Ελλάδα μετέχει για τη διετία 2005-2006 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν ακριβώς από αυτή την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεπώς, δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων και των άλλων επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερχεται ο κ. Πούτιν. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε την αναγραφόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Αγιο Ορος. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την επιστολή της κ. Μέρκελ, η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει μέχρι σήμερα. Μήπως, σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά παραπάνω στοιχεία; Δηλαδή, συμμερίζεστε τις ανησυχίες της κ. Μέρκελ, του κ. Σιράκ και άλλων Ευρωπαίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι βέβαια εγώ ο αρμοδιότερος για να ερμηνεύσω τις τοποθετήσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών, αλλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τις διαβάσετε προσεκτικά, διότι από τοποθέτηση σε τοποθέτηση προκύπτουν αρκετές διαφορές. Πράγματι η προαναγγελθείσα επιστολή της κ. Μέρκελ έχει φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Οι απόψεις της κ. Μέρκελ μελετώνται με ιδιαίτερη προσοχή, στο πλαίσιο όμως των παραμέτρων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά από τότε μέχρι τώρα, έχουν περάσει δέκα μήνες και δεν έχει υλοποιήσει καμία από αυτές τις δεσμεύσεις, ούτε έχει δείξει καμία πρόθεση. Στη βάση αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση χάραξε την τακτική της που είναι άνευ όρων στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Μήπως, με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, σκέπτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι η Τουρκία, όπως είπα και προηγουμένως, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις στα πλαίσια της διαδρομής που επέλεξε να ακολουθήσει προς την ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα στηρίζει αυτό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αυτό το έχουμε πει επανειλημμένως, διότι πιστεύουμε ότι μια Τουρκία εξευρωπαϊσμένη, μια Τουρκία που θα είναι μέλος, κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συμβάλλει, ώστε και οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας να αμβλυνθούν, αλλά και να χαραχθεί εκείνη η πορεία που θα βελτιώσει, που θα κάνει ακόμη πιο αποδοτικές τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτό το οποίο ισχυριστήκατε ότι δήθεν η Ελλάδα ανεπιφύλακτα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 25 χώρες, οι οποίες πέρυσι το Δεκέμβρη έθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η Τουρκία, ώστε αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τον οποίο η κυβέρνηση της Αγκυρας επιδιώκει, να γίνει πράξη. Συνεπώς, η πορεία αυτή της Τουρκίας γίνεται αντικείμενο συνεχούς ελέγχου, όχι μόνο από εμάς, αλλά από όλα τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα συμφωνείτε με τον κ. Σιράκ. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξέθεσα τη θέτη της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα είστε στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον κ. Σιράκ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε κυβέρνηση της Ευρώπης διατυπώνει τις απόψεις της, κρίνοντας, όπως φαντάζομαι, με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

ΒΛΑΧΟΣ: Προσυπογράφετε λοιπόν τα όσα λέει ο κ. Σιράκ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διευκρινίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Σιράκ έχουν φθάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στα χέρια μου, μόνο με τη μορφή ενός τηλεγραφήματος ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ας περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Σιράκ.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πώς είναι δυνατόν η Γαλλία να ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο επισήμως, δια του κ. Σιράκ και η ελληνική κυβέρνηση να μην το λέει ευθέως. Αυτό αφορά άμεσα την Ελλάδα, δεν αφορά άμεσα τη Γαλλία. Πώς γίνεται λοιπόν η Γαλλία να ζητά την αναγνώριση της Κύπρου από την Γαλλία και να μην το ζητά πρωτίστως η Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί ένα νομικό και πολιτικό παράδοξο, το οποίο πρέπει να αρθεί. Αυτή η θέση είναι περισσότερο από σαφής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας λέγατε ότι με τη νοικοκυροσύνη σας θα εξοικονομούσατε 10 δις το χρόνο. Αντ@ αυτού βλέπουμε ότι το δημόσιο χρέος έφθασε το 123% του ΑΕΠ ενώ το είχατε επαναλάβει 109% και σε αριθμούς τα 214 δις. Δύο τινά συμβαίνουν, ή τότε μας λέγατε ψέματα ή αποδειχθήκατε ανίκανοι να διαχειριστείτε το χρέος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι υποχρεώσεις μιας χώρας δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να ανατραπούν οι καταστάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν τα τελευταία δέκα, είκοσι χρόνια, είναι διαρκής. Εχουμε πει ότι μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά στο τέλος της θητείας της. Τότε θα δείτε και θα μας κρίνετε. Και είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας θα είναι απτά.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει πέρυσι: περιμένετε δυο χρόνια. Δεν έχει πει στο τέρμα της θητείας. Ο Πρωθυπουργός είπε σε δύο χρόνια. Δηλαδή έχει περάσει ο ένας χρόνος και πάμε στον δεύτερο χρόνο. Δεν μιλάμε για τετραετία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι τα αποτελέσματα, όσον αφορά στο σύνολο της προσπάθειας, στο χρέος, και όχι μόνον, θα τα δείτε στο τέλος της τετραετίας. Άλλωστε, προηγουμένως ο κ. Σιδέρης, έμπλεξε δύο πράγματα τα οποία δεν έχουν αναγκαστικά σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνεπάγεται το ένα του άλλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι κατ@ ανάγκη. Λυπάμαι αλλά θα σας διορθώσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν περιορίζουμε το έλλειμμα δεν χρειαζόμαστε να επεκτείνουμε το χρέος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, έτσι αυστηρά, το ένα με το άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο όμως, κ. Εκπρόσωπε, θα αναγνωρίζετε ως κυβέρνηση και εσείς ότι με δεδομένη την εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία, δεδομένου του ράλι των τιμών του πετρελαίου ότι δεν αρκούν μόνο οι έλεγχοι στην αγορά προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, ένα, σε μικροκλίμακα και δεύτερον δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτή την συγκυρία να υλοποιηθούν και οι υποσχέσεις που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός, τουλάχιστον στην περσινή Διεθνή @Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις και

υποχρεώσεις της. Και παρά την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία -αναφέρομαι στο ζήτημα του πετρελαίου και την οποία εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε, ως μία χώρα που δεν έχει αξιόλογη παραγωγή πετρελαίου δεν μπορούμε να επηρεάσουμε- τα αποτελέσματα είναι καλά. Και είναι καλά διότι έχουν συγκρατηθεί οι τιμές των καυσίμων, κάτι το οποίο ενδιαφέρει τον μέσο @Ελληνα καταναλωτή, πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι έχουν συγκρατηθεί σε άλλες χώρες. Τους λόγους για τους οποίους έχει γίνει αυτό τους γνωρίζετε. @Εχουμε από τις χαμηλότερες φορολογήσεις υγρών καυσίμων στην Ευρώπη. Σε αυτή τη γραμμή μένουμε σταθεροί, ακριβώς για να μην επιβαρυνθούν οι @Ελληνες καταναλωτές, αλλά και για να μην υποστεί ζημιά η εθνική οικονομία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός παρέλαβε μία επιστολή από τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, μήπως γνωρίζετε κάτι για το περιεχόμενο αυτής της επιστολής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μπορείτε να πληροφορηθείτε και να μας ενημερώσετε αύριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ που φημολογείται ότι θα επαναεγκριθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ@ αρχάς, δεν αντιλαμβάνομαι σε ποια άρση της μονιμότητας αναφέρεστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή που ήταν πρωτοσέλιδο χθες σ@όλες τις εφημερίδες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση αυτή έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν επανειλημμένως και έχει απαντηθεί. Δεν έχω τίποτα καινούργιο να πω για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πάνω σε αυτό το θέμα. Και το θέμα της άρσης της μονιμότητας στον ΟΤΕ ήταν κάτι για το οποίο τουλάχιστον μέχρι να συμβεί δεν είχατε πει κάτι. Αυτό το μοντέλο θα υιοθετηθεί και στις άλλες ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε συνεχώς για άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ. Δεν υπάρχει καμία άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ. @Οσοι εργάζονται σήμερα στον ΟΤΕ, εξακολουθούν να απασχολούνται με τους ίδιους κανόνες, βάσει των οποίων προσελήφθησαν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να το διευκρινίσουμε. Μιλάμε για τους νεοεισερχόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν μιλάμε για άρση της μονιμότητας. Δεύτερον, για τους νεοεισερχόμενους στον ΟΤΕ θα ισχύσει ένα νέο καθεστώς απασχόλησης το οποίο θα ήθελα να σας θυμίσω ότι έχει και την υποστήριξη των συνδικαλιστικών φορέων του ΟΤΕ. Αυτό όσον αφορά τον ΟΤΕ. Για άλλες ΔΕΚΟ δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο να σας πω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρεστε σε εκείνους τους συνδικαλιστικούς φορείς τους οποίους εξαγοράσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ! Αν απευθύνατε στο συνδικαλιστικό κίνημα αυτή την μομφή την οποία απευθύνετε σε εμένα αυτή τη στιγμή, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, είμαι βέβαιος ότι θα αντιδρούσε με πολύ έντονο τρόπο. Σας παρακαλώ λοιπόν, να μην απευθύνετε αυτή την μομφή ούτε σ@εμένα ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ούτε και στους εκπροσώπους των συνδικαλιστών. Αυτό το ερώτημα δεν τιμά κυρίως αυτόν που διατυπώνει την ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν τους χρυσοπληρώσατε κ. Εκπρόσωπε; Αυτό είπα. Ανέφερα μία πραγματικότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, άλλος ήταν ο τόνος της ερώτησης που κάνατε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πριν από λίγο στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό για την αδράνειά του στο Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησαν να παραιτηθεί από τη θέση του στο Υπουργείο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, μετέχει ενεργά και ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές του ως Υπουργού Πολιτισμού. Αυτές οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μου μεταφέρετε @δεν τις έχω δει- είναι ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 August 2005 - 14:05:09 UTC