Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σήμερα στις 18:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Γεράσιμο Αρσένη, κατόπιν αιτήματος του πρώην Υπουργού.

Αύριο, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στις 30 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μία μη αναμενόμενη ερώτηση σχετικά με το πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς το πλαίσιο. Πιστεύω όμως ότι έχει σχέση με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Αρσένης σε διεθνές επίπεδο σχετικά με κάποια ινστιτούτα. Μετά τη συνάντηση ο πρώην Υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Μπλερ, ζήτησε ο Πρωθυπουργός να τον δει; Ποιο είναι το αντικείμενο της συνάντησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες αργότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντός της ημέρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί και εντός της ημέρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για μια εξέλιξη στο Κυπριακό με την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, όπου έπεισε τον Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την έκθεσή του, την περσινή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι μέσα σε αυτή την έκθεση είναι δυσμενής για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι αυτή είναι η αίτια του Κυπριακού. Η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε έντονες παραστάσεις στο Γενικό Γραμματέα. Διερωτώμαι, η ελληνική κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη, η οποία είναι πάρα πολύ δυσμενής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα από πέρυσι. Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει ο ίδιος δήλωση. Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαδικασίες. Να συζητηθεί από την αρχή η υπόθεση του Κυπριακού. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό. Για την αναφερόμενη από σας ενέργεια του κ. Ερντογάν και του ΟΗΕ, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο σήμερα. Δεν γνωρίζω αν θα εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα μείνω σε όσα έχουμε πει για την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε αναφέρει κατά καιρούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί τόση μυστικοπάθεια στη συνάντηση Καραμανλή- Παυλόπουλου; Υπάρχει κάτι στα σκαριά; Ετοιμάζει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μιλάτε για μυστικοπάθεια;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν έκανε δήλωση ο κ. Παυλόπουλος, έφυγε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά. Πολλοί Υπουργοί, μετά τις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό, δεν προβαίνουν σε δηλώσεις. Σας έχω πει πολλές φορές ότι οι συναντήσεις αυτές είναι στο πλαίσιο της καθημερινής δουλειάς.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι συζήτησαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου του.

ΒΛΑΧΟΣ: Κάτι γίνεται με τις ΔΕΚΟ, απ` ό,τι έχω καταλάβει. Ή καταργούνται κάποιες υπηρεσίες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη βγάζετε συμπεράσματα από το ότι δεν έκανε δήλωση ο κ. Παυλόπουλος. Σας επαναλαμβάνω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος Υπουργός συναντάται με τον Πρωθυπουργό και δεν κάνει δήλωση μετά το τέλος της συνάντησής. Είναι πολλά τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας για τα οποία ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται ή οι Υπουργοί ζητούν την γνώμη του.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ο Πρωθυπουργός με τον κ. Αρσένη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση συζητά την πιθανότητα να αξιοποιηθεί ο κ. Αρσένης, στο μέλλον, σε κάποιο κρατικό ή κυβερνητικό αξίωμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη δίνουμε τέτοιες διαστάσεις σε μια απλή συνάντηση. Προς Θεού!

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως ο κ. Αρσένης είχε συναντήσεις με άλλον κυβερνητικό παράγοντα, πριν, ως προετοιμασία αυτής της συνάντησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όπως σας τα είπα. Προ ημερών, το Γραφείο του Πρωθυπουργού εδέχθη τηλεφώνημα για ένα ραντεβού του πρώην Υπουργού -ο κ. Αρσένης ήταν Υπουργός επί σειράν ετών- με τον Πρωθυπουργό, το οποίο θα γίνει σήμερα. Το απόγευμα ο κ. Αρσένης θα προβεί σε δηλώσεις. Θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Δεν βλέπω τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτή την υπόθεση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μια άλλη ερώτηση: Η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει σχεδιάσει μέσα στο καλοκαίρι, όλες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να προωθήσει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές. Όσον αφορά στο «όλες», δεν μπορεί να γίνουν όλες, γιατί είναι πολλές οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν. Όσες όμως έχουν προγραμματιστεί, έχουν σχεδιαστεί και είναι έτοιμες, θα γίνουν. Για παράδειγμα η υπόθεση του ΟΤΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ακολουθούν άλλα ζητήματα, όπως είναι αυτό του ασφαλιστικού των Τραπεζών, η διευθέτηση χρόνου, το ωράριο καταστημάτων. Έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στα θερινά τμήματα θα πάνε αυτά ή θα είναι στην Ολομέλεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οψέποτε τελειώνει κάποιος προγραμματισμός θα περνά από τη Βουλή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στον κ.. Αρσένη. Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν εξαιρεί τον κ. Αρσένη, επί σειρά ετών υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, από τη συνολική κριτική που ασκεί η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής -το είδαμε και στη Βουλή, άλλωστε- για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ετσι δεν είναι; Και ούτε καθαγιάζεται ο κ. Αρσένης, μπαίνοντας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να πω ότι μία ημέρα μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής βλέπει έναν πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι ενστάσεις για την πολιτική που ακολούθησε και ο κ. Αρσένης τα χρόνια που ήταν υπουργός, παραμένουν φαντάζομαι για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, τα πολιτικά ήθη δεν απαγορεύουν μια συνάντηση. Οταν ένα στέλεχος ενός κόμματος -και μάλιστα ένα προβεβλημένο στέλεχος, πρώην υπουργός επί σειρά ετών- ζητά από τον Πρωθυπουργό να έχει μια συνάντηση μαζί του, την έχει. Τα πολιτικά ήθη έχουν προοδεύσει πάρα πολύ από τις δεκαετίες εκείνες που οι πολιτικοί δεν χαιρετιόντουσαν μεταξύ τους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, το ρωτώ αυτό, προκειμένου να το διευκρινίσω, γιατί δεν είναι μια κοινωνική συνάντηση. Φαντάζομαι ότι είναι μια συνάντηση πολιτική για να γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, γι` αυτό και το ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι καινούργιο μάθαμε αυτό το τριήμερο της συζήτησης στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν παρακολουθήσατε τη συζήτηση, πολλά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να τα κωδικοποιήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα σας στείλω όλο τον τόμο.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγχωρέστε μας αυτή την επιμονή για τη συνάντηση του κ. Αρσένη με τον Πρωθυπουργό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και το σέβομαι. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο ή τίποτα το διαφορετικό από όλα όσα σας έχω πει μέχρι τώρα. Δεν έχω κάτι επιπλέον να σας πω.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μου επιτρέπετε μια παρατήρηση για να αντιληφθείτε και το νόημα των ερωτήσεών μας. Εάν δεν απατώμαι, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη ανακοινώθηκε, χθες, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα, εκ παραδρομής λόγω του γεγονότος ότι χθες υπήρχε πολλή δουλειά στο Γραφείο Τύπου και έτσι δεν εστάλη νωρίς η ανακοίνωση, όπως ήταν προγραμματισμένο. Οπως γνωρίζετε, τα ραντεβού του Πρωθυπουργού ανακοινώνονται μία ημέρα πριν. Σπανίως θα ανακοινωθούν συναντήσεις του Πρωθυπουργού πολλές ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, εκτός κι αν πρόκειται για διεθνείς επαφές. Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Προγραμματίστηκε την περασμένη εβδομάδα και θα ανακοινωνόταν χθες το απόγευμα, όπως έπρεπε. Ο χθεσινός φόρτος εργασίας στο Γραφείο Τύπου ή κάποιου είδους παραδρομή οδήγησαν στο να μην ανακοινωθεί νωρίς. Όταν το αντιλήφθηκα αργά τη νύχτα, προτίμησα να σας το ανακοινώσω αμέσως, παρά σήμερα το πρωί που θα έδειχνε κάτι τελείως έκτακτο δημοσιογραφικά, όπως σίγουρα θα μου λέγατε και θα είχατε και δίκιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιμένετε ότι αυτή η συνάντηση δεν συνδέεται με πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας του κ. Αρσένη με την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποιος είναι ο λόγος της συνάντησης. Από εκεί και πέρα, δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είχατε πει ότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο, όταν είχατε ρωτηθεί σε σχέση με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ελάμβανε η κυβέρνηση. Θα ήθελα να ξέρω εάν αυτή η δήλωση «ότι δεν συνδέεται» ισχύει και πώς είναι δυνατόν να μην συνδέεται όταν παίρνει ψήφο μια κυβέρνηση και πώς μπορεί μετά να μην συνδέεται αυτό με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Λέω, γιατί μια κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, λογικά δεν ανασχηματίζεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπό αυτή την έννοια, δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνονται ανασχηματισμοί. Ωστόσο, σας έχω πει τόσες πολλές φορές τα ίδια και τα ίδια για τον ανασχηματισμό, οπότε θα επιμείνω και θα μείνω στα όσα σας έχω πει.

ΒΛΑΧΟΣ: Εκλογές θα γίνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησε, χθες, ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ για τον κ. Αρσένη. Μήπως ενόψει ανασχηματισμού γίνεται η συνάντηση με τον κ. Αρσένη; Μήπως χρησιμοποιηθεί πουθενά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως κύριε Εκπρόσωπε, οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι ευθύνεστε και εσείς γι` αυτό το μυστήριο, έτσι; Γιατί μετά από μια εβδομάδα ανακοινώνεται 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, με συγχωρείτε αλλά δημιουργείται ένα πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ταπεινά, το είπα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα μην απορείτε για το ενδιαφέρον. Και είστε και υπεύθυνος, κιόλας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απόρησα. Ίσα-ίσα, είπα το αντίθετο. Σας είπα ότι δημοσιογραφικά και εγώ θα είχα ενδιαφέρον.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε -και με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλά σχόλια- στο ερώτημα του κ. Παπανδρέου, αν η κυβέρνηση επιβάλει νέους φόρους τον Νοέμβριο ή τον Απρίλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν απαντηθεί ήδη αυτά τα ερωτήματα. Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε προς χάριν εντυπωσιασμού να υποβάλει κάποια τέτοιου είδους ερωτήματα. Ένα κόμμα το οποίο επέβαλε πάνω από 85 φόρους μέσα σε μια δεκαετία, είναι το τελευταίο που θα εδικαιούτο να ερωτά τέτοιου είδους θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμείς που τους έχουμε υποστεί, όλους αυτούς τους φόρους, δικαιούμαστε να ερωτούμε κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Έχετε ήδη λάβει απάντηση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν έχουμε πάρει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ληφθεί τα μέτρα εκείνα τα οποία θα οδηγήσουν στο τέλος της διετίας στην επίλυση του προβλήματος του ελλείμματος, το οποίο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως ξέρετε ο κ. Ρεγκούζας γιατί δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησαν όλοι οι βουλευτές και Υπουργοί. Μίλησαν κάποιοι βουλευτές και κάποιοι Υπουργοί. Κι εγώ δεν τοποθετήθηκα, δεν με ρωτάτε όμως γιατί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως η κυβέρνηση μεταφράζει την ψήφο εμπιστοσύνης των νεοδημοκρατών βουλευτών σε ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, από τη στιγμή που πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν ήταν καν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επίσης πολλές από τα γκάλοπ που και εσείς επικαλείστε δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της (δεν ακούγεται) της κοινής γνώμης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν επικαλούμαι εγώ τις δημοσκοπήσεις. Συνήθως τις επικαλείστε εσείς για να μου κάνετε ερωτήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα τα είχατε επικαλεστεί κατ` εξαίρεση για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, μιας και τις αναφέρατε: Σε ποσοστό 70%-75% οι Ελληνες πολίτες τάχθηκαν υπέρ αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών -όπως θα έχετε διαπιστώσει- και ειδικά στον ΟΤΕ που ήταν γνωστό. Ηταν δε και ενδιαφέρον ότι δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση -βλέπω τον κ. Σαραντάκο να ετοιμάζεται να ρωτήσει αφού η εφημερίδα στην οποία εργάζεται δημοσίευσε αυτή τη δημοσκόπηση- για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου το 55% ήταν υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας αναφέρατε ότι δεν είχαμε μιλήσει για αυτές: Είχαμε μιλήσει και στο πρόγραμμά μας, είχε μιλήσει και σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες του ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο στο τρίμηνο της προεκλογικής περιόδου, αλλά και πολύ παλαιότερα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι έννοια, όρος, πολιτική απόφαση, στρατηγική, η οποία έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία. Σχεδόν σε κάθε ομιλία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργός τις επαναλάμβανε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχατε πει κάτι προεκλογικά για την άρση της μονιμότητας, έστω για τους νεοεισερχόμενους; Είχατε πει τίποτα για την αύξηση των ορίων ηλικίας; Είχατε πει τίποτα για τη μείωση των υπερωριών, άρα και τη μείωση του εργατικού κόστους; Πότε τα είπατε όλα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αναζητήσετε τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και τις συνεντεύξεις του, θα διαπιστώσετε ότι όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τι εννοεί «διαρθρωτικές αλλαγές» είχε δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στις Τράπεζες κ.λπ. Χθες, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην υποκινεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Να υποθέσουμε ότι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις κινητοποιήσεις αυτές είναι να πει ότι είναι υποκινούμενες από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ή από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάνει δύο σταθμούς στη σκέψη σας: Τι είπε ο Πρωθυπουργός και πάτε να υποθέσετε κάτι. Υπάρχει, όμως και ένας τρίτος σταθμός που προηγήθηκε αυτών των δύο που αναφέρατε: Το τι είπε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου, στη Βουλή, ουσιαστικά εμφανίστηκε ο ίδιος να είναι έτοιμος να υποκινήσει απεργίες. Ο Πρωθυπουργός τον ερώτησε εάν υποκινεί απεργίες, εάν το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ακηδεμόνευτο ή κηδεμονεύεται κ.ο.κ. Αρα, λοιπόν, το ερώτημα αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου και στα όσα είπε και όχι σε αυτά που απάντησε ο Πρωθυπουργός.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εσείς θεωρείτε τις απεργίες, που είναι σε εξέλιξη, υποκινούμενες, καθοδηγούμενες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω τέτοιο σχόλιο. Το μόνο σχόλιο που έκανε ο Πρωθυπουργός -και επανέλαβα σήμερα εδώ- είναι ότι όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από του βήματος της Βουλής εμφανίζεται να είναι έτοιμος να υποκινήσει αυτός κομματικά απεργίες, αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση, μία πολιτική αποκάλυψη. Αυτοαποκάλυψη για τον κ. Παπανδρέου. Καταγγελία για τον κ. Καραμανλή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε ότι τα συνδικάτα, που αυτή την ώρα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι διοικήσεις τους υποκινούνται από το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «άργησες Γιώργο». Τι τον ανησύχησε τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω να ανησύχησε κάτι τον Πρωθυπουργό. Μήπως επειδή ο κ. Παπανδρέου, συνήθως, μπαίνει μετά την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ενώ κάτι τέτοιο δεν έκανε ποτέ ο κ. Καραμανλής με τον κ. Σημίτη; Ενδεχομένως να αναφερόταν σε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καραμανλής έχει τόσο μεγάλη οικειότητα με τον κ. Παπανδρέου και τον αποκαλεί Γιώργο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάσσεται και αυτό στα πολιτικά ήθη στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Υποψιάζομαι, δηλαδή, ότι αυτό εντάσσεται σε μια διαδικασία συνεννόησης που έχουν προφανώς οι δύο άνδρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμάν, αυτές οι υποψίες σας κ. Βλάχο. Μέχρι πού φτάνουν;

ΒΛΑΧΟΣ: Μιλούν και μεταξύ τους, για να έχει τέτοια οικειότητα ο Πρωθυπουργός με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οντως μιλούν μεταξύ τους, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Πρωθυπουργό. Αν συναντηθούν στο διάδρομο της Βουλής ανταλλάσσουν χειραψία και συνομιλούν σε δημόσιες εκδηλώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Τηλεφωνούνται, κιόλας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχουν τηλεφωνηθεί μέχρι στιγμής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχουν τηλεφωνηθεί μέχρι στιγμής, ποτέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Στο πρόσφατο παρελθόν σίγουρα όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε πρόσφατο, πόσο πρόσφατο πριν από μία εβδομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οκτώ, δέκα χρόνια. Δεν θυμάμαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, από ό,τι βλέπω δεν είστε σίγουρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είμαι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σήμερα ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι έχει πληροφορίες πως θα υπάρξει άμεσα, είπε επί λέξει «λύση για την Ολυμπιακή» και η οποία, όπως είπε, θα είναι θετική λύση για την εταιρεία. Τι είδους πληροφορίες είναι αυτές, εάν τις έχετε κι εσείς ως Υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για την επικοινωνία και πότε περιμένετε λύση στο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως από τον αρμόδιο Υπουργό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει κάτι σε εξέλιξη, υπάρχει φως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι έχουμε προχωρήσει στο διαγωνισμό. Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ΔΕΚΟ που μας κληρονόμησε η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στο «ΠΑΡΟΝ» αναφέρεται ότι έχει ήδη πωληθεί σε ξένη εταιρεία η Ολυμπιακή. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σχετικά με το Ασφαλιστικό των Τραπεζών: Πότε θα φέρετε τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Σύντομα πάντως.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εντός της εβδομάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύντομα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 June 2005 - 13:05:13 UTC