Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκης, για τη δημιουργία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, το οποίο θα αξιοποιεί ένα κομμάτι της ολυμπιακής κληρονομιάς του 2004 και θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας θα λειτουργεί σε συνεργασία με πολλές χώρες προκειμένου να μεταδοθεί η εμπειρία που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη, όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης, έχει πολλές επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, έτσι ώστε να προχωρήσουν κάποιες συμφωνίες για την αξιοποίηση της εμπειρίας αυτής. Λεπτομερείς δηλώσεις έχει κάνει ο κ. Βουλγαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Θα κάνω μια μικρή αναφορά, με αφορμή τα όσα σας είπα και χθες, για την υπόθεση της λυματολάσπης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συζητήσει αρκετές φορές με τους δημάρχους και έχει φτάσει σε κάποιου είδους συναίνεση. Γνωρίζετε όλοι ότι ο εισαγγελέας είχε καλέσει χθες, ως όφειλε -για λόγους δημόσιας υγείας και αφού προηγουμένως ο ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής του είχε στείλει επιστολή- τους δημάρχους και συζήτησε μαζί τους μια λύση που βρέθηκε με τη συναίνεση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αύριο έχει καλέσει όλους τους δημάρχους ή εκπροσώπους του συνδέσμου τους, να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι στην πράξη ότι το σύστημα ξήρανσης που λειτουργεί εκεί εδώ και τρία χρόνια είναι απολύτως πετυχημένο. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και είναι κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιστοίχως θα γίνει και στην Αθήνα, όπως σας ανακοίνωσα χθες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το έχει πει πολλές φορές αυτές τις ημέρες.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα: Ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας είπε αλήθεια ή ψέματα;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τον κ. Ρεγκούζα, είναι η ερώτησή μου, κάπως διαφορετική απ` ότι τη διατύπωσε ο συνάδελφος@

ΒΛΑΧΟΣ: Ας μας απαντήσει πρώτα σε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μετά κύριε Βλάχο, γιατί έδωσα το λόγο στον κ. Τσιόδρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν το 1,3 δισ. που είπε ο κ. Ρεγκούζας είναι όντως έωλο όπως ο ίδιος είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας, όπως γνωρίζετε, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που είχε γίνει για τον Προϋπολογισμό του 2004, δηλαδή στην πρόβλεψη που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι προβλέψεις αυτές -όπως είχαμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε στα πρώτα στοιχεία της απογραφής, το περασμένο φθινόπωρο- ήταν υπερβολικές. Η απογραφή, ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, οπότε και ανακοινώθηκε το ακριβές έλλειμμα. Η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο μείωσε τα πλασματικά έσοδα, που είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά 700 εκατομμύρια ευρώ. Το Μάρτιο, αναγνωρίσαμε δημοσίως αναγνωρίσαμε την υστέρηση και γι` αυτό προχωρήσαμε σε μια δυσάρεστη απόφαση όπως την είχα χαρακτηρίσει και τότε και την λέω και τώρα: Την αύξηση του ΦΠΑ, κατά 1%. Η κυβέρνηση υπήρξε και είναι απολύτως ειλικρινής. Και γι` αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τηρεί τα υπεσχημένα. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει δημιουργική λογιστική.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε. Πού το καταλάβατε ότι ο κ. Ρεγκούζας αναφερόταν στο ΠΑΣΟK, γιατί εμείς που διαβάσαμε και ακούσαμε τη δήλωσή του, δεν λέει τίποτα για το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια λέει για το ΠΑΣΟΚ κι εσείς βέβαια σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρεγκούζας, όπως γνωρίζετε, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2004, που είχε σχεδιάσει το ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον κ. Καραμανλή η αναφορά αυτή του κ. Ρεγκούζα ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2004, όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί του ΠΑΣΟΚ, είχαν μεγάλη δόση πλαστότητας. Είναι κάτι το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα με την απογραφή αλλά και που είχε επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει θέμα Ρεγκούζα. Αυτό μας λέτε. Παραμένει στη θέση του.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Όταν ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα έσοδα του κράτους λέει ότι στον προϋπολογισμό ενεγράφη ένα ποσό, το 1,3 δις το οποίο είχαμε πλήρη επίγνωση ότι δεν θα το εισπράτταμε, αυτό αναφέρεται στον προϋπολογισμό που εκτέλεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα την ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα η οποία είναι σαφής. Αυτό το οποίο μου λέτε δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, ούτε στις δηλώσεις που έχει κάνει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε αλλά αναφέρθηκε εις επήκοον 15 συναδέλφων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και κατονόμασε τον κ. Δούκα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε αυτό, επίσης, είναι σαφές. Ούτε αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι διορθωτική ανακοίνωση. Μιλάτε για τη διορθωτική ανακοίνωση του κ. Ρεγκούζα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανακοίνωση που δόθηκε χθες το απόγευμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή την οποίαν εξέδωσε ο κ. Ρεγκούζας για να μαζέψει το θέμα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος μετά από τηλεφώνημα που του έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω σε αυτά που είπε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρεγκούζας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, ουσιαστικά δεν ήξερε τι έλεγε την πρώτη φορά, αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Εκπρόσωπε, δεν τελείωσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μονοπωλείτε. Θα σας ξαναδώσω τον λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να λέει: Εγώ μένω στη διορθωτική ανακοίνωση, άρα θεωρώ κατά τη δική μου λογική @ δηλαδή θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- ότι ο κ. Ρεγκούζας δεν ήξερε τι έλεγε στη συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο αν δεχτώ τον επιθετικό προσδιορισμό «διορθωτική ανακοίνωση» όπως το αναφέρετε, είναι ως να έχω δεχτεί ότι έχει προϋπάρξει άλλη ανακοίνωση. Δεν έχει προϋπάρξει άλλη ανακοίνωση. Ο κ. Ρεγκούζας έκανε αυτήν την ανακοίνωση το απόγευμα, παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ και πώς μεταδιδόντουσαν κάποιου είδους δηλώσεις του. Αυτό λοιπόν, που αποτελεί ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών, είναι αυτό στο οποίο μένω.

ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που είπατε για την Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. θα βοηθήσει την Κίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης διεξάγει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Κίνας για κάποιου είδους συνεργασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ: Θα πάει κάποια ομάδα εκεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, έρχονται από την Κίνα κάποιοι υπεύθυνοι ασφαλείας και θα μεταβεί και κάποια ομάδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην Κίνα.

ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ: Η ομάδα που θα έρθει από την Κίνα θα εκπαιδευτεί από την ΕΛ.ΑΣ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να γνωρίζω λεπτομέρειες. Σας είπα ότι υπάρχουν κάποιου είδους συζητήσεις για συμφωνίες. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν ολοκληρώσει αυτές τις συζητήσεις θα ανακοινώσει τις συμφωνίες στις λεπτομέρειές τους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τον κ. Ρεγκούζα. Πώς είναι δυνατόν δεκαπέντε άτομα που ήταν εκεί να κατάλαβαν λάθος. Αν ήταν μια πληροφορία που δημοσιεύεται μπορεί να είναι λάθος. Δεκαπέντε άτομα κατάλαβαν λάθος, σχετικά με το τι εννοούσε ο κ. Ρεγκούζας και χρειάστηκε μετά από δύο ώρες διορθωτική ανακοίνωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι, αφορά στο θέμα της διορθωτικής ανακοίνωσης, έχω ήδη απαντήσει. Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, είναι προφανές ότι δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, αλλά είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όμως και λέτε ότι μίλησε για το 2004. Δεκαπέντε άνθρωποι άκουσαν λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την απογραφή. Λέτε ότι ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2005. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Η κυβέρνηση είχε πει ότι τα πρώτα στοιχεία για την απογραφή θα δίνονταν το Φθινόπωρο του 2004. Με την ολοκλήρωση της απογραφής δόθηκε τον Φεβρουάριο με επίσημη ανακοίνωση ο ακριβής αριθμός του ελλείμματος. Παρακαλώ ανατρέξτε και στα δικά σας ρεπορτάζ να το πιστοποιήσετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ξανατεθεί προς συζήτηση το θέμα της επιδότησης των δημοσίων συγκοινωνιών στην Αθήνα; Το λέω, γιατί υπάρχει διατυπωμένη μια τέτοια σκέψη σε κυριακάτικη εφημερίδα από τον κ. Αλογοσκούφη και μια διαφορετική εκτίμηση από τον κ. Λιάπη σε δημόσια δήλωσή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό. Η κυβέρνηση ασφαλώς επιδοτεί τις συγκοινωνίες και αυτό ήταν το νόημα και των δύο υπουργών.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με όλα αυτά τα θέματα που μας είπατε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα ειλικρινά απαντώ, εκτός και αν εννοείτε το ειλικρινά@

ΚΟΡΑΗ: Κι εγώ σας κάνω μια έτσι ειλικρινή ερώτηση από καρδιάς. Δεν πλήττεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης και με όλο αυτό το αλαλούμ που παρατηρήθηκε στο θέμα του κ. Ρεγκούζα χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Ωστόσο, σας είπα πώς έχουν τα γεγονότα, με βάση την ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί, εκδόθηκε ανακοίνωση, αφού δεν υπήρχε κανένα θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν υπήρχε θέμα; Είχε αρχίσει, ήδη, να προβάλλεται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα ένα θέμα που ήταν διαφορετικό από αυτό που ο κ. Ρεγκούζας δηλώνει στην ανακοίνωσή του και από αυτό που είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους νωρίτερα. Αρα, λοιπόν, υπήρχε θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Ρεγκούζα; Αισθάνεται ευτυχής που ο κ. Ρεγκούζας είναι στην κυβέρνησή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλια δικά σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τόσο ο κ. Ρεγκούζας, όσο και ο κ. Δούκας στο παρελθόν έκαναν ανακοινώσεις, κατά διαστήματα, που κάποιες στιγμές κινούνται μακριά από τις δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αλογοσκούφης. Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των τριών; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεστε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουν γίνει ερωτήσεις εδώ και κάθε περίπτωση έχει απαντηθεί χωριστά. Μπορείτε, επομένως να ανατρέξετε για να δείτε ποια ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας, καθώς και η δική μου τοποθέτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οι κύριοι Δούκας και Ρεγκούζας δεν ενημερώνουν τον κ. Αλογοσκούφη για τις ανακοινώσεις που θα κάνουν; Δεν έχουν την πλήρη κάλυψη; Γιατί, διαπιστώνουμε τέτοια φαινόμενα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργασία υπάρχει. Από τη στιγμή, όμως, που θέτετε έτσι το ερώτημα, είναι ως να αποδέχομαι ότι έχουν συμβεί όλα αυτά τα οποία λέγαμε προηγουμένως. Εγώ αποδέχομαι την ανακοίνωση του Υφυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Ρεγκούζας εξέδωσε ανακοίνωση. Αν, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι είχαν διαστρεβλώσει τις απόψεις του, ένας υπουργός θα έκανε το απλούστερο όλων: Θα απομαγνητοφωνούσε τις δηλώσεις και θα τις έδινε στη δημοσιότητα. Ορίστε τι είπα και ορίστε τι μεταδίδουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Δεν έκανε, όμως αυτό. Εξέδωσε άλλη ανακοίνωση για να διορθώσει τον εαυτόν του. Είναι προφανές ότι κάποιος τον πήρε τηλέφωνο, ενδεχομένως από το Μαξίμου, και του είπε τι κάνεις εδώ πέρα, βγάλε ανακοίνωση να μαζέψεις τα αμάζευτα. Αυτό είναι προφανές. Λογικό δεν είναι αυτό που λέω; Εάν τον διαστρέβλωσαν ας βγάλει τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των λόγων του να τα κολλήσει στον τοίχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο δικαίωμα, αντιστοίχως, έχουν και οι δημοσιογράφοι. Εφόσον έχουν μαγνητοφωνήσει τη συζήτηση που είχαν με τον Υπουργό να την απομαγνητοφωνήσουν και να αποδείξουν αυτά που αναφέρονται σε ορισμένα ρεπορτάζ σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν τα βγάλουν θα υπάρχει τότε θέμα Ρεγκούζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το αντικείμενο των επαφών που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, όπως διαβάζουμε, με τους διευθυντές και τους εκδότες των καναλιών και των εφημερίδων; Μήπως η στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης και η σύναψη συμμαχιών στο χώρο των ΜΜΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσατε αποσπασματικά ότι ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε κάποιες συναντήσεις με ορισμένους δημοσιογράφους και δη διευθυντές ΜΜΕ. Και το «αποσπασματικά» δίνει μια απάντηση εν μέρει σε αυτό που ρωτάτε. Διότι τέτοιου είδους συναντήσεις και ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και ως Πρωθυπουργός έχει κάνει και άλλες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πείτε μας ολοκληρωμένα την άποψη, τότε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω ολοκληρωμένα, γιατί ο Πρωθυπουργός βλέπει δημοσιογράφους; Πιστεύω ότι εσείς ως δημοσιογράφος θα πρέπει να είστε ευτυχής, να έχει τη δυνατότητα ένας δημοσιογράφος -είτε διευθυντής, είτε ρεπόρτερ- να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό και να τον ρωτήσει για ορισμένα πράγματα. Τίθεται και αυτό εν αμφιβόλω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, αλλά τώρα ξεκίνησε αυτός ο κύκλος. Είχε προηγηθεί και άλλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ξεκίνησε τώρα κάποιος κύκλος. Απλώς τώρα εγράφη. Περιέργως πως, εγράφη. Διότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με έναν δημοσιογράφο @κατά τη δική μου γνώμη και τη δημοσιογραφική εμπειρία μου- δεν αποτελεί είδηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήταν ενδεχομένως είδηση αν έχει συναντηθεί με τον κ. Λιβάνη, όπως γράφτηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει τέτοια συνάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με τον κ. Χρυσοχοϊδη θα συναντηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για να τον βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα τάξης που εσείς, ως πρώην δημοσιογράφος, πρέπει να το καταλαβαίνετε. Η συζήτηση που έγινε χθες δεν ήταν off. Ηταν μια κανονική συζήτηση, ενημέρωση, συνέντευξη των οικονομικών συντακτών που τους έδινε ο κ. Ρεγκούζας. Ολοι οι συνάδελφοι, λοιπόν, κατάλαβαν αυτό το πράγμα, ανεξαρτήτως του Μέσου στο οποίο εργάζονται και όλοι είπαν το ίδιο πράγμα. Και ξαφνικά εκδόθηκε μια ανακοίνωση που δεν τους διαψεύδει, απλά λέει κάτι διαφορετικό. Δηλαδή, πώς θα συνεννοούμαστε τότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κι εσείς δεν λέτε κάτι διαφορετικό, λέτε το ίδιο πράγμα που με ρώτησαν και άλλοι συνάδελφοί σας νωρίτερα. Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει, όμως, θέμα επικοινωνίας. Πώς θα συνεννοούμαστε;

ΚΟΡΑΗ: Θέλετε να μας πείσετε ότι ο Πρωθυπουργός, βλέποντας χθες τα δελτία ειδήσεων και σήμερα ανοίγοντας τον Τύπο, είπε «τι κακοί που είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, τα σχόλια δικά σας. Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν λέει ότι οι δημοσιογράφοι είναι κακοί.

ΚΟΡΑΗ: Για τους υπουργούς του τι λέει, δεν μας είπατε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Στη δημοσιογραφική πορεία και την πολιτική πορεία σας, σας έχει ξανατύχει το γεγονός ότι 15 άνθρωποι να μην κατάλαβαν τι ακριβώς λέτε και να το μεταφέρουν διαφορετικά; Είτε εσείς με 15 συναδέλφους σας, σε μια συνομιλία με έναν υπουργό και οι 15 να του μεταφέρετε διαφορετικά να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς λέει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μου περίπτωση δεν έχει τόσο ενδιαφέρον.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Πόσο ειλικρινής είναι ο Προϋπολογισμός του 2005, όταν έχει χτιστεί σε μια βάση πλασματική πάνω στο 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδιαφέρον ερώτημα. Δεν έχει χτιστεί σε πλασματική βάση. Γι` αυτό είπαμε ότι ανακοινώθηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι υπήρχαν πλασματικά ποσά στον Προϋπολογισμό του 2004. Το ανακοινώσαμε και το διορθώσαμε.

ΚΟΡΑΗ: Προηγουμένως είπατε ότι επειδή ακριβώς οι εισπράξεις, τα έσοδα του κράτους δεν ήταν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα τον περασμένο Μάρτιο. Επειδή και πάλι τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά, αυτή η δήλωσή σας ως προάγγελος των νέων μέτρων που θα πάρει στη συνέχεια η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που λέτε. Αλλωστε, χθες η συζήτηση του κ. Ρεγκούζα με τους δημοσιογράφους -αλλά αυτό δεν είδα να αποτελεί αντικείμενο είδησης- ήταν ότι ήδη είχαμε μεγάλη αύξηση στα έσοδα τον περασμένο μήνα. Αρα, λοιπόν, η είδηση γνωρίζετε φαντάζομαι είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση. Το δεύτερο σημείο που θέλω να παρατηρήσω σε αυτό που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας με ειλικρίνεια τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλαβε, όπως γνωρίζετε, μια διετή περίοδο ώστε να μπορέσει να διορθώσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Εχουμε, λοιπόν, μπροστά μας δύο χρόνια. Εχουμε μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια. Εχουμε πάρει ήδη τα μέτρα που ήταν απαραίτητα. Και στο τέλος της διετίας θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πετυχημένος υφυπουργός ο κ. Ρεγκούζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω τέτοιου είδους σχόλια, δεν είναι δική μου δουλειά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι δουλειά του Πρωθυπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και είπατε ότι δεν σας ρωτήσαμε για το άλλο το σκέλος των δηλώσεων του κ. Ρεγκούζα, μήπως η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση των φοροεπιδρομών της Εφορίας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2005;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «επιδρομές» -αυτό δημιουργεί εικόνες γκανγκστερικής ταινίας- τι ακριβώς εννοείτε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις φοροεπιδρομές. Εχει κατοχυρωθεί σαν όρος και το γνωρίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι υπάρχει κάποιος που δεν θα πρέπει να πληρώνει φόρους σε αυτό τον τόπο; @Η θα πρέπει η εφορία να αγνοεί αυτούς που οφείλουν; Μήπως πρέπει να ολιγωρεί; Γιατί αν συμβεί αυτό που λέτε, φαντάζεστε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει το έλλειμμα, αλλά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για το σύνολο των πολιτών. Καθένας κάνει μια δουλειά. Η εφορία κάνει μια δουλειά. Η υποχρέωση των πολιτών είναι να πληρώνουν τους φόρους τους και η εφορία έχει την υποχρέωση να κάνει τη δουλειά της.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πόσες φορές έχει γίνει τακτοποίηση προηγουμένων εκκρεμοτήτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε στο Υπουργείο Οικονομίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αρκετές.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Αύριο ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, θα ζητήσει τη συναίνεση του κ. Παπανδρέου για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακούσετε την ομιλία του. Δεν μπορώ από σήμερα να πω τι θα πει αύριο ο Πρωθυπουργός.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ακουσα το πρωί στο ραδιόφωνο το Γραμματέα των Ελεγκτών του ΣΔΟΕ κ. Γεωργακόπουλο. Εδωσε κάποια στοιχεία για τη διαφθορά στο Δημόσιο, η οποία την τελευταία πενταετία έχει πενταπλασιαστεί και κινείται σε ρυθμούς μεγαλύτερους. Τι κάνει η κυβέρνηση για τη διαφθορά, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, στις Νομαρχίες και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και τις γνωρίζετε. Εχει ασχοληθεί το κάθε υπουργείο ξεχωριστά. Μπορώ να σας δώσω ένα κατάλογο με τα υπουργεία και τα θέματα πάταξης της διαφθοράς στο αυριανό briefing.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, πώς είναι δυνατόν όταν ο τουρισμός την πρώτη περίοδο παρουσιάζει το λιγότερο 15% πτώση στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, να κλείσει με αύξηση 6%; Πώς έχει κάνει τους υπολογισμούς ο κ. Αβραμόπουλος, διότι οι τουριστικοί παράγοντες της Ελλάδας δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Μήπως υπάρχει μια εξήγηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Βγάζετε τα συμπεράσματά σας για το σύνολο της χρονιάς. Θεωρώ ότι είναι αδόκιμο να γίνεται. Περιμένετε να τελειώσει η σεζόν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Η σεζόν ξεκινά το Μάρτιο για τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Ηδη, κάνουν λόγο για τους δύο πρώτους μήνες για μια πτώση 15%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπομονή να μου θέσετε την ερώτηση στο τέλος της σεζόν. Τότε θα σας απαντήσω.

ΚΟΡΑΗ: Ένα σχόλιο της κυβέρνησης για τα στοιχεία των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης ότι η πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς την οποία έχετε κάνει και σημαία σας, δεν έχει αποδώσει και οι παρανομίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πώς το εξηγείτε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να δω πρώτα την έκθεση -όχι δημοσιεύματα εφημερίδας- για να τοποθετηθώ.

ΚΟΡΑΗ: Είναι από συνέντευξη με τον υπουργό σας τον κ. Παυλόπουλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να δω πρώτα την έκθεση. Αλλά, αφού είπατε ότι είναι ερώτημα σε συνέντευξη του κ. Παυλόπουλου, φαντάζομαι θα έχει απαντήσει ο κ. Παυλόπουλος σε αυτό. Εγώ, όμως, θα πρέπει να δω την ίδια την έκθεση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 June 2005 - 13:05:15 UTC