Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο εναρμονίζεται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίστηκαν επί Ολλανδικής Προεδρίας, αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας. Αυτή την ώρα τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου παρουσιάζονται από τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Παυλόπουλο και κ. Βουλγαράκη σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία:

@Στις 08:45 το πρωί, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

@Στις 09:30 με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Ντόναλντ Τζόνστον. @Στις 10:30 με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

@Στις 11:15 με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ρωτήσατε τον κ. Μπαρόζο να σας μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία που είχε το κόμμα του από την απογραφή και τι τύχη του επιφύλαξε αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Βλέπω σήμερα τον συμπολιτευόμενο Τύπο, έχω μπροστά μου το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», «Καραμανλής σε πόλεμο κατά της διαπλοκής», επίσης και άλλες 4 εφημερίδες λένε το ίδιο, ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε πόλεμο με τη διαπλοκή. Η ερώτηση είναι υπάρχει ακόμη διαπλοκή; Και το λέω γιατί αν και δεν έχει δώσει η κυβέρνηση έναν ορισμό, υποθέτουμε ότι στο παρελθόν κάποιοι επιχειρηματίες του Τύπου διαπλέκονταν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτοί οι επιχειρηματίες υπάρχουν ακόμη, με ποιον διαπλέκονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν εκπροσωπώ καμία εφημερίδα, εκπροσωπώ την κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτηση είναι αν υπάρχει διαπλοκή. Η ερώτηση απευθύνεται στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε για δημοσίευμα εφημερίδας κι αν αυτό ισχύει. Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, έχω δηλώσει σε αυτή την αίθουσα, σε κάθε συντεταγμένη Πολιτεία ανά τον κόσμο, υπάρχουν νόμοι οι οποίοι παραβιάζονται ή δεν παραβιάζονται σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη εκφραστεί όχι μόνο από την ημέρα που έγινε κυβέρνηση, αλλά και ως κόμμα αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια γύρω από αυτά τα θέματα. Και αυτή η πολιτική βούληση γίνεται πράξη με συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς είδε η ελληνική κυβέρνηση τις εκλογές στα Κατεχόμενα, τη νίκη του Ταλάτ, την πρόσκληση προς τον κ. Παπαδόπουλο και αν νομίζετε ότι τώρα διανοίγεται ο δρόμος για να βρουν μια συμπεφωνημένη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Ταλάτ θα κινηθεί στα διεθνή νόμιμα και θα μπορέσει να συνεισφέρει περισσότερα απ` ότι οι προκάτοχοί του στην προσπάθεια επίλυσης όλων των ζητημάτων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο τουρκικός Τύπος αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση των Ιμίων, αναφέρει διάφορες μαρτυρίες κατά τις οποίες ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών το βράδυ της Τρίτης είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν οι ακταιωροί ένθεν κακείθεν, η εντολή αυτή εφαρμόστηκε από τους στρατιωτικούς την επομένη το πρωί. Μιλούν για μια αυτονόμηση του στρατιωτικού κατεστημένου των δύο χωρών. Έχετε εσείς αυτές τις πληροφορίες και πως εξηγείτε την καθυστέρηση αν αυτή υπήρξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω αυτό το οποίο ρωτάτε. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες. Εκείνο το οποίο -σας θυμίζω- είχα πει απαντώντας σε ερώτηση, είναι πως οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την υπόθεση και εδόθη λύση σε πολύ λίγη ώρα μετά τη συζήτησή τους.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, ευθέως δήλωσε ότι τα ελληνικά επιχειρήματα δεν τον έπεισαν, δεν έπεισαν την Επιτροπή για το Βασικό Μέτοχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε κάτι τέτοιο ο κ. Μπαρόζο; Δεν το άκουσα.

ΚΟΡΑΗ: Είπε ότι υπάρχουν σαφώς προβλήματα. Αν θέλετε μπορώ να σας πω ακριβώς τι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο λέτε τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, υπάρχουν προβλήματα που σημαίνει ότι τα επιχειρήματά μας δεν τον έπεισαν. Η ερμηνεία δεν είναι αυτή; Αυτές ακριβώς οι θέσεις όπως εκφράστηκαν από τον κ. Μπαρόζο, προβληματίζουν την κυβέρνηση για αλλαγή στρατηγικής; Για υπαναχώρηση δηλαδή από τη σκληρή γραμμή την οποία ακολούθησε στην επιστολή της προς τον κ. Μακ Κρίβι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι το θέμα καλύφθηκε εν πολλοίς χθες. Απουσιάζατε ίσως και δεν διαβάσατε το briefing. Θέλω, όμως, να συμπληρώσω ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένουμε την απάντηση της Κομισιόν. Η δική μας στρατηγική σε ότι αφορά τη διαφάνεια παραμένει η ίδια. Δεν είναι ένα προεκλογικό σύνθημα. Είναι διαρκές αιτούμενο, είναι στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα αυτό καθεαυτό, υπάρχει η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, αλλά και η αναφορά που έγινε στο press room, αλλά κυρίως στην απάντησή μας προς την Κομισιόν, δηλαδή, η προσπάθεια αναζήτησης κοινού τόπου. Χθες, ρωτήθηκα για τον κοινό τόπο και έδωσα αναλυτική απάντηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν στο πλαίσιο της αναζήτησης του κοινού τόπου εξετάζει η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής του νόμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν λάβουμε την απάντηση της Κομισιόν για να δούμε σε ποιο πεδίο κινείται, θα ήταν αδόκιμο να πω το οτιδήποτε. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι η αναζήτηση του κοινού τόπου. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δύο πλευρές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς συμβιβάζεται η κυβέρνηση να βρίσκεται σε πόλεμο κατά της διαπλοκής και την ίδια στιγμή τα διαπλεκόμενα να παίρνουν πιστοποιητικά διαφάνειας, να παίρνουν δημόσια έργα και να διατηρούν το μερίδιό τους στη μοιρασιά της πίτας και δεύτερον πώς συμβιβάζεται ο πόλεμος κατά της διαπλοκής με αναζήτηση κοινού τόπου ή συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Βασικό Μέτοχο, νομοσχέδιο το οποίο υποτίθεται ότι είναι το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέσατε τρία θέματα. Το πρώτο αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και ως εκ τούτου δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, σχετικά με την έκδοση ή όχι πιστοποιητικού διαφάνειας, ανάλογα με την περίπτωση που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρίνει. Το δεύτερο θέμα αφορά τις διαδικασίες διαφάνειας στο δημόσιο βίο και ιδιαίτερα στα δημόσια έργα. Θέλω να σας πω ότι ήδη αυτή η κυβέρνηση έφερε νέο νόμο ο οποίος έγινε αποδεκτός από την αγορά αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένας νόμος που λύνει πολλά προβλήματα του παρελθόντος. Μιλώ για το νόμο που αντικατέστησε το μαθηματικό τύπο. Το τρίτο θέμα αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν κρύψαμε ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη των μεγάλων επιλογών, σε μία από τις πρώτες επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του 1970, ενέταξε τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο. Κατά συνέπεια όταν ανήκουμε σε μια οικογένεια κρατών, οφείλουμε να κινηθούμε με κανόνες που και εμείς οι ίδιοι έχουμε συνομολογήσει. Κοινά αποδεκτούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από λίγο είπατε κύριε Εκπρόσωπε, ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση παραμένει η διαφάνεια. Είστε κυβέρνηση ένα χρόνο, ακόμη ζητάτε τη διαφάνεια; Υποψιάζομαι ότι θα έπρεπε αυτή της στιγμή να λέτε ότι εφαρμόζεται η διαφάνεια. Και δεύτερον, σας άκουσα την Κυριακή να ομιλείτε για τον πόλεμο που κάνουν τα διαπλεκόμενα στην κυβέρνηση φέρνοντας σαν παράδειγμα την κακή εικόνα που δείχνει ένα γκάλοπ. Η διαπλοκή ευθύνεται για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης ΛΑΦΚΑ; Η διαπλοκή ευθύνεται για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης της πτώσης του Σινούκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι δεν με ακούσατε την Κυριακή γιατί δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν μίλησα δηλαδή, με αφορμή κάποια δημοσκόπηση. Το σχόλιο μου για τη δημοσκόπηση έγινε το Σάββατο και ήταν εντελώς ξέχωρο από την ομιλία την οποία έκανα σε κομματική εκδήλωση την Κυριακή. Σε ότι αφορά την υπόθεση ΛΑΦΚΑ, έχουμε ήδη απαντήσει πάρα πολλές φορές. Είμαστε πολύ περήφανοι. Υπερήφανοι διότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ήρθε μια κυβέρνηση να τηρήσει υπεσχημένα του παρελθόντος ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να ελαφρώσει τους συνταξιούχους από την εισφορά του ΛΑΦΚΑ τους επιβάρυνε για πολλά περισσότερα χρόνια απ` όσα προβλέπονταν στον αρχικό νόμο του 1992.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση παραμένει η διαφάνεια. Είστε στην εξουσία τόσο καιρό και έπρεπε να εφαρμόζετε η διαφάνεια όχι να τη ζητάτε ακόμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για διαρκές αιτούμενο. Και στα ελληνικά το διαρκές αιτούμενο είναι το διακύβευμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να αποσαφηνίσετε και πάλι που αναφερόταν ο Πρωθυπουργός όταν χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος». Διότι εσείς είπατε χθες ότι αναφερόταν στα προβλήματα του τόπου, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης χθες το απόγευμα είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει πόλεμο με κανέναν, διάβασα μια συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας στην οποία υπαινίσσεται ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Τελικώς με ποιόν ανοίγει πόλεμο η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι παρατηρήσεις τις οποίες αναφέρατε δεν μου είναι γνωστές. Δεν γνωρίζω αν έχουν διατυπωθεί έτσι όπως το λέτε. Είναι πολύ πιθανόν να γίνονται αναφορές σε πρόσωπα ή να αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης για παράδειγμα -αν σε αυτόν αναφερθήκατε- ότι δεν υπάρχουν αναφορές σε πρόσωπα. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πολεμική διάθεση για κανένα πρόσωπο. Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός αναλύθηκε χθες με πολλή ενάργεια, με σαφήνεια, ως «πόλεμος» στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία επισώρευσε μια πολιτική πολλών ετών από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα -του κράτους εν γένει- είτε με οικονομικά ζητήματα που άπτονται της οικιακής οικονομίας ενός εκάστου εργαζόμενου, μισθωτού, συνταξιούχου ή με προβλήματα ποιότητας δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δέχεται πόλεμο από τη διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, αν αναφέρεστε στη χθεσινή του δήλωση, εκείνο το οποίο είπε δεν έχει τίποτα περισσότερο από αυτά που είπα εγώ. Εκείνο που με ρωτάτε τώρα, αν δέχεται κάποιο πόλεμο από τη διαπλοκή: Ο Πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση βλέπει ως αντιπάλους της μόνο τα προβλήματα. Και μόνον όταν βλέπεις τα προβλήματα ως αντιπάλους έχεις πιθανότητες να λύσεις τα προβλήματα αυτά. Και βεβαίως έχεις μεγάλες πιθανότητες να κατανοήσει ο Έλληνας πολίτης την προσπάθεια που κάνεις, ασχέτως των όποιων κριτικών, επιθέσεων, φωνών, δικαίων ή αδίκων.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να μου εξηγήσετε αν μπορείτε, γιατί ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, γιατί από την «μάχη» πήγατε στον «πόλεμο»; Και ένα δεύτερο, όταν κάνεις έναν πόλεμο ή επιτίθεσαι ή αμύνεσαι. Η κυβέρνηση τι από τα δύο κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν ο Κλαούζεβιτς προβλέπει μόνον αυτά τα δύο που αναφέρατε εσείς, δηλαδή την επίθεση ή την άμυνα. Είναι βέβαιον όμως ότι στην καθημερινή ζωή ο πολίτης δίνει μια μικρή μάχη ή μια μεγάλη μάχη. Εν συνόλω αυτές οι μάχες αποτελούν έναν πόλεμο. Τον πόλεμο για την καθημερινότητα, τον πόλεμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια και δόξα τω Θεώ ο Πρωθυπουργός ξέρει να κάνει πολύ καλή χρήση αυτής. Η τοποθέτησή μου ήταν σαφής, όπως και η ερμηνεία που ακολούθησε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο Κλαούζεβιτς κάνει λόγο και για ολοκληρωτικό πόλεμο. Μήπως είναι αυτό το είδος του πολέμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι για ολοκληρωτικό πόλεμο άλλος έκανε λόγο. Μιλάμε για άλλες εποχές, προ εξηκονταετίας, σε άλλη χώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αρχικά το όρισε ο κ. Κλαούζεβιτς γι αυτό το λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην διαφωνήσουμε επί της τεχνικής του πολέμου, γιατί θα φθάσουμε στον Σουν Τσου και θα πάει πολύ μακριά.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν λέει ξεκάθαρα ότι θα αλλάξει το νόμο για τον βασικό μέτοχο. Διότι λέτε ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια για την εξεύρεση ενός κοινού τόπου. Υποθέτω ότι αποκλείεται να αλλάξει το κοινοτικό δίκαιο. Αρα, μάλλον, οι αλλαγές θα γίνουν στον ελληνικό νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πράξη εξεύρεσης ενός κοινού τόπου δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ρεαλισμό. Και ρεαλισμός σημαίνει πολιτική. Δεύτερον, δείχνει σεβασμό, αφενός μεν του κράτους-μέλους στο Κοινοτικό Δίκαιο, αφετέρου δε σεβασμό της Κομισιόν, ως Επιτροπής που εκφράζει το Κοινοτικό Δίκαιο, στο κράτος-μέλος. Βρισκόμαστε σε μια οικογένεια, όπου συνομολογούνται αποφάσεις. Πρέπει, λοιπόν, όλα αυτά να επιλύονται, όχι με μια απόφαση που έρχεται ως οριστική λύση ενός ζητήματος, από τη μια πλευρά, αλλά με την εξεύρεση κοινού τόπου. Δηλαδή, με διαδικασίες συζήτησης, διαπραγμάτευσης, αντιπαράθεσης κ.ο.κ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Το αποτέλεσμα του κοινού τόπου ποιο θα είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα του κοινού τόπου θα είναι ένα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να σκεφθώ ότι υπάρχει μια διαφωνία. Λένε ότι ο νόμος αυτός έχει κάποιες ασυμβατότητες με το κοινοτικό δίκαιο. Ο κοινός τόπος μπορεί να είναι αλλαγή του κοινοτικού δικαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, έχετε κάνει μια λεκτική -θέλω να πιστεύω- υπέρβαση. Το έχω εξηγήσει αρκετές φορές σε αυτή την αίθουσα. Δεν μιλάμε για την ασυμβατότητα ενός νόμου με το κοινοτικό δίκαιο. Μιλάμε για προβλήματα που δημιουργούνται, μεταξύ του νόμου και του κοινοτικού δικαίου. Αλλά, αυτά τα προβλήματα αρύονται από το άρθρο14 παράγραφος 9 του Συντάγματος. Έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το 14/9. Από την άλλη πλευρά εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία -το είπα χθες και νωρίτερα σήμερα- είναι ο στρατηγικός στόχος. Και ο στρατηγικός στόχος είναι, ως διαρκές αιτούμενο, η διαφάνεια σε αυτόν τον τόπο και η πάταξη διαδικασιών διαφθοράς, οι οποίες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα ποιότητας Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν ότι όταν είμαστε σε μια οικογένεια κρατών οφείλουμε να κινούμαστε σε κανόνες που και εμείς οι ίδιοι έχουμε συνομολογήσει, αναφερόμενος στη συμβατότητα του νόμου με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις όποιες προσαρμογές ή τον κοινό τόπου που πρέπει να βρεθεί. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα επαναλαμβάνατε αυτό που είχατε πει στο Ζάππειο και μετά από αυτό που είπατε και σήμερα ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ζάππειο είχα μιλήσει για την πρόνοια, η οποία ελήφθη, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος νόμος να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Από εκείνη την περίοδο και μετά, είχαμε συνέχιση και όχι έναρξη -όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν- των διαδικασιών διαβουλεύσεως μεταξύ της Κομισιόν και της Ελλάδας. Αυτές οι αντιπαραθέσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις έχουν εξαντληθεί και δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Η δική μου, λοιπόν, αναφορά έχει να κάνει ακριβώς με τον νόμο. Ουδέποτε μίλησα για το Σύνταγμα, διότι δεν είμαι συνταγματολόγος, ούτε καθηγητής της νομικής. Υπάρχουν, όμως, αρμοδιότεροι από εμένα οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί. Σέβομαι την άποψή τους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί κανείς την ισχύ του Συντάγματος και όλοι οφείλουμε να το σεβόμαστε. Άλλωστε, είναι κάτι που έχουμε αναλάβει, όχι μόνο εγώ, ως πρόσωπο, αλλά και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπερισχύει ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα μόλις.

ΚΟΡΑΗ: Το γεγονός ότι αυτήν ακριβώς την παρατήρηση την έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος είναι ο κύριος συντάκτης του νόμου, ο κ. Παυλόπουλος, ότι δηλαδή, υπερισχύει το ελληνικό σύνταγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διορθώνω λέγοντας ότι ο νόμος δημιουργήθηκε από κοινού, από τρεις Υπουργούς.

ΚΟΡΑΗ: Ο συνταγματολόγος, όμως, είναι ο κ. Παυλόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό αυτό και είναι τιμητικό.

ΚΟΡΑΗ: Βεβαίως. Ο Συνταγματολόγος και Υπουργός Εσωτερικών έχει πει ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου. Άρα, υπαναχωρεί αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή ή εσείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος διατυπώνεται γραμμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα μόλις, λέγοντας ότι δεν διατυπώνω διαφορετική γραμμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί τίθεται εκ νέου το ερώτημα. Εάν θέλετε να σας πω ότι υιοθετώ την άποψη του κ. Παυλόπουλου, ναι την υιοθετώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω.

ΚΟΡΑΗ: Την υιοθετείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Είναι δυνατόν να μην υιοθετήσω την άποψη ενός καθηγητή συνταγματικού δικαίου, ενός καθηγητή της Νομικής που είναι Υπουργός και έχει τεράστια γνώση των θεμάτων; Αυτό που λέτε τίθεται, ξέρετε, ως ερώτημα -κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών πολλές φορές- μεταξύ κράτους-μέλους και Κομισιόν ή Ευρωδικαστηρίου, εάν μια υπόθεση φθάσει εκεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορώ να σας δώσω απάντηση σε αυτό που ρωτήσατε: Γιατί τίθεται το ερώτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα εγώ γιατί τίθεται;

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε πριν, γιατί τίθεται αυτό το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι τίθεται ως ερώτημα εδώ και δεκαετίες μεταξύ κράτους-μέλους και Κομισιόν ή Ευρωδικαστηρίου εάν μια υπόθεση φθάσει έως εκεί. Η δουλειά μου εδώ είναι να δίνω απαντήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, όλα αυτά τα πράγματα, θα μπορούσατε να τα είχατε λύσει πριν καταθέσετε το νόμο και θα έπρεπε να είχατε έρθει σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ε.Ε. για να μην ταλαιπωρείται και η κυβέρνηση και η χώρα και ο Πρωθυπουργός, με την αναζήτηση μιας λύσης σε ένα πράγμα που δεν αφορά την πλειονότητα του ελληνικού λαού και να ρίξετε όλο το βάρος και όλες τις δυνάμεις σας στην επίλυση των προβλημάτων του λαού και όχι να μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία τόσο καιρό τώρα. Και να κινδυνεύει η κυβέρνηση να πάθει μια πολιτική γκάφα. Αυτός είναι ο ρόλος των Υπουργών. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω, ποιος νομίζετε εσείς ότι είναι ο ρόλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Να προστατέψετε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Αυτός δεν είναι ο ρόλος σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξεκινήσω από το πρώτο που είπατε, εάν η κυβέρνηση όφειλε να είχε συζητήσει ή όχι. Επαναλαμβάνω, γιατί ξεχνιούνται πολύ γρήγορα τα πράγματα. Πριν από τρία μόλις λεπτά, ανέφερα τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται καθημερινά στα ρεπορτάζ, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει κιόλας. Έχω ξαναρωτήσει και σε αυτή την αίθουσα και αλλού, πότε έμαθαν οι Έλληνες πολίτες για το βασικό μέτοχο; Επειδή, λοιπόν, το ερώτημα είναι ρητορικό, θα συνεχίσω. Για τον βασικό μέτοχο, ενώ υπήρχε νόμος του ΠΑΣΟΚ, οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες. Γιατί, δικαιούμαι να ρωτήσω. Μήπως γιατί ο νόμος που τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε ψηφοφορία στην προηγούμενη Βουλή και ψηφίστηκε τελικά, ήταν ένας νόμος γεμάτος παράθυρα; Μήπως αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι το Τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου αυτού, όπως για παράδειγμα, η οικονομική αυτοτέλεια ή η συγγενική σχέση, έτσι όπως την είχε ορίσει ο προηγούμενος νόμος του ΠΑΣΟΚ; Αίφνης, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες πληροφορούνται ότι έγινε ένας νέος νόμος: Ο νόμος για τον βασικό μέτοχο. Το πληροφορούνται αίφνης, όταν η Νέα Δημοκρατία φέρνει αυτόν τον νόμο στη Βουλή προς ψήφιση. Πιστεύουν, σύμφωνα με τα όποια κέντρα πληροφόρησης, αποπληροφόρησης ή παραπληροφόρησης ότι ανεταράχθη η γη, ανεώχθησαν οι ουρανοί και έγινε μεγάλη επανάσταση στον τόπο που αφορά -όπως είπατε κι εσείς- όλους του πολίτες. Ο νόμος αναφέρεται σε συγκεκριμένους τόπους συνάντησης επιχειρηματικών συμφερόντων. Τι εννοώ με αυτό; Επιχειρηματικά συμφέροντα που αντλούνται ή εξαντλούνται στο χώρο των ΜΜΕ και ταυτοχρόνως τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα εξαντλούν τη δραστηριότητά τους και σε εταιρείες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Ωστόσο, κατά το Σύνταγμά μας και τις Διεθνείς Συνθήκες, τα ΜΜΕ έχουν σημαντική δύναμη, διότι όπως γνωρίζετε επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Το Σύνταγμά μας προβλέπει τρόπους με τους οποίους δεν θα επηρεάζεται ούτε η Δημοκρατία, ούτε η ποιότητά της κατά συνέπεια, ούτε βεβαίως και οι διαδικασίες κράτους και δημόσιας διοίκησης. Έχουμε, λοιπόν, άμεση αναφορά στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Και κατά τούτο ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες αυτός ο νόμος. Μπορεί να αναφέρεται, ολίγον, σε κοινούς τόπους, αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί αναφέρεται ευθέως στην ουσία της Δημοκρατίας. Τι έγινε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων τριών ετών; Είχαμε αντιπαράθεση επιχειρημάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αρχή και εν συνεχεία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την Κομισιόν για τη συμβατότητα ή όχι, όχι μόνο του νόμου του ΠΑΣΟΚ στην αρχή και εν συνεχεία του νόμου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως του 14/9 του Συντάγματος. Εμείς επιλέξαμε, όπως σας είπα πολλές φορές, να δώσουμε αυτή τη μάχη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να υποστηρίξουμε το Σύνταγμά μας και την πρόνοια που ελήφθη στο Σύνταγμα με το 14/9 και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Τι θα περίμενε κανείς; Να μην δώσουμε τη μάχη για το Σύνταγμα; Να μην φτιάξουμε εκτελεστικό νόμο, ο οποίος να τηρεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά να φτιάξουμε έναν άλλο νόμο αντίστοιχο με εκείνον του ΠΑΣΟΚ, που είχε ένα σωρό παράθυρα: Ή να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε ή να κάνουμε πως δεν είπαμε προεκλογικά και δεσμευθήκαμε ότι χρειάζεται να προωθηθεί διαδικασία διαφάνειας σε αυτόν τον τόπο και να παταχθούν οι εστίες διαφθοράς; Αυτά όλα συνέβησαν. Και συνέβησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, διαβουλεύσεις εδώ και χρόνια, εμείς έχουμε μια διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση: Και στις Βρυξέλλες πήγαμε και τη μάχη συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε, προκειμένου ο στρατηγικός στόχος να υπηρετηθεί. Και ο στρατηγικός στόχος σας βεβαιώ ότι θα υπηρετηθεί. Η διαφάνεια -όπως είπα και πριν- είναι το διαρκές αιτούμενο από όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση. Δεν είναι προεκλογικό σύνθημα, το επαναλαμβάνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω σε ποιον απαντήσατε, αλλά η ερώτησή μου δεν ήταν αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν ήταν αυτή, να την ξαναθέσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Γιατί πριν καταθέσετε το νόμο δεν ήρθατε σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., ώστε να είναι ο νόμος συμβατός και να μην μπει στην περιπέτεια αυτή ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η χώρα να αναλίσκουν δυνάμεις, προκειμένου να βρουν ένα κοινό τόπο γι` αυτό το νόμο, ενώ αντίθετα ο Πρωθυπουργός έπρεπε να χρησιμοποιεί τις ώρες του, φαιά ουσία και τις γνωριμίες στις Βρυξέλλες για να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα του ελληνικού λαού και όχι την ασυμβατότητα ενός νόμου που δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι πολύ απλό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει, λοιπόν, κατά κεραία η προηγούμενη απάντησή μου. Επισημαίνω ιδιαίτερα το σημείο εκείνο, όπου δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, πώς ξεκίνησε και πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για ποιο λόγο ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι την παρουσιάζετε ως μια υπόθεση που να ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας με την Κομισιόν και δημιούργησε περιπέτεια, όπως είπατε, στη χώρα. Όχι, δεν δημιούργησε περιπέτεια. Αλίμονο εάν θεωρούμε ότι είναι περιπέτεια για μια χώρα και ταλαιπωρία για ένα Πρωθυπουργό ή για την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου η διασφάλιση κανόνων διαφάνειας. Αυτός ο νόμος και αυτή η αντιπαράθεση ξεκίνησε -όπως είπα και προηγουμένως και όπως γνωρίζετε άλλωστε- με την επιστολογραφία εδώ και τρία χρόνια και για τον προηγούμενο νόμο και για το Σύνταγμά μας. Μην επαναλαμβάνουμε όμως τα ίδια πράγματα. Τα έχουμε πει πολλές φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός μπήκε στην περιπέτεια, επειδή οι τρεις υπουργοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας έχω ξαναπεί, έχετε τη γραφίδα της εξουσίας και το μικρόφωνο της εξουσίας και μπορείτε να κάνετε την κρίση που εσείς νομίζετε. Σας λέω ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει έναν στρατηγικό στόχο από τον οποίο δεν θα αποστεί πάση θυσία. Και ο στρατηγικός στόχος είναι διαφάνεια παντού. Υπεράσπιση του δημοσίου χρήματος. Υπεράσπιση όλων των Ελλήνων πολιτών με ισότιμο τρόπο. Οι διαφοροποιήσεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, οι μικρές ομάδες οι οποίες ήλεγχαν είτε δημόσιες συμβάσεις, είτε όποιες άλλες οικονομικές σχέσεις του Δημοσίου με επιχειρηματίες, δεν είναι στη λογική αυτής της κυβέρνησης. Η λογική αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ μιας ελεύθερης αγοράς, ανταγωνιστικής με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη και στο δημόσιο χρήμα πάνω από όλα.

ΚΟΥΙΝ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα η προσοχή της Ευρώπης είναι στραμμένη στην Ελλάδα για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Αναμένεται να ψηφιστεί το Ευρωσύνταγμα από τη Βουλή των Ελλήνων και ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση περιμένει αυτό το ψήφισμα να έχει μεγάλη πλειοψηφία. Αν δηλαδή θα υπερψηφιστεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος θα ψηφίσει υπέρ ή κατά. Κατά το Σύνταγμα κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να αποφασίσει εκείνος και μάλιστα για ένα τόσο σπουδαίο νομοθέτημα.

ΚΟΥΙΝ: Η κυβέρνηση φοβάται ότι δεν θα ψηφιστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Απλώς, δεν μπορώ να ξέρω πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ και πόσοι θα ψηφίσουν κατά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο προηγούμενο θέμα. Είπατε ότι υιοθετείτε την άποψη που είχε εκφράσει ο κ. Παυλόπουλος, ότι υπερισχύει το ελληνικό Σύνταγμα του κοινοτικού δικαίου. Εφόσον, λοιπόν, συμφωνείτε με αυτήν την άποψη για ποιο λόγο δεν πάμε αυτή την άποψη, ότι υπερισχύει το ελληνικό Σύνταγμα, άρα κρατάμε το νόμο ως έχει και προχωράτε σε αλλαγές. Να πάμε, λοιπόν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δικαιωθούμε από εκεί, εφόσον νομικά έχουμε δίκιο. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο μάλλον πρέπει να εξηγήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική στρατηγική είναι αυτή την οποία σας ανέλυσα προηγουμένως. Η πολιτική τακτική επιβάλλει να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν υπέρ δύο συμφερόντων: Του εθνικού συμφέροντος, ως Σύνταγμα και του εθνικού συμφέροντος, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν κονδύλια γι` αυτόν τον τόπο. Σας το έχω εξηγήσει αυτό πολλές φορές και κατ` ιδίαν και δημοσίως. Είναι δύο δρόμοι που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κινούνται παράλληλα και εμείς ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να τέμνονται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολούθησα τις απαντήσεις σας στα προηγούμενα θέματα και για το ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική για τη διαφάνεια. Αποφύγατε να χρησιμοποιήσετε τον όρο «διαπλοκή» και κατά την άποψή μου σωστά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ανατρέξετε στην αρχή της ενημέρωσης όταν ρωτήθηκα γι` αυτά τα οποία είπα την Κυριακή στην ομιλία μου σε κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, μίλησα για τον όρο «διαπλοκή». Δεν τον απέφυγα καθόλου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, έχουμε ακόμη διαπλοκή. Αυτό λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Ρωτήθηκα πριν εάν υπάρχει διαπλοκή. Είναι σαν να με ρωτάτε αν με έναν νόμο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κλοπής ή άλλων κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κ.λπ. αυτομάτως έγινε μια αγγελική κοινωνία. Αυτό που φροντίζει να κάνει η κυβέρνηση -και το έχει κάνει- είναι να φέρει σειρά νόμων που κατά το δυνατόν αποκλείουν αυτού του είδους τα φαινόμενα. Διότι εδώ είχαμε νόμους -θερμοκήπια τέτοιων φαινομένων. Εμείς, λοιπόν, δεν φτιάξαμε νόμo-θερμοκήπιο ενός φαινομένου διαφθοράς. Αντιθέτως, και ο νόμος για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και ο νόμος για την έλευση του βασικού μετόχου -όπως τον όρισε η Νέα Δημοκρατία- είναι δύο νόμοι σε αυτή την κατεύθυνση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν διαφωνώ. Απλά είναι διαφορετικό πράγμα η διαφάνεια, το να κάνετε διαφάνεια, διαφορετικό η αντιμετώπιση της διαφθοράς και ειδικός όρος η διαπλοκή. Γι` αυτό το διέκρινα και είπα ότι δεν το έχετε μεν ορίσει πλην όμως συμπεραίνουμε αυτό. Αν απαντάτε ότι ναι υπάρχει ακόμη διαπλοκή, τότε δεν έχει νόημα το επόμενο ερώτημα που έχω να κάνω, οπότε το αποσύρω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, όπως προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο πόλεμος για τα καθημερινά προβλήματα που κήρυξε εκ νέου η κυβέρνηση, δεν είναι η πρώτη φορά, τον έχει κηρύξει εδώ κι ένα χρόνο, και μέχρι τώρα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, έχει καταλήξει σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων και μέχρι τώρα έχει μεγάλα θύματα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού μέχρι τώρα είχαμε ένταση της ακρίβειας, της λιτότητας και τη διατήρηση της ανεργίας πολύ ψηλά επίπεδα. Η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί να εκληφθεί ως απειλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη αναλύσει τη φράση του Πρωθυπουργού, χθες. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που είναι καθημερινά. Μιλήσατε για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αγορά, με τις τιμές προϊόντων. Αυτά αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το αρμόδιο υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε με τη συνεργασία και των Ελλήνων καταναλωτών να απαλείφονται φαινόμενα αισχροκέρδειας που εν τέλει καταλήγουν εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή. Αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής -και όχι μόνο στη δική μας χώρα- και θα είναι διαρκής.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επειδή μιλάμε για διαπλοκή και επιχειρηματικά συμφέροντα υπάρχει κάτι νεότερο από το μέτωπο του δεύτερου κύκλου επαφών που θα έκανε ο Πρωθυπουργός με επιχειρηματίες; Επειδή είμαστε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δεν γνωρίζουμε τελικά ποιους θα δει ή μάλλον ποιους δεν θα δει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας, γιατί εσείς μπορεί να αστειεύεστε μεν, διατυπώνοντάς την, όπως την διατυπώσατε. Αλλά, θα πρέπει να σας πω ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα η επιχείρηση, ο επιχειρηματικός κόσμος, η επιχειρηματικότητα που ενέχει μέσα της το οικονομικό κεφάλαιο μιας σημαντική τάξης Ελλήνων πολιτών, γιατί δεν μιλάμε για ένα, δύο, πέντε, δέκα πρόσωπα μόνον, που και αυτά έχουν ισχυρή οικονομική βάση. Μιλάμε για χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίων πολιτών. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η ταύτιση του ενός θέματος με το άλλο δεν είναι αποδεκτή, για να μην πω ότι είναι απαράδεκτη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εγώ ρωτώ εάν υπάρχει κάτι νεότερο από το δεύτερο κύκλο επαφών που θα έκανε ο Πρωθυπουργός με επιχειρηματίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, κάθε μέρα η πολιτική ενημέρωση αρχίζει με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Να είστε βέβαιος ότι όταν υπάρχει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί.

ΚΟΡΑΗ: Το ερώτημα έχει τεθεί σε μια από τις πολλές φορές που απουσιάζετε κι εσείς από το briefing. Θα το θέσω, λοιπόν, και σήμερα. Έγιναν προσπάθειες να κλειστεί ραντεβού του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον παράλληλα με το ταξίδι του στη Βοστώνη και δεν στάθηκε δυνατό ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, θα κάνει ένα ταξίδι στη Βοστώνη για να επισκεφθεί το πανεπιστήμιο Tufts, στο οποίο φοίτησε και όπου υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική έδρα: Η έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Από εκεί και πέρα αν θα υπάρξουν κάποιου άλλου είδους συναντήσεις στις ΗΠΑ, δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Αν ορθώς αντελήφθην τον υπαινιγμό σας, πάντως οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πάρα πολύ καλές. Αυτό αποδεικνύεται από καιρού εις καιρόν με άλλες συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα από τότε που ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 April 2005 - 15:05:10 UTC