Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήθελα να εκφράσω συγχαρητήρια στους φοιτητές για την αυξημένη κατά 7% -σε σχέση με πέρυσι- συμμετοχή τους, στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι νέες και οι νέοι συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δημοκρατία, πάνω απ` όλα σημαίνει συμμετοχή στα κοινά και οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους δίνουν το καλό παράδειγμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η αυξημένη συμμετοχή, κύριε Υπουργέ, για την οποία δίνετε συγχαρητήρια, σας ικανοποιεί σε όλα τα πεδία; Θέλω να πω ότι αυξημένη συμμετοχή είδαμε και στην προεκλογική περίοδο. Μάλιστα ζήσατε και εσείς κάποια επεισόδια με γιαουρτάκια κλπ. Είναι και αυτό συμμετοχή που σας ικανοποιεί; Μιλώ για την κυβερνητική πολιτική βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αυξημένη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές μας ικανοποιεί πάντα. Στην περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, με πολλή χαρά διαπίστωσα -και επιτρέψτε μου να μιλήσω κάνοντας μια εξαίρεση ως κομματικό στέλεχος- ότι στην Κοζάνη η αύξηση του ποσοστού των φοιτητών που ψήφισαν στις Σχολές ήταν αρκετά σημαντική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι προσεβλήθη η χώρα από το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Τουρκία και έγιναν όσα έγιναν στα Ίμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών. Η απάντησή του καλύπτει απολύτως και το ερώτημά σας και τη θέση της κυβέρνησης συνολικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι παρέμεινε στην Άγκυρα ο κ. Μολυβιάτης ήταν αποτέλεσμα δικής του πρωτοβουλίας ή συνεννοήθηκε με την Αθήνα και τον Πρωθυπουργό για να μείνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι πρέπει να παραμείνει για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Η ουσιαστική παρέμβασή του έδωσε αίσιο τέλος σε αυτή την υπόθεση, η οποία θα είχε οδηγηθεί, όπως πολύ σωστά είπε και ο ίδιος σήμερα, σε κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ψηφοφορία για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος θα γίνει την Παρασκευή ή θα γίνει τη Δευτέρα; Έχει καθοριστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Πρωθυπουργικό Γραφείο κάνει εξέταση ή ανακρίσεις, δεν ξέρω, πείτε το όπως θέλετε, για τις διαρροές όπως αναγράφεται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πότε αξιολογήσατε το επεισόδιο ως σοβαρό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση αφού μέχρι προχθές το βράδυ θεωρούσατε ότι ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημασία του επεισοδίου αξιολογήθηκε από την έναρξή του και κατά τη διάρκεια της πορείας του. Οι χειρισμοί που έγιναν ήταν οι καταλληλότεροι. Ήταν χειρισμοί που έδειξαν ότι η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες που δεν προκαλούν κρίσεις στο Αιγαίο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει ζητηθεί από την Εφές Πίλσεν να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας για την ομάδα ανάλογα με αυτά που γίνονται για τα υψηλά πρόσωπα; Υπάρχει σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο έγγραφο. Όμως τέτοιου είδους προβλέψεις γίνονται συνεχώς, σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, στον αθλητισμό γενικότερα. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή θεωρώ ότι υπάρχει μία ασάφεια που χρήζει εξήγησης. Μετά τις συζητήσεις του κ. Μολυβιάτη στην Άγκυρα το καθεστώς των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο είναι ακριβώς όπως ήταν και πριν ή υπάρχει κάποια μεταβολή σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει τριάντα χρόνια το ίδιο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Προστέθηκε μια πρόνοια για την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ανακοινώθηκε ήδη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι` αυτό ρωτώ. Εάν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Αν αυτό δηλαδή θα επηρεάσει και το@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει ακριβώς το ίδιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και τη λογική της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο γιατί δεν αποδοκίμασε και δεν καταδίκασε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δημόσια και ευθέως, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει κάνει πλειστάκις αυτό. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επιστρέφοντας ο κ. Μολυβιάτης από την Τουρκία, μεταφέρει κάτι καινούργιο, μια καινούργια ιδέα της Τουρκίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτα περισσότερο επ` αυτού.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είναι η κυβέρνηση «σουρωτήρι»; Διότι διαβάζουμε ότι ειπώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση δεν με ικανοποιεί αυτός ο όρος που χρησιμοποιήσατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Χρησιμοποίησε άλλη λέξη ο Πρωθυπουργός, αντί για «σουρωτήρι»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού αναφέρεστε ακριβώς;

ΒΛΑΧΟΣ: Στη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τις διαρροές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνει διαρροές ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε αυτή τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τις διαρροές, αυτό είπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός -όπως σας έχω πει πολλές φορές σ` αυτή την αίθουσα και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία- δεν πολιτεύεται, ούτε όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ούτε τώρα, με τη λογική «εκφράζω δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια για κάποια πράγματα». Πολιτική σημαίνει λήψη αποφάσεων. Και ο Πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή είναι ευχαριστημένος με τις διαρροές; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις τώρα σας είπα ότι δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όρους για να σηματοδοτήσει την πολιτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας μεταφέρετε τα συναισθήματα του Πρωθυπουργού γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν μπαίνουν τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναχαιτίζονται από τα ελληνικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτε. Θα γίνονται όλα όπως γίνονταν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, έλεγε άλλα, όπως και ο κ. Αντώναρος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Είναι ακριβώς η ίδια λογική, ακριβώς οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ και τριάντα χρόνια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήταν ατυχής η έκφραση, προφανώς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί είχαμε πάνω από την Άνδρο 22 παραβιάσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σχολίασα τα θέματα αυτά προηγουμένως, λέγοντας ότι οι ενέργειες αυτές δεν βοηθούν στη βελτίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, που ζήσαμε προχθές το βράδυ στα @Ιμια, ενημέρωση των ΗΠΑ από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπήρξε ενημέρωση προς τρίτους. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, δεν ενημερώθηκαν οι πρέσβεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζω. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που λέω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στη βελτίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα έλεγα ότι είναι διαπιστωτικό. Θα κάνω μια ερώτηση που την έκανα και χθες και περιμένω μια απάντηση: Έχει η κυβέρνηση κάποια πολιτική εκτίμηση γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δηλαδή προχθές έγινε η ιστορία στα @Ιμια, γιατί ενώ επιστρέφει ο κ. Μολυβιάτης έχουμε αυτές τις παραβιάσεις σήμερα; Μπορείτε να κάνετε μια πολιτική εκτίμηση τι ζητάει και τι επιδιώκει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές εκτιμήσεις που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι σε επίπεδο παρατηρητή. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις μπορεί να γίνονται από τους παρατηρητές. Οι πολιτικές εκτιμήσεις που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να επιτυγχάνει λύση στα προβλήματα. Και εν προκειμένω είχαμε μια υπόθεση την οποία χειρίστηκε με άψογο τρόπο ο Υπουργός Εξωτερικών, επιτυγχάνοντας να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω κρίση, όπως και ο ίδιος είπε σήμερα το πρωί. Ουδέν άλλο σχόλιο όπως αυτό που μου ζητάτε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο ελληνικός λαός δεν δικαιούται να ξέρει την εκτίμηση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ζητεί από την κυβέρνηση, η οποία κυβερνά τον τόπο, να πράττει έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα όπως αυτά τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και τα οποία απεφεύχθησαν. Να μη δημιουργούνται κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών. Να δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Και αυτό το υπηρετούμε και το επιτυγχάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες όταν καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών, τον εγκλωβίζουν, στέλνουν ακταιωρούς στα @Ιμια, στέλνουν αεροπλάνα πάνω από την Άνδρο και εμείς απλά υποχωρούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για κινηματογραφικό σενάριο αυτό που είπατε, καλό μου ακούγεται. Δεν αντανακλά όμως την πραγματική αποτύπωση των γεγονότων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η πραγματικότητα είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως πραγματική πολιτική αποτύπωση των γεγονότων, είναι αρκετά «τραβηγμένη».

ΧΙΩΤΗΣ: Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι η επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα σχολιάσετε δήλωση του κ. Μητσοτάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε βέβαιος;

ΧΙΩΤΗΣ: Σας καλώ, λοιπόν, να σχολιάσετε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως υπεύθυνος για την επικοινωνία, αν θεωρείτε ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι ικανοποιητική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές. Χαίρομαι που μου δίνετε πάλι την ευκαιρία να πω ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.

ΒΛΑΧΟΣ: Με εντυπωσιάζετε με τις απαντήσεις που δίνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φανταστείτε ότι δεν προσπάθησα και ιδιαίτερα!

ΒΛΑΧΟΣ: Χαρακτηρίσατε το γεγονός στα @Ιμια ως υπόθεση. Έτσι είπατε. Είπατε επίσης ότι ο ελληνικός λαός θέλει αίσθημα ασφαλείας στην καθημερινότητα του και αυτό το επιτυγχάνει η κυβέρνηση μη δημιουργώντας κρίσεις. Και σας ερωτώ: Όταν ένα πλοίο στρατιωτικό, πολεμικό μιας γειτονικής χώρας εισβάλλει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είναι υπόθεση; Δεν είναι εισβολή κατά την κυβέρνηση; Δεν είναι δηλαδή μείζον στρατιωτικό θέμα, πρόβλημα, μεταξύ των δύο χωρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν θα είχε νόημα να καλέσω και τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν φρασεολογία τέτοια που θα βοηθούσε την εθνική υπόθεση και τα εθνικά συμφέροντα. Είμαι βέβαιος όμως ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως στην προκειμένη περίπτωση, σε ένα θέμα που διαρκεί σχεδόν εννέα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση, έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Αυτές τις θέσεις προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τις κάνουμε πράξη. Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας, εμπιστοσύνης, αμοιβαίας κατανόησης στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών. Διότι πιστεύουμε ότι μόνον έτσι οι δύο λαοί μπορούν να ζήσουν γειτονικά, ειρηνικά και για την πρόοδό τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι Τούρκοι το ξέρουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα, λοιπόν, οι εκφράσεις αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ερώτησης, να απαλείφονται. Θα βοηθούσε, νομίζω, περισσότερο την εθνική υπόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πείτε μας, λοιπόν, ποιο είναι το αίσθημα της ασφάλειας που η κυβέρνηση της Ελλάδας έδωσε στον ψαρά, ο οποίος ψάρευε στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να βγάλει το ψωμί τους Ποιο είναι το αίσθημα ασφάλειας που του έδωσε το ελληνικό κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά δεν θυμάμαι τι απάντηση σας έδιναν οι προηγούμενοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι επί ΠΑΣΟΚ, όταν δημιουργήθηκε αυτό το θέμα και συντηρήθηκε επί σειράν ετών. Αυτό που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι: Αυτή η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί και το αίσθημα ασφάλειας και το αίσθημα εμπιστοσύνης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα ίδια τους λέγαμε, πάντως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε καμία αιχμή για το ότι δεν κάνατε καλά τη δουλειά σας. Δεν θα το έλεγα ποτέ. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μετά την ιστορία με τα @Ιμια το 1996, είχε επικρατήσει ένα καθεστώς στην περιοχή: Όχι σημαίες, όχι πλοία, όχι στρατοί. Αυτό ήταν ένα καθεστώς, μια άτυπη συμφωνία την οποία είχαν τηρήσει -νομίζω- και οι δύο πλευρές, με την εγγύηση μάλιστα των ΗΠΑ. Η παρουσία της τουρκικής ακταιωρού παραβιάζει αυτή τη συμφωνία και σημαίνει κάποια αλλαγή αυτού του καθεστώτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν υπήρχε τέτοια συμφωνία, όπως την αναφέρετε. Αλλά, τέτοιου είδους συμφωνία, όπως την αναφέρετε, απαντά στο ερώτημα που έκανε ο συνάδελφός σας προηγουμένως, ότι εάν υπήρχε δεν εξυπηρετεί και πολύ τα εθνικά συμφέροντα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση έναν χώρο τον οποίο εμείς δεν δεχόμαστε ότι είναι υπό αμφισβήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην, πράγματι, καλά θέληση που επιδεικνύει η Ελλάδα στα ελληνο-τουρκικά, η από εκεί πλευρά, η Τουρκία, έχετε την αίσθηση ότι επιδεικνύει κατανόηση στα προβλήματα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάποιο βαθμό, ναι, πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με τις πράξεις αυτές εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πράξεις αυτές, όπως είπα και προηγουμένως, δεν βοηθούν και βεβαίως δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο έχουν δηλώσει την πρόθεση και των δύο πλευρών -και των Τούρκων- να προχωρήσουμε σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον με αποφυγή προκλήσεων. Αυτό, όμως, ξέρετε, μέλλει και να αποδεικνύεται. Δεν αρκεί μόνο η συζήτηση και η θεωρητική τοποθέτηση επί των θεμάτων που δημιουργούνται. Είναι μια πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή διαδικασία. Είναι ένας δρόμος δύσκολος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εάν γνωρίζετε ο κ. Γκιούλ γνώριζε το περιστατικό όταν διαμαρτυρήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών; Η Τουρκία, δηλαδή, έχει δύο γλώσσες; Δεν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία τι κάνει η στρατιωτική και το ανάποδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό που με ρωτάτε. Γνωρίζω ότι ο κ. Μολυβιάτης χειρίστηκε με τον κ. Γκιούλ το θέμα. Και αυτό έληξε πολύ σύντομα, από τη στιγμή που το χειρίστηκαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο όνομα της μη δημιουργίας κρίσεων στο Αιγαίο μπορούμε να φθάσουμε στο σημείο να δημιουργούνται τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτονοήτως, όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος το διασφαλίζει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η στιβαρή πολιτική μιας κυβέρνησης, η ενίσχυση της πολιτικής αυτής από το θέλημα του λαού, η ιστορία, ο πολιτισμός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Διαβάζοντας τη σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είδα δύο ονόματα: Παλαιοκρασσά, η οποία πληροφορήθηκα ότι είναι κόρη του κ. Παλαιοκρασσά και Παυλίδη, που πληροφορήθηκα ότι είναι αδερφή του υπουργού κ. Παυλίδη. Θέλω να ρωτήσω πως εξηγείται σε λίγα μέλη ενός αρχαιολογικού συμβουλίου να είναι δύο συγγενικά πρόσωπα στελεχών της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο βαθμό που ισχύει αυτό που λέτε, ο βαθμός συγγενείας δεν αίρει την αξιοπιστία ή την αξιοκρατία ή την ικανότητα κανενός. Θα ήταν ρατσιστικό εάν ίσχυε το αντίθετο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν είναι δείγμα, όμως, οικογενειοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλια είναι δικά σας. Εγώ σας απάντησα ήδη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί την πολιτική Μητσοτάκη στα εξωτερικά θέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί την πολιτική που γνωρίζετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 April 2005 - 14:05:11 UTC