Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε ένα πολυδιάστατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ο Υπουργός κ. Αναστάσης Παπαληγούρας. Με το νομοσχέδιο αυτό, που περιλαμβάνει 24 επιμέρους παρεμβάσεις, η κυβέρνηση αποβλέπει κυρίως στην επιτάχυνση, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση της απονομής δικαιοσύνης.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είχαμε μια καταγγελία από το ΠΑΣΟΚ για απόπειρα νοθείας στις φοιτητικές εκλογές όπου μάλιστα βρέθηκαν και κάποια τρίπτυχα τα οποία είχαν τις σφραγίδες και του Πρύτανη και της Γραμματείας. Και σήμερα είχαμε επίσης και μια κατάληψη της Γραμματείας της Νομικής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υποψιάζομαι ότι ενημερώνεστε γι` αυτά τα οποία γράφονται και λέγονται στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, θα ήθελα να μας πείτε αν έχει γίνει έρευνα από την κυβέρνηση για το πώς και από πού διέρρευσε τμήμα της έκθεσης του κ. Νίμιτς στον κυριακάτικο Τύπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν έχει ρόλο αστυνομικού επιθεωρητή, για να ελέγχει με ποιόν τρόπο κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το πώς κάνουν τη δουλειά τους οι υπουργοί έχει λόγο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε βιαστικά, αυθαίρετα και με προκατάληψη σε συμπεράσματα, υπονοώντας ότι η διαρροή έγινε δήθεν από υπουργούς. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος άλλος, δηλαδή, είχε την επιστολή Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είστε δημοσιογράφος, δεν έχετε παρά να κάνετε έρευνα. Δεν θα σας πω εγώ ποιος άλλος είχε την επιστολή Νίμιτς. Είστε έμπειρος δημοσιογράφος, έχετε πολλά χρόνια θητείας στη δημοσιογραφία.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν την επιστολή Νίμιτς. Αρα, λοιπόν, βγάζουμε την αντιπολίτευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απηύθυνα καμία μομφή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σας είπα ότι καταλήγετε σε βιαστικά συμπεράσματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρ` όλα όσα λέτε, επειδή δεν ηχούν πειστικά και επειδή αυτό που υφίσταστε τώρα, αυτή την κριτική, είναι εξαιτίας μιας διαρροής που δεν είναι η πρώτη @και θέλω να ελπίζω ότι θα ήταν η τελευταία- μήπως αυτή η σύγχυση που επιφέρατε και στις δικές σας στοχεύσεις σας έβαλε μυαλό ως κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ερώτημά σας παρακαλώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν θα σταματήσετε τις επιλεκτικές διαρροές σε επιλεγμένα Μέσα Ενημέρωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της νέας διακυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, αλλά κι εγώ προσωπικά, αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και αντιμετωπίζουμε όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως ισότιμα και χωρίς διακρίσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε δημοσιευμένα ενίοτε, δεν τηρείται αυτό που λέτε η ίση απόσταση. Υπάρχουν κάποια Μέσα Ενημέρωσης πιο ίσα από τα άλλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει στο ακέραιο και χωρίς καμία παρέκκλιση η δήλωση που μόλις έκανα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι δεν έπρεπε να μπει σε λεπτομέρειες @που δεν είναι φυσικά λεπτομέρειες- των σημείων της επιστολής Νίμιτς προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Εκρινε ότι το ίδιο έπρεπε να κάνει και με συναδέλφους του υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι ενδεχομένως να ενημερώθηκαν πριν από τους υπόλοιπους για το Σκοπιανό ζήτημα και τις εξελίξεις που θα είχαμε ή δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση και σε κανέναν, μόνον στον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως όφειλε.

ΚΟΡΑΗ: Και με όλες τις λεπτομέρειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΟΡΑΗ: Δεν μου απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν λέτε ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, εννοείτε ότι ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους υπουργούς ή ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβέρνηση; Και, δεύτερον, είπατε ότι δεν διέρρευσε από υπουργούς. Δηλαδή, δεν διέρρευσε από την πλευρά της κυβέρνησης η επιστολή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επ` αυτού. Καταλήγετε σε βιαστικά συμπεράσματα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω, αυτή τη στιγμή, πως μια εφημερίδα ή ένα Μέσο απέκτησε ένα κείμενο ή τμήματα ενός κειμένου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν διέρρευσε από υπουργούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που σας είπα ισχύει όπως σας το είπα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο επ` αυτού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κατ` αρχήν, εμείς δεν καταλήγουμε σε κανένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Ρωτάμε, η κυβέρνηση μπορεί να μας αποκλείσει ότι διέρρευσε από εκείνη η επιστολή; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Και ένα δεύτερο, όταν δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί δεν τους δόθηκε το συγκεκριμένο επίμαχο κομμάτι, φυσικά και υπάρχει ένα θέμα πολιτικής ευθύνης για το πώς έφθασε στον Τύπο. Πολιτική ευθύνη δεν νομίζω ότι θα αποδώσουμε στους δημοσιογράφους που το είχαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα εγώ κάτι τέτοιο; Απέδωσα καμία πολιτική ευθύνη στους δημοσιογράφους; Εκείνο το οποίο σας είπα είναι ότι το κείμενο αυτό δεν προήλθε από την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, αποκλείετε να διέρρευσε από υπουργούς, σημαίνει ότι έχετε κάνει έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, πώς το αποκλείετε; Αυθαίρετα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς αποκλείετε, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω επ` αυτού να σας πω τίποτε άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τα επίμαχα ζητήματα που θέτει το μνημόνιο ή η επιστολή Νίμιτς, είχε ενημερώσει αρμοδίως ο κ. Μολυβιάτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια; Εννοώ για τα επίμαχα ζητήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε ασφαλώς από εμένα να υπεισέλθω στο περιεχόμενο της ενημέρωσης που κάνει ο Υπουργός των Εξωτερικών στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την απάλειψη των αρνητικών κατ` αυτήν σημείων από την επιστολή Νίμιτς ή όπως ο κ. Βαληνάκης θεωρεί ότι είναι επιτυχία το σημείο ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο Ματσεντόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έγινε ακόμη αντιληπτό, παρ` ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες, αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως: Ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δεν είναι συμφωνία, δεν είναι προσχέδιο συμφωνίας για το οποίο μας ζητείται να πούμε ένα ναι ή ένα όχι. Πρόκειται για προτάσεις του διεθνούς μεσολαβητή, για τις οποίες καλούνται οι δύο πλευρές που εμπλέκονται να διευκρινίσουν αν τις δέχονται ως βάση για διαπραγμάτευση. Είπαμε και χθες, σε αυτή εδώ την αίθουσα, ότι ορισμένα θέματα για την Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμα. Αυτό τα λέει όλα. Εκείνο, όμως, που μετρά είναι να τοποθετηθεί η άλλη πλευρά. Εφόσον, δεν τοποθετείται η άλλη πλευρά, δεν προχωρά η διαπραγμάτευση. Δεν προχωρά η περαιτέρω συζήτηση σε διμερές επίπεδο με την παρουσία, βεβαίως, του διεθνούς διαμεσολαβητή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τοποθετήθηκε η άλλη πλευρά και χθες με τον πρωθυπουργό και στα Ηνωμένα Εθνη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει επιβληθεί από τον διεθνή μεσολαβητή απαγόρευση δημοσίων δηλώσεων, ένα μπλακ άουτ, για το θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε, με πολλή σαφήνεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι θεωρεί αυτό το κείμενο, το έγγραφο, το μνημόνιο @όπως θέλετε πείτε το- ως βάση για διαπραγμάτευση, με την επιφύλαξη ότι ορισμένα σημεία πρέπει, είτε να διευκρινιστούν, είτε να τροποποιηθούν. Η άλλη πλευρά φαίνεται να μην το αποδέχεται. Συνεπώς, δεν διαπραγματεύεται κανείς με τον εαυτόν του.

ΒΛΑΧΟΣ: Με δεδομένο ότι δέχεστε ότι δεν προχωρά άλλο η διαπραγμάτευση, θα ήθελα να μας πείτε, ποια είναι τα επόμενα στάδια, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Γιατί είναι προφανές ότι τα Σκόπια επιδιώκουν να επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε πρόσφατα, παρουσία του Πρωθυπουργού, δηλαδή, ξένος ηγέτης να αναφέρεται στη γειτονική αυτή χώρα με το όνομα «Μακεδονία». Θα ήθελα να μας πείτε, από εδώ και πέρα, τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή δεν έχουμε ακόμη επίσημη, δημόσια, δεσμευτική τοποθέτηση της άλλης πλευράς και κυρίως επειδή δεν μας έχει ενημερώσει η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών -η οποία έχει και την ευθύνη για τις προσπάθειες προς ανεύρεση της λύσης στο πλαίσιο των επαφών της, με τις δύο πλευρές- η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο, αυτή τη στιγμή, να τοποθετηθεί πέραν των όσων είπε δια στόματος του κ. Μολυβιάτη την περασμένη Παρασκευή. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και πάνω σε αυτή τη θέση θα πορευθούμε. Όσον αφορά στην τοποθέτηση τρίτων χωρών: Οι τρίτες χώρες έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν για πρώτη φορά -μετά από πολλά χρόνια διαπραγμάτευσης που γινόταν εν κρυπτώ και χωρίς να λέει κανείς τι γινόταν, χωρίς καμιάς μορφής ενημέρωση- ξεκάθαρα ποιος είναι αξιόπιστος συνομιλητής και ποιος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

ΚΟΡΑΗ: Θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω μια απάντησή σας. Όταν πριν από λίγο σας ρώτησα εάν ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών συναδέλφους του για τις προτάσεις Νίμιτς και για την επίμαχη διάταξη, όπου αποκλείονται από το δικαίωμα και οι δύο πλευρές να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», μου είπατε: «το έκανε ως όφειλε». Εγώ αυτό το ερμηνεύω ότι τους τα είπε όλα. Η ερώτησή μου είναι: Υπήρξαν ενστάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε το κυβερνητικό σχήμα ως όφειλε. Και θα προσθέσω το εξής: Πρώτον, το εν λόγω εδάφιο -το οποίο δημοσιεύθηκε και είναι ασαφές, διφορούμενο και για πολλούς που καταλαβαίνουν από διεθνή διπλωματία, αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών- δεν είναι έτσι ακριβώς όπως το αποδίδετε. Είναι, λοιπόν, ένα εδάφιο δεκτικό παρερμηνειών. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία και εξακολουθεί να μετρά είναι ότι ο κ. Νίμιτς περιέλαβε στο έγγραφό του σημεία - τα οποία ο ίδιος έκρινε ότι έπρεπε να υποβάλει- προς διαπραγμάτευση, προς συζήτηση, εφόσον το έγγραφό του γινόταν δεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση, προς τις δύο πλευρές. Δεν σημαίνει πως όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση όλα τα σημεία που περιλαμβάνονται είναι αποδεκτά, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Εμείς, εξ αρχής, διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας και είπαμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σημεία, τα οποία πρέπει, είτε να τροποποιηθούν, είτε να απαλειφθούν από το κείμενο. Εκείνο το οποίο γίνεται συνέχεια αντικείμενο μιας παρανόησης, είναι ότι δεν έχουμε φθάσει στο στάδιο ενός οριστικού, συμπεφωνημένου κειμένου, το οποίο καλούνται οι δύο πλευρές, να μονογραφήσουν, να υπογράψουν, να εγκρίνουν ή να επικυρώσουν. Ανακεφαλαιώνω: Πρόκειται για ένα κείμενο, στο οποίο ο διεθνής μεσολαβητής καταγράφει ορισμένα στοιχεία, τα οποία, κατά τη δική του εκτίμηση, είναι δυνατό να δημιουργήσουν μια βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, ώστε εκείνες να φθάσουν σε μια συμπεφωνημένη λύση.

ΚΟΡΑΗ: Μήπως η ελληνική κυβέρνηση βιάστηκε, γιατί όλη αυτή η διαδικασία είναι ακόμη σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Εμείς ζητήσαμε επίσπευση των διαδικασιών στα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίες είχαν βαλτώσει για δύο-τρία χρόνια. Δεν είχαν γίνει βήματα μπροστά. Και αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης είναι η εν λόγω πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Νίμιτς.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο κ. Μολυβιάτης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς, στην πρόσφατη συνάντησή τους, να του δώσουν γραπτές κάποιες προτάσεις ή θέσεις που έχουν. Και εάν άφησε ανοικτό το θέμα να ξανασυναντηθούν μετά τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κατ` αρχάς, εάν τους ζήτησε τέτοιες γραπτές προτάσεις. Δεν έχω πληροφορηθεί και δεν νομίζω ότι ο κ. Μολυβιάτης απηύθυνε ένα τέτοιο αίτημα προς τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους συνάντησε. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση με πρωτόγνωρη συχνότητα -η οποία ξεπερνά οτιδήποτε άλλο έχει γίνει στο παρελθόν- ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για βασικά θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουν γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο όλες ανεξαιρέτως οι συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

ΣΕΙΣΟΒΑ: Εκτός από τον τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτη δημόσια πάνω σε μερικά στοιχεία ενός εγγράφου του κ. Νίμιτς, η Αθήνα σεβόμενη της διαδικασία, έχει απαντήσει δια της κανονικής οδού στον κ. Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μολυβιάτης εμφανίστηκε δημόσια και έκανε δήλωση on camera με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η δήλωση έχει τη μορφή επίσημης τοποθέτησης της ελληνικής πλευράς. Είναι συντεταγμένη δήλωση-τοποθέτηση.

ΣΕΙΣΟΒΑ: Δηλαδή, δεν υπάρχει άλλη δήλωση της Ελλάδας προς τον Νίμιτς, όσον αφορά το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Ο κ. Μολυβιάτης την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε δημόσια την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΟΡΑΗ: Αλλά, ο κ. Νίμιτς δεν είναι απαραίτητο να προσφεύγει στον ελληνικό Τύπο για να ενημερωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εικάζω βασίμως ότι η δήλωση του κ. Μολυβιάτη έχει επιδοθεί, δια της διπλωματικής οδού, στον κ. Νίμιτς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μέχρι πότε είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά; Υπάρχει ένας ορίζοντας; Έχει προγραμματιστεί να υπάρξει ένας ορίζοντας με τον ΟΗΕ, τον Νίμιτς και την άλλη πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε πρώτα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έχουν αρχίσει ακόμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό ακριβώς εξήγησα λεπτομερώς μόλις προ ολίγου. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από τη στιγμή που οι δύο πλευρές αποδεχθούν τις προτάσεις Νίμιτς ως βάση για διαπραγμάτευση. Κάτι το οποίο, μέχρι στιγμής, ξεκάθαρα, δεσμευτικά και επίσημα έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εάν τελικά απορριφθεί αυτό το κείμενο από την άλλη πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Διαδικαστικά, θα μπορούσατε να μας πείτε τη συνέχεια; Έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά, έχει απαντήσει η πλευρά των Σκοπίων, η επόμενη κίνηση ποια θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή ανήκει στον κ. Νίμιτς.

ΚΟΡΑΗ: Γενικά στη διπλωματική φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχει πάντα το όπλο του veto, όσον αφορά τα Σκόπια, Μακεδονία ή όπως είναι το όνομα που προτείνει ο κ. Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΚΟΡΑΗ: Σαν όπλο αντίστασης κάποια δεδομένη στιγμή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Veto σε ποιόν;

ΚΟΡΑΗ: Εάν δεν αποδεχθούν τα Σκόπια να μπλοκάρει η Ελλάδα την είσοδό τους στην Ε.Ε.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Πιστεύει ότι μόνο με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν αποφασιστικά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθεί. Επίσης, θα στηριχθούν οι προσπάθειες που κάνει η γειτονική χώρα για ένταξή της, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στο ΝΑΤΟ.

ΚΟΡΑΗ: Εάν πει όχι, θα χρησιμοποιήσουμε veto;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επί του θέματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε μια συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ. Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απάντηση των Σκοπίων, από τον κ. Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πληροφορίες που έχουμε -και όπως διαφαινόταν ήδη από διάφορες δηλώσεις εκπροσώπων της γειτονικής χώρας- οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση διαπραγμάτευσης του διεθνούς διαπραγματευτή κ. Νίμιτς. Όπως σας είπα, ο κ. Νίμιτς σε οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με τις επαφές που κάνει, έχει επιβάλλει black out. Γι αυτό σας είπα ότι αναμένουμε την τοποθέτηση του κ. Νίμιτς. Εκείνος είναι που κάνει τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Εκείνος κατέληξε σε ένα κείμενο, το οποίο υπέβαλε στις δύο πλευρές. Εκείνος έχει και τη δυνατότητα να τοποθετηθεί.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε αν έχω καταλάβει καλά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, εάν και εφόσον οι προϋποθέσεις μας ικανοποιούν και υπάρχει ευρεία συναίνεση από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια με το όνομα που προτείνει ο κ. Νίμιτς. Και αν βεβαίως το δεχθούν τα Σκόπια. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Στην περίπτωση που φθάνουμε σε μια συμφωνία για το όνομα και όλα λύνονται καλώς, τους κατοίκους αυτού του κράτους και τη συστατική εθνότητα τη μεγάλη ως τι την αναγνωρίζουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπατε ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη με συναίνεση κλπ. κλπ. να αποδεχθεί αυτό το όνομα. Όλα τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στο κείμενο, εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Είναι αντικείμενο συνολικής διαπραγμάτευσης. Εμείς είπαμε ότι θεωρούμε το συγκεκριμένο έγγραφο ως βάση για την έναρξη διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό που αναφέρατε, που είναι προς διευκρίνιση. Η θετική έκβαση μιας διαπραγμάτευσης, συνολικά, εξαρτάται από την ύπαρξη συμφωνίας σε πολλά επί μέρους θέματα τα οποία είναι - το καθένα ξεχωριστά ενδεχομένως @ πολύ μεγάλης σημασίας για το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από κοινού την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος και με δημοψήφισμα, αφού ψηφιστεί από τη Βουλή. Η κυβέρνηση θα σκεφθεί αυτή την πρόταση, μετά την κύρωση από τη Βουλή να κυρωθεί και με δημοψήφισμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση. Πρόκειται για μια θέση την οποία είχαν πάρει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το @74 και μετά, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική και τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Δεν θεωρεί ότι μετά από την αναμενόμενη επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από τη Βουλή, θα υπάρχει λόγος να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Άλλωστε θα ήθελα να σας θυμίσω ότι, όπως σας είπα, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πει ότι δεν υπήρχε λόγος δημοψηφίσματος. Σας υπενθυμίζω ότι το 1998 ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης ρητά και κατηγορηματικά έλεγε: «Είναι πάγια τακτική ότι στην Ελλάδα δεν αποφασίζονται τα θέματα των συνθηκών της Ε.Ε. με δημοψήφισμα, αλλά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα από τη Βουλή».

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή μας λέτε «εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο κ. Σημίτης»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής, υπό παλαιότερες και νεότερες ηγεσίες, δεν είχαν θέσει θέμα δημοψηφίσματος. Αυτές οι πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν άλλους στόχους, δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, να κληθούν δηλαδή για τρίτη φορά μέσα σε 14 @ 15 μήνες στις κάλπες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε σ` αυτούς που λένε πως φοβάται η κυβέρνηση ενδεχομένως ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να καταψηφίσει το Ευρωσύνταγμα; Υπάρχει τέτοια ανησυχία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη Βουλή αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία εκπροσωπούν συνολικά περίπου το 90% του ελληνικού λαού και τα οποία έχουν εκφραστεί υπέρ του Ευρωσυντάγματος. Δεν εκφράζουν αυτά τα δύο κόμματα τη βούληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και στη Γαλλία το σύνολο, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου είναι υπέρ του Ευρωσυντάγματος αλλά το 54% του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι κατά του Ευρωσυντάγματος. Αυτό που είπατε δεν συνεπάγεται άρα και λαϊκή ετυμηγορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Στην Ελλάδα όλη η ευρωπαϊκή πορεία πέρασε μέσα από τη Βουλή. Και μάλιστα για θέματα, για συνθήκες που είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή τη συγκεκριμένη. Άλλωστε είπαμε ότι σε κάθε χώρα ακολουθείται ο δρόμος που η συγκεκριμένη χώρα έχει επιλέξει για την ευρωπαϊκή της διαδρομή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, όταν η κοινωνία ψηφίζει ένα κόμμα για να γίνει κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί απόλυτα με όλα τα σημεία του προγράμματός του. Μπορεί το Ευρωσύνταγμα να είναι ένα από εκείνα τα σημεία στα οποία η ελληνική κοινωνία δεν συμφωνεί. Πώς το προεξοφλείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα, βεβαίως, να κάνουν τις δικές τους τοποθετήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχω δύο ερωτήματα για οικονομικά θέματα. Το ένα είναι αν η κυβέρνηση τελικά μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτατου μισθού και νομίζω ότι οι πολίτες χρειάζονται διαβεβαίωση περί αυτού. Και το δεύτερο είναι πώς ακριβώς εννοεί ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση τη συναίνεση στο θέμα της οικονομίας και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας διαβάσω τι ακριβώς είπε ο κ. Αλογοσκούφης χθες;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Είναι γνωστό αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση όμως, η ευθύνη για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, βαραίνει εμάς». Η κυβέρνηση δεν απεμπολεί το δικαίωμά της να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι υποχρέωσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είπε δε επίσης ο κ. Αλογοσκούφης ότι «είναι κάτι που το χρωστάμε στα παιδίά μας, στα οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε χρέη και βάρη, αλλά πρέπει να αφήσουμε μια ακμάζουσα και δυνατή οικονομία». Καλούμε λοιπόν την αντιπολίτευση σ` αυτό το δρόμο που εμείς έχουμε χαράξει και θέλουμε να ακολουθήσουμε, να έρθουν και να συμπορευτούν. Να πουν τις απόψεις τους, να συμπράξουν κι εκείνοι στη διαμόρφωση τέτοιων αλλαγών οι οποίες, κατά την εκτίμησή μας, είναι απαραίτητες. Σε εκείνους εναπόκειται αν θα συμπράξουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να συμφωνήσουν δηλαδή ακόμη και στην κατάργηση του κατώτατου μισθού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ τίποτα τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, άλλα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Γιατί υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα που αναφέρονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω μεμονωμένα δημοσιεύματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ρωτώ όμως για την κυβέρνηση: Υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης το ενδεχόμενο της κατάργησης του κατώτατου μισθού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή ρωτήσατε και δεν σας έδωσαν απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας ικανοποιήσω κύριε Βλάχο: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό μάλιστα. Αυτό είναι άλλο πράγμα.

ΚΟΡΑΗ: Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια σύγκρουση ανάμεσα στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Παυλόπουλο, σε ότι αφορά το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε ένα πολύ εύλογο ερώτημα. Από τη στιγμή που αυτή η κυβέρνηση έχει σαν στόχο της, όπως διαμηνύει συνεχώς, την εξυπηρέτηση των πολιτών, γιατί δεν εξετάζει το ενδεχόμενο σε κάποιες υπηρεσίες και σε περιόδους αιχμής να συζητηθεί η επέκταση του ωραρίου; Δηλαδή γιατί πρέπει να είναι αυτό το κλασσικό 08:00 @ 15:00 ή 08:00 @ 14:00, πόσο είναι στο δημόσιο, δεν το ξέρω ακριβώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα είναι ασφαλώς γόνιμη.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί ο κ. Παυλόπουλος το απέκλεισε οριστικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή της στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν κάτι λιγότερο από 1.000 ΚΕΠ. Η κυβέρνηση τα ενίσχυσε με παντός είδους εξοπλισμό, αλλά και με το προσωπικό που χρειαζόταν. Τους δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τους πολίτες και το απόγευμα. Θα ρυθμιστεί και η λειτουργία @ ορισμένων ρυθμίζεται ήδη @ για το Σάββατο. Αν δεν κάνω λάθος είναι κάπου 140 αυτά που λειτουργούν με αυτές τις συνθήκες. Αυτό τι σημαίνει; Ολο και περισσότερο δημόσιες υπηρεσίες συνδέονται με τα ΚΕΠ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν διαρκώς οι δυνατότητες που έχουν οι πολίτες να αποκτούν, μέσω των ΚΕΠ, τα έγγραφα, τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις που χρειάζονται χωρίς να υποχρεώνονται να προσφεύγουν οι ίδιοι στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη λειτουργία και τα απογεύματα εξυπηρετούνται οι πολίτες οι οποίοι το πρωί δουλεύουν και δεν μπορούν κατά τεκμήριο να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Εκτός τούτου, κατά περίσταση, λειτουργούν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες σε ώρες οι οποίες είναι εκτός του συνήθους ωραρίου. Για τις εφορίες ή για τα Ταχυδρομεία, γνωρίζετε ότι λειτουργούν, εκτός ωραρίου, κατά την περίοδο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οι οποίες και θα βελτιωθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ, στο παλιό Υπουργείο Τύπου, στις δύο Γραμματείες που συστεγάζονται τώρα, είναι μια κατ` εξοχήν δημόσια υπηρεσία όπου εργάζονται υπάλληλοι και απογευματινές και βραδινές ώρες και πολλές φορές και Σαββατοκύριακο. Θέλω να πω ότι αυτό δείχνει πως στις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει ευελιξία εκεί όπου χρειάζεται. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για γενίκευση της αλλαγής του ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές όποτε χρειάζεται και όποτε κρίνεται ότι είναι αναγκαίο απ` τον χαρακτήρα της περιοχής, φερ` ειπείν, αν είναι τουριστική περιοχή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 April 2005 - 15:05:10 UTC