Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανακαλύπτει η κυβέρνηση τον εαυτόν της στο θεατρικό έργο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»; Δεν αναφέρομε στα μέτρα που δεν θα παίρνατε και πήρατε, αλλά στο γεγονός ότι έγιναν εσπευσμένα και δόθηκε και εσπευσμένη αρχή έναρξης των μέτρων, οπότε ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις έχουν μπλέξει με τις ταμιακές μηχανές τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποια ακριβώς είναι η ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι θα κάνετε, θα δώσετε αναστολή; Προβλέπεται κομφούζιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ανακοινώθηκε, ήδη, από χθες υπάρχει μια ολιγοήμερη ανοχή, προκειμένου να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες και οι τεχνικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι έτοιμες οι μηχανές. Δεν νομίζω ότι αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν λέτε «ολιγοήμερη ανοχή» γιατί αυτή η ολιγοήμερη ανοχή, δεν γίνεται ολιγοήμερη παράταση, ούτως ώστε να ξέρει ο καθένας πότε αρχίζει και πότε τελειώνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για λίγες ημέρες θα είναι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα είναι τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες, μια εβδομάδα, δεκαπέντε ημέρες; Πόσο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την αντίδραση του Πατριάρχη Ειρηναίου, ο οποίος διαμηνύει ότι δεν παραιτείται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάλεσε, χθες, τον κ. Ειρηναίο, αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Ό, τι είχε να πει η κυβέρνηση εμπεριέχεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, έχετε πλάνο τι θα κάνετε από εδώ και πέρα ή απλώς έχετε μπει στο ευχολόγιο και θα μείνετε εκεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Την καταλαβαίνουν όλοι όσοι θέλουν να την καταλάβουν. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία έκπτωσης του Πατριάρχη. Θα έβλεπε με καλό μάτι η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Πατριαρχείο, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είπα να την κινήσετε εσείς. Είπα αν το βλέπετε θετικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα το Πατριαρχείο βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας, διέπεται από εκκλησιαστικούς κανόνες, αλλά και από νόμους που αποφασίζονται και εφαρμόζονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς, η διαδικασία την οποία υπαινιχθήκατε προ ολίγου δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Πολιτεία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει σήμερα ένα νέο δεδομένο. Στην ανακοίνωση του κ. Ειρηναίου υπάρχει και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, όπου ουσιαστικά @ούτε λίγο, ούτε πολύ- λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει. Δηλαδή, είναι και λίγο αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση. Γι` αυτό και επιμένω στην ερώτηση, αν υπάρχει κάτι καινούργιο από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν εκτενής, σαφής και λεπτομερής. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η προάσπιση του θεσμού του Πατριαρχείου και των ιστορικών του χαρακτηριστικών. Αυτό είναι που προέχει.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα ξαναγυρίσω στο προηγούμενο θέμα: Γιατί υπάρχει αυτή η ανοχή και όχι παράταση; Δηλαδή, εάν κοπούν τιμολόγια με 18% τις επόμενες ημέρες, αυτά πώς θα υπολογιστούν; Πώς θα τα υπολογίσει η Εφορία; Ξέρετε, κύριε Εκπρόσωπε, οι πολίτες αυτού του κράτους έχουν συνηθίσει από τους πολιτικούς τους να τους κοροϊδεύουν και να τους κλέβουν. Λοιπόν, θα βρεθούμε στο φαινόμενο να προσκομισθούν τιμολόγια με 18% και να μην τα αναγνωρίζει η Εφορία και να επιβάλει πρόστιμα; Υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις; Γιατί δεν βγαίνει μια επίσημη θέση; Δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή καταλήγετε σε συμπεράσματα, σχόλια@

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δεν καταλήγω σε συμπεράσματα αυθαίρετα. Σας λέω ποια είναι η πρακτική τα τελευταία 150 χρόνια σε αυτό το κράτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κρίνετε συλλήβδην όλους τους πολιτικούς, όπως είπατε εσείς, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας φράση, των τελευταίων 150 ετών, κάτι το οποίο εγώ δεν θα αποτολμούσα να κάνω, ούτε με την προηγούμενη ιδιότητα του δημοσιογράφου την οποία είχα. Παρ` όλα ταύτα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν βρίσκεται 150 χρόνια, όπως είπατε, στην εξουσία. Ανέλαβε τη διακυβέρνηση πριν από 13 μήνες και λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Συνεπώς, οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ολοκλήρωσα, κύριε Βλάχο. Επειδή το συγκεκριμένο θέμα των ημερών είναι ειδικό, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το Πατριαρχείο είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Τότε γιατί στείλατε κάτω επιτροπή να κάνει έλεγχο; Με ποια δικαιοδοσία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία έχουν δεσμούς ιστορικούς και θρησκευτικούς με την Ελλάδα. Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει αυτή η στενή, αδελφική, ιστορικά ζυμωμένη σχέση. Από εκεί και πέρα, αμφισβητεί κανείς ότι το Πατριαρχείο είναι εκτός ελληνικής επικράτειας; Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μία συγκεκριμένη θέση, η οποία είναι σαφής και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, διότι χθες η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να σταθεί ο Πατριάρχης στο ύψος των περιστάσεων και ο Πατριάρχης με τη σημερινή του δήλωση θεωρεί ότι το κάνει, ζητώντας συγγνώμη για τυχόν παραλείψεις του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το ερώτημά μου είναι: Για την ελληνική κυβέρνηση κλείνει το ζήτημα εδώ ή δεν σας καλύπτει η ανακοίνωση του Πατριάρχη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε πάνω σ` αυτό που είπα μέχρι στιγμής στο θέμα του Πατριαρχείου, όσες ερωτήσεις και αν μου υποβάλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι «καβαλημένο καλάμι» ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει μία πληροφορία ότι έγινε ένα σχόλιο από κάποιο στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην αυτοκριτική του κ. Κακλαμάνη για τα μέτρα, όπου τον χαρακτήρισε «καβαλημένο καλάμι».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε για τα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης για τα μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αναφέρεστε στο «καβαλημένο καλάμι». Το αφήνετε ανοιχτό αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην αίθουσα αυτή έχω την τιμή να εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση. Και σας λέω ότι επί των δηλώσεων του κ. Κακλαμάνη δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει κάποια πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων που διοχετεύονται στην αγορά από τις μεγάλες εταιρείες; Το ρωτάω με αφορμή τη διοχέτευση στην αγορά χαλασμένων γιαουρτιών από τη ΦΑΓΕ. Ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει ενισχύσει η κυβέρνηση και ποια μέτρα έχει πάρει για να αποφευχθούν τέτοια κρούσματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι όντως ενισχυμένοι, μόνος σας το είπατε. Υπάρχουν αυτόνομοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αμέσως υπαγόμενοι στο κράτος ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές. Οι ποσότητες οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν φθάσει στην αγορά, αποσύρθηκαν. Από κει και πέρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης -που είναι υπεύθυνο για το συγκεκριμένο θέμα- διενεργεί έρευνα, η οποία συνεχίζεται. Θα αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν, σε όσους ενδεχομένως τις έχουν. Η απόδοση ευθυνών, όμως, δεν γίνεται εν θερμώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωστόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν αναποτελεσματικοί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά τα γιαούρτια είχαν διοχετευθεί στην αγορά και καταναλώθηκαν. Μετά από τις αντιδράσεις των καταναλωτών υπήρξε δημοσιοποίηση του θέματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω, είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες των γιαουρτιών, αποσύρθηκαν από την αγορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχουμε τίποτε νεότερο από το μέτωπο της επίρριψης των ευθυνών σε όσους συμβούλευσαν τον κ. Καραμανλή να μην πάρει αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούσε η κατάσταση της οικονομίας, η οποία ήταν και τότε κακή και τώρα, ενώ κάποιοι άλλοι τον συμβούλευσαν να περιμένει με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα;

ΒΛΑΧΟΣ: Από το ρεπορτάζ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμένα δεν μου προκύπτουν τέτοια συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχουν ευθύνες σε ορισμένα στελέχη που είναι κοντά στον κ. Καραμανλή, που τον εμπόδισαν όταν έγινε κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα; Γιατί η κατάσταση της οικονομίας που καταγγέλλει ο κ. Καραμανλής @ και σωστά κάνει @ την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιούσε και πριν γίνει κυβέρνηση, άρα ήξερε και τα μέτρα που έπρεπε να πάρει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι χθες δεν ήσασταν παρών στο press room, όπου ο κ. Ρουσόπουλος έκανε αναλυτική παρουσίαση των συγκεκριμένων θεμάτων και απάντησε σε ερωτήσεις συναφείς με αυτή που κάνατε σήμερα. Θα επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, εκείνο που είπαν επανειλημμένα ο κ. Ρουσόπουλος εδώ, αλλά και ο κ. Αλογοσκούφης στις συνεντεύξεις που έδωσε: Ότι δηλαδή οι πραγματικές διαστάσεις του συνολικού ελλείμματος πιστοποιήθηκαν μόλις στις αρχές του μήνα, αφού αποκαλύφθηκαν ποσά που είτε είχαν «μπει κάτω από το χαλί», είτε είχαν αποκρυβεί, είτε είχαν υποεκτιμηθεί σκόπιμα. Συνεπώς, όταν διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα ήταν εκεί που έχει φτάσει, τότε κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα. Δεν υπήρχε λόγος να ληφθούν τα μέτρα πριν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βρίσκεται να υπάρχει μια εκλεκτική συγγένεια στην πρόταση του κ. Χριστοδουλάκη, να αυξηθεί ο φόρος κατά μια μονάδα; Το είχε κάνει και ο κ. Αλοσκούφης αρχικά και το είχε απορρίψει. Στη συνέχεια ακολούθησε τα βήματα Χριστοδουλάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις προτάσεις του κ. Χριστοδουλάκη, ούτε έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Ως Εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης σας εξήγησα μόλις προ ολίγου γιατί ελήφθησαν αυτά τα μέτρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 March 2005 - 14:05:15 UTC