Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το MEGA, το οποίο MEGA έχει τη δυνατότητα να εκφράζει με πολύ εγκυρότητα και τις δικές σας προθέσεις και ενδεχομένως προθέσεις άλλων υπουργών, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι υποβάλλατε την παραίτησή σας εσείς και άλλοι δύο υπουργοί που εμπλέκεστε στο θέμα του βασικού μετόχου. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν αμέσως μαζί σας και σας ζήτησαν να απαντήσετε, εσείς μετά από αρκετή ώρα, μία περίπου ώρα και περισσότερο, βγάλατε διάψευση. Παραιτηθήκατε; Το MEGA νομίζω ότι μπορεί να σας εκφράσει πιο σωστά. Υποψιάζομαι ότι το MEGA μετέδιδε σωστά ότι παραιτηθήκατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο ποιος εκφράζει τις δικές μου απόψεις, προθέσεις κ.λπ. πέραν εμού, δεν τις εκφράζει κανένας. Κατά συνέπεια, το σχόλιό σας, το οποίο είναι υπαινικτικό και κακεντρεχές δεν το δέχομαι, το επιστρέφω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι, όμως, μια πραγματικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση εδόθη δέκα λεπτά αφότου μεταδόθηκε αυτή η δήθεν πληροφορία, όπως είπα. Διεψεύσθη η δήθεν πληροφορία και δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο στα όσα είπα χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών; Δεν πρέπει να υπάρχει μια ευθιξία και μια ευαισθησία από την πλευρά των υπουργών τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε που έμπλεξα και τη στιγμή που η κυβέρνηση και η χώρα απολογείται και κινδυνεύει να μην πάρει κονδύλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, διέλαθε της προσοχής σας ότι στη διάψευσή μου περιλαμβανόταν και αυτή η φράση, την οποία δήθεν είπε ο Πρωθυπουργός. Διεψεύσθη και αυτή. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη απαντήσει από χθες το μεσημέρι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παυλόπουλος πριν από λίγη ώρα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, τουλάχιστον εκ μέρους του, για αλλαγή του νόμου, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση απέδειξε πως παραμένει σταθερή στις απόψεις της και ότι στην Ε.Ε. όπου γίνεται μια συζήτηση κερδίζει εκείνος που υπερασπίζεται με σθένος τη θέση του και όχι εκείνοι που κρύβονται και σιωπούν, οι οποίοι χάνουν. Την ίδια, όμως, στιγμή ο Ελληνας Επίτροπος στην Ε.Ε. κ. Δήμας υποστήριξε ότι το θέμα του βασικού μετόχου θα πρέπει να τεθεί στις σωστές διαστάσεις του και να βρεθεί μια νομική λύση, η οποία θα σέβεται και το Σύνταγμα και παράλληλα να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Τελικά, τι από όλα ισχύει; Υπάρχει πρόθεση για αλλαγή του νόμου ή ο κ. Παυλόπουλος, τελικά, προτίθεται να «πέσει» ηρωικά μαχόμενος, δηλαδή να παραιτηθεί αφού επιμείνει στις απόψεις του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε βάλει πολλά και διαφορετικά θέματα στην ερώτησή σας και θα έλεγα όχι και τόσο σχετικά. Εκείνο το οποίο, από την πρώτη στιγμή, κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπερασπίζεται, δηλαδή, τη διάταξη του Συντάγματος, η οποία με σαφήνεια ορίζει ότι πρέπει η πολιτεία @η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αρχή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα- να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτό που θέλει να διασφαλίσει ο συνταγματικός νομοθέτης. Ο αγώνας είναι αγώνας υπέρ της διαφάνειας. Είναι αγώνας κατά της διαπλοκής. Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως. Ο κ. Δήμας υπαινίχθηκε αλλαγή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υποβάλλει, πλειστάκις, το ίδιο ερώτημα σε αυτή την αίθουσα και έχετε πάρει την ίδια, πάντοτε, απάντηση. Παραμένω στην ίδια απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ότι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάστε τα briefing των περασμένων ημερών.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά το σημερινό, σε συνέχεια της ερώτησης, σκηνικό και κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα και έχει μεγάλη σημασία να ακούσουμε από τα χείλη σας εάν θα αλλάξει ο νόμος ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η μάχη συνεχίζεται, όπως σας είπα. Και όπως σας έχω πει, επίσης, πολλές φορές, αυτό το οποίο φαίνεται, άλλωστε, και από την επιστολή του κ. Μακ Κρίβι -την οποία η κυβέρνηση αμέσως μόλις την έλαβε χθες, την έδωσε στη δημοσιότητα- είναι η αντίθεση, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος. Τίθεται, δηλαδή, εν αμφιβόλω η συνταγματική ρύθμιση. Εμείς, λοιπόν, έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι θα υπερασπιστούμε τη συνταγματική ρύθμιση. Χαίρομαι που σε αυτόν τον αγώνα, της υπεράσπισης του Συντάγματος, έχουν συνταχθεί τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Αναρωτιέμαι γιατί δεν συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι αυτό που εισήγαγε άλλωστε αυτή τη ρύθμιση του συνταγματικού νομοθέτη.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι υπερασπίζεστε τη διάταξη του Συντάγματος, θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τον όρκο που έχουν δώσει τρεις πολιτικοί, τρεις υπουργοί, μεταξύ αυτών κι εσείς, όταν στέλνετε μια επιστολή στην Ε.Ε. στην οποία αναφέρετε ότι με το νέο νόμο περί βασικού μετόχου δίνεται όφελος στις αλλοδαπές επιχειρήσεις έναντι των ελληνικών. Και όταν λέτε ότι μια ξένη εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, δεν θα εφαρμόζει τους ελληνικούς νόμους, αλλά θα εφαρμόζει τους νόμους της χώρας στην οποία εδρεύει. Αυτό είναι υπεράσπιση του Συντάγματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι παρ` ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας αποκομίζουν την εντύπωση ότι διαβάζετε ένα κείμενο, παραφράζετε ένα κείμενο, χρησιμοποιώντας φράσεις οι οποίες δεν αναφέρονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Να το διαβάσω ολόκληρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γνωρίζω πολύ καλά το κείμενο αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα μας δώσετε αυτό το κείμενο; Γιατί δεν μας το δίνετε να το δούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε απάντηση; Είμαι στη διάθεσή σας να περιμένω όλες τις ερωτήσεις και αν θέλετε να τις απαντήσω όλες μαζί.

ΒΛΑΧΟΣ: Να διαβάσω το κείμενο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υποβάλατε μια ερώτηση. Σας απαντώ λοιπόν, εκτός και αν η ερώτηση υποβάλλεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφήσατε έναν υπαινιγμό για τον τρόπο που διαβάζω. Να σας το διαβάσω, λοιπόν, ολόκληρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε μια ισχύ ως δημοσιογράφος να αφήσετε τις εντυπώσεις σας και τις απόψεις σας αλλού. Όχι εδώ. Εδώ, λοιπόν, υποβάλετε μια ερώτηση και παίρνετε μια απάντηση. Η απάντηση είναι ότι παραφράσατε ένα κείμενο και ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται τη συνταγματική ρύθμιση, υπερασπίζεται την ισότητα και την ισονομία μεταξύ όλων των πολιτών, πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών και μεταξύ των σχέσεων που πρέπει να υπάρχουν σε κοινοτικές ή μη κοινοτικές εταιρείες. Σας θυμίζω ότι οι κοινοτικές εταιρείες δεν είναι ξένες προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, αν διέλαθε της προσοχής σας, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, λοιπόν, οι κοινοτικές εταιρείες είναι και ελληνικές, όπως και οι ελληνικές εταιρείες είναι και κοινοτικές.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, ο κ. Μακ Κρίβι στην επιστολή που σας έστειλε και την οποία μας διανείματε χθες, λέει ψέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τις εννοείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μακ Κρίβι, λοιπόν, στην επιστολή που έχω στα χέρια μου και την οποία διαβάζω για να μην αφήσετε υπαινιγμούς ότι παραφράζω, λέει ότι αναφέρατε στην επιστολή, την οποία του στείλατε εσείς οι τρεις υπουργοί, ότι ο νόμος περί βασικού μετόχου εξασφαλίζει έναν πιο αποτελεσματικό ανταγωνισμό προς όφελος των αλλοδαπών επιχειρήσεων, σε σχέση με τις ελληνικές διασυνδεόμενες με επιχειρήσεις ΜΜΕ. Η απάντησή σας @των υπουργών- επιμένει στο γεγονός ότι η υπό κρίση νομοθεσία , δηλαδή ο βασικός μέτοχος, δεν θέτει περιορισμούς σε επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών, οι οποίες και υπόκεινται στον εθνικό νόμο του τόπου εγκατάστασής τους. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών, η οποία επιβάλλεται σε ελληνικές εταιρείες δεν επιβάλλεται αναλόγως και στις κοινοτικές εταιρείες. Λέει ψέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ονομαστικοποίηση των μετοχών είναι κάτι που προβλέπεται στο νόμο 3310/05. Προφανώς, δεν θυμάστε το νόμο. Δεν έχει, όμως, καμία σημασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μακ Κρίβι τα λέει, δεν τα λέω εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σημασία στη συζήτησή μας. Ο νόμος 3310 επιβάλλει με σαφήνεια την ονομαστικοποίηση. Περιγράφει με σαφήνεια στα άρθρα του ποιες εταιρείες υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση, ποιες εταιρείες δεν υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση. Αυτά είναι σαφή, περιέχονται στο νόμο, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Μπορείτε να πάρετε το νόμο και να τον διαβάσετε. Και θα δείτε εάν περιγράφεται η ονομαστικοποίηση των κοινοτικών εταιρειών, πώς, σε ποίο βαθμό και με ποίες διαδικασίες. Αυτά είναι πράγματα που τα λέει ο νόμος. Δεν χρειάζεται να μου διαβάζετε μια επιστολή, ερμηνεύοντας τι είναι αυτά που λέει ο νόμος. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

ΒΛΑΧΟΣ: Να σας κάνω μια πιο απλή πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί, δεν μας δίνετε την επιστολή που στείλατε στον κ. Μακ Κρίβι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια από όλες, γιατί υπάρχει μια αλληλογραφία τριών ετών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή που επικαλείται ο κ. Μακ Κρίβι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κριθεί εάν θα δώσω τις επιστολές αυτές που έχουν σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας στην πορεία. Το θέμα, όπως γνωρίζετε, δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Θέλουμε να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας; Θέλουμε να υπερασπιστούμε μια πολιτική υπέρ της διαφάνειας; Θέλουμε να κάνουμε αυτό που λέει ο συνταγματικός νομοθέτης; Τι είναι αυτό που λέει ο συνταγματικός νομοθέτης; Ποίος το θυμάται αλήθεια; Μήπως ο συνταγματικός νομοθέτης λέει ότι όποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ θελήσει να έχει και σύμβαση με το Δημόσιο δεν μπορεί να πράξει αυτό, εάν είναι βασικός μέτοχος στο ΜΜΕ. Μήπως, δηλαδή, ο συνταγματικός νομοθέτης ήρθε να πει @με την ψήφο τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων- ότι οι έχοντες μετοχές σε ΜΜΕ -σε ένα ικανό ποσοστό που λέγεται βασικού μετόχου- δεν μπορεί να παίρνουν και δημόσιες συμβάσεις διότι η πρακτική προφανώς απέδειξε επί σειράν ετών ότι μπορούσαν να επηρεάσουν μέσω των ΜΜΕ και της δύναμης που κατέχουν αυτά για να πάρουν τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτό ήρθε να πει ο συνταγματικός νομοθέτης. Και αυτό είναι μια πρωτοβουλία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, το 20001. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία δεν επιδέχεται περαιτέρω ερμηνειών. Αυτό θέλει να αποκλείσει ο συνταγματικός νομοθέτης. Εσείς μιλάτε για εταιρείες ΜΜΕ στο εξωτερικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το απόσπασμα της επιστολής που μου διαβάσατε. Δεν σκέφτηκε ο συνταγματικός νομοθέτης, ούτε τον απασχολούσε εάν κάποιος έχει ΜΜΕ στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει δημόσια σύμβαση. Γιατί, αυτό που σκέφτηκε τότε ο συνταγματικός νομοθέτης και υπερψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν όποιος Ελληνας επιχειρηματίας έχει ΜΜΕ στην κατοχή του, δεν μπορεί παράλληλα να παίρνει και δημόσιες συμβάσεις, γιατί ακριβώς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το Μέσο και την ισχύ του για να πιέσει τη δημόσια διοίκηση και να πάρει συμβάσεις. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είστε ένας από αυτούς που διαμόρφωσαν το νόμο περί βασικού μετόχου και επειδή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ήσασταν μεγαλοστέλεχος των ΜΜΕ διαφόρων επιχειρηματιών που είχαν και δουλειές στο Δημόσιο, θέλω να σας ρωτήσω: Σε όλη αυτή τη διάρκεια της ζωής σας ως δημοσιογράφου είχατε πιεστεί, σας είχαν ζητήσει οι εκδότες, οι επιχειρηματίες να πείτε κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με την αλήθεια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να πάρουν δουλειές στο Δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έχετε ξαναθέσει το ίδιο ερώτημα και σας έχω απαντήσει. Δεν βλέπω το λόγο, γιατί να σας απαντήσω διαφορετικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας ακούω να απαντάτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας, έχει μια δική του αυτόνομη πορεία, ιδίως όταν είναι σε δημόσιες δουλειές @η δημοσιογραφία είναι μια δημόσια δουλειά- κρίνει και κρίνεται. Δόξα τω Θεώ μικρή χώρα είμαστε, όλοι γνωριζόμαστε λίγο έως πολύ μεταξύ μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, υπαινίσσεστε ότι πίεσαν κάποιον άλλον συνάδελφό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θέσατε μια ερώτηση και σας απαντώ. Δεν υπαινίσσομαι τίποτε. Δεν χρειάζεται να υπαινιχθώ κάτι. Απαντώ ευθέως στα ερωτήματά σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνησή σας έχει την πολιτική βούληση να αναζητήσει κοινό τόπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του βασικού μετόχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνησή μας είναι μια κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τις κοινοτικές διαδικασίες, γιατί άλλωστε είναι αυτό το κόμμα που ενέπλεξε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία. Θα ήταν, λοιπόν, αδιανόητο μία κυβέρνηση, η οποία πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να μην έχει στη διάθεσή της όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζονται, αφενός μεν για να συμμετέχει στις διαδικασίες και αφετέρου για να προωθεί τις δικές της θέσεις και απόψεις μέσα από αυτή τη συμμετοχή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ένωση κρατών, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθένας προσπαθεί να πείσει. Οι συναινετικές διαδικασίες, λοιπόν, είναι το υπ` αριθμόν ένα στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπ` αυτή την έννοια η απάντηση είναι θετική.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τότε, να εικάσω ότι εφόσον έχετε αυτή την πολιτική βούληση και εφόσον έχετε μπει ήδη σε μια διαπραγμάτευση, ότι κάποτε θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Αρα, γιατί τόσο πολύ φοβάστε να πείτε ότι θα κάνετε αλλαγές στο νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη κι αν σήμερα ερχόταν η κυβέρνηση να πει ότι δεν ισχύει αυτός ο νόμος, μια υποθετική περίπτωση παίρνω, όπου επί της ουσίας ο νόμος ακόμα δεν ισχύει -ισχύει από τον Ιούνιο- δεν τελείωνε το θέμα. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω επί πολλές ημέρες τώρα. Και δεν τελείωνε, διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προβάλλει αντιρρήσεις εδώ και δύο χρόνια για το Σύνταγμα, για το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Δηλαδή, σήμερα ισχύει ακόμη ο Ν. 3021 του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός καταργείται με την έναρξη της ισχύος του Ν.3310 της Νέας Δημοκρατίας. Και γι` αυτόν, όπως θα δείτε στην επιστολή που σας έδωσα χθες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει επιφυλάξεις. Από εκεί ξεκίνησε τις επιφυλάξεις της, πάντοτε επισημαίνοντας σε όλες τις επιστολές της τις επιφυλάξεις της για το Σύνταγμα και για το νόμο που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Προσέθεσε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα λοιπόν «εάν αλλάξει ή τροποποιηθεί ή καταργηθεί ο νόμος αυτός» είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπαίνει στην ουσία. Η απάντηση μάλλον πρέπει να μπει στην ουσία. Και η ουσία δεν είναι ο ένας νόμος της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο αυστηρός. Εχει κλείσει τα παράθυρα, τα οποία είχε αφήσει ο προηγούμενος νόμος. Αλλά, η όποια αλλαγή του νόμου της Νέας Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι κατ` ανάγκη τελείωσε το θέμα. Είμαστε, λοιπόν, σε διαπραγμάτευση, σε συζήτηση και συνεχίζουμε να είμαστε. Όταν κάποιος είναι σε διαπραγμάτευση @σας είπα και πριν από λίγες ημέρες εδώ- δεν αποκαλύπτει τα όπλα του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σαφώς. Αυτό το δέχομαι. Εχει κάνει μια πρόταση, αν κατάλαβα καλά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέει «να καθίσετε, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, στο ίδιο τραπέζι, να κουβεντιάσετε, να βρείτε ένα νόμο που να είναι συμβατός με τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ψηφιστεί αυτός ο νόμος από τη Βουλή και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια πρόταση, την οποία -σας θυμίζω- έκανα πρώτος πριν από πολλούς μήνες στον κ. Παπανδρέου. Προτείναμε ως κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον μας είπε γενικώς και αορίστως ότι διαφωνεί με το δικό μας νόμο, να μας πει τι θέλει να προτείνει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Αντί για προτάσεις, ακούσαμε μια γενικόλογη κριτική στη Βουλή. Επιμείναμε και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, λέγοντας «έχετε όλο το χρονικό περιθώριο να φέρετε δικές σας προτάσεις, δικό σας νόμο». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση που μπορείτε να τη βρείτε και στα πρακτικά. Την έχω πει πολλές φορές. Δεν το έκαναν. Σήμερα, λοιπόν, αυτή η πρόταση του κ. Παπανδρέου φοβάμαι ότι γίνεται για εντυπωσιασμό. Ας μας πει πρώτα απ` όλα και ας απαντήσει ξεκάθαρα αν υποστηρίζει το Σύνταγμα που ψήφισε. Το υποστηρίζει ή δεν το υποστηρίζει. Υποστηρίζει το νόμο του ΠΑΣΟΚ για το βασικό μέτοχο, τον οποίο ψήφισε ή δεν τον υποστηρίζει; Και αφού μας απαντήσει ξεκάθαρα, τότε βεβαίως μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία να καταλάβουμε τι είναι αυτό που θέλει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, ο κ. Παπανδρέου αφήνει γενικώς και αορίστως να διοχετεύονται προτάσεις, επί της ουσίας όμως του πραγματικού προβλήματος σήμερα, δεν παίρνει θέση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το ζητούμενο δεν είναι τι θέλει η κυβέρνηση και τι θέλει το ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο, για το καλό της χώρας, είναι να βρεθεί ένας νέος νόμος που να είναι συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο. Εχετε τη διαθεσιμότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ισχύει στο βαθμό που κάποιος ξεχνά ότι η παρατήρηση της Κομισιόν ξεκινά από το Σύνταγμα. Εάν το ξεχάσουμε αυτό, ισχύει ό,τι λέτε εσείς. Πώς θα το ξεχάσουμε;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Κομισιόν δεν θα έχει πρόβλημα με το Σύνταγμα, εάν ο εφαρμοστικός νόμος είναι συμβατός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ή δεν είχε αντιρρήσεις η Κομισιόν για το νόμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος -όλοι έχετε παραδεχθεί ή εν πάση περιπτώσει η πλειοψηφία- ήταν ελαστικότερος και είχε πολλά παράθυρα. Είχε ή δεν είχε αντιρρήσεις;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχε, αλλά υπήρχε διαθεσιμότητα για συζήτηση και για αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια βασική αντίθεση σε σχέση με το Σύνταγμά μας. Τίθεται εν αμφιβόλω, δηλαδή, η συνταγματική διάταξη. Δεν είναι θέμα ενός νόμου, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια ότι ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο αυστηρός. Αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ήταν πολύ πιο ελαστικός και είχε πολλά παράθυρα, είδατε ότι έγινε αντικείμενο κριτικής από την Κομισιόν, η οποία επέμεινε ότι δεν συμφωνεί με τη συνταγματική ρύθμιση. Εκεί είναι το υπ` αριθμόν ένα ζήτημα. Πρέπει, λοιπόν, με διαδικασίες που «επιβάλλονται» στην κοινωνική, κοινοτική λογική @και η κοινοτική λογική, όπως σας είπα προηγουμένως, μιλά για συναινέσεις- να βρεθεί μια λύση. Γι` αυτό εμείς είμαστε σε διαπραγμάτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ τότε, ως κυβέρνηση, δεν ήταν σε διαπραγμάτευση και γι` αυτό προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τον υπ` αριθμόν ένα στόχο, όχι μόνο του ελληνικού Συντάγματος, αλλά και της ίδιας της Κοινότητας, που είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Πώς θα υπηρετηθεί αυτός ο στόχος; Αυτό, λοιπόν, είνα το ζητούμενο και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάνει εντύπωση αυτή η έντονη, ρωμαλέα, σε εισαγωγικά ή όχι, υπεράσπιση του Συντάγματος. Δεν έχουμε εκχωρήσει τμήματα εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες; Γιατί ξαφνικά αυτή η παλινδρόμηση; Το ότι εκχωρούμε τμήματα εθνικής κυριαρχίας αναφέρεται και στη συντακτική συνθήκη που θα ψηφίσετε στη Βουλή και όχι με δημοψήφισμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε εκχωρήσει τα πάντα. Για παράδειγμα, στο νόμισμα συμφωνήσαμε όλοι ότι θα έχουμε ένα κοινό νόμισμα. Ναι, είναι εκχώρηση ενός κυριαρχικού σου δικαιώματος. Αντί να έχεις εσύ τη δραχμή, έχεις το ευρώ. Αλλά, δεν εκχωρείς τα πάντα. Γι` αυτό και κάθε χώρα έχει το δικό της Σύνταγμα. Γι` αυτό και για κάθε χώρα -και αυτό είναι καθημερινή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μην μας εντυπωσιάζει επειδή το είδαμε τώρα εμείς στην Ελλάδα- είναι καθημερινή διαδικασία η αντιπαράθεση ιδεών, απόψεων, η προσπάθεια επικράτησης, είτε των εθνικών νόμων και του εθνικού Συντάγματος, είτε των κοινοτικών οδηγιών και των κοινοτικών συνθηκών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν μιλάμε για εδάφη, μιλάμε για εμπορικές πρακτικές βασικά. Αλλά, ας το ξεπεράσουμε. Γιατί δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, δεν θεωρούσε εαυτόν ικανή να καταπολεμήσει τη διαπλοκή στην πηγή της, εκεί που δίνονται τα δημόσια έργα. Δεν θα ήταν αυτό πιο πρόσφορο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε είναι μια μονομερής πρακτική. Είναι σαν να αποδέχεται κανείς ότι η διαφθορά και η διαπλοκή σε αυτό τον τόπο έγινε μόνο στα δημόσια έργα. Αυτό που η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή -και γι` αυτό το έλεγε και προσέθετε ότι δεν έχει στόχο κανένα συγκεκριμένο επιχειρηματία- είναι εν συνόλω η διαπλοκή και η διαφθορά, η οποία, δυστυχώς για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες, καταγράφεται σε διεθνείς εκθέσεις μεγάλων οργανισμών που ασχολούνται με το ζήτημα. Αρα, λοιπόν, αυτό που λέτε εσείς αναφέρεται σε ένα κομμάτι της δημόσιας Διοίκησης και όχι στο σύνολο, το οποίο προσπαθεί αυτός ο νόμος να αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να είστε βέβαιοι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα στον αγώνα κατά της διαπλοκής, κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήταν όλοι μαζί σας, αρκεί να μην πάγωναν τα κοινοτικά κονδύλια. Αυτό είναι το κυρίαρχο και μας κάνει να ασχολούμαστε όλοι. Δεν είναι όλοι εμπλεκόμενοι. Ούτε οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται τη διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που ο λόγος είναι αυτός που περιγράφεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό κινητοποίησε πολλούς από εμάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό με ικανοποιεί, ανθρώπινα και πολιτικά. Δεν έχει, όμως, καμία ιδιαίτερη αξία να το συζητάμε εδώ. Να είστε βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση έχει γνώση και συναίσθηση του τι είναι εθνικό συμφέρον.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε πολιτικά στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι, ενώ γνωρίζατε τις ενστάσεις και για το Σύνταγμα και για τον πρώτο νόμο που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, προχωρήσατε σε έναν αυστηρότερο νόμο; Πού ποντάρατε ότι μπορεί να μην έχουμε προσκρούσεις και τριβές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ήδη είχαμε με τον προηγούμενο νόμο; Ρωτώ, γιατί είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχω απαντήσει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο. Δίνουμε τη μάχη μας για να τηρηθεί η συνταγματική συνθήκη. Κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας. Αυτό όφειλε να είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ τι προτείνει; Δεν μας έχει πει τι προτείνει. Προτείνει να υποχωρήσουμε; Να κάνουμε πως δεν έχουμε Σύνταγμα; Να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε ότι υπάρχει Σύνταγμα; Να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Κομισιόν; Εάν αυτό προτείνει, σας λέμε ότι αυτό που θα κάνουμε είναι να συζητήσουμε με την Κομισιόν, όπως συζητάμε πολύ καιρό τώρα, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, έως ότου βρεθεί μια οριστική λύση. Εάν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει αυτές τις συζητήσεις στο χρόνο που ξεκίνησαν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν, ίσως να μην είχαμε φτάσει σήμερα εκεί που φτάσαμε. Γιατί, όπως εξήγησα, δεν είναι θέμα του νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εν συνόλω το θέμα. Απλά, το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε αυτές τις συζητήσεις και ακολούθησε την ίδια πολιτική. Αφησε όλα τα προβλήματα στο μέλλον, στην επόμενη κυβέρνηση. Και δεν είναι το πρώτο που διαχειριζόμαστε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά την εξέλιξη αυτή που παρατηρήθηκε στις Βρυξέλλες, αισθάνεστε εσείς οι συντάξαντες το νόμο για το βασικό μέτοχο, δηλαδή εσείς, ο κ. Παπαληγούρας και ο κ. Παυλόπουλος, μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, ότι έχετε έρθει σε πιο δύσκολη θέση ή έχετε την αίσθηση ότι κάποιοι σας υπονομεύουν ενδεχομένως και από το εσωτερικό της κυβέρνησης; Κάποιοι μάλιστα να επιθυμούν και τις παραιτήσεις υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις προχθές σας είπα ότι δεν βλέπω φαντάσματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, δεν κατάλαβα. Ευφυής η απάντηση, αλλά δεν κατάλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτείτε την λίγο παραπέρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι είναι αυτό που σας έκανε να χαρακτηρίσετε κακεντρεχή την πρώτη ερώτησή μου και τον υπαινιγμό. Εάν ήσασταν ένας απλός πολίτης και βρισκόσασταν στον καναπέ του σπιτιού σας και βλέπατε το MEGA, με ό,τι περιέχει ο υπαινιγμός μου, να λέει ότι οι τρεις υπουργοί, δηλαδή ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Παπαληγούρας παραιτήθηκαν. Δεν θα το πιστεύατε; Δεν έχει εγκυρότητα με τη σύνθεση του panel αυτό που λέει το MEGA; Γιατί είναι κακεντρεχές αυτό που ρωτώ εγώ και δεν είναι δόκιμο να υπάρχει αυτή η σχέση που υπάρχει μεταξύ σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Σημαίνει ότι είστε σε δύσκολη θέση για να απαντήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κ. Βλάχο. Νομίζω ότι όσοι ακούν και καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοείτε, μάλλον μέσα τους θα αναρωτιούνται @

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ το θεώρησα δεδομένο ότι έχετε υποβάλει την παραίτησή σας, όταν άκουσα το MEGA χθες, όπως και όλοι οι συνάδελφοι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν λέτε καθαρά αυτό που θέλετε να πείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρώ ότι το MEGA έχει τη δυνατότητα να έχει μια πολύ πιο έγκυρη πληροφόρηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο;

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή η παρουσιάστρια είναι σύζυγός σας. Είναι προφανές ότι όταν το MEGA λέει ότι παραιτείται ο Ρουσόπουλος θα σας έχει ρωτήσει η σύζυγός σας. Δεν είναι απλό αυτό που λέω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το να ποινικοποιείται την εργασία του οποιουδήποτε@

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ ποινικοποιώ; Ισα-ίσα, δίνω εγκυρότητα. Κάνετε λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @.το να βάζετε τον οποιονδήποτε σε λογικές που είναι του παρελθόντος, το να θεωρείτε τις εργαζόμενες γυναίκες προφανώς με λογικές που είναι περασμένων δεκαετιών, δηλαδή του @30, του @40, του @50, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι λάθος. Είναι ένα προσωπικό σας πολιτικό ολίσθημα και δεν περίμενα από εσάς να το κάνετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είμαι πολιτικός, είμαι δημοσιογράφος. Και όταν με ρώτησαν χθες, εάν αληθεύει το θέμα της παραίτησης, είπα στο κανάλι που δουλεύω: Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να μιλήσω με τον κ. Ρουσόπουλο αυτή τη στιγμή. Για να το λέει το MEGA , κάτι περισσότερο θα ξέρει από όλους εμάς. Νομίζω ότι και άλλοι συνάδελφοι όταν άκουσαν το MEGA είπαν ότι είναι προφανές ότι θα ήταν και διασταυρωμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, βρείτε τα κανάλια μεταξύ σας τις αντιπαραθέσεις. Μην με εμπλέκετε εμένα. Δεύτερον, όπως διαπιστώσατε, λοιπόν, η πληροφορία που μεταδόθηκε από το κανάλι που αναφέρατε είναι παντελώς ανακριβής. Αρα, λοιπόν, όλος ο συλλογισμός σας είναι έωλος, καταφανώς λάθος και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακουσα έναν κυβερνητικό βουλευτή, τον κ. Μανώλη να λέει ότι σε αυτή τη μάχη υπέρ του βασικού μετόχου η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει και μέχρι εκλογών. Εσείς υιοθετείτε τέτοιες απόψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε σε εκλογές. Ο ελληνικός λαός έχει υιοθετήσει, στην συντριπτική του πλειοψηφία, τη μάχη κατά της διαπλοκής. Δεν τελειώνει η μάχη κατά της διαπλοκής. Οσο είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, νομίμως πάντοτε, αυτή η μάχη θα δίδεται και θα κερδίζεται. Γιατί αυτό θέλουν οι Ελληνες πολίτες και το περίμεναν χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 March 2005 - 14:05:14 UTC