Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση περνάει την αντιιμπεριαλιστική της φάση, αλλά θέλω να ρωτήσω πόσο θα τραβήξει αυτό εάν μας πάνε στο Ευρωδικαστήριο και ενδιαμέσως παγώσουν τα κονδύλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού προκύπτει αυτό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τις δηλώσεις της κ. Χούμπνερ και από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πότε έκανε η κ. Χούμπνερ τις δηλώσεις;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τις έχουμε διαβάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχουν σκέψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε σκέψεις δεν τοποθετούμαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Προσέξτε, κ. Εκπρόσωπε, γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν είχατε εκτεθεί με διάφορες τέτοιες δηλώσεις και διαψευστήκατε μέσα στα επόμενα 24ωρα και μάλιστα από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Έτσι και αλλιώς, όμως, εμείς οι δημοσιογράφοι -γιατί αυτή τη δουλειά παραμένουμε να κάνουμε- έχουμε βρει το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο έχει ήδη βγει στα ελληνικά κανάλια. Υποψιάζομαι ότι σαν Εκπρόσωπος το έχετε πληροφορηθεί κι εσείς, έχετε παρακολουθήσει τα κανάλια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο σχέδιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν βλέπετε τηλεόραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε ερώτηση να μου κάνετε;

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχουν, λοιπόν, πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή έρχεται η επιστολή από την Κομισιόν και ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα από την Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του νόμου, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη να κόψει αμέσως, οπότε κρίνει, τα κοινοτικά κονδύλια προς τη χώρα μας. Η κυβέρνηση τι θα κάνει για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των πολιτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση το πρώτο που έχει να κάνει είναι να περιμένει τις αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων, το οποίο -επειδή είπατε ότι έρχεται η επιστολή- συνεδριάζει ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τη λήξη αυτής της συνεδρίασης και μετά βλέπουμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι όπως το δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά, χθες, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος ότι παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μακ Κρίβι, τον αρμόδιο Επίτροπο, καθώς και το γεγονός ότι όπως ο ίδιος δια του εκπροσώπου του άφησε να διαρρεύσει θα κινήσει την προδικαστική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιος, ο κ. Παυλόπουλος;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για διάσταση απόψεων. Ο κ. Μακ Κρίβι δια του εκπροσώπου του είπε ότι θα ενεργοποιήσει την προδικαστική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει προειδοποιητική επιστολή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση απόψεων με την Κομισιόν. Όποιος παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά θέματα γνωρίζει ότι αυτού του είδους διαφωνίες, διαφορετικές τοποθετήσεις ή διαφορετικές θεωρήσεις υπάρχουν. Θα μου επιτρέψετε, για μια ακόμη φορά, να σας πω ότι εκείνο που μετρά είναι να περιμένουμε -επειδή μου λέτε τι διέρρευσε μέσω του εκπροσώπου του Μακ Κρίβι ή διάφοροι άλλοι- την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Το Κολέγιο, εξ όσων γνωρίζω, συνεδριάζει σήμερα. Ας περιμένουμε τι θα αποφασίσει. Σε υποθετικά ερωτήματα δεν προτίθεμαι να δώσω υποθετικές απαντήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι αν έχετε εικόνα, αν ο κ. Παυλόπουλος χθες στη συνάντησή του με τον κ. Μακ Κρίβι προσκόμισε κάποια νέα στοιχεία ή απλώς επανέλαβε τις εξηγήσεις που είχαν δώσει οι τρεις υπουργοί στον κοινοτικό υπάλληλο κ. Σάουμπ και άλλοι υπουργοί στον κ. Μακ Κρίβι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος, όπως και ο ίδιος είπε και σε αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, παρουσίασε την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την ξαναπαρουσίασε, φαντάζομαι, γιατί την είχαμε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρουσίασε την επιχειρηματολογία. Αν έκρινε ότι έπρεπε να επεξηγήσει περισσότερα πράγματα, ασφαλώς θα το έπραξε. Όπως έχω πει επανειλημμένως είναι επαρκέστατος και διεθνώς αναγνωρισμένος νομομαθής πέραν από της ιδιότητας του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Συνεπώς έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι με απόλυτη επάρκεια και πειστικότητα παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο αναγνωρισμένος νομομαθής όπως, κατ` επανάληψη, έχετε χαρακτηρίσει τον κ. Παυλόπουλο, στην αρχή έλεγε ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν υπερισχύει του εθνικού δικαίου και του Συντάγματος, κάτι που είχαν μια άλλη άποψη ο κ. Δήμας και άλλοι υπουργοί. Μετά ο κ. Παυλόπουλος είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα μη συμβατότητας του νόμου, κάτι το οποίο κι εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος έχετε επαναλάβει σε αυτή την αίθουσα. Αυτά φαίνεται να μην επαληθεύονται. Και ξαναρωτώ, σε αυτή την αίθουσα, υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών για κάποιους από τους υπουργούς της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει η σαφής άποψη της ελληνικής κυβέρνησης: Πρέπει να περιφρουρήσουμε και να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το Σύνταγμα της Ελλάδας. Εμείς, αντίθετα με άλλους, δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια, όπως δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για προάσπιση της διαφάνειας, η οποία για μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και μιλάτε συνέχεια για το Σύνταγμα, εγώ θα την ξαναθέσω την ερώτηση, κ. Εκπρόσωπε: Τον αποκλεισμό των συγγενικών προσώπων την επιβάλλει το Σύνταγμα ή ο δικός σας νόμος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην επιστολή του ο κ. Σάουμπ, στις 17 Δεκεμβρίου 2004, δηλαδή πριν κατατεθεί ο πρόσφατος νόμος στη Βουλή, στη δεύτερη παράγραφο αναφέρει επί λέξει: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είχαν εξ αρχής επιστήσει την προσοχή των εθνικών αρμοδίων αρχών στα προβλήματα που δημιουργεί από απόψεως κοινοτικού δικαίου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος, όσο και ο εκτελεστικός νόμος 3021 του 2002». Αυτό αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, περίτρανα και πέραν οιασδήποτε αμφισβήτησης ότι στο επίκεντρο της κριτικής, που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε, κ. Εκπρόσωπε, ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχε ήδη πρόβλημα με τον πρώτο εκτελεστικό νόμο με την Ε.Ε., φέρατε έναν πιο αυστηρό, πιο σκληρό εκτελεστικό νόμο; Δεν περιμένατε να υπάρξουν και περισσότερο έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Ε.Ε.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα, η υπέρτατη νομική ρύθμιση που υπάρχει στη χώρα μας και την οποία πρέπει να στηρίξουμε, είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Εμείς δεν κάνουμε δεκτά όσα λέει ο κ. Σάουμπ. Απλώς, όπως σας ανέγνωσα, ο κ. Σάουμπ, πριν καν κατατεθεί ο τελευταίος εκτελεστικός νόμος, είχε για τρίτη ή τέταρτη φορά, δεν θυμάμαι ακριβώς, από την πλευρά της Κομισιόν εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Δεν σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία σταματά να νομοθετεί, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επιφυλάξεις. Δεν λειτουργούν έτσι οι σχέσεις των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα εσείς λέτε συνέχεια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ευρωπαϊκό κόμμα, το κατ` εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, που άνοιξε τους ευρωπαϊκούς δρόμους κ.τλ. Μα εδώ έχετε φτάσει σε μια σύγκρουση με την Ε.Ε., προτάσσοντας το εθνικό Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει μια δυσαρμονία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να ψάξετε και να δείτε πόσες τέτοιες διαφωνίες και αντεγκλήσεις έχουν οι παλαιές χώρες, εκείνες που αποτέλεσαν τον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σημαίνει ότι με αντεγκλήσεις ή διαφοροποιήσεις στις απόψεις, η κυβέρνηση ή η χώρα μας συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο. Σε καμία περίπτωση. Έτσι λειτουργεί η Κοινότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Μακ Γκρίβι ή ο κ. Σάουμπ θεωρούν ότι το συγκεκριμένο εδάφιο του Συντάγματος δεν συνάδει με το Κοινοτικό Δίκαιο, υπάρχουν και οι αντιδράσεις από το περιρρέον περιβάλλον. Δηλαδή, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις όπως είναι η ΙMB ή όπως είναι η SBS η οποία έχει προσφύγει δια του νομικού εκπροσώπου της στα αρμόδια όργανα της Κοινότητας, σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να σας βάλει ως κυβέρνησης σε κάποιο προβληματισμό, ότι κάτι δεν πάει καλά τελικά με το συγκεκριμένο νόμο που έχετε φέρει εσείς και ότι θα πρέπει, τέλος πάντων, να προβείτε σε αλλαγές, ούτως ώστε να μπορέσετε να προσαρμοστείτε σε αυτά που επιτάσσει το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή το ζητούν μία ή δύο εταιρίες;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση τα αιτήματα επιχειρηματιών; Δεν ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επενδύσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να μη γενικεύετε, γιατί δεν πρόκειται να σχολιάσω την επιστολή καμιάς εταιρίας. Είναι σεβαστή η επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκείνο, όμως, το οποίο προέχει, είναι να σεβόμαστε το Σύνταγμα και την έννομη τάξη. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση και πρέπει να έχουν όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επικαλούμαι την κοινή, απλή λογική σας, σαν απλός άνθρωπος και όχι σαν Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά υποτίθεται δεν έχετε εγκαταλείψει την απλή, κοινή λογική σας, εκτός αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έχει απλή, κοινή λογική. Εγώ ρωτώ: Απαιτείτε από την IMB να δώσει το ονοματεπώνυμο 2.500.000 επενδυτών που έχουν μετοχές της εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να μπορέσουν έτσι να πάρουν μία δουλειά με το Δημόσιο ή θα πάμε να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να αποδείξει σε κανέναν ότι δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι πολίτες της αισθάνονται Ευρωπαίοι. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της ερώτησης που μου θέσατε. Απάντησα προηγουμένως για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας συμφέρει να μπείτε σ` αυτή την απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ` αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό δείχνει αδυναμία απάντησης, πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να κάνετε τις ερμηνείες που θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Και εσείς, όταν κάνετε απομαγνητοφώνηση του briefing, να εμπεριέχονται όλες οι ερωτο-απαντήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμπεριέχονται πάντα, κύριε Βλάχο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι όλες, πάντα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορώ να διανοηθώ ποτέ να διαγράψω κάτι που είπατε ειδικά εσείς;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση με δύο σκέλη: Η μία αφορά το βασικό μέτοχο. Μας λέτε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών, ωστόσο, σήμερα ο κ. Λιάπης σε πρωινή εκπομπή στο MEGA, αλλά και άλλοι υπουργοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, έθεσαν το ζήτημα επιτακτικά και ζήτησαν αλλαγές στο νόμο για το βασικό μέτοχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και στην αρχή της σημερινής συνάντησής μας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί. Εκείνο το οποίο σας λέω -και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει- είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και το εθνικό συμφέρον.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση: Μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν αντέδρασε όταν άκουσε από τον Γερμανό Καγκελάριο να ονομάζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; Και πείτε μου, επίσης, δύο κουβέντες τι συνέβη ακριβώς με τη μετάφραση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι αυτό στο οποίο κατέληξε ο κ. Σρέντερ. Δηλαδή ότι η χώρα του αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη χώρα με το όνομα που είναι διεθνώς, βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρισμένη. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως θα γνωρίζετε και που ασφαλώς έχετε εμπειρία, για λόγους συντομολογίας και μόνο, αναφέρουν τη λέξη που είπατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Συντομολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η λέξη «Μακεδονία».Δεν έχω καμία δυσκολία να το πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Το FYROM είναι μικρότερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι, ο Πρωθυπουργός, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, απάντησε με σαφήνεια και στην απάντησή του συγκατένευσε και ο κ. Σρέντερ. Αυτό έχει σημασία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τελικά τι συνέβη με το θέμα της μετάφρασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπήρξε πράγματι μία μικρή καθυστέρηση στην αρχή. Η κυρία η οποία είχε επιφορτιστεί με τη διερμηνεία καθυστέρησε να προσέλθει στο χώρο, δίπλα στον Καγκελάριο και τον Πρωθυπουργό. Αυτό ήταν μία ολιγωρία της στιγμής, η οποία βεβαίως αποκαταστάθηκε. Έστω και με λίγη καθυστέρηση μετέφρασε ένα μέρος της συνέντευξης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις του στη γερμανική γλώσσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμιά φορά, όταν ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις στη γλώσσα της χώρας που τον φιλοξενεί είναι μία εκδήλωση ευγενείας προς τη χώρα αυτή. Δεν είμαστε και εμείς κολακευμένοι, και το λέμε πολλές φορές, ότι έρχονται ξένοι που μιλούν λίγα Ελληνικά και τα χρησιμοποιούν δημόσια;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σχετικά με το βασικό μέτοχο, πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που ξεκινάει η προδικαστική διαδικασία ο νόμος τίθεται σε αναστολή. Αυτό κατά την κυβέρνηση μήπως σημαίνει de facto κατάργηση του νόμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία όπως αυτή που μεταφέρετε. Δεν προκύπτει από πουθενά. Θα περιμένουμε να δούμε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πριν ξεκινήσουν οι προδικαστικές διαδικασίες ο νόμος δεν τίθεται σε εφαρμογή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη βιάζεστε. Οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για όλους εμάς που ασχολούμαστε χρονοβόρες, μακράς διαρκείας. Αυτές οι διαδικασίες προφανώς θα ακολουθηθούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τρέφει ακόμα ελπίδες η κυβέρνηση ότι δεν θα ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε και πάλι υποθετικά. Περιμένω την απόφαση του Κολεγίου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα το πω λίγο διαφορετικά. Σήμερα βγαίνει η απόφαση του Κολεγίου. Η κυβέρνηση έχει σκεφτεί εναλλακτικές περιπτώσεις έτσι ώστε να οργανώσει και αντίστοιχα τις πολιτικές της προκειμένου να διασφαλίσει, όχι απλώς το εθνικό Σύνταγμα, αλλά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σε υποθετικές ερωτήσεις, επειδή φέρατε πάλι την συζήτηση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν απαντώ. Δεν προκύπτει αυτό από πουθενά. Είναι παραφιλολογία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή βλέπουμε τον κ. Παυλόπουλο να δίνει τις μάχες στις Βρυξέλες, είναι ο υπεύθυνος Υπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το είχε υπογράψει όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι είναι ο πρώτος τη τάξει Υπουργός, έχει ανατεθεί λόγω των ειδικών γνώσεών του να έχει αυτές τις επαφές, να κάνει αυτές τις συνομιλίες και να τοποθετείται. Που βρίσκετε το παράξενο;

ΒΛΑΧΟΣ: Ο υπεύθυνος ποιος είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε ότι στον κ. Παυλόπουλο έχει ανατεθεί λόγω ειδικών γνώσεων. Ρωτάμε ποιος είναι υπεύθυνος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε τρεις Υπουργοί εισήγαγαν το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι για την IBM δεν θα αλλάξουμε τους νόμους και δίκιο έχετε, δεν είμαστε «μπανανία». Από την άλλη όμως υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα ότι δεν είναι μόνο τα 2,5 εκατομμύρια μέτοχοι που είπε ο συνάδελφος, αλλά ότι ο κάθε μέτοχος είναι ένα κεφάλαιο, ένα ασφαλιστικό ταμείο κι έτσι οι απώτατοι μέτοχοι γίνονται κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι λογικό να περιμένετε να μάθετε όλους αυτούς τους μετόχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άσχετα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, το επενδυτικό κλίμα σε μια εποχή ισχνών αγελάδων δεν σας προβληματίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το επενδυτικό κλίμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός όλων των άλλων που ερωτηθήκατε, εχθές έγινε και η περίφημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Διερωτώμαι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη απ` όσα ελέχθησαν από τον κ. Ερντογάν όσον αφορά το Κυπριακό, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ελληνοτουρκικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση την οποία χθες, τόνισε και διευκρίνισε σε δύο ευκαιρίες ο Πρωθυπουργός. Η Τουρκία στην πορεία που θέλει να ακολουθήσει προς την Ευρώπη, έχει αναλάβει τη δέσμευση και την υποχρέωση να υπογράψει εγκαίρως το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση προς τις δέκα καινούριες χώρες που έγιναν πέρυσι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Είναι σαφές ότι περιμένουμε από την Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα που είναι, όπως γνωρίζετε, προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν είναι πιστευτά; Έγινε πιστευτός ο κ. Ερντογάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται. Ακούει αυτά που λένε οι συνομιλητές της και δεν έχει λόγο, μέχρι να επέλθει ή να μην επέλθει εκείνο που έχει ανακοινωθεί, να αμφισβητήσει όσα λέγονται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα θέσω υποθετική ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σας απαντήσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα την θέσω. Αν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου που έχει αναλάβει υποχρέωση από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών, η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ώρα που πρέπει να μπει το βέτο είτε από την Ελλάδα, είτε από την Κύπρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Καγκελάριος Σρέντερ χθες είπε ότι περιμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψει η Τουρκία το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Αυτό δεν είναι αίτημα της Ελλάδος, ούτε κάτι που έχει ζητήσει μόνο η Ελλάδα. Δεν είναι κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδος. Έχει δεσμευτεί έναντι της Ελλάδος και των υπολοίπων είκοσι τεσσάρων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς οι είκοσι πέντε συνολικά χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ελλάδα και η Κύπρος, περιμένουν από την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Αυτό είναι το σημαντικό και το αποφασιστικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια απορία περισσότερο παρά ερώτηση. Πώς είναι δυνατόν ο έλληνας Πρωθυπουργός να τρώει με τον τούρκο ομόλογό του όταν λίγες ώρες πριν τα τουρκικά αεροσκάφη αλώνιζαν το Αιγαίο; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή κάποιος άλλος αρμόδιος ενημέρωσαν νωρίτερα τον κ. Καραμανλή γι` αυτό που συνέβη στο Αιγαίο; Υπήρξε προβληματισμός μεταξύ των συμβούλων του κ. Καραμανλή και του ιδίου, μήπως δεν θα έπρεπε να πάει στο δείπνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει τι είπε χθες ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος μεταξύ των άλλων και σ` αυτό που υπαινίσσεστε, είπε: «Εξέφρασα τη θέση της Ελλάδος ότι ορισμένες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις». Είναι μια περιεκτική φράση που τα λέει όλα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες ήταν να γίνει μια επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και παρατηρείται ένα όργιο παραβιάσεων και παραβάσεων από τα τουρκικά αεροσκάφη, που όπως λένε οι πληροφορίες μόνο πάνω από την Αθήνα δεν έφτασαν. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην επιτρέψει να υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά της. Η ελληνική πολεμική αεροπορία αναγνωρίζει όποτε χρειάζεται, όλα τα ίχνη των αεροσκαφών, που είτε παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, είτε παραβαίνουν τους διεθνείς και εθνικούς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και αναχαιτίζει αυτά τα αεροσκάφη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας και τον εθνικό εναέριο χώρο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έτρωγε μαζί του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πληροφορήθηκα ότι πριν από λίγο σε ανακοίνωσή της την οποία είχε αναπαραγάγει για να διαβαστεί και στα σχολεία, η Ιερά Σύνοδος υπό τον κ. Χριστόδουλο, υποστήριξε και αναρωτήθηκε εν όψει της επετείου της Παλιγγενεσίας αν οι αγωνιστές του `21 πολέμησαν για μια Ελλάδα θρησκευτικά αποχρωματισμένη και πολιτιστικά ανθελληνισμένη και τόνισε ότι τότε ακόμη και οι αγωνιστές έδιναν τον όρκο στην Αγία Τριάδα. Η απορία μου είναι η εξής: Πρέπει να δίνουμε τον όρκο στην Αγία Τριάδα για να μην κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι είμαστε θρησκευτικά αποχρωματισμένοι και πολιτιστικά ανθελληνισμένοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εννοώ με αφορμή το σχόλιο της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την συγκεκριμένη ανακοίνωση. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ και αργότερα ή αύριο να σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να μας πείτε και αν διαβάστηκε στα σχολεία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πιστεύει η κυβέρνηση, έχει κάποιες ενδείξεις, ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα δέχεται πόλεμο από παρεκκλησιστικά ή μάλλον από εκκλησιαστικά κέντρα με αφορμή τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς στο θέμα της εκκλησίας και αυτό εμπόδισε την αναρρίχησή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για σενάρια τα οποία δεν μπορώ να παρακολουθήσω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, δεν αποδοκιμάζετε το γεγονός ότι το δημοσίευμα αφορούσε την προσωπική ζωή του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για ποιο πράγμα;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ρώτησε κάτι η κ. Ιωάννου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Ιωάννου με ρώτησε για κάτι εντελώς διαφορετικό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας ρωτήσω, λοιπόν, κάτι διαφορετικό: Όσον αφορά τον κ. Κωνσταντόπουλο, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα δημοσιεύματα που αφορούν την προσωπική ζωή του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα δημοσιεύματα που θίγουν την ιδιωτική σφαίρα οποιουδήποτε ανθρώπου είναι καταδικαστέα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πιστεύει η κυβέρνηση, έχει ενδείξεις, ότι δέχθηκε πόλεμο ο κ. Κωνσταντόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τέτοια φανταστικά σενάρια συνομωσιολογίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά η ερώτηση της συναδέλφου είναι ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος λέει πως δέχεται επίθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οποιοσδήποτε δέχεται ή αισθάνεται επιθέσεις έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει δημόσια. Τι περιμένετε από εμένα, ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, να πω; Δεν κατηγόρησε, επ` αυτού, κανείς την κυβέρνηση. Δεν έχω υπόψη μου κατηγορία, η οποία να κατευθύνεται προς την πλευρά της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καμία αντίρρηση. Για να διασαφηνίζουμε ότι είναι άλλο τα δημοσιεύματα και άλλο αυτό που λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, να μην υπάρξει παρεξήγηση εκεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Προεκλογικά, εάν θυμάμαι καλά, ο κ. Καραμανλής και το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούσαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και τη φορομπηχτική πολιτική. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων και σε ένα κύμα -που παραδέχονται και οι οικονομικοί Υπουργοί- νέων φορολογικών βαρών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού σας προκύπτει αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Από πού προκύπτει; Ο κ. Δούκας χθες είπε ότι θα μπει φόρος στα τσιγάρα, στα ποτά, φόρος από εδώ, από εκεί, ακρίβεια. Δεν πηγαίνετε στο super market να ψωνίσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι σας είπε δήθεν ο κ. Δούκας και αν τα είπε αυτά ο κ. Δούκας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι την οικονομική πολιτική, αυθεντικά την παρουσιάζει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ακρίβεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ακρίβεια καταγράφεται στις εξελίξεις του τιμαρίθμου. Καλό είναι να μελετήσει κανείς τα επίσημα στοιχεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σιούφας έχει πει ότι υπάρχει ακρίβεια. Εσείς λέτε διαφορετικό πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα όπως έκρινα ό,τι θέλω να απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Και οι φόροι που ακούγονται σε ποτά, τσιγάρα, άρα δεν θα μπουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Την οικονομική πολιτική στο σύνολό της την παρουσιάζει αυθεντικά και με ευθύνη ο Υπουργός Οικονομίας. Παρακαλώ να απευθυνθείτε σε εκείνον.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Ότι σε δύο εβδομάδες που θα επιβληθούν οι αυξήσεις στα τσιγάρα θα φανεί ότι την αυθεντική πολιτική την εκφράζει ο κ. Δούκας και όχι ο κ. Αλογοσκούφης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μήπως η οικονομική πολιτική θα αρχίσει να είναι λιγότερο ήπια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο. Έχουν περάσει τρεις ημέρες και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εκείνο που μετράει και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί με ακρίβεια και χωρίς παρεκκλίσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 March 2005 - 16:05:15 UTC