Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση αν θα δώσει απαντήσεις - λύσεις σε κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αν θα στείλει τα ΜΑΤ ή την Αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους. Τι θα κάνει τέλος πάντων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάντε μου ερώτηση να σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τη δεύτερη τότε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Τα ΜΑΤ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντως, αν εσείς προτείνετε να ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα των τρακτέρ, εμείς δεν θα το κάνουμε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εγώ δεν έκανα πρόταση. Προφανώς έχετε εναλλακτικές λύσεις για να μη ξεφουσκώσετε@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ηταν έξυπνη η λύση εκείνη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ερώτηση νομίζω ότι είναι σαφής: Αν η κυβέρνηση προτίθεται με κάποιο τρόπο να ανοίξει το δρόμο. Δηλαδή, είτε με την Αστυνομία, είτε -δεν θα σας υποδείξω εγώ τους τρόπους- σκέπτεστε να κάνετε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, και εναντίον του κλεισίματος των δρόμων, με συγχωρείτε αυτό εννοείτε. Και πώς θα ανοίξετε τους δρόμους; Αυτό ρωτάμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Και πώς θα ανοίξετε τους δρόμους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ελπίζω αυτοί οι ολίγοι, οι οποίοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους να αντιληφθούν ότι ταλαιπωρούν το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Και αν δεν το αντιληφθούν θα κάνετε κάτι; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι βουλευτές σας, μετά τα πρώτα μπλόκα που είδαμε σήμερα, είναι ελεύθεροι να πάνε στα μπλόκα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι ακριβώς έχω πει.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι ήταν λάθος τόσο καιρό να συνομιλεί με αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση συνομιλεί με όλους τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. Και ο διάλογος αυτός συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα τον πρόεδρο των αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας, τον κ. Κοκκινούλη, να λέει ότι θα προτείνει στη σημερινή συνάντηση αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων. Γνωρίζετε αν άλλαξε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό αφορά στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μου μεταφέρετε μια πληροφορία, την οποία δεν έχω υπόψη μου. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η κυβέρνηση τα παρακολουθεί και συζητεί με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι από τη μια η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις λίστες των δημοσιογράφων και είναι ευαίσθητη απέναντι στα προσωπικά δεδομένα και από την άλλη δίνει στη δημοσιότητα τις λίστες των αγροτών, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν παρανομήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα. Το ένα είναι η λίστα παρατυπιών που έχουν βεβαιωθεί. Πρόκειται για συγκεκριμένες παρατυπίες και αφορούν στον αγροτικό κόσμο. Οι καταστάσεις δημοσιογράφων αναφέρονται σε ανθρώπους, οι οποίοι κατά τεκμήριον και μέχρις αποδείξεως του εναντίου, κάνουν τη δουλειά τους. Εχουν διοριστεί κάπου, εργάζονται κάπου. Για τις καταστάσεις των δημοσιογράφων, όπως γνωρίζετε προβλέπεται μια διαδικασία. Αλλωστε, το θέμα -μετά τη χθεσινή συζήτηση που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, την οποία εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι την κρίνουμε εποικοδομητική- είναι σαφές, όπως σαφής είναι και η θέση της κυβέρνησης. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τις λίστες. Αν τις πάρουν οι Ενώσεις, θα είναι εκείνες σε θέση να κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια που προβλέπονται στα καταστατικά τους και τους κώδικες δεοντολογίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από τα τυπικά η δημοσίευση των λιστών πάσης φύσεως έχει στόχο κυρίως τη διαπόμπευση και το διασυρμό κατά κύριο λόγο. Αυτό το κάνετε για τους αγρότες, αλλά κατά τι με διαφορετική στάση για τους δημοσιογράφους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαπομπεύσουμε το δημοσιογραφικό κόσμο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τους αγρότες ποιο λόγο έχετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διαπομπεύσαμε ούτε τους αγρότες. Διαπιστώνονται παρατυπίες. Οπως θα γνωρίζετε άλλωστε, η δημοσίευση αυτών των καταστάσεων γίνεται για να γνωρίζουν οι άνθρωποι πού έχουν υποπέσει σε παραπτώματα, τι πρέπει να αλλάξουν, γιατί, ενδεχομένως, θα τους αφαιρεθεί ένα μέρος των χρημάτων που είχαν διεκδικήσει παρατύπως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά, οι αγρότες δεν παραδέχονται ότι έχουν παρατυπήσει, έχουν παρανομήσει ή ότι είναι εκτός κανονισμών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Αυτή η διαδικασία που έγινε, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αμφισβήτησης από κανέναν. Εγιναν έλεγχοι και γίνονται επανέλεγχοι πολύ λεπτομερειακοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση συνομιλεί με όλους τους συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος. Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα χθες και επαναλαμβάνω και σήμερα: Επιφορτισμένος με το χειρισμό των αγροτικών θεμάτων είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι δυνατόν να περιμένει η κυβέρνηση και ένα ολόκληρο υπουργείο Δικαιοσύνης να γίνει μια τηλεοπτική εκπομπή για να μάθει ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές; Υπάρχουν κυκλώματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης τα οποία κάλυπταν μέχρι τώρα αυτούς τους δικαστές; Γιατί, όπως γνωρίζετε και ως πρώην δημοσιογράφος, αυτές οι φήμες κυκλοφορούσαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη δεν κινείται βάσει φημών. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Και από οπουδήποτε υπάρχουν τα στοιχεία και έρχονται στο φως, είναι καλοδεχούμενα. Η κοινωνία, οι αρχές, όλοι μας χρειάζονται εναύσματα. Και όπου υπάρχουν τα εναύσματα, υπάρχουν ευαισθητοποιήσεις και βάσει αυτών κινούνται οι διαδικασίες. Σημασία έχει πάντοτε το αποτέλεσμα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επειδή σε πολλούς τομείς της κοινωνικής, πολιτικής μας ζωής και στο Δημόσιο παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς και σήψης, τα οποία δεν είναι σημερινά. Αλλά, επειδή γίνονται συνέχεια αποκαλύψεις, κατ` εξακολούθηση, προτίθεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορεί να γενικεύουμε έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει καταστήσει το θέμα της διαφάνειας και της καταπολέμησης στοιχείων, τα οποία ρίχνουν σκιές πάνω στο δημόσιο βίο, μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, οι οποίες και συνεχίζονται. Αλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο έγινε προηγουμένως αναφορά, προ ολίγου, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν έκανε. Είπε ότι θα κάνει ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα κάνει ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, συναντιέται με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή και θα περιμένει ο ελληνικός λαός τη Δευτέρα να μάθει τι αποφάσεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις ανακοινώσεις τις κάνει κατ` εκτίμησή του ο υπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Οποτε θέλει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` εκτίμησή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, δεν πιστεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη. Με καθυστέρηση παρενέβη στο θέμα. Περίμενε μια εβδομάδα, ενώ ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα Δελτία. Με καθυστέρηση θα μας ανακοινώσει τα μέτρα που αποφάσισε με τον Πρωθυπουργό. Με συγχωρείτε, τότε τι Δικαιοσύνη είναι αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις ενέργειες του κ. Παπαληγούρα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Προφανώς έναυσμα υπήρχε στην υπόθεση των κυκλωμάτων των δικαστικών. Απλώς στη μια περίπτωση ο δημοσιογράφος βάσει του εναύσματος έκανε μια έρευνα και κατέληξε σε κάποια αποτελέσματα, ενώ η δικαιοσύνη έκανε ότι δεν καταλαβαίνει και δεν έδωσε σημασία στα εναύσματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες των οποίων τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μετά τις δημοσιογραφικές καταγγελίες όμως. Δεν έγινε αυτοβούλως. Εκεί είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη και οι Αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη διερεύνηση των θεμάτων, προβαίνουν στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ποια είναι η επίσημη πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα Ρίου @ Αντιρρίου; Θεωρεί ότι η ευθύνη βαρύνει την κατασκευάστρια εταιρεία ή υπάρχει θέμα οποιασδήποτε υπόνοιας για δολιοφθορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι προς ανακοίνωση, που αφορά στα αίτια του συγκεκριμένου συμβάντος. Ερευνώνται τα αίτια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει διακοπεί η διέλευση από τη γέφυρα. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει -και το τονίζω- κανένας κίνδυνος για τη γέφυρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας ανακοινώσω τίποτα όσον αφορά στα αίτια.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, ελέγχεται και το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση όσον αφορά στα αίτια.

ΒΛΑΧΟΣ: Καταλαβαίνω το ότι δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα σήμερα. Όμως μέσα στην έρευνα είναι και το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ποιος κάνει τις έρευνες, η κατασκευάστρια εταιρεία ή το ελληνικό δημόσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ευθύνη του έργου έχει η κατασκευάστρια εταιρεία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΗΣ: Των ερευνών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ευθύνη του έργου και της λειτουργίας του έχει η κατασκευάστρια εταιρεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι έρχονται από το εξωτερικό οι ειδικοί που την έχουν κατασκευάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, για τα συγκεκριμένα θέματα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η γέφυρα είχε μέτρα πυρασφάλειας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στους αρμοδίους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η Βόρειος Ελλάδα ερημώνει. Οι βιομηχανίες φεύγουν. Ήδη στην Ξάνθη θα μείνουν άνεργοι 500 άνθρωποι, επειδή μεταναστεύει βιομηχανία καπνού στη Βουλγαρία. Σκέπτεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια ειδικά μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, πέρα από τις επιδοτήσεις ανεργίας. Συν τω χρόνω όλο και περισσότερες βιομηχανίες κλείνουν και μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες που το κόστος είναι πολύ πιο μικρό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, πολύ πρόσφατα, η Βουλή ψήφισε καινούργιο και σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος προσεγγίζει το θέμα με πολύ ανοιχτό μυαλό, με νέες ιδέες και με έναν τρόπο που είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των χρημάτων τους. Η τοποθέτηση χρημάτων σε τέτοιες επενδύσεις θα εξασφαλίσει βεβαίως και θέσεις εργασίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτών των περιοχών της Ελλάδας -ακόμη και των απομακρυσμένων που αναφέρατε- να βρουν νέους τρόπους απασχόλησης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί το Υπουργείο Άμυνας μετακινεί στρατό από τα ανατολικά σύνορα στα βόρεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πληροφόρηση σχετικά με το θέμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Υπάρχουν δύο ομιλίες του Υπουργού Άμυνας την προηγούμενη εβδομάδα και απόφαση του ΣΑΒ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον Υπουργό Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι θέμα αμυντικού δόγματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στον κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέμα του εν λόγω κυρίου είναι το θέμα του αμυντικού δόγματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να απευθυνθείτε στον Υπουργό Άμυνας, κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι είχε υπογράψει με τον κ. Ερντογάν ένα πρωτόκολλο μείωσης των εξοπλισμών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι όχι μόνο δεν μειώνει τους εξοπλισμούς η Τουρκία αλλά εκσυγχρονίζει τα αεροσκάφη και αγοράζει και κάποια άλλα ελικόπτερα για προστασία του Αιγαίου. Τελικά τι ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρατε ότι ο Πρωθυπουργός είπε πως έχει υπογράψει πρωτόκολλο. Πρώτον, δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός είπε ποτέ πως έχει υπογράψει πρωτόκολλο. Δεύτερον, αναφέρεστε σε δημοσιογραφικές πληροφορίες τις οποίες, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης -όπως είπα και προχθές εδώ- δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας επιβεβαιώσω. Συνεπώς δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ του κ. Σπηλιωτόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του που είχαν βρεθεί στην Ρωσία, για τον περιορισμό των όπλων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχουμε μία εκκρεμότητα, αν έχετε ενημερωθεί για το Νταβός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί φέτος στο Νταβός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί φέτος στο Νταβός.

ΒΛΑΧΟΣ: Λόγος υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είμαι βλάκας και δεν καταλαβαίνω το λόγο, μπορείτε να μας πείτε το λόγο που έλαβε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: @Αρα, ποια είναι η απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν μας είπατε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: @Αρα, καλά κατάλαβα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γνωρίζετε το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσαν χθες πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για έναν εκ των διευθυντών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση, στην οποία αναφέρεστε, θα απαντηθεί με τη συνήθη διαδικασία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Οι καταγγελίες είναι και βαριές και αφορούν τον Διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για κατάχρηση δημοσίου χρήματος που έχει σχέση με προσωπικά κίνητρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση θα δοθεί με τη συνήθη διαδικασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη χθεσινή της έκθεση προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχουν ταχθεί κατηγορηματικά, κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας και των εισφορών. Η κυβέρνηση τι θα κάνει σ` αυτή την περίπτωση, θα πειθαρχήσει ή θα πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουν πει ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Πολλές φορές, όργανα της Commission διατυπώνουν διάφορες προτάσεις. Δεν είναι πάντοτε δεσμευτικά αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κυβερνήσεις των 25 κρατών - μελών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα υπάρχει μία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αναστασιάδη, αν δεν απατώμαι. Προφανώς, θα μπει στο τραπέζι το θέμα του Κυπριακού, αλλά ο κ. Αναστασιάδης προγραμματίζει ένα ταξίδι στην Αγκυρα, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Θα υπάρχει κάποια συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, για το τι θα πει εκεί στον κ. Ερντογάν ή στους υπόλοιπους αξιωματούχους που θα συναντήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έχει προσκληθεί στην Τουρκία. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να περιμένετε τη συζήτηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Αναστασιάδη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ξαναγυρίσω λίγο στην αρχή, στο αγροτικό, γιατί είπατε ότι ο διάλογος συνεχίζεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Κοκκινούλης, που είναι Πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, λέει ότι δεν μιλάει με τον Υπουργό, με ποιους κάνει διάλογο ο Υπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Και όπως είπα και τις προηγούμενες ημέρες, σ` αυτήν εδώ την αίθουσα, ο διάλογος σε μία σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται με πάρα πολλούς τρόπους. Υπάρχουν σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Μπασιάκος δεν είχε δεχθεί τον αναπληρωτή τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να πούμε τα ονόματα, αν δεν είχαν άδεια από τον κ. Μεϊμαράκη για να μιλήσουν μαζί του. Επίσης, σε μία πρόταση των αγροτών που είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, απάντησε με Δελτίο Τύπου. Ετσι αντιλαμβάνεται το διάλογο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση διεξάγει διάλογο και σας παρακαλώ -επειδή βεβαίως δεν μπορώ να ελέγξω τους ισχυρισμούς τους οποίους εκφράζετε σε αυτή την αίθουσα- για τα συγκεκριμένα θέματα να απευθυνθείτε στον κ. Μπασιάκο. Ο διάλογος συνεχίζεται, ο διάλογος είναι ζωντανός. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι` αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία του διαλόγου και από το αποτέλεσμα που έχει φέρει μέχρι τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο διάλογος συνεχίζεται κανονικά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δώσατε χθες μία απάντηση σχετικά με τον κ. Σουφλιά και τον κ. Φώλια. Είπατε, λοιπόν, ότι το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι πρώτο σε αύξηση της απορροφητικότητας. Ο κ. Φώλιας επιμένει στα στοιχεία που έδωσε προχθές. Τι ισχύει τελικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου αποδίδετε εκφράσεις που δεν έχω πει. Τα στοιχεία που έδωσα χθες εξακολουθούν και ισχύουν στο ακέραιο. Η απάντηση που σας έδωσα χθες ισχύει, ακριβώς όπως σας την έδωσα. Σας είπα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας. Απλώς, κατά την ανάγνωση των στοιχείων υπήρξε μία διαφοροποίηση ως προς τα στοιχεία που έλαβε υπόψη του ο κ. Φώλιας και στα στοιχεία που έλαβε υπόψη του ο κ. Ξανθόπουλος, ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δηλαδή πρόκειται για παρεξήγηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες, είπα «παρανόηση». Αν προτιμάτε τη λέξη «παρεξήγηση», να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Είναι λέξεις σχεδόν ταυτόσημες.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 January 2005 - 14:05:10 UTC