Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒ ότι γελάνε οι ξένοι, όταν τους λέμε τις ρυθμίσεις για το βασικό μέτοχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα, συγνώμη δεν σας απασχολεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ότι γελάνε οι ξένοι όμως, δεν πρέπει να το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω ευφυολογήματα κανενός.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θέλετε να μας πείτε ότι νομοθετεί η κυβέρνηση ερήμην των παραγωγικών τάξεων για θέματα που αφορούν τις παραγωγικές τάξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, η κυβέρνηση νομοθετεί βάσει αρχών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο εκπρόσωπος της Δεξιάς του Κυρίου, με επιστολή του στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ζητεί να έχει λόγο στη συγγραφή των βιβλίων, όσον αφορά τα Θρησκευτικά. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησής σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω την ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης; Θα δεχθεί την παρέμβαση της Εκκλησίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω την ερώτησή σας. Κάντε μου σαφή ερώτηση για να σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Ο κατά κόσμον κ. Παρασκευαϊδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι εάν μου κάνετε ευθεία ερώτηση θα σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος, με επιστολή του στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ζητεί να έχει η Εκκλησία παρέμβαση στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων, όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσουν οι αρμόδιοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς πώς βλέπετε αυτή την κίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσουν οι αρμόδιοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχει θεοκρατικά στοιχεία το καθεστώς μας και δεν σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα είναι μια φιλελεύθερη κοινωνία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι δουλειά έχει αυτός και παρεμβαίνει τότε στη συγγραφή των βιβλίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κατήγγειλε ότι τουρκικές νταλίκες προμηθεύουν καθημερινά την αγορά με νοθευμένο πετρέλαιο και ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι εάν έχει τέτοια στοιχεία, θα έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα τα έχει καταθέσει όπου πρέπει.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Από σήμερα έχουμε την έξοδο των τρακτέρ κατά μήκος των εθνικών δρόμων. Θα ήθελα την εκτίμηση της κυβέρνησης, όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εάν εκτιμάτε ότι θα παραμείνουν σε μια διαμαρτυρία, εκεί στην άκρη του δρόμου ή εάν τελικά θα αποφασίσουν να κλείσουν τους δρόμους και τότε ποια θα είναι η δική σας αντίδραση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες ότι δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις που αφορούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σας επαναλαμβάνω ότι συνεχίζεται ο διάλογος των εκπροσώπων των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε θα συμφωνείτε μαζί μου ότι η Τουρκία συνεχώς αποθρασύνεται και περισσότερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν συμφωνώ μαζί σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Καλά δεν πειράζει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι σκληρός αυτός ο υπαινιγμός που κάνω ότι αποθρασύνεται η Τουρκία στο θέμα του Αιγαίου; Εν πάση περιπτώσει. Είχαμε χθες μια notam της Τουρκίας, όσον αφορά το θέμα της διάσωσης ναυαγών στα διεθνή έστω ύδατα, όπου εκεί αποτελεί, όπως πολύ σωστά είπατε χθες, δικαίωμα της ελληνικής πλευράς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η χθεσινή μου τοποθέτηση. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ενημέρωση που έκανε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ερωτηθείς απάντησε διεξοδικά και σε αυτό το θέμα. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινά ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία. Θα μας πείτε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση αυτό τον εθνικό διάλογο, πότε περιμένει αποτελέσματα και σε ποιο βαθμό θα είναι ικανοποιημένη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε το πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία το οριοθέτησε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα, εκτός ημερησίας διατάξεως, στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα κινηθεί ο διάλογος που αρχίζει αύριο. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το πρώτο πλέγμα αυτών των συνεννοήσεων θα διαρκέσει έξι μήνες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του ιδίου. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια ειρήνη στο χώρο της Παιδείας σε αυτούς τους έξι μήνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω την αίσθηση ότι όλοι όσοι προσέρχονται να συζητήσουν γι` αυτό το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα, έχουν τη διάθεση να αναζητήσουν κοινές λύσεις και να κάνουν τέτοιες τοποθετήσεις, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Διευκρινίστηκε τελικά αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρξε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Σύμφωνα με την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος του 2002 για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Νομικοί κύκλοι σήμερα έλεγαν ότι αυτό ίσως είναι πρόκριμα και για το νόμο Παυλόπουλου. Προβληματίζει την κυβέρνηση να μείνουν τελικά στα χαρτιά οι εξαγγελίες της για μονιμοποίηση των συμβασιούχων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαδικασία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, βάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, συνεχίζεται κανονικά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με αφορμή την επιστολή του κ. Χριστόδουλου, θα ήθελα να ρωτήσω εάν σύμφωνα με την κυβέρνηση την αποκλειστική αρμοδιότητα για την συγγραφή των σχολικών βιβλίων έχουν μόνο οι αρμόδιες κρατικές αρχές ή μπορεί να έχουν λόγο και άλλοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δικαίωμα να εκφράζουν γνώμη και να καταθέτουν τις απόψεις τους έχουν πολλοί φορείς. Σε ένα δημοκρατικό διάλογο αυτό συμβαίνει πάντα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι ακριβώς δημοκρατικός διάλογος γιατί δεν είναι υπό συγγραφή τα βιβλία. Είναι καταγεγραμμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφερθήκατε στα βιβλία. Εάν πρόκειται να γίνει συζήτηση, θα εκφέρουν όπως γίνεται συνήθως, πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς τις απόψεις τους. Την ευθύνη, όμως, για τη συγγραφή των βιβλίων την έχει το Υπουργείο Παιδείας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει οπωσδήποτε την κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρέπει από τις διαμαρτυρίες των λίγων να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Αυτό είναι μια αρχή η οποία πρέπει να ισχύει κατά τη διεκδίκηση αιτημάτων από όλους τους εργαζομένους.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τι σημαίνει αυτό κύριε Εκπρόσωπε; Πως δεν θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες ότι υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη, ο οποίος ενδεχομένως θα φέρει αποτελέσματα. Θα δούμε λοιπόν πώς θα εξελιχθεί αυτό που αποκαλείτε «αγροτικές κινητοποιήσεις». Συνεπώς είναι πολύ νωρίς να εκφέρει κανείς γνώμη επ` αυτού.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς πώς το αποκαλείτε αυτό που αποκαλούμε αγροτικές κινητοποιήσεις; Πάρτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι διεκδικήσεις ενός τμήματος του αγροτικού κόσμου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, αν συμφωνεί ο Πρωθυπουργός με την πρόταση του Διοικητή του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη για την άρση της μονιμότητας και δεύτερον αν συμφωνεί η κυβέρνηση με την πρόταση του Συνασπισμού για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, απάντησα χθες. Επιπροσθέτως θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Δεν υπάρχει θέμα άρσης της μονιμότητας. Συζητείται μεταξύ άλλων με ποιο καθεστώς, ενδεχομένως και το υπογραμμίζω ενδεχομένως -διότι όλες οι συνεννοήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη- θα προσλαμβάνονται από τούδε και στο εξής εκείνοι οι οποίοι θα απασχολούνται στον ΟΤΕ. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Στέφανου Μάνου που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αφελές και ανόητο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τοποθετήσεις μεμονωμένων βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας. Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι θα έχει την πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 January 2005 - 15:05:42 UTC