Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 9.30 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το Διοικητή του ΙΚΑ κ. Γιάννη Βαρθολομαίο και στις 7 το απόγευμα θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Θα σας πω μερικά πράγματα πιο αναλυτικά για την έκθεση της Eurostat και θα σας διανεμηθεί και κείμενο.

Χθες μπήκε οριστικά τέλος και με τον πιο επίσημο τρόπο στην @εικονική οικονομία@ την οποία είχε παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ.

Η έκθεση της Eurostat την οποία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε στη Βουλή χθες το απόγευμα δίνει απάντηση σε όλους όσοι έχουν ενστάσεις ή ενδοιασμούς σχετικά με την ορθότητα αλλά και την αναγκαιότητα για την Δημοσιονομική Απογραφή, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Στην έκθεση αυτή λοιπόν, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται και τα ακόλουθα:

«Η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής για την EUROSTAT στο παρελθόν. Τα στατιστικά θέματα της Ελλάδας αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων με την EUROSTAT περισσότερο από όλων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι σχετικές αμφιβολίες της EUROSTAT διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν με υποσημειώσεις, ιδιαίτερα σχόλια και αστερίσκους στα δελτία τύπου της».

«Το 2002 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αναθεώρηση αυτή (δελτίο τύπου της EUROSTAT της 13ης Νοεμβρίου 2002) οδήγησε σε επιδείνωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ το 2000, 1,3% το 2001, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 1,5% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα».

«Οι βασικοί λόγοι της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000-2003 μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

@ Ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

@ Υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών.

@ Αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως από ΦΠΑ).

Αυτά τα τρία στοιχεία από μόνα τους ερμηνεύουν περίπου το 90% των συνολικών αναθεωρήσεων. Ειδικότερα οι διαφορές από την καταγραφή των αμυντικών δαπανών ερμηνεύουν 25% των συνολικών αναθεωρήσεων το 2003, 75% το 2002, 50% το 2001 και 90% το 2000».

Αμυντικές δαπάνες

«Σύμφωνα με τους κανόνες του ESA95 οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να θεωρούνται ως ενδιάμεση κατανάλωση και θα πρέπει να καταγράφονται στις δημόσιες δαπάνες τη στιγμή της παράδοσής τους ανεξάρτητα από τις πληρωμές που πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια. Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν προβλήματα με τα στοιχεία των αμυντικών δαπανών τους, καθώς αυτά είναι εμπιστευτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα στοιχεία δίνονται σε ταμειακή βάση. Αυτό εφαρμόζεται στο Βέλγιο, την Τσεχία, την Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία και Μεγάλη Βρετανία».

«Το στοιχείο αυτό των αμυντικών δαπανών ήταν στην ατζέντα των επαφών μεταξύ EUROSTAT και ελληνικών αρχών τουλάχιστον από το 1994. Τα στοιχεία που παρέχονταν από τις ελληνικές αρχές ήταν ασυνεπή και η πληροφόρηση για τα συμβόλαια παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού ήταν αντιφατική.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει το 1996 ότι μεγάλο μέρος του στρατιωτικού χρέους ήταν υπό τη μορφή μακροπρόθεσμων πιστώσεων από την πλευρά των προμηθευτών στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο στην πορεία αποδείχθηκε αναληθές».

«Το 2002 δηλώθηκε ανακριβώς από τις ελληνικές αρχές ότι οι προκαταβολές που πληρώνονται στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού αντιμετωπίζονται ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ότι με την παραλαβή του εξοπλισμού στην Ελλάδα, οι στατιστικές υπηρεσίες λαμβάνουν την πληροφόρηση αυτή και μπορούν να κάνουν τις σχετικές καταχωρίσεις στους εθνικούς λογαριασμούς (ως τελική κατανάλωση). Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΣΥΕ και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση για παραλαβές στρατιωτικού υλικού από το 1997. Έτσι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό δεν καταγράφηκαν τα τελευταία 7 χρόνια».

«Συνεπώς, η μετάβαση στην καταγραφή των δαπανών αυτών σε ταμειακή βάση δεν υπαγορεύθηκε από μεθοδολογικούς λόγους - δεν άλλαξαν οι λογιστικοί κανόνες - αλλά από λόγους διαθεσιμότητας στοιχείων. Δεδομένου του απόρρητου χαρακτήρα των στοιχείων για τις παραλαβές στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, μόνο η χρήση της ταμειακής βάσης μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη καταγραφή των δαπανών αυτών».

«Η EUROSTAT ζήτησε το 2002 έναν κατάλογο των ασφαλιστικών φορέων και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Επανήλθε στο θέμα το Σεπτέμβριο του 2003, και έδωσε προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων. Έτσι, διενεργήθηκε από την άνοιξη του 2004 νέα εκτενής έρευνα από την ΕΣΥΕ για όλους αυτούς τους φορείς, που κάλυψε τα έτη 2002 και 2003. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο (2004) να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα κάτω από 3,4 σε 2,1 δις @ για το 2001, από 4,7 σε 4,1 δις το 2002 και από 5,5 σε 4,6 δις το 2003».

«Κατά τη διάρκεια της αποστολής της EUROSTAT στην Αθήνα το 1998, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι εφεξής θα κατέγραφαν τους κεφαλαιοποιημένους τόκους σε ταμειακή βάση κατά την περίοδο χάριτος. Η EUROSTAT θεώρησε ότι δεν θα υπήρχαν λογιστικές δυσκολίες στη σωστή καταγραφή των κονδυλίων αυτών. Τελικά συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια ληψοδοσία μόνο μικρά ποσά και μόλις το Σεπτέμβριο 2004 διορθώθηκε πραγματικά η συστηματικά ελλιπής καταχώρηση των ποσών αυτών για κεφαλαιοποιημένους τόκους. Όλα αυτά τα χρόνια είχε γίνει συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με μεγάλες κρατικές τράπεζες για την αναβολή της πληρωμής των τόκων αυτών χρόνο με το χρόνο. Έτσι οι τόκοι δεν πληρώνονταν ποτέ και κεφαλαιοποιούνταν κάθε χρόνο».

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και της αξιοπιστίας. Ηταν πράξη εθνικής ευθύνης η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκατάσταση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά.

Η κυβέρνηση αποκαθιστά την αλήθεια, αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και εγκαινιάζει μια νέα περίοδο έντιμης, ειλικρινούς και καλής συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Με την πολιτική μας, την πολιτική της ήπιας προσαρμογής χωρίς μέτρα λιτότητας θα μειώσουμε το έλλειμμα και θα περιορίσουμε το χρέος.

Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι: Αναφέρεται στη χθεσινή αιφνίδια μεταβολή άποψης στο ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αποπειράθηκε να κάνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ @ και στην προεκλογική περίοδο με ιδιαίτερη έμφαση @ τόνιζαν ότι εκείνες οι αλλαγές ήταν που βοήθησαν το Ασφαλιστικό Σύστημα και δεν χρειάζονται άλλες.

Χθες, ακούσαμε δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ζητούν αναθεώρηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Αρα, το ΠΑΣΟΚ άλλα λέει στη μια περίπτωση και άλλα στην άλλη.

Είναι εκείνοι που δεν σεβάστηκαν καν τους νόμους που θέσπισαν. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:

@ Ο Νόμος 3232. Τόσο πολύ τον πίστευαν που τον έφεραν στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2004, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές.

@ Ο Νόμος 3029, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2002 και για τον οποίο ακούσαμε κατηγορίες ότι δεν τον εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τόσο πολύ τον πίστευε το ΠΑΣΟΚ, ένα νόμο που είχε ψηφίσει ενάμισι χρόνο πριν από τις εκλογές, ώστε ρυθμίσεις οι οποίες προεβλέποντο στο νόμο ουδέποτε έγιναν πράξεις.

Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών ήταν και η ρύθμιση για Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Θα έπρεπε έως τις 31/12/2003 να έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά από το ΙΚΑ στο ΕΤΕΑΜ. Εως τις εκλογές του Μαρτίου, σχεδόν 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ούτε κτίριο, ούτε γραφεία, ούτε στελέχωση, ούτε καν τηλέφωνα για το ΕΤΕΑΜ. Σε όλα αυτά τα θέματα @και σε πολλά άλλα@ θα απαντήσει σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τα σημείωσα μόνο για τον εξής απλούστατο λόγο: Είναι προφανής η ανακολουθία της πολιτικής ενός κόμματος που κυβέρνησε επί σειράν ετών.

Πιστοποιείται όχι μόνον από τα όσα έκανε ή δεν έκανε.

Πιστοποιείται από τα ίδια τα στελέχη του που σήμερα ανακαλύπτουν ξαφνικά την ανάγκη να αλλάξει το Ασφαλιστικό Σύστημα, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι το έχουν βελτιώσει και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή. Και,

Πιστοποιείται στο πρώτο θέμα της οικονομίας, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τη Eurostat.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν. Για παράδειγμα σας είπα για το θέμα του ΕΤΕΑΜ, το οποίο θα προχωρήσει με το συντομότερο δυνατό τρόπο. Για οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις και λεπτομέρειες θα απαντήσει αύριο ο Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήδη προανήγγειλε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις, όχι στη βασική δομή του Ασφαλιστικού Συστήματος @ δηλαδή για θέματα που έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, όπως τα όρια ηλικίας, οι εισφορές και το εφάπαξ @ αλλά σε εκείνα τα ζητήματα τα οποία έχουν αφεθεί ακάλυπτα από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει σκέψη της κυβέρνησης για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από όσα σας έχω πει μέχρι τώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόλις πριν από δύο μήνες είχε διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ότι το Ασφαλιστικό δεν ανοίγει, αλλά βλέπουμε ότι έχει ανοίξει διάπλατα. Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας για τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ισχύει το εντελώς αντίθετο. Τη διαβεβαίωση αυτή την επανέλαβα μόλις πριν από λίγο. Σας είπα ότι υπάρχει ανάγκη να εκπληρωθούν ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν μείνει στο κενό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε δημοσίως απόλυση συναδέλφου από το ΑΠΕ, ο οποίος έχει τα ίδια χρόνια στη δημοσιογραφία με όσα έχει ο κ. Μεϊμαράκης στην πολιτική, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρενέβη για να αλλάξει η είδηση που τον αφορούσε. Ρωτάω από πότε η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων επαφίεται στην καλή θέληση του κάθε Γραμματέως του όποιου κυβερνητικού κόμματος ή είναι ιδιοκτησία του κάθε Γραμματέως το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή και ο κ. Μεϊμαράκης σέβονται απολύτως το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν θεωρώ πιθανό να έχει γίνει αυτό το οποίο μου λέτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε από τη δική σας άποψη ποια είναι η βασική αιτία για την κόντρα σας με τον κ. Μεϊμαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανενός είδους κόντρα. Η συνεργασία με τον κ. Μεϊμαράκη είναι καλή και καθημερινή.

ΧΙΩΤΗΣ: Είστε Εκπρόσωπος όλης της κυβέρνησης ή μόνο του Πρωθυπουργού; Πριν από λίγο συμπεριφερθήκατε ως επίσημος Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ποιο είναι ακριβώς το φάσμα των αρμοδιοτήτων που εκπροσωπείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι αυτό που είναι κάθε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αν διαβάζατε προσεκτικά τη συνέντευξή μου, θα βλέπατε ότι δεν είπα καθόλου αυτό το οποίο μόλις πριν από λίγο επικαλεστήκατε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει υπ` ευθύνη του τη συνολική παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης. Επίσης, έχει στην ευθύνη του να συνδιαμορφώνει με τους υπόλοιπους υπουργούς την κεντρική επικοινωνιακή πολιτική. Κάθε υπουργείο έχει στη δική του ευθύνη να προβάλει τα θέματά του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορεί να προβάλει ή δεν πρέπει να προβάλει τα θέματα κάθε υπουργείου γιατί αυτό συνιστά συνολική κυβερνητική πολιτική.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι σε ένα κόμμα, σε ένα ζωντανό οργανισμό, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν απόψεις τις οποίες η Δημοκρατία επιτάσσει να ακούγονται. Όλα γίνονται για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κάθε βουλευτής, κάθε στέλεχος μιλώντας είτε δημοσίως, είτε σε συνδιασκέψεις ή συσκέψεις αρμοδίων οργάνων έχει μόνο στόχο του τη βελτίωση αυτού του έργου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν σας ανησυχούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να με ανησυχεί η Δημοκρατία; Καθόλου, ίσα-ίσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τα παράπονα και από τις κατηγορίες που διατυπώνουν στελέχη, βουλευτές, συνδικαλιστές κατά συγκεκριμένων υπουργών και Γενικών Γραμματέων; Είναι ενοχλημένος ή αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για μια ακόμη φορά θα πω δημοσίως αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: Ουδέποτε εξεφράσθη από το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά στον Πρωθυπουργό οποιοδήποτε τέτοιου είδους συναίσθημα σαν αυτό που αναφέρατε εσείς. Δεν είναι αυτή η λογική με την οποία κυβερνά ο Κώστας Καραμανλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι δεν θα προβάλλετε το έργο κάθε υπουργείου. Αυτό που κάνατε προηγουμένως με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν είναι έργο του υπουργείου Οικονομίας, γιατί χθες τα ίδια ακριβώς που είπατε τώρα, τα ίδια ακριβώς δημοσιεύονται σήμερα και μας τα έδωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα καθόλου αυτό το οποίο λέτε και παρακαλώ πολύ να διαβάσετε τι ακριβώς είπα. Είπα το εντελώς αντίθετο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατηγορείστε ότι προβάλετε μόνο το θετικό έργο του κάθε υπουργείου, αλλά στις κρίσεις που παρουσιάζονται στο κάθε υπουργείο δεν απαντάτε εσείς και παραπέμπεται στα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων. Αυτό θα γίνεται εφεξής; Δηλαδή, θα προβάλλετε μόνο το θετικό έργο και στις κρίσεις@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι δική σας άποψη ή κάποιων άλλων. Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το λέω εγώ. Ο Γραμματέας του κόμματός σας το είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Δεν είπε αυτό ο κ. Μεϊμαράκης. Η κυβέρνηση έχει ενιαία επικοινωνιακή πολιτική. Η λογική είναι να προβάλει το θετικό @ και σε πολύ μεγάλο βαθμό θετικό για το μικρό χρονικό διάστημα των εννέα μηνών @ έργο της. Και αυτό κάνουν όλοι οι υπουργοί, αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κριτική που δέχεστε δεν αφορά την προβολή του θετικού έργου της κυβέρνησης, αλλά την αδυναμία να αποκρούσετε τις επιθέσεις όταν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσω όπως είπα και πριν από αρκετό καιρό, όταν με ξαναρωτήσατε στο press room. Και αυτό το έργο προσπαθώ κι εγώ και οι συνεργάτες μου να το φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε, πώς δικαιολογείτε τις απόψεις στελεχών του κόμματος, αναφέρω τον κ. Παναγιωτόπουλο, που επαναφέρουν την πρόταση για ένα νέο επικοινωνιακό όργανο υπό τη δική σας εποπτεία, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στην επικοινωνιακή πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι απάντησα ακριβώς στο ίδιο ερώτημα, προηγουμένως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο, δεν μου είπατε, όμως, για την πρόταση που επαναφέρουν ορισμένα κορυφαία στελέχη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ξαναμιλήσει γι` αυτό το θέμα πολλές φορές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά που σας έχω πει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνεργασία μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης σε τι επίπεδο βρίσκεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αφού η συνεργασία του κόμματος με την κυβέρνηση είναι σε τόσο καλό επίπεδο και αφού εσείς είχατε συνεργασία καθημερινή και τόσο καλή με τον κ. Μεϊμαράκη, γιατί ο κ. Μεϊμαράκης κάθε μέρα λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με την επικοινωνιακή πολιτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω σε αυτά που σας είπα προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: «Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που σήμερα κάνει αντιπολίτευση, αλλά η διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος και ανάλογη άποψη εκφράσατε και εσείς σε μια συνέντευξή σας πρόσφατα, διακρίνοντας μια επίθεση από οργανωμένα συμφέροντα. Κατ@ αρχάς, πώς τεκμηριώνεται αυτή η άποψη και κατά δεύτερον, τι κάνετε εσείς για να αντιμετωπίσετε τη διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υποτιμούσα ποτέ κανέναν αντίπαλο. Δεν είπα ποτέ ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ασκεί αντιπολίτευση. Ασκεί αντιπολίτευση. Εάν ασκεί καλή ή κακή αντιπολίτευση, ας το κρίνουν οι ψηφοφόροι. Δεν είναι δική μου δουλειά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε το δεύτερο σκέλος της ερώτησης; Τι κάνατε εσείς και πότε για να αντιμετωπίσετε τη διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε λάβει ήδη μια σειρά μέτρων. Το πρώτο μέτρο που έγινε νομοθέτημα ήταν η κατάργηση του μαθηματικού τύπου. Ο τρόπος, δηλαδή, ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Το δεύτερο μέτρο, το οποίο έρχεται οσονούπω μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ο βασικός μέτοχος. Και το τρίτο μέτρο είναι η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου. Σε αυτά τα τρία μέτρα έχουμε δεσμευθεί και προεκλογικά.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της κυβέρνησης και από την εικόνα του κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημα. Δεν πρόκειται να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι δεν απαντάτε@ Αφήνετε κάποιες ερμηνείες. Η προηγούμενη ερώτηση ήταν άλλη: Αν ήταν οργισμένος με όσα έγιναν, χθες. Εγώ δεν μιλώ για χθες, μιλώ γενικά για τους τελευταίους επτά μήνες. Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός με την εικόνα της κυβέρνησης και είναι ευχαριστημένος με την εικόνα του κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει ήδη παράξει μεγάλο και σπουδαίο έργο σε πολλούς τομείς. Το έργο αυτό ικανοποιεί πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε πολύ χρόνο για να συνεχίσουμε -έως το τέλος της τετραετίας- ώστε να κάνουμε πράξη όλα εκείνα για τα οποία δεσμευθήκαμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή την έκθεση της Eurostat : Αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και τη μείωση του ελλείμματος το γεγονός ότι η χώρα μας τελικά τίθεται υπό καθεστώς επιτροπείας και εποπτείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δική σας ερμηνεία. Η χώρα μας έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πλήρη στοιχεία. Έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να προχωρήσει κανείς στη λύση των προβλημάτων, αφού προηγουμένως τα έχει καταγράψει όπως κάναμε όλους αυτούς τους μήνες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ουσιαστικά αυτό που λέτε, ερμηνεύεται ότι δεν θα είναι υπό εποπτεία η χώρα όλους αυτούς τους μήνες. Θα είναι, όμως, υπό παρακολούθηση για το αν θα πετύχουν όλα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι χώρες ουσιαστικά -με τη συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει εδώ και πολλά χρόνια για την ΟΝΕ- έχουν κάποιες υποχρεώσεις, κάποιες δεσμεύσεις. Δεν μπορεί να είναι εκτός κανόνων η Ελλάδα. Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την απογραφή ως επιπολαιότητα. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα, ήδη, πολλά σχόλια για την απογραφή. Επιπολαιότητα είναι να νομίζει κανείς ότι μπορεί να κοροϊδέψει πολύ κόσμο επί μακρό χρονικό διάστημα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Λέτε ότι όλες οι χώρες είναι υπό παρακολούθηση. Όλες οι χώρες, όμως, δεν έχουν εξαγγείλει ήπια προσαρμογή. Αυστηρή λιτότητα και ήπια προσαρμογή είναι λίγο σχήμα αδόκιμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι οι Κασσάνδρες που φώναζαν όλο το καλοκαίρι για αυστηρή λιτότητα που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες, διαψεύστηκαν. Όπως διαψεύστηκαν και σε πολλές άλλες από τις προβλέψεις τους για δήθεν σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής έχει πετύχει πολλά και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει έως τον τελικό στόχο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μελετά να περικόψει το πρόγραμμα της επίσκεψης του στη Ρωσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρωσία. Όταν ανακοινωθεί, θα γνωρίζετε τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει προγραμματισμένη αναχώρηση τη Δευτέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Ρωσία. Θα ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει τη Δευτέρα και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει την Τρίτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί μου απαντήσατε στο ένα σκέλος της ερώτησης, εάν ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος για την κυβέρνηση και αποφύγατε το εάν είναι ευχαριστημένος από το κόμμα; Αγνοείτε το κόμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα για τα όσα έχουν γίνει αυτό το διάστημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ: Είναι ευχαριστημένος από την λειτουργία του κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα έχει οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό που κανένα άλλο κόμμα δεν είχε οργανωθεί στο παρελθόν. Σε αυτή την αίθουσα σας είχα δώσει ένα χαρακτηριστικό και καταλυτικό παράδειγμα: Σας είχα θυμίσει ότι όταν η Ν.Δ., ως αντιπολίτευση, προχώρησε στο θεσμό των συντονιστών, η κριτική που ασκήθηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη και απαξιωτική. Αυτός ο θεσμός πέτυχε απολύτως. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ, τέσσερα χρόνια μετά -για την ακρίβεια μετά την εκλογική ήττα του- να εφαρμόσει τον θεσμό των συντονιστών. Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Εφαρμόσαμε τον θεσμό των τομεαρχών και συντονιστών -ενώ είμαστε κυβέρνηση- για να λειτουργεί παράλληλα και το κόμμα, υποβοηθώντας το κυβερνητικό έργο. Ακούσαμε και πάλι κριτική. Είμαι βέβαιος ότι δικαιωνόμαστε καθημερινά. Και θα συνεχίσουμε να δικαιωνόμαστε για εκείνες τις τομές που έχουν γίνει σε επίπεδο κόμματος και φυσικά για το έργο που γίνεται σε επίπεδο κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί επαναλάβατε σήμερα αυτά που είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών; Μήπως υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Αλογοσκούφη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τα εμπεδώσουμε. Άλλωστε, η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Επί μήνες ολόκληρους ακούγαμε για την απογραφή. Επί μήνες είχε βγει το ΠΑΣΟΚ και μας έλεγε ότι κακώς έγινε η απογραφή. Έρχεται, λοιπόν, η έκθεση της Εurostat και λέει περίτρανα ότι πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και προέβη σε αυτή την απογραφή. Δίνει εύσημα, με τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Όχι μόνο θα το επαναλάβουμε, αλλά και θα το φωνάξουμε. Διότι όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε μια κατηγορία: Τι άσχημα έκανε η Ν.Δ. με την απογραφή, τι ζημιά έγινε στον τόπο, τι ζημιά έγινε στην Ε.Ε. Βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας πείτε ποια είναι τα ΜΜΕ από τα οποία είπατε ότι αναμένετε επιθέσεις; Ονομαστικά να μας πείτε. Γιατί το να κάνετε μια γενίκευση είναι σαν να βάζετε σε ένα τσουβάλι όλα τα ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ευγένεια και καλοσύνη έχω, αλλά ο πολιτικός λόγος μου σταματά σε όσα είπα τη Δευτέρα, στη συνέντευξή μου που δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλες οι κυβερνήσεις αυτό κάνουν. Μόλις δουν τα δύσκολα, καταγγέλλουν υπονομευτές. Εάν ονοματίζατε ποια είναι αυτά τα ΜΜΕ θα υπήρχε διαφορετική ποιότητα στην καταγγελία σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάνετε λάθος. Οι κυβερνήσεις στις οποίες αναφερθήκατε και κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε να καταγγείλει κάποια συστήματα όταν έφθασε στο τέλος. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, από την αρχή της θητείας της, δήλωσε ότι αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά, δηλαδή να χτυπήσει τη διαπλοκή, τα κάνει πράξη από την αρχή της τετραετίας. Είναι κάτι που θεωρείται πρωτοποριακό και πολιτικά σημαντικό. Θα δείτε ότι θα είναι και αποτελεσματικό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ονοματεπώνυμο δεν έχει η διαπλοκή; Αυτό ζητάμε. Ένα όνομα και ένα επίθετο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα ζητήματα θεσμών που δημιουργήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν και να βολεύουν, είναι εκείνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα οποία αντιμετωπίζει ήδη. Ο μαθηματικός τύπος ήταν ένα ζήτημα που ουσιαστικά καθοδηγείτο με αδιαφανείς διαδικασίες, όσον αφορά στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων. Τον καταργήσαμε και φέραμε πιο αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες. Είναι, λοιπόν, θέμα θεσμών και διαφάνειας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Αλογοσκούφης (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία. Η τελευταία πληροφορία που έχω είναι όσα διάβασα σήμερα για τη Εurostat που δικαιώνει περίτρανα την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Αλμούνια πρότεινε να επαναλειτουργήσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε εάν ξέρετε πως αποσύρθηκε αυτή η επίμαχη τροπολογία, διάταξη στο νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου, για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων; Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρξε λάθος μιας υπαλλήλου και ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι, από το οποίο το ανέσυρε ή το πέρασε στο ΑΠΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ανακοινώθηκε, χθες, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, δεν υπήρχε ούτε στο κείμενο του κ. Παυλόπουλου. Ούτε έγινε συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή γι` αυτό το θέμα. Από λάθος, παρεισέφρησε αυτή η πρόταση, που ήταν μία από τις πολλές προτάσεις που είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν απορρίφθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή; Γιατί αυτό λένε οι πληροφορίες, ότι το κείμενο αυτό απορρίφθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν οι διαγωνισμοί είναι ο γραπτός διαγωνισμός. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αυτό γίνεται για προσλήψεις ημετέρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνέντευξη είναι ένας τρόπος, τον οποίο δεν είχαμε απορρίψει ποτέ και ισχύει ήδη σε κάποιες επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Απλώς, εμείς ενισχύουμε αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικός, ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες να επιλέξουν τους καταλληλότερους. Άλλωστε, αυτή η επιλογή δεν γίνεται από πολιτικά πρόσωπα. Η επιλογή γίνεται από υπηρεσιακά συμβούλια, από υπηρεσιακούς παράγοντες. Το ότι ισχύει η συνέντευξη εδώ και χρόνια για διάφορους τομείς του Δημοσίου, είναι γνωστό. Μπορώ να σας αναφέρω, για παράδειγμα, το Διπλωματικό Σώμα. Χωρίς συνέντευξη δεν μπαίνει κανείς στο Διπλωματικό Σώμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η λογική της διάταξης, η οποία τελικά δεν συμπεριλήφθη, ήταν να βοηθήσει ορισμένους τομείς του δημόσιου τομέα να κάνουν προσλήψεις, που διαφορετικά με το ΑΣΕΠ δεν γίνονται, γιατί το σύστημα είναι δύσκαμπτο. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και δεν το αντιμετωπίζει το ΑΣΕΠ, ούτε οι ρυθμίσεις που έφερε ο κ. Παυλόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω την άποψή σας με ενδιαφέρον. Θα την μεταφέρω στον κ. Παυλόπουλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν θα κάνετε κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκαμψία που υπάρχει και που δημιουργεί το πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την μεταφέρω στον κ. Παυλόπουλο. Θα τον ρωτήσω, εάν σκέφτεται να κάνει κάτι και θα σας πω.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στο Συνέδριο του Συνασπισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ακόμα. Πάντα υπάρχει εκπροσώπηση σε όλα τα κόμματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 December 2004 - 14:02:12 UTC