Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα στις 18:30, θα μιλήσει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, την οποία έχει ζητήσει, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις μελέτες των δημοσίων έργων.

Θα ήθελα να κάνω μια εκτενή αναφορά στην ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χώρο της ενέργειας και υπεγράφη την Παρασκευή (5.11) μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας και αφορά στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια εξέλιξη με σημαντικότατο γεωπολιτικό βάρος. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ωστόσο, τα τελευταία σχεδόν τρία οι επαφές των τριών πλευρών είχαν επισήμως διακοπεί. Από τον Ιούνιο του 2004, σε στενή συνεργασία, οι επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης κύριοι Μολυβιάτης και Σιούφας, είχαν σειρά επαφών, οι οποίες κατέληξαν στη συνάντηση των Αθηνών της 4ης και 5ης Νοεμβρίου, στο Ζάππειο, με αποτέλεσμα τη συμφωνία και μονογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Για τη χώρα μας η Συμφωνία αυτή εγγυάται πολυεπίπεδα οφέλη. Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικότατη συνιστώσα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αφού θα εξυπηρετεί τη μεταφορά πετρελαίων από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη και τις αγορές των ΗΠΑ. Συγχρόνως, ενισχύεται η διασύνδεση της χώρας μας με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, προωθώντας περαιτέρω τις ευρύτερες οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των τριών πλευρών, υπηρετώντας έτσι τον κοινό στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και τη γεωστρατηγική συνεργασία. Επίσης, έργα ύψους 354 εκατομμυρίων ευρώ (σε τιμές 2001) θα λάβουν χώρα για την κατασκευή των 136 χιλιομέτρων του αγωγού, που θα ανήκουν στο ελληνικό έδαφος. Από αυτά, 125 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εγκαταστάσεις στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, όπως επίσης και το κατασκευαστικό λιμενικό έργο.

Πέραν του προαναφερθέντος πλέγματος ωφελειών για τον τόπο η χώρα θα αποκτήσει -και αυτό έχει ιδιαίτερα αξία- ένα σημαντικό έσοδο. Το έσοδο υπολογίζεται περίπου σε 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή, περίπου 100 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, που θα διατίθενται για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, των υποδομών και τη ζωής των κατοίκων στην περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Στα οφέλη θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τόσο στην περίοδο κατασκευής, όσο και τη λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα σας δώσω στη συνέχεια έναν χάρτη με τα στοιχεία που σας ανακοίνωσα για την πολύ σημαντική συμφωνία που επετεύχθη μετά από υπερδεκαετή προσπάθεια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τίθεται μέσα στο Νοέμβριο θέμα σαρωτικού ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με τη συμφωνία αυτή που είπατε, πότε θα αρχίσει να υλοποιείται; Ήταν μια εξέλιξη που ήρθε μετά από δουλειά που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας έχει ήδη απαντηθεί. Επί δέκα και πλέον χρόνια γίνονταν προσπάθειες. Επί τρία χρόνια η υπόθεση αυτή είχε παγώσει. Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησαν νέες προσπάθειες από τους κ. Μολυβιάτη και κ. Σιούφα, οι οποίες εστέφθησαν από απόλυτη επιτυχία. Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πότε θα αρχίσει να υλοποιείται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύντομα. Δεν έχω ακόμη ημερομηνία να σας δώσω, αλλά το σημαντικό στάδιο επετεύχθη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το χθεσινό δημοψήφισμα στα Σκόπια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με το εάν στην κοινά αποδεκτή λύση που λέμε, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτοιμη να δεχθεί στην ονομασία και το όνομα Μακεδονία, είτε Βόρεια Μακεδονία, είτε Νέα Μακεδονία, είτε δεν ξέρω πως αλλιώς θα ονομαστεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει αρχίσει και πάλι -ενώ είχε παγώσει για σχεδόν τρία χρόνια- να συζητείται στον ΟΗΕ. Δεν μπορώ, λοιπόν, να δώσω κανένα επιπλέον στοιχείο αυτή τη στιγμή. Στον κατάλληλο χρόνο, όταν θα φθάσουμε σε σημείο που θα είναι ουσιαστικό και θα δίνει αποτέλεσμα, θα ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και φυσικά ο ελληνικός λαός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Ψωμιάδη από τη Μελβούρνη έκανε μια δήλωση που λέει ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια στην εξωτερική πολιτική έχουμε «κατεβάσει τα παντελόνια». Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτή την εκτίμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι μετά την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δύο ακόμα νόμιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Κίνα και η Ρωσία και άλλες περίπου 80 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έχει πολλά περιθώρια η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει μια επώδυνη λύση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία και ευχαριστώ γι αυτό, να πω μερικά πράγματα συνολικότερα για την υπόθεση. Κατ` αρχάς, επειδή ακούστηκαν διαφορετικοί αριθμοί και επειδή ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αναγνωρίζουν πιθανά σφάλματα, θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα το τι ακριβώς έχει συμβεί: Υπήρξε από εμένα μια ανακριβής απόδοση ενός αριθμητικού στοιχείου, την περασμένη εβδομάδα. Διορθώθηκε αμέσως με τον πιο επίσημο τρόπο σε αυτή εδώ την αίθουσα, κάτι το οποίο δεν συνέβη δυστυχώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση του κ. Αθανασάκη, διατυπώθηκαν ανακριβείς αριθμοί, οι οποίοι ουδέποτε διορθώθηκαν. Αυτό δείχνει διαφορά προσέγγισης της αλήθειας των γεγονότων. Οσον αφορά τώρα στην ουσία του θέματος: Συνολικά και τυπικά έχουν γίνει αναγνωρίσεις και συνάψεις διπλωματικών σχέσεων από πολλά κράτη. Ο αριθμός τους συγκεντρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και από τον ΟΗΕ, στον οποίο περίπου για μια διετία, 2001-2002 (εξ αιτίας του παγώματος των συζητήσεων) δεν έχουν υπάρξει ενημερώσεις αναλυτικών στοιχείων. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη FYROM 67 κράτη με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από αυτές, οι 53 χώρες, δηλαδή το 79% έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, όμως, πολλά από τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει το κράτος ως ΠΓΔΜ, χρησιμοποιούν δυστυχώς στην μεταξύ τους ανταλλαγή δημοσίων εγγράφων το συνταγματικό όνομά της. Στη λίστα, δηλαδή, προστίθενται περίπου 15 κράτη ακόμη που ακολουθούν αυτήν την πρακτική. Βεβαίως, με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορούσε να είναι κανείς ευχαριστημένος, με τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί και αναφέρομαι τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι να μετατρέψει το θέμα σε αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είναι να προσεγγίσει με τη σοβαρότητα που του αρμόζει το ζήτημα και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Για να μην μακρηγορώ, υπάρχει ο στίχος του ποιητή «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει». Είναι μια διπλωματική μάχη και στη μάχη αυτή η Ελλάδα έχει τα δικά της όπλα και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν μετά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και να τον ρωτήσει αυτό που λέει ο λαός σε αυτές τις περιπτώσεις «κουμπάρε, τι γίνεται εδώ πέρα»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο των επαφών που έκανε πριν από λίγες ημέρες, και είχε μια πολύ σύντομη συζήτηση μαζί του για το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή τα τελευταία 24ώρα για πρώτη φορά σπάει η άτυπη συμφωνία να μην γίνονται παραβιάσεις το σαββατοκύριακο και χθες, απ ό,τι έμαθα, υπήρχε μια πολύ μεγάλη ένταση στο Αιγαίο. Δεν έκρινε σκόπιμο ο Πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν για να δει τι λέει η από εκεί πλευρά στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήταν καλό να μας ενημερώνατε για το ποιες χώρες αναγνώρισαν την Μακεδονία. Το θέμα είναι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε, τη FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ανέφερα με τη δική τους λογική. Θα το καταλάβαινα να ήταν ενημερωτικός ο αριθμός, αλλά το λέτε και ως επιχείρημα. Εξομοιώνετε, δηλαδή, το Μιανμάρ και το Τζιμπουτί με τις ΗΠΑ; Υπάρχει ποιοτική διαφορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάμαι ότι δεν αντιλήφθηκα την ερώτησή σας. Απάντησα σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σας είπα ότι ήρθα εδώ ενώπιόν σας -όπως και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την Παρασκευή- για να διορθωθεί κάποια ανακρίβεια. Κάλεσα το ΠΑΣΟΚ να κάνει το ίδιο και δεν το έχει κάνει. Σας ενημερώνω για να έχετε πλήρη εικόνα, τι ακριβώς έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και ποιος είναι αυτός που δικαιούται να εκτοξεύει κατηγορίες γενικώς και αορίστως. Αυτό που με ρωτάτε είναι κάτι τελείως διαφορετικό και δεν έχω να απαντήσω τίποτα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νομίζετε ότι οι δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα ακυρώνουν την ανάγκη εξεταστικής επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι καθόλου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει κάνει ήδη δηλώσεις. Έχει εκφράσει σαφώς τη διαφορά μεταξύ των όσων είπε για την ποιότητα των ρωσικών οπλικών συστημάτων και την αδυναμία λειτουργικότητας και ενδιασυνδεσμικότητας του συστήματος TOR-1. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει βέτο από την αμερικανική πλευρά για τους πυραύλους, όπως δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την υπόθεση της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, σύστησε σύνεση και ψυχραιμία. Στο πλαίσιο αυτής της σύστασης είχε κάποιες επικοινωνίες με πρόσωπα του δημοσίου βίου τα οποία ήδη έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να κατέλθει η χώρα σε συλλαλητήρια; Και επικοινώνησε ο Πρωθυπουργός ή μέλος της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με αυτό το περιεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, η απάντηση είναι αρνητική. Όσον αφορά το δεύτερο, εξ όσων γνωρίζω, η απάντηση είναι επίσης αρνητική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ποια βάση συζητάει ο Πρωθυπουργός τη στήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ποιο είναι το πλαίσιο και η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια ποια είναι η κοινά αποδεκτή λύση ή η καλύτερη δυνατή λύση. Έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση σε ποια βάση ζητείτε αυτή η συναίνεση από τα άλλα κόμματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συναίνεση, όπως ορθά είπατε στη δεύτερη παρατήρησή σας και όχι στήριξη. Είναι διαφορετικές ως έννοιες. Η βάση είναι απλή: Εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, FYROM, με την οποία θα συμφωνούν όλα τα κόμματα. Άρα και ο ελληνικός λαός θα είναι κατά το μάλλον σύμφωνος με αυτή την πρόταση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή η κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα Σκόπια, θα ήθελα να ρωτήσω, αν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας του κράτους των Σκοπίων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο γι` αυτό, όπως είπα και προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν ήταν για το δημοψήφισμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το δημοψήφισμα ήταν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η αμοιβαία αποδεκτή λύση, εφόσον προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις, θα τεθεί προς επιβεβαίωση στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ πολύ πιθανό αυτό που λέτε, εφόσον υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στην αμοιβαία αποδεκτή λύση, από εκείνη που είχε προταθεί στο τελευταίο συμβούλιο. Σας θυμίζω ότι η Ν.Δ. και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση φρόντισε πάντοτε να ακολουθήσει συναινετικές διαδικασίες σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Η Ν.Δ. είναι μάλιστα εκείνη που ως κυβέρνηση ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκλιση εθνικού συμβουλίου για τη συζήτηση του θέματος της Κύπρου.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καραμανλής το 1997 είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση στο όνομα που να αφήνει τη δυνατότητα εθνολογικών παρερμηνειών. Ισχύει αυτή η αναφορά του κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε αναλυτικές δηλώσεις για το θέμα στις Βρυξέλες. Σας παραπέμπω σε αυτές.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης, σε μια συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα είπε ότι κατά προσέγγιση το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα έφτανε περίπου στα 7 δις. ευρώ, αλλά δεν είχε τον τελικό αριθμό. Μήπως ξέρετε πότε θα ανακοινωθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντός των ημερών θα είναι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού το τελικό ποσό, το οποίο και θα ανακοινωθεί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για το θέμα των Σκοπίων. Και ένα δεύτερο ερώτημα. Αν πέρα από τις αριθμητικές ανακρίβειες, ο Πρωθυπουργός είπε όχι στο σχέδιο Ανάν. Γιατί αν κατάλαβα καλά είχατε κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι είπε ναι στο σχέδιο Ανάν. Ο Πρωθυπουργός τι είπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεδριάζει, απ` ό,τι γνωρίζω, αρκετά συχνά. Ο κ. Μολυβιάτης θα έχει σχετική εκτενή συζήτηση την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όπου αλλού χρειαστεί να γίνει ενημέρωση, θα γίνει. Ήδη υπήρξε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, απάντησα στον κ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, στα όσα δήλωσε για το Κυπριακό. Και βέβαια δεν με διόρθωσε ο κ. Αθανασάκης, όταν είπα ότι το 67% των Κυπρίων τάχτηκε εναντίον του κ. Παπανδρέου και της πρότασης την οποία είχε θέσει. Ήταν το 76% των Κυπρίων.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δεν απαντήσατε όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είπε ναι ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφέστατες δηλώσεις εκείνες τις ημέρες, όπως θα θυμάστε, μιλώντας στους έλληνες και στους ξένους δημοσιογράφους.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Καταλάβαμε ότι είπε ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας μπορεί να κατάλαβε ότι νομίζει εκείνος. Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφέστατες δηλώσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δηλαδή ο Πρωθυπουργός είπε ότι κατάλαβε ο καθένας, κατάλαβε. Αυτό λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι ότι με μπερδεύετε. Παρακαλώ να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Κατηγορείτε τον κ. Παπανδρέου ότι ήρθε σε αντίθεση με το 76% του κυπριακού λαού επειδή είπε ναι στο σχέδιο Ανάν. Σας ρώτησα, ο Πρωθυπουργός τι είπε στο σχέδιο Ανάν και μου λέτε ότι κατάλαβε ο καθένας είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα αυτό. Ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, πήρε μια θέση σύμφωνα με την οποία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό ήταν εκείνη που δημιούργησε προβλήματα στη χώρα και στην εικόνα της. Ήταν εκείνη η οποία ήρθε σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Αυτό αντελήφθην από τα όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση απάντησε δι εμού ότι η θέση του κ. Παπανδρέου είναι εκείνη η οποία ήρθε σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Κυπρίων. Μπορώ να σας ξαναμοιράσω τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού γιατί προφανώς δεν έγιναν κατανοητές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από πότε κύριε Εκπρόσωπε είναι αρνητικό και κατηγορείται ένας πολιτικός αρχηγός όταν έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και δεν είναι γενναιότητα; Είχα ρωτήσει και προχθές τον αναπληρωτή κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αλλά αφού είστε εδώ θα ήθελα να μου απαντήσετε εσείς. Πολύ περισσότερο που το Σκοπιανό έφτασε εδώ επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί δεν ήθελαν να πάνε κόντρα με το 99% του λαού. Αντί να είναι ταγοί οπισθοχώρησαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια αντίφαση στην τοποθέτησή σας. Θα ακολουθούμε την πλειοψηφία ή δεν θα την ακολουθούμε; Γιατί στην πρώτη περίπτωση λέτε όχι, στη δεύτερη λέτε ναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χρέος των πολιτικών αρχηγών είναι να πηγαίνουν μπροστά και όχι να ακολουθούν, να είναι οπισθοφυλακή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας, λοιπόν, κρίνεται.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, μπορείτε να μας διαφωτίσετε για τα ποσοστά; Δηλαδή τι ποσοστό έργου πήρε η Ρωσία, τι η Βουλγαρία και τι η Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι το απόγευμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μετά την μονομερή αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ και μετά την προσγείωση στρατιωτικού αεροσκάφους χθες στα κατεχόμενα, πως θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και αν ανησυχεί η κυβέρνηση για επόμενες «προβοκατόρικες» κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Είναι γνωστό ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας, σε ότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή της.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν υπάρχει διασύνδεση ως προς τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησε ο συνάδελφος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ρώτησε ένας συνάδελφος πριν, αλλά θα ήθελα να ξαναρωτήσω: Χθες είχαμε την πληροφορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα χαρακτηρίσουν εχθρική ενέργεια από μέρους μας, εάν δώσουμε τεχνικά στοιχεία των ΠΑΤΡΙΟΤ και των ΧΟΚΣ σε ρωσικά εργοστάσια, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ΤΟR-M1 και τα ρωσικά αντιαεροπορικά που έχουμε συστήματα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα αεράμυνας. Εάν αυτό το γνωρίζετε και αν υπάρχει κάποια αντίδραση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει πρώτα να διαβάσω εάν ισχύει αυτό που λέτε ότι δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε επίσημο έγγραφό τους. Εν συνεχεία, θα σας δώσω σαφή απάντηση.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Η κυβέρνησή σας συζητά με τα Σκόπια, εδώ και αρκετούς μήνες, για το θέμα της ονομασίας. Υπάρχουν διαβουλεύσεις. Παράλληλα, όμως, τα Σκόπια -και αυτό το κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια- παρ@ ότι συζητούν με την ελληνική πλευρά, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν μονομερείς αναγνωρίσεις από άλλα κυρίαρχα κράτη, προκειμένου να φέρουν την ελληνική πλευρά προ τετελεσμένων. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Παραμένει η κυβέρνηση των Σκοπίων αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση των Σκοπίων και κάθε κυβέρνηση, κάνει αυτό που θεωρεί εθνικά συμφέρον για τη χώρα της. Εχουμε πει ότι αποσυνδέουμε το ένα θέμα από το άλλο. Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που να είναι κοινά αποδεκτή. Στο μεταξύ, έχουν υπάρξει αμοιβαίες επαφές, επισκέψεις και συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών τόσο με αυτήν, όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μετά από την εξέλιξη που είχαμε με τις ΗΠΑ, οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, κινούνται στην ενδιάμεση συμφωνία και στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή θα είναι απευθείας διμερείς επαφές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κινούνται στην ενδιάμεση συμφωνία και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον δύο συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βαληνάκη με τον κ. Μάθιου Νίμιτς. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης και η Υπουργός Εξωτερικών της FYROM κα Μίτρεβα, συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή ήταν μία διμερής επαφή. Στα Ηνωμένα Εθνη τον Σεπτέμβριο έγιναν οι επαφές που σας ανέφερα προηγουμένως. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και μία επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια. Η απάντηση παραμένει πάντως η ίδια, όπως αρχικώς διατυπώθηκε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή πολλή κουβέντα έγινε για το δημόσιο αίσθημα αν, κατά τη γνώμη σας, η Δικαιοσύνη πρέπει να συστοιχίζεται με το δημόσιο αίσθημα, το ούτως λεγόμενο, όπως θα έλεγαν και οι Κύπριοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε όποιο θέμα και αν αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την κυβέρνηση, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόωρο το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι μέσα στα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσε η κυβέρνηση να συζητήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόωρο να συζητείται το οτιδήποτε@

ΒΛΑΧΟΣ: Λέω, ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι μέσα στα πρόσωπα; Γιατί, απ@ ό,τι κατάλαβα, έχει αυτοπροταθεί σε μία συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόωρο να συζητείται οτιδήποτε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: @Αρα, δεν έχει υπάρξει και επαφή με το Μίκη Θεοδωράκη από κανένα κυβερνητικό στέλεχος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέταρτη φορά δεν θα επαναλάβω την απάντησή μου.

ΚΟΡΑΗ: Πριν από λίγο, μιλήσατε για μία μάχη την οποία θα δώσει η Ελλάδα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλωματική μάχη.

ΚΟΡΑΗ: Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μία επιτάχυνση των πρωτοβουλιών στην όλη διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχει ήδη υπάρξει επιτάχυνση. Μετά από ένα τέλμα τριών ετών -όπως σας είπα και την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όταν συναντηθήκαμε- γίνεται προσπάθεια στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί σύντομα λύση σε ένα θέμα που έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και για το οποίο θα έπρεπε, ήδη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις να είχαν προχωρήσει.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ ρώτησα εάν επιταχύνονται όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, ακόμη περισσότερο μετά την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε ήδη ξεκινήσει μία διαδικασία, από εκεί που είχε τελματωθεί και τη συνεχίζουμε. Περαιτέρω επιτάχυνση σε σχέση με τον αρχικό μας σχεδιασμό, όχι. Γιατί ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν να μπορέσουμε να βρούμε γρήγορα μία λύση.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, δεν άλλαξε τίποτα στο διπλωματικό σκηνικό, η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε στη στρατηγική μας, όχι. Οπως ξέρετε, 24ωρες λύσεις δεν υπάρχουν σε αυτά τα θέματα.

ΚΟΡΑΗ: Όχι 24ωρη, αλλά για κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: 48ωρο, ας πούμε;

ΚΟΡΑΗ: Δεν βάζω χρονικό όριο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν περαιτέρω;

ΚΟΡΑΗ: Ποιες θα είναι αυτές οι ενέργειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ενέργειες που ήδη γίνονται, κινούνται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ, στις 5 Νοεμβρίου, με δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, τονίζει ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα επηρεάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται στον ΟΗΕ. Οι δύο κυβερνήσεις τον διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Εξέλιξη που η κυβέρνηση θεωρεί επίσης σημαντική.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει μία φήμη σήμερα ότι υπήρξε επιστολή Μπους στον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή την παραμονή της αναγνώρισης. Αληθεύει ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΧΙΩΤΗΣ: Μετά την επικονωνία του κ. Πάουελ με τον κ. Μολυβιάτη, υπήρξε οποιαδήποτε άλλου τύπου επικοινωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μετά την επιστολή του κ. Μολυβιάτη στον κ. Πάουελ, υπήρξε απάντηση της αμερικανικής πλευράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στα μέσα περίπου της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Κύπρο. Χθες, τουλάχιστον δύο δημοσιεύματα, αν θυμάμαι καλά, μπορεί να ήταν και περισσότερα, έκαναν λόγο για κάποιο προβληματισμό που υπάρχει, αν θα πρέπει να γίνει στην παρούσα συγκυρία αυτό το ταξίδι ή όχι, διότι υπάρχει μία απόκλιση στις θέσεις Λευκωσίας @ Αθήνας, αναφορικά με τη στάση που θα τηρηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής. Ισχύει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος προβληματισμός για αναβολή ή ματαίωση του ταξιδιού.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 November 2004 - 15:05:09 UTC