Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, στις 6.30 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο.

Στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Αύριο, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο και το Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στις 7 το απόγευμα, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού: Τεκμήρια από την Αδριανούπολη και τη Βάρνα» στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίασή της, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε τις εθνικές προτεραιότητες και τους άξονες δράσης για την Ισότητα των δύο Φύλων. Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Σας έχω ήδη διανείμει την εισήγησή του.

Θα ήθελα να αναδείξω ένα συγκεκριμένο θέμα από αυτά τα οποία δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών: Την αναγκαιότητα να συσταθεί ένας νέος εθνικός μηχανισμός, μια επιτροπή για την ισότητα ανδρών και γυναικών, ως μόνιμο βήμα διαλόγου του κυβερνητικού μηχανισμού με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, για τη διαμόρφωση και παρακολούθηση των σχετικών πολιτικών.

Η επιτροπή προβλέπεται να έχει διετή θητεία και διευρυμένη σύνθεση. Θα έχει ως Πρόεδρο τον Υπουργό Εσωτερικών, αναπληρούμενο κατά την απουσία του από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας, η οποία θα συμμετέχει και ως τακτικό μέλος. Θα μετέχουν, επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς των συναρμοδίων Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, των κοινωνικών εταίρων και των τριτοβάθμιων οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των αγροτών, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΟΚΕ και σημαντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το έργο της επιτροπής θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών για την ισότητα των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών, καθώς και την υποβολή προτάσεων και μέτρων για την υλοποίησή τους, την παρακολούθηση της εφαρμογής τους και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας επιτροπής θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη σε περιόδους αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης των θεμάτων ισότητας στην πολιτική ατζέντα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη και φτωχό απολογισμό στο α@ οκτάμηνο της θητείας της και έκανε λόγο για παρωδία δήθεν δημοσιονομικής απογραφής. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αλλάξω τη δήλωση την οποία έχω κάνει και στο παρελθόν. Ο κ. Παπανδρέου για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής οφείλει να πει κάτι από τη δική του οπτική γωνία. Η απογραφή ήταν απαραίτητη για να γνωρίζουμε, όχι μόνον τι γίνεται στην οικονομία, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρατηρείται μια δυστοκία στην παραγωγή νομοσχεδίων, σε σημείο που η Βουλή να μην μπορεί να εργαστεί, να παράξει νομοθετικό έργο. Πού οφείλεται αυτό; Στο γεγονός ότι λύθηκαν προφανώς τα προβλήματα διακυβέρνησης της ελληνικής κοινωνίας ή στο ότι ήσασταν ανέτοιμοι να αναλάβετε αυτή την εξουσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στην προ οκταμήνου εισηγητική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν κάλεσε τους Υπουργούς να νομοθετούν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, κατόπιν σοβαρής μελέτης των νομοσχεδίων, προτού κατατεθούν στη Βουλή. Δεν νομοθετούμε για να νομοθετούμε, όπως έκανε, σε πολλές περιπτώσεις, το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιό σας «περί δυστοκίας», είναι λανθασμένο. Μόλις χθες @για να σας δώσω ένα παράδειγμα- ανακοινώθηκε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, τις οποίες έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας, μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Υγείας με τον Πρωθυπουργό. Νομοθετούμε όπου χρειάζεται να διορθώσουμε προβλήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η Κυβέρνηση συμφωνεί με τους χειρισμούς του κ. Παπαληγούρα στο θέμα του Χρηματιστηρίου και με την παρέμβασή του και με την έκδοση δελτίου τύπου μετά την συνάντησή του με τον εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως. Θα ήθελα να σας πω ότι οι Έλληνες πολίτες και τα εκατομμύρια θύματα του Χρηματιστηρίου - θύματα της πολιτικής της φούσκας του ΠΑΣΟΚ όπου λίγοι κερδοσκόπησαν σε βάρος των πολλών- αντιλαμβάνονται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση. Είναι δέσμευσή μας: η υπόθεση του Χρηματιστηρίου θα διερευνηθεί σε βάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωστόσο, συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Όπως διαβάσατε και στο δελτίο Τύπου, το οποίο εξεδόθη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την ίδια απολύτως άποψη. Θα πρέπει κανείς να μην υποτιμά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την ανεξαρτησία του, ιδιαίτερα όταν αυτός λέγεται Δημήτριος Λινός.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Όμως η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έλεγε ότι ο Εισαγγελέας δήλωσε ότι θα τις παραγγείλει άμεσα έγινε πριν προχωρήσει στην παραγγελία. Ουσιαστικά προκατέλαβε τις ενέργειες του λειτουργού της Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε θα είχε αξία μόνο εάν δεν είχε γίνει συνάντηση και συζήτηση με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η συνάντηση και ο κ. Παπαληγούρας συζητούσε το ενδεχόμενο της έφεσης με όλα τα νόμιμα μέσα, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης έλεγε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι να κάνει, ενώ την ίδια ώρα γίνονταν ενέργειες. Δεν είναι εκτός γραμμής ουσιαστικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόταν σε έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Μεϊμαράκης όπως είδατε και στα ΜΜΕ έχει προχωρήσει σε κάποιους χειρισμούς για το θέμα της ΕΠΟ το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει ένα θόρυβο. Θέλω να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός είναι ευτυχής με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση έκλεισε χθες, με τις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κατήγγειλε ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και θέλω να ρωτήσω αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι η οικογένεια του Γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. δέχεται απειλές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν θα σχολιάσετε αλλά εγώ θα σας ρωτήσω. Ενώ ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν πρέπει να εμπλακεί κανείς, να υπάρξουν αποστάσεις από τις εκλογές της ΕΠΟ, δύο στελέχη ο Υφυπουργός και ο Γραμματέας του κόμματος έκαναν συναντήσεις με υποψηφίους. Ουσιαστικά δεν ήταν αντίθετοι στην εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε και στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν εκλογές και σε άλλες ομοσπονδίες, όπως στο μπάσκετ, στο βόλεϊ. Γιατί δεν είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία έγιναν στο ποδόσφαιρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα ρωτάτε;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ποιόν να ρωτήσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχομένως τα σωματεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Από διάφορες πλευρές έχει γίνει λόγος για την κρατική διαφήμιση που έχει πάρει στο πρόσφατο παρελθόν η εφημερίδα «Άποψη», του κ. Μητρόπουλου. Εκτός από τον ΟΠΑΠ έχει πάρει - από μια πρόχειρη καταγραφή - από Cosmote, από ΕΟΤ, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μάλιστα λένε ότι είναι δυσανάλογα σε σχέση με την κυκλοφορία της και το ειδικό της βάρος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε οργανισμός του δημοσίου τομέα - και πολύ περισσότερο του ευρύτερου δημοσίου τομέα - έχει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό στο πρόγραμμα της διαφήμισής του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Σήμερα, τρία τουρκικά μαχητικά F16 έφθασαν στο Καστελόριζο. Χθες, είχαμε πάλι ένα τουρκικό ελικόπτερο στα Ιμια. Θέλω να ρωτήσω τι κάνει η κυβέρνηση γι@ αυτό. Εχει προβεί ή θα προβεί σε κάποιες ενέργειες και αν αλλάζει η στάση της απέναντι στην Τουρκία ενόψει, βέβαια, της ενταξιακής της πορείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας που καλύπτει τα ερωτήματά σας. Θα ήθελα όμως να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση κάθε φορά που έχουμε φαινόμενα σαν αυτά που περιγράψατε προηγουμένως @παρενθετικώς να πω ότι η υπόθεση των Ιμίων δεν είναι όπως περιεγράφη, ότι δήθεν προσγειώθηκε το ελικόπτερο αυτό- ενημερώνει και το ΝΑΤΟ, την προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε. και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει των αμερικανικών εκλογών, εξέφρασε μάλλον την προτίμησή του για κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο. Πρώτον, πώς σχολιάζετε και δεύτερον, αν και η κυβέρνηση έχει και αυτή κάποια προτίμηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ψηφίζουμε στις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός λαός θα επιλέξει αυτόν που θεωρεί καλύτερο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει θέμα αλλαγής του αμυντικού δόγματος; Γράφεται σήμερα ότι θα αλλάξει τακτική το Υπουργείο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλλαγή στην τακτική αντιμετώπισης τουρκικών παραβάσεων, παραβιάσεων κ.λπ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε λοιπόν, σε σχέση με το Χρηματιστήριο, ότι δεν ήταν παρέμβαση η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον κ. Λινό χθες και η έφεση. Ωστόσο, μέχρι τώρα η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Τώρα όχι μόνο σχολιάζει η κυβέρνηση, αλλά κάνει και συνάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να υπάρξει μία περαιτέρω δικαστική ενέργεια. Δεν είναι αντιφατικά αυτά τα δύο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των συνταγματικών δικαιωμάτων του, συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συζήτησε ένα θέμα μαζί του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αφορά όμως μια δικαστική απόφαση. Αν αυτό δεν είναι παρέμβαση, τότε τι είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνιστά καθόλου παρέμβαση και σας επαναλαμβάνω: Μην υποτιμάτε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν υποτιμώ τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά μέχρι τώρα, όταν λέτε ότι «δεν σχολιάζουμε καν αποφάσεις», και τώρα όχι μόνο σχολιάζει η κυβέρνηση αποφάσεις, αλλά ζητεί να ληφθεί μια νέα απόφαση, αυτό είναι, νομίζω, ο ορισμός της παρέμβασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Από την τοποθέτησή σας και μόνο, λέγοντας «φούσκα του ΠΑΣΟΚ», παίρνετε θέση ότι όντως υπάρχει ένα αδίκημα εκεί πέρα και ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτό το πράγμα να διερευνηθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι παρέμβαση; Δηλαδή έχετε βγάλει απόφαση ότι υπάρχει εκεί πέρα ένα αδίκημα, χωρίς να το έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αν υπάρχει όντως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι η «φούσκα» του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου -και είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες πολίτες, που με ακούν τώρα, συμφωνούν απολύτως- θα διερευνηθεί έως τέλους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση του Εισαγγελέα με τον Υπουργό, ποιος την είχε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ: Ο Υπουργός.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 2004 - 14:05:14 UTC