Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την Πολιτική Χρήσεων Γης. Ο αρμόδιος υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Συνεχίζονται οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαίρουμε την Ανθή Καραγιάννη για το αργυρό μετάλλιο στο στίβο, τον Κωνσταντίνο Φύκα για το αργυρό μετάλλιο στην κολύμβηση και την Παρασκευή Καντζά για το χάλκινο μετάλλιο στο στίβο.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και το Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Ζαχόπουλο. Στις 12.30, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΪΛΕ: Εξετάζει ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» αναφέρει ότι τα αδέλφια Θόδωρος και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κληρονόμησαν από τον πατέρα τους 119 τρις, χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Αληθεύει η συγκεκριμένη πληροφορία; Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα; Και θέλω και το σχόλιό σας, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο «Αθήνα 2004», η οποία επικαλέστηκε το νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να μην δημοσιευθεί το πόρισμα της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής για το 2001.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το πρώτος σκέλος της ερώτησής σας, αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, όπως σας είπα και την περασμένη εβδομάδα, δίνεται η δυνατότητα από το νόμο στους βουλευτές των κομμάτων να έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο πόρισμα, μιας και αυτό έχει κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση της Βουλής.

Επαναλαμβάνω, ότι εάν παρατηρηθούν σε οποιονδήποτε τομέα προβλήματα σε σχέση με την οικονομική διαχείριση, θα τηρηθούν με αυστηρότητα οι νόμοι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με την έκθεση του κ. Πάουελ στο αμερικανικό κογκρέσο, σχετικά με τα αμερικανικά όπλα που έχει πάρει η Ελλάδα και τα έχει διοχετεύσει, σύμφωνα με τις αμερικανικές θέσεις σε τρίτη χώρα, στην Κύπρο δηλαδή. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναλυτικές δηλώσεις έχει κάνει γι` αυτό το θέμα, στη Ν. Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ένα μη πολιτικό θέμα. Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να σχολιάσετε την απόφαση της άτεγκτης Δικαιοσύνης μας να κλείσει στη φυλακή μια μητέρα με 14 παιδιά, επειδή ο άντρας της πριν από πέντε χρόνια συνελήφθη να οδηγεί ένα αυτοκίνητο, το οποίο ήταν γραμμένο στο όνομά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και έχει όντως βολιδοσκοπηθεί από την κυβέρνηση προσωπικότητα, εκτός πολιτικής για την Προεδρία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν τα όσα έχω πει. Είναι πρόωρο να συζητούμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, δεν θελήσατε να σχολιάσετε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Μήπως, μπορείτε όμως να μας πείτε προς ποια φιλοσοφία είστε; Προς αυτή του Αρχιεπισκόπου στην εκπαιδευτική σας πολιτική ή προς εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας; Γιατί έχουμε κι ένα δεδομένο. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξηγήσει αυτή τη λέξη, είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο ότι το δημοψήφισμα ήταν αντισυνταγματικό, τότε η Νέα Δημοκρατία ψήφιζε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας έχουμε τοποθετηθεί δημοσίως. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σας παραπέμπω στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι σαφές, αναλυτικό, όχι μόνο στα επιμέρους ζητήματα, αλλά και για τη φιλοσοφία της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο για το εκπαιδευτικό. Τελικά, δεν είναι άριστοι ή καλύτεροι των οιωνών που είχατε πει, γιατί εξακολουθούν να λείπουν 7.000 δάσκαλοι και καθηγητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα αναφερθεί σε σειρά θεμάτων, τα οποία ρυθμίστηκαν πολύ προτού ανοίξουν τα σχολεία. Ένα από αυτά είναι η αποστολή των βιβλίων, 15 ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είχα πει, επίσης, ότι αν παρατηρηθούν κενά πολύ γρήγορα θα πληρωθούν. Και αυτό, ήδη, γίνεται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μετά τη χθεσινή διαρροή από τη Νέα Υόρκη, ότι η κυβέρνηση επαναθερμαίνει το διάλογο για το όνομα της πρώην ΠΓΔΜ, ήθελα να ρωτήσω, εάν θα επιδιώξετε η διαδικασία αυτή να γίνει με όρους συναίνεσης και εάν εξακολουθεί να δεσμεύει την κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπε και ο κ. Κουμουτσάκος χθες, πρόκειται για μια δήλωση σταθερής βούλησης για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, όπως ακριβώς προβλέπεται από το άρθρο 5 της ενδιάμεσης συμφωνίας. Το διαδικαστικό πλαίσιο του διαλόγου παραμένει το ίδιο, δηλαδή, ανάμεσα στους Μονίμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας, της ΠΔΓΜ και του ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το πολιτικό πλαίσιο; Η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, δεσμεύει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αφού δεν έχει υπάρξει άλλο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών γι αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά του Παραολυμπιονίκες, μιας και είμαστε στην Παραολυμπιάδα, όσον αφορά το θέμα του τι αποδίδει η Πολιτεία και εάν αποδίδει τα ίδια εύσημα και τις παροχές τις οποίες δίνει στους Ολυμπιονίκες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν ακριβώς οι ίδιες παροχές και για τους Παραολυμπιονίκες, όπως για τους Ολυμπιονίκες.

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τη διεκδίκηση μας να έχουμε ένα μέλος -έστω και έκτακτο- στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει προχωρήσει; Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σκεφτόμαστε ή είναι μια προσπάθεια που ακόμη δεν έχουμε οριστικοποιήσει, προς τα πού οδηγούμαστε σχετικά με αυτό το πρόσωπο, πάντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες από την κυβέρνηση. Στο παρελθόν είχαν γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες της χώρας μας να μετέχει ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Καταλαβαίνετε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να αλλάξει τη σύνθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει σε αντίστοιχο ερώτημα.

ΖΟΥΛΑΣ: Μας είπατε χθες ότι έχει αποφασιστεί η ανέλκυση του ελικοπτέρου, όχι, όμως, ο τρόπος και ο χρόνος. Έχει προϋπολογιστεί σε γενικές γραμμές το ποσό; Γιατί ακούγονται πολλές πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι επίσημες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπλήρωσα δε, ότι είναι μια επιχείρηση αρκετά δύσκολη, λόγω του πολύ μεγάλου βάθους, στο οποίο βρίσκεται η άτρακτος. Λεπτομέρειες θα σας δώσει το αρμόδιο υπουργείο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Στο θέμα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Αυριανή», εάν μου επιτρέπετε, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρξαν φωτογραφικές διατάξεις, που επέτρεψαν τη μεταβίβαση της κληρονομιάς χωρίς να πληρωθεί φόρος, ενώ ξέρουμε ότι με πολύ μικρά εισοδήματα αναγκαζόμαστε όλοι να καταβάλουμε φόρους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που απάντησα πριν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 September 2004 - 13:05:07 UTC