Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κλείνει επιτυχώς και τα πρώτα ρεκόρ έχουν ήδη σημειωθεί, όχι μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά και στη γενικότερη διοργάνωση.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά από αυτά:

Έχουμε ρεκόρ συμμετοχής με 202 χώρες να εκπροσωπούνται, ρεκόρ συμμετεχόντων αθλητών με 11.047 στο σύνολό τους, ρεκόρ διαπιστευμένων δημοσιογράφων με 21.500 στο σύνολό τους, ρεκόρ τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης. Υπολογίζονται σε 4 δις σε όλο τον κόσμο. Ρεκόρ συμμετοχής γυναικών, καθώς εκπροσωπούν το 41% των αθλητών, όταν στους προηγούμενους Αγώνες του Σίδνεϋ το ποσοστό ήταν στο 38%.

Οσον αφορά τις σημερινές εκδηλώσεις στο Ζάππειο, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θα γίνει η παρουσίαση για τους 18ους αγώνες Κοινοπολιτείας «Μελβούρνη 2006».

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 9:30 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ολλανδό Ομόλογό του κ. Μπαλγκενέγκερ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας:

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φοβάμαι ότι ξεχάσατε ένα ρεκόρ, για το οποίο έχει αρχίσει ήδη και γίνεται συζήτηση και μιλώ για το ρεκόρ κόστους της Ολυμπιάδας. Ο αρμόδιος υφυπουργός το προσδιόρισε, χθες, στα 7 δις ευρώ και η απορία μου είναι εάν αυτό το κόστος είναι ένα κόστος λογικό, ένα κόστος που αναμένατε ή ένα κόστος κάπως υπερβολικό που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κατάσταση της οικονομίας, τους επόμενους μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει πλήρη οικονομική ανάλυση για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το τέλος των Αγώνων. Θέλω να σημειώσω για μία ακόμη φορά ότι τα έργα που έγιναν, είναι κυρίως έργα υποδομών και σε μικρότερο βαθμό αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με τρόπο ώστε, μετά τους Αγώνες, να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση τους ει δυνατόν και με έσοδα.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Ο αριθμός που έδωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Η ανακοίνωση που είχα να κάνω είναι ότι η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί, σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ανακοινώσει τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι ήταν αυτό που έκανε χθες τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον υφυπουργό και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να ελέγξουν την ετοιμότητα των μέτρων ασφαλείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται καθημερινά. Ίσως ο χθεσινός έλεγχος να έγινε γνωστός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχουμε και ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ, κύριε Εκπρόσωπε. Σε δύο νύχτες, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αθήνας. Θεωρείτε ότι αστυνομεύονται κατάλληλα οι δρόμοι, όταν έχουμε τέτοιες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές μέσα σε δύο βραδιές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε, ήδη, πολλές φορές συζητήσει σε διάφορους χώρους. Έχουν υπάρξει πολλές σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα υπήρχε αναφορά -όπως θα θυμάστε- για το πώς θα πάψει η χώρα μας να έχει ένα από τα πιο αρνητικά ρεκόρ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα που εγείρεται από περίπου δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Πολιτισμού και τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Έχει να κάνει με τη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΟΑΚΑ. Παρατηρούν και καταγγέλλουν οι βουλευτές ότι δεν υπήρξε ούτε ένα πλάνο στην κρατική τηλεόραση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Παπανδρέου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ως αρμόδιος υπουργός, γιατί έγινε αυτό και δεύτερον, αν σκοπεύετε να ζητήσετε ευθύνες, γιατί θυμόμαστε όλοι ότι η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, όταν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο, σήκωνε τον κόσμο στο πόδι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον η ερώτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρξει απάντηση εκεί.

ΝΑΣΙΚΑ: Μια και συνδέονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την Ιστορία, είχα την τύχη να συζητήσω ένα θέμα, χθες, μαζί σας το θέμα της μη εμφάνισης σημαντικών προσώπων της ιστορίας, στο όλο θέμα, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, όπως του Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαϊστής και ο πρώτος που οραματίστηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων κ.λπ. Έλαβα την απάντησή σας, ότι ήταν θέμα άγνοιας. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην άγνοια. Όμως, ήθελα επίσης να αναφέρω το γεγονός εδώ και τέσσερα χρόνια κάνω μια προσπάθεια να γίνει ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό, αλλά, επειδή είναι «μικρό» το κανάλι, δεν φάνηκε να λειτουργεί αυτή η ενημέρωση. Δηλαδή τα «μικρά» κανάλια δεν έχουν φωνή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, ενδεχομένως, ήταν θέμα άγνοιας από κάποιους ανθρώπους. Δεν το γνωρίζω σε βάθος για να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση. Σε ό,τι αφορά το ποιοι έχουν φωνή, φωνή έχουν οι πάντες. @Ηδη, κάνατε μία ερώτηση, την οποία άκουσαν πολλοί εκπρόσωποι μεγάλων ΜΜΕ, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής τη δημοσιογραφική κάλυψη των Αγώνων και πώς κρίνετε τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης Κεντέρη-Θάνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εγκαταλείψει τη δημοσιογραφική ιδιότητα, εδώ και τέσσερα χρόνια. Ως πολιτικός πλέον δεν δικαιούμαι να κάνω κρίσεις για οποιαδήποτε δημοσιογραφική εργασία, διότι θεωρώ ότι ήταν και παραμένει ένα λειτούργημα στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ως θεατής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να διαχωρίσω τις ιδιότητες.

ΖΟΥΛΑΣ: Γνωρίζοντας ότι το ερώτημά μου θα έπρεπε να απευθυνθεί στην ολυμπιακή επιτροπή, στην ενημέρωση που γίνεται στο ΟΑΚΑ, ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις κενές σε πολλά στάδια και παραταύτα δεν μπορεί να αγοράσουν εισιτήρια διότι όπως λένε έχουν εξαντληθεί. Όλοι διερωτώνται μήπως έχουν αγοραστεί από χορηγούς και δεν έχουν τελικώς διατεθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να απευθυνθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή.

ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και μας απασχολεί. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αθήνα έχει σπάσει ένα ρεκόρ, έναντι των δύο προηγούμενων Ολυμπιάδων. Ο αριθμός των εισιτηρίων που εκδόθηκαν στην Αθήνα (αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων της χώρας) είναι πολύ υψηλός. Υπολογίζουμε ότι εκδόθηκαν 5,3 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ στο Σίδνεϋ είχαν εκδοθεί 7 εκατομμύρια, μια χώρα με πληθυσμό γύρω στα 20 εκατομμύρια και στην Ατλάντα 10 εκατομμύρια, μια χώρα με πληθυσμό 250 εκατομμύρια. Από την πλευρά του «Αθήνα 2004» γνωρίζω -και πιστεύω ότι είναι ακριβές- ότι υπάρχουν αγωνίσματα στα οποία είναι μικρή η συμμετοχή του κόσμου, στους προκριματικούς κυρίως και όχι στους τελικούς. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί την πρώτη εβδομάδα των αγώνων και στο Σίδνεϋ.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να διερευνήσετε κάτι άλλο, γιατί το ερώτημά μου ήταν διαφορετικό. Εννοώ ότι όταν για ένα αγώνισμα δεν υπάρχουν εισιτήρια και βλέπουμε εικόνες άδειου σταδίου, τότε καθένας αναρωτιέται μήπως έχουν αγοραστεί από χορηγούς και δεν έχουν διατεθεί. Δηλαδή, αυτό συμβαίνει επί καθημερινής πλέον βάσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα εισιτήρια πωλούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προσωπικά δεδομένα του καθενός. Λεπτομέρειες πρέπει να ζητήσετε από την Οργανωτική Επιτροπή.

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗΣ: Επειδή μιλάμε για ρεκόρ, έχουμε μια βδομάδα ρεκόρ από μη παραβιάσεις και παραβάσεις δημοσιογραφικές των ορίων των περιοχών ασφαλείας. Στο Αιγαίο έχουμε ανάλογη ύφεση από απόψεως αποπειρών της Τουρκίας να παραβιάσει, είτε τον εθνικό εναέριο χώρο ή να κάνει παραβάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ή να δοκιμάσει την αντοχή της αμυντικής ομπρέλας που έχει στηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, συγκριτικά, ιδίως, με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και σε σχέση με το διάστημα προ των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» σήμερα δημοσιεύει μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι το αμερικανικό δίκτυο ΝBC έχει τοποθετήσει κάμερες και άλλα μηχανήματα μέσα στο περίβολο του Μνημείου του Φιλοπάππου. Ήθελα να ρωτήσω ποια αρχή έδωσε τη σχετική άδεια και εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη χρήση αρχαιολογικών χώρων, ερωτάται πάντα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση

-γιατί είναι θέμα που μας απασχόλησε συνολικά- θέλησε να βοηθήσει τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την καλύτερη προβολή της χώρας, τονίζοντας το σεβασμό που οφείλει να επιδεικνύει ο καθένας στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιά μας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείτε ότι υπάρχει σεβασμός του μνημείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου καταγγελία για έλλειψη σεβασμού στο μνημείο. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, για να διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, ο κ. Δούκας διακήρυξε την ευλυγισία των εργασιακών σχέσεων που θα επέλθει. Είναι κάτι που στο παρελθόν ο κ. Αλογοσκούφης το είχε αποκηρύξει μετά βδελυγμίας. Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης; Ποια από τις δύο γραμμές εκπροσωπεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική μας είναι η αύξηση της απασχόλησης με περισσότερες θέσεις εργασίας.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω: Εάν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τόσο μεγάλο, όσο πιθανολογείται, θα υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομική πολιτική, ενόψει και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο. Είπα ότι το κόστος θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σέβεται τον Έλληνα πολίτη, βοηθά τους οικονομικά αδυνάτους και όσοι έχουν αδικηθεί επί σειράν ετών. Αυτός είναι ο στόχος μας, κάτι που προσπαθούμε ήδη από τα πρώτα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση, προς ψήφιση, στη Βουλή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ανακοινωθεί το κόστος μετά τους Αγώνες; Θα επιμεριστούν και ευθύνες σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν και όπως έχετε καταγγείλει σαν αντιπολίτευση, φανεί ότι υπάρχουν υπερβάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτό που είπα προηγουμένως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα, εν κρυπτώ, ένα πόρισμα του ΕΟΦ και το μάθαμε χθες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας διακόψω για να σας πω ότι κανείς υπουργός αυτής της κυβέρνηση δεν λειτουργεί εν κρυπτώ. Διότι, το «εν κρυπτώ» σημαίνει κάτι ύποπτο και δεν δέχομαι κάτι τέτοιο για κανέναν συνάδελφό μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως έγινε γνωστό χθες, το είχε καταθέσει τη Δευτέρα και δεν το είχε ανακοινώσει. Μήπως μπορούμε να μάθουμε τι λέει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την περασμένη Παρασκευή, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το θέμα που συζητήσαμε πριν μια εβδομάδα -και ενδεχομένως να συζητούμε για πολύ καιρό ακόμα- ο υπουργός Υγείας άρχισε έρευνα στις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου για την ανεύρεση τυχόν στοιχείων σχετικά με το θέμα ντόπινγκ στην Ελλάδα. Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας παράδωσε στον κ. Κακλαμάνη στοιχεία που βρέθηκαν σε φακέλους του υπουργείου και τα οποία επιβεβαιώνουν τη χωρίς άδεια διακίνηση φαρμάκου από την εταιρεία του κ. Τζέκου. Από τις 15/07/2003 ο ΕΟΦ είχε αποφασίσει καταστροφή 641 τεμαχίων του εν λόγω φαρμάκου. Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί το πρωτόκολλο καταστροφής του συγκεκριμένου φαρμάκου. Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο κ. Κακλαμάνης πήρε την έκθεση του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας και την Τρίτη το πρωί έστειλε τα στοιχεία με επιστολή του στο Εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης συνέχισε να αναζητά το πρωτόκολλο καταστροφής αυτού του φαρμάκου, το οποίο, όμως, δεν βρέθηκε. Ετσι, λοιπόν, σήμερα το πρωί, με εντολή του κ. Κακλαμάνη, ο ΕΟΦ έστειλε κλιμάκιο στην εταιρεία του κ. Τζέκου για να ελέγξει εάν τα σκευάσματα βρίσκονται εκεί. Η εταιρεία ήταν κλειστή και ζητήθηκε από τον ΕΟΦ εισαγγελική συνδρομή για να ανοίξουν τα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας. Το θέμα βρίσκεται στον Εισαγγελέα και θα περιμένουμε τα νεώτερα. Θέλω να σημειώσω με αυτή την αφορμή ότι ο κάθε υπουργός, ως θεσμικός παράγων της Πολιτείας, έχει την υποχρέωση να στείλει ό,τι στοιχεία βρίσκει, για οποιαδήποτε υπόθεση, που εγείρει ερωτηματικά, στον Εισαγγελέα. Αυτό έπραξε ο κ. Κακλαμάνης μόλις βρέθηκαν αυτά τα στοιχεία. Στόχος μας είναι να βρούμε την αλήθεια σε αυτή την υπόθεση, κάνοντας σωστά τη δουλειά και όχι να εντυπωσιάσουμε επικοινωνιακά, διαφημίζοντας ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι μια υπεύθυνη στάση, η οποία αποδεικνύεται από τα γεγονότα που σας προανέφερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγήκε ένταλμα για τον κ. Τζέκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα Εισαγγελέα.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Γίνονται ανάλογες έρευνες σε άλλα υπουργεία; Υπάρχουν πορίσματα τα οποία έχουν πάρει το δρόμο για τον εισαγγελέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιοδήποτε στοιχείο προκύπτει, θα στέλνεται στον εισαγγελέα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Υπάρχει έρευνα από άλλο υπουργείο, ας πούμε από του Αθλητισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Η κυβέρνηση, όπως βλέπετε, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς και παραστάσεις, όπως με έμφαση σημείωσα και χθες σε αυτή την αίθουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οσον αφορά τον καταμερισμό του κόστους, ιδίως στο γεγονός ότι το κόστος θα επηρεάσει και τους επόμενους Αγώνες. Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει κάποιους τομείς, στους οποίους μπορεί, ίσως, το κόστος να καταμεριστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Για παράδειγμα, να επιμεριστεί το κόστος και να αναλάβει ένα μέρος της κάλυψης των δαπανών ο ΟΗΕ ή Ε.Ε.. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο, ιδίως για την κάλυψη των δαπανών για την ασφάλεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα θέμα, βεβαίως, που άπτεται των οικονομικών στα οποία αναφέρθηκα μόλις προ ολίγου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, λίγο νωρίτερα αναφερθήκατε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θέλω να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι θα φέρουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο και νέο αναπτυξιακό νόμο εντός του φθινοπώρου.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Υπάρχει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας ότι το ΚΑΤ πήρε εντολή να κρατήσει τους αθλητές ό,τι και να είχαν. Εχετε ψάξει καθόλου ποιος έχει δώσει αυτή την εντολή και αν προέρχεται από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ήδη επιστολή, την οποία έχει κοινοποιήσει ο διοικητής του νοσοκομείου ΚΑΤ κ. Αρτινόπουλος στον υπουργό Υγείας. Είναι επιστολή που υπογράφει και ο διευθυντής της Κλινικής, ο οποίος εκείνο το βράδυ απουσίαζε. Η επικοινωνία που είχε με το νοσοκομείο -όπως λέει ο κ. Μπελδέκος, διευθυντής της 6ης Ορθοπεδικής Κλινικής- ήταν στις 11.30 το βράδυ, πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για την επιστροφή του. Ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την πορεία της εφημερίας. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ταξίδευε ενημερώθηκε ότι είχαν εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών οι αθλητές Κεντέρης και Θάνου. Το πρωί στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψής του εξέτασε με την ομάδα ιατρών της εφημερίας τον Κεντέρη και τη Θάνου. Ουδέν περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατ` αρχάς, να ρωτήσω πότε έγινε γνωστή η επιστολή Αρτινόπουλου στον υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη και το σημειώνω, γιατί ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε την επόμενη ημέρα από την εισαγωγή των Κεντέρη και Θάνου στο ΚΑΤ για να δει, να διαπιστώσει ή να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των δύο αθλητών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι επιστολή του γιατρού και διευθυντή της 6ης Ορθοπεδικής Κλινικής προς τον κ. Αρτινόπουλο, ο οποίος την κοινοποίησε στον κ. Κακλαμάνη και αυτό έγινε πριν από λίγη ώρα, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», όπως γράφει και ο ίδιος στην επιστολή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Από την επίσκεψη αυτή, την πρώτη ημέρα, του κ. Κακλαμάνη στο ΚΑΤ, ενημερώθηκε καθόλου ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει κάτι περίεργο, κάτι μη φυσιολογικό στον τραυματισμό με εισαγωγικά ή όχι των δύο ολυμπιονικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε τίποτα περίεργο ή μη φυσιολογικό. Ο κ. Κακλαμάνης πήγε εκεί ως υπουργός Υγείας και όχι ως γιατρός για να εξετάσει τους δύο αθλητές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 August 2004 - 14:05:12 UTC