Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη. Στις 10, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Στις 11, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Αργύρη Καρρά.

Την Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στις 8 το βράδυ, θα παραστεί σε επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Σεζέρ, για τους αρχηγούς των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (27 & 28/6), ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται σήμερα και είχε γίνει γνωστό και στην εδώ επίσκεψή του, ότι ο κ. Ερντογάν είχε δώσει μια υπόσχεση στην Ελλάδα, στον κ. Καραμανλή, για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης. Σήμερα βλέπω ότι οι Τούρκοι, ο τουρκικός στρατός, όπως αναφέρεται στις εφημερίδες, θέτει κάποια ανταλλάγματα, προκειμένου να ανοίξει η Σχολή. Αυτά είχαν τεθεί και στον κ. Καραμανλή, προηγουμένως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ανταλλάγματα δεν είχαν τεθεί. Αυτό που θέλω να πω για τη Σχολή της Χάλκης είναι πως γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πάνω από 30 χρόνια που έχει κλείσει. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί θέμα συζήτησης του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν, όχι τώρα που είναι και οι δύο Πρωθυπουργοί, αλλά από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις τους, με πρώτη εκείνη της Αγκυρας, τον Ιανουάριο του 2003. Ο κ. Καραμανλής επανέφερε το θέμα πολλές φορές στις συζητήσεις. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε από την πλευρά του Τούρκου Πρωθυπουργού δύο δημόσιες δηλώσεις. Μία αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή στην Αθήνα και μία την περασμένη εβδομάδα. Με τις δηλώσεις του αυτές δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει στην κατεύθυνση να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, ούτε και γνωρίζω κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι το πνεύμα που διαπνέει αυτή τη στιγμή την υπόθεση, από την πλευρά της Τουρκίας, είναι θετικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Φαίνεται ότι ο κ. Μπους πιέζει την τουρκική κυβέρνηση για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είχα πει στους δημοσιογράφους, στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, ο κ. Καραμανλής έθεσε το θέμα και στον κ. Μπους, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ με άρθρο του στην Internaniotal Herald Tribune ζητά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Θέλω να ρωτήσω και ενόψει της επικείμενης Συνόδου, αν η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού στο Ιράκ, σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική αποστολή ή οτιδήποτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει δύο φορές, εδώ. Την τελευταία φορά ήταν με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχει αίτημα τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που έχω πει, δεν άλλαξε τίποτε για την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, βοηθά στην υπόθεση της αναδιοργάνωσης και της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αυτή είναι η βοήθεια που παρέχει η χώρα μας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Είπατε ότι υπάρχουν πολλά θέματα. Στο παρελθόν, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει στην αρχή της τετραετίας. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τον αλλάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε την παραίτηση του κ. Αλεξάκη. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυριανή πολιτική ενημέρωση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της μετάβασης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη Σαμοθράκη, όπου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 12ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου. Η πολιτική ενημέρωση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη (30/6).


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 June 2004 - 13:05:08 UTC