Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρεται και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός παρέστη στο μνημόσυνο για τα έξι χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το μνημόσυνο τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, στην έδρα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στη Φιλοθέη.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε, μίλησε στην 11η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το κείμενο της ομιλίας του έχει ήδη διανεμηθεί. Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., απέναντι στις Ελληνίδες και τους Ελληνες, αποτελούν τον άξονα των κυβερνητικών δράσεων.

Σε ένα άλλο συναφές θέμα: Μια από τις μείζονες προτεραιότητες του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. ήταν όχι μόνο προεκλογικά, αλλά εδώ και χρόνια @και παραμένει πάντα- η στήριξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, η υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών μας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η διασφάλιση των βασικών αγροτικών προϊόντων μας. Δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι ως κυβέρνηση θα είμαστε δίπλα στις αγρότισσες και τους αγρότες και θα αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής για τους ίδιους και την ελληνική περιφέρεια. Με ικανοποίηση, σήμερα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι τιμά τη δέσμευσή της. Μετά από σχεδιασμένη στρατηγική, συστηματική δουλειά εβδομάδων και σκληρή διαπραγμάτευση τις τελευταίες δύο κρίσιμες ημέρες στο Λουξεμβούργο, έγινε αποδεκτό από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το σύνολο των αιτημάτων μας για τη βελτίωση των προτάσεων της Επιτροπής, όσον αφορά τα βασικά για τη χώρα μας προϊόντα, τον καπνό, το βαμβάκι και το λάδι. Διασφαλίσαμε την παραγωγή και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των βαμβακοπαραγωγών μας, με την επίτευξη υψηλών επιδοτήσεων. Αποτρέψαμε τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας καπνού, διατηρώντας υψηλές επιδοτήσεις και ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε, στον τομέα αυτό, τους όρους ευέλικτου σχεδιασμού, κατά περιοχή και κατά ποικιλία. Η κυβέρνησή μας μπορεί και θα αξιοποιήσει τη σημαντική αυτή αναθεώρηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ενταχθούν σε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Αναλυτικές δηλώσεις για το θέμα έκανε νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε υπουργέ, διαχρονικό δόγμα ήταν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα από το Κυπριακό. Η πρόσκληση Ερντογάν, πριν καν το δημοψήφισμα της Κύπρου, δεν αποτελεί συμβολική απεικόνιση ότι έχει υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε αυτό το δόγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης. Μη δίνετε διαφορετικές ερμηνείες. Είναι θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί εδώ και καιρό και θέση της Ν.Δ., ως αντιπολίτευση, ότι πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές θέσεις. Επίσης, θέση μας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Θέλω να θυμίσω ότι στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δημόσιες δηλώσεις και θέσεις και της κυπριακής κυβέρνησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε υπουργέ, αύριο ως γνωστόν είναι μεγάλη μέρα της Κύπρου, είναι μια ιστορική ημέρα για τον κυπριακό ελληνισμό και διερωτώμαι, ποιο είναι το ιδιαίτερο μήνυμα, το οποίο στέλνετε στον κυπριακό ελληνισμό, εσείς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε βέβαιοι ότι ο κυπριακός ελληνισμός -όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός- με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα θα πάρει την απόφαση για το πώς θέλει ο ίδιος να ζήσει την επόμενη ημέρα.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, είχατε δηλώσει στο briefing, προχθές, ότι είναι καλοδεχούμενη και θετική η έκδοση ψηφίσματος του Σ.Α. για τις εγγυήσεις εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Όμως, με veto το οποίο άσκησε η Ρωσία απεφεύχθη η έκδοση ψηφίσματος. Ηθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Πρώτον, ποια πρωτοβουλία ανέλαβε η Ελλάδα, ώστε αυτή η καλοδεχούμενη και θετική πρωτοβουλία να επιτευχθεί τελικώς για το ψήφισμα του ΟΗΕ, δεδομένου ότι η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλία υποβάθμισης αυτής της πρωτοβουλίας στον ΟΗΕ με κείμενό της; Και, δεύτερον, πώς εκτιμάτε το veto της Ρωσίας; Ευνοεί την ελληνική πολιτική, που ήθελε καλοδεχούμενη και θετική την απόφαση μιας τέτοιας ψηφοφορίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αρμόδια να απαντήσει είναι η ίδια η Ρωσία. Ο Ρώσος πρέσβης προέβη, χθες, σε σχετικές δηλώσεις. Δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω. Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, είχα δηλώσει ότι κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι καλοδεχούμενη. Δεν είχα μιλήσει μόνο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά για κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Και αυτή είναι μια θέση που ισχύει παγίως.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένη την εξέλιξη εννοώ, είναι θετικό ή αρνητικό ότι δεν ψηφίστηκε το ψήφισμα στον ΟΗΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω σχόλιο. Μπορείτε να γράψετε μόνοι σας το σχόλιο. Η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα σχόλιο επί του αποτελέσματος στο Σ.Α.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί οπωσδήποτε και το Κυπριακό, από ό,τι πληροφορούμαστε, υπάρχει κάποια πρωτοβουλία, κάποιο πλαίσιο προτάσεων που θα προωθήσει η ελληνική πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γενική κατεύθυνση είναι να παραμείνει ζωντανή η δυναμική για επίλυση του προβλήματος, στην περίπτωση βεβαίως που οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν αύριο στο δημοψήφισμα να πουν «όχι».

ΦΙΛΗΣ: Είναι πρωθύστερο να μιλήσετε πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως υπάρχει κάποιο σχέδιο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισως γνωρίζετε ότι έχει κάνει εκτενείς δηλώσεις επ` αυτού, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάτι που εσείς θέλετε να επισημάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάτι περισσότερο από αυτά που δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, αναρωτιέμαι αν εξακολουθεί να ισχύει η θέση, που μέχρι πρότινος ήταν θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη, νωρίτερα επ@ αυτού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μία πιο καθαρή απάντηση δεν μπορείτε να μας δώσετε; Διότι εγώ δεν έβγαλα σαφές συμπέρασμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο ακολουθεί ως πολιτική και η σημερινή κυβέρνηση @και απ@ ό,τι θυμόμαστε όλοι και οι προηγούμενες- σ@ ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι μία σταθερή κατεύθυνση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το τρίτο είναι ότι η ίδια η κυπριακή ηγεσία, σε δημόσιες δηλώσεις της πλειστάκις, έχει τονίσει την ανάγκη να στηριχθεί αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας και αυτή ότι θα βοηθήσει στην επικράτηση καλύτερων συνθηκών ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά είναι τα τρία σημεία, τα οποία επαναλαμβάνουμε σταθερά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω ότι και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση @έχουμε τονίσει- περνά από την Κύπρο. Επομένως, για να λέμε «ναι» στην ένταξη της Τουρκίας, θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, ενδεχομένως μελλοντικά, για να βοηθηθεί η λύση του Κυπριακού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το θέμα αυτό συζητείται το Δεκέμβριο, οπότε η Τουρκία περιμένει να πάρει σαφή ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εχω αναφερθεί, ήδη, στο πλαίσιο της τοποθέτησης της ελληνικής κυβέρνησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χθες, στη διακαναλική συνέντευξή του, έδωσε ένα στίγμα ότι θα βοηθηθεί οικονομικά και ανθρωπιστικά η τουρκοκυπριακή πλευρά. Το ερωτήματά μου είναι δύο:Πρώτον, η Αθήνα, από την πλευρά της, συμβάλλει και με ποιο τρόπο σ@ αυτή την οικονομική ενίσχυση; Και δεύτερον, επειδή το είπατε και προηγουμένως, όσον αφορά τη δυναμική επίλυσης του Κυπριακού, προτίθεται η ελληνική πλευρά με δική της πρωτοβουλία να ξαναθέσει άμεσα θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς, σ@ αυτό το οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, χωρίς να σχολιάζω τις δηλώσεις του, όπως ακούσατε, εντάσσεται στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Στο δεύτερο ερώτημα, σας θυμίζω ότι χωρίς να ερωτηθώ την περασμένη, κιόλας, εβδομάδα, είχα δηλώσει πως μετά το δημοψήφισμα, θα έχουμε τη συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Οπως γνωρίζετε, ανακοινώθηκε, ήδη, επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου την Τετάρτη, στην Αθήνα, για να καθοριστούν από κοινού οι περαιτέρω κινήσεις. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τίποτα περισσότερο σήμερα. Θα γίνουν δηλώσεις αμέσως μετά και από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και από τον Πρωθυπουργό.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Σημίτης, σε σημερινό του άρθρο στα «ΝΕΑ», διατυπώνει την εκτίμηση ότι το πιθανό «όχι» των Ελληνοκυπρίων και με δεδομένη τη στάση «θεατή» που, κατά τη γνώμη του, ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού, διότι εφεξής το πιθανότερο είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως λέει, να θεωρούν όχι κοινοτικό, αλλά διμερές το κυπριακό πρόβλημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω το άρθρο του κ. Σημίτη. Η ελληνική κυβέρνηση με ευθύνη τοποθετήθηκε σε κάθε στιγμή των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη, διαπραγματεύσεις για τις οποίες ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμότατα δημοσίως τον Πρωθυπουργό για τη συμβολή του.

Νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, γνωρίζετε ότι πετύχαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα της συζήτησης του Συμβουλίου Αρχηγών, ενώ δεν ήταν, και να συμπεριληφθεί σχετική παράγραφος στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Ε.Ε..

Κατά συνέπεια, στο εάν παρακολουθεί η κυβέρνηση ως «θεατής», νομίζω ότι ελλείπει να απαντήσω περαιτέρω.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικώς με το σκληρό θέμα της πολιτικής εκτίμησης ότι το Κυπριακό κινδυνεύει να μετατραπεί πια σε διμερές από κοινοτικό πρόβλημα,

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν θα σχολιάσω το άρθρο του κ. Σημίτη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, σήμερα μια απογευματινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία, προτίθεται να επιδιώξει εκλογές το Φεβρουάριο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αιφνιδιαστικά, μάλιστα, όπως αναφέρει. Υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, συνάδελφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, αναφέρουν σκαιά συμπεριφορά των οργάνων ασφαλείας, στο δικαστήριο Κορυδαλλού. Καταγγέλλουν ότι διαβάσανε ακόμη και τις προσωπικές τους σημειώσεις με το πρόσχημα ότι θα μπορούσαν να ήταν προκηρύξεις. Αυτό να το θεωρήσουμε ατυχές περιστατικό ή προοιωνίζεται μία περαιτέρω σκλήρυνση; Γιατί έχει και συμβολική και ουσιαστική σημασία, όταν διαβάζονται οι προσωπικές σημειώσεις των δημοσιογράφων από όργανα της τάξης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα το ρεπορτάζ, όπως κατεγράφη από πολλούς δημοσιογράφους, και εφόσον αυτά, όπως έχουν καταγραφεί, είναι αληθή, η κυβέρνηση διαφωνεί μ@ αυτή τη μέθοδο. Η κυβέρνηση όχι απλώς στηρίζει, αλλά και επιθυμεί, επιδιώκει, την με κάθε τρόπο ελεύθερη έκφραση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

ΦΙΛΗΣ: Προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία, να γίνει κάποια ΕΔΕ, για το ποιος έδωσε εντολή γι@ αυτή την ενέργεια που αποδοκιμάζεται, για να μην επαναληφθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διενεργείται, ήδη, κάποια σχετική έρευνα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 April 2004 - 13:05:14 UTC