Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-03-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε, σήμερα το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο θέματα της οικονομίας.

Πρέπει να σας πω ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η απογραφή των οικονομικών μεγεθών.

Μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή αυτή, θα γίνει πλήρης ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

O Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για συγκράτηση των δαπανών εντός του πλαισίου του Προϋπολογισμού. Η γενική οδηγία του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Νοικοκύρεμα και περιστολή των δαπανών.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός και θα αποτυπωθούν το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι:

Η φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα στον Οκτώβριο

Η προετοιμασία του νέου Προϋπολογισμού

Η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση:

- στην έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Γ@ ΚΠΣ

- στην έναρξη νέων μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος και ως μοχλών ανάπτυξης

- στα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

- στην αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στην ποιότητα, την τυποποίηση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης

- στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στο πλαίσιο της τετραετίας, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις για τις οποίες μας εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Αυτά όσον αφορά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας πω ότι το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. @Ηταν μια συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Όπως γνωρίζετε, ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάνει δηλώσεις. Για μία ακόμη φορά, από την πλευρά της Κυβέρνησης, θέλω να σας πω ότι επιθυμούμε σχέσεις συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου με την Εκκλησία, στο πλαίσιο πάντα των διακριτών ρόλων Πολιτείας @ Εκκλησίας.

Σας έδωσα χθες, σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, στις 13:00, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες. Θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο συνέρχεται από τις 15:00 έως τις 18:00 (τοπική ώρα).

Ακολούθως, θα πάρει μέρος στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα την τρομοκρατία. Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, προστέθηκε στην ατζέντα του Συμβουλίου, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία.

Στις 19:45, η Προεδρία και το κάθε κράτος @ μέλος, χωριστά, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Στις 20:30, θα αρχίσει το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου θα συζητηθούν θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Την Παρασκευή, στις 08:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και μισή ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, με απόφαση του Πρωθυπουργού, εκπροσωπεί την Κυβέρνηση στην τελετή που γίνεται στη Μαδρίτη, στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης Μαρτίου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η «δεξιά του Κυρίου» με την οποία συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, είπε ότι το θέμα των ταυτοτήτων θα συζητηθεί στον πρέποντα χρόνο. Ποιος θα καθορίσει αυτόν τον πρέποντα χρόνο; Η κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Μακαριότατο δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα. Στο άλλο ερώτημά σας έχω ήδη απαντήσει από χθες.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Η ευχή του κ. Χριστόδουλου πώς σας φάνηκε; Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση, ο κ. Χριστόδουλος δόξασε το Θεό που άλλαξαν τα πράγματα, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε δύναμη στο νέο Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Οσον αφορά την ευχή που σας ανέφερα είπε ότι ευτυχώς που άλλαξαν τα πράγματα, εννοώντας την πολιτική κατάσταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή είπατε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Διακυβερνητικής στη Σύνοδο Κορυφής και ένα από τα θέματα του ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι και η καταγραφή της χριστιανικής παράδοσης στο προοίμιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος και επειδή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, γνωρίζετε μήπως προέκυψε κάτι επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συζητήθηκε το θέμα, αλλά παραμένει η θέση την οποία είχαμε διατυπώσει, ως Αντιπολίτευση. Τη γνωρίζετε.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ας πάμε στο θέμα των συμβασιούχων. Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του, σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης, σταδιακά, μέχρι το τέλος της τετραετίας. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Διότι οι πληροφορίες που μέχρι τώρα είχαμε, είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις και σας επανέλαβα χθες και σήμερα, είναι δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο με ρωτήσατε, σας είπα και χθες ότι με εντατικούς ρυθμούς γίνεται προσπάθεια για την καταγραφή. Πρέπει να μάθουμε τον αριθμό, τον οποίο δεν γνωρίζει κανένας, αφού ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει να τον πληροφορηθεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής μας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Γνωρίζετε καθόλου για τα κονδύλια που απαιτούνται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η συζήτηση, αλλά, ούτως ή άλλως, η δέσμευση ισχύει. Θα εφαρμοστεί η δέσμευση με όποια κονδύλια απαιτούνται. Είναι μια απόφαση που θα βάλει τέλος σε ομηρία πενταετίας πολλών χιλιάδων υπαλλήλων, πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα του τρόπου μετατροπής των συμβάσεων, ο αντιπολιτευόμενος σε εσάς Τύπος, βεβαίως, και η Αντιπολίτευση, σας κατηγορεί ότι ενώ είχε μιλήσει ο κ. Καραμανλής, είχε μιλήσει η Ν.Δ. προεκλογικά, για την μετατροπή αυτομάτως των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τώρα οδηγείστε σε μια άλλη μέθοδο, τη μέθοδο της μοριοδότησης, μέσα από εξετάσεις να γίνει η μετατροπή των συμβάσεων.Τί έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία έχει να γίνει πράξη αυτό που δεσμευθήκαμε. Και θα γίνει πράξη. Οι συμβασιούχοι θα έχουν λύση σε ένα πρόβλημά τους, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε να χρονίζει επί πενταετία. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει -όπως σας είπα και χθες- θα εξευρεθεί από την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μεγάλη αξία έχει η δέσμευσή μας να υλοποιηθεί, να γίνει πράξη. Και θα γίνει. Σας διαβεβαιώνω γι αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή αυτοί οι άνθρωποι -βλέπουμε και στα ρεπορτάζ των πρωινών τηλεοπτικών «παραθύρων»- ζουν τραγικές στιγμές, μήπως θα μπορούσαν οι συμβάσεις τους, ωσότου λυθεί το θέμα, να συνεχιστούν; Υπάρχουν άνθρωποι με παιδιά, που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, τους το έχουν κόψει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει επί πέντε χρόνια. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -και να είστε βέβαιοι ότι όταν λέει σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση το εννοεί- οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν λύσει ένα πολύ βασικό πρόβλημα της ζωής τους. Κατανοούμε τα προβλήματα, τα γνωρίζουμε, τα συμμεριζόμαστε. Και το ότι τα συμμεριζόμαστε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο θέμα που τέθηκε, αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΠΕΓΚΟΣ: Να ρωτήσω, θα γίνει τμηματικά αυτό; Δηλαδή, θα γίνει πρώτα για το στενό δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο μετά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας δώσω τέτοιες λεπτομέρειες. Ο κ. Παυλόπουλος έχει κάνει ήδη κάποιες ανακοινώσεις. Εγώ μιλώ για τη γενική πολιτική της κυβέρνησης, την απόφασή μας, τη δέσμευσή μας για εφαρμογή της στην πράξη που θα δούμε πολύ σύντομα.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένη οδηγία στους φορείς που απασχολούν συμβασιούχους, να ανανεώσουν όσες συμβάσεις λήγουν αυτή την περίοδο -γιατί τώρα το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του χρόνου λήγουν πολλές συμβάσεις- ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα αυτοί οι εργαζόμενοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή χρησιμοποιήσατε το καλοκαίρι ή το τέλος του χρόνου, ως χρονικό ορίζοντα, το δικό μου «σύντομα» έχει να κάνει με έναν χρονικό ορίζοντα, που μπορεί και να προλάβει αυτές τις υποθέσεις που κάνατε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 March 2004 - 15:05:06 UTC