Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή. Υπήρξαν διαφωνίες, αλλά, έγινε το καλύτερο δυνατό, από τη δική μας πλευρά. Εκανα ήδη δηλώσεις, τις επαναλαμβάνω για ενημέρωσή σας.

Θα ισχύσει για τις υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, κατά την προεκλογική περίοδο, ό,τι ακριβώς ίσχυε και την περασμένη φορά. Δηλαδή, τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα θα έχουν την υποχρέωση να διοργανώσουν τέσσερις συζητήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το ΔΗΚΚΙ. Θα μεταδοθεί από μια συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του κόμματος και, επίσης, κάθε κόμμα θα έχει ένα δεκάλεπτο ανά εβδομάδα για να παρουσιάσει τις απόψεις και το πρόγραμμά του ή ό,τι άλλο επιθυμεί.

Η ΕΡΤ θα παρουσιάσει μια συνέντευξη Τύπου του κάθε αρχηγού κόμματος και δύο μάλλον προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων, από τις οποίες η μία θα είναι από την ΕΤ-3. Πέραν των όσων είχαν ισχύσει για τις εκλογές του 2000, θα καθοριστεί, σύμφωνα με το νόμο, ότι θα έχουν την υποχρέωση οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας να μεταδίδουν δωρεάν τηλεοπτικά μηνύματα, τα οποία θα έχουν, με βάση το εμπορικό τιμολόγιό τους, ίσο αποτέλεσμα με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, με βάση τα εμπορικά τιμολόγια, το εικονικό κόστος, αθροιστικά, αυτών των μηνυμάτων, θα είναι για όλα τα κανάλια και για όλα τα κόμματα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουμε την τηλεοπτική διαφήμιση στο 30% και κάτω της προηγούμενης φοράς. Ηταν επιβεβλημένο, διότι δεν μπορεί να εμπορευματοποιούμε την πολιτική, δεν μπορεί να δεχθούμε την υπερβολή που υπήρξε την προηγούμενη φορά στα τηλεοπτικά μηνύματα. Πρέπει σε αυτά τα θέματα, τη στιγμή που καθορίζονται από το νόμο, να έχουν τη δυνατότητα τα κόμματα να πουν αυτό που επιθυμούν. Αλλά, θα έλεγα να αποφύγουμε κινήσεις που δημιουργούν την έννοια της υπερβολής και εμπορευματοποίησης της πολιτικής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα υπάρξει και μια ελάφρυνση του τέλους συχνοτήτων των καναλιών για τη φετινή χρονιά. Από το 2% που είναι με βάση τον κύκλο εργασιών, θα πάει στο 1%.

Οσον αφορά τα ραδιόφωνα και τους άλλους περιφερειακούς σταθμούς, επειδή εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμό, θα υπάρχει μια συμβολική συμμετοχή στα μηνύματα, σε πολύ μικρό αριθμό λεπτών ημερησίως.

Θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση για την χθεσινή ψηφοφορία. Είναι γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό που πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε είναι ότι υπήρξε το πρωτοφανές γεγονός της συμμετοχής πολιτών σε αριθμό άνω του ενός εκατομμυρίου. Οι πολίτες αποδέχθηκαν το μήνυμα και προσήλθαν στην ψηφοφορία. Εδωσαν την εντολή και την εξουσιοδότηση στο Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, αλλά και στην υλοποίηση του οράματος και του σχεδίου του για την ελληνική κοινωνία. Είναι μια μεγάλη πολιτική πράξη και πολιτική απόφαση. Από σήμερα όλα αλλάζουν. Είναι μια διαφορετική ημέρα. Αισθανόμαστε πολύ πιο ισχυροί και αισιόδοξοι με την ενεργή παρουσία της κοινωνίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής ζήτησε χθες τρία debate με τον κ. Παπανδρέου και ένα με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων. Εγινε δεκτό αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση. Γίνεται σε απευθείας συνεννόηση των κομμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά την κυβέρνηση. Επρεπε να αποφασίσει η Διακομματική Επιτροπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν υποχρεωτικές συζητήσεις για τους αρχηγούς των κομμάτων. Ομως, ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ του διαλόγου με τους προέδρους των κομμάτων και ιδιαίτερα με τον κ. Καραμανλή. Στις συνεννοήσεις που θα γίνουν μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων θα αποφασιστούν οι κανόνες που θα διέπουν αυτό το διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συζητήσατε αυτό στη Διακομματική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέθηκε μόνο από το Συνασπισμό το ερώτημα. Απάντησα ότι αυτό θα καθοριστεί από τις απευθείας συνεννοήσεις που θα γίνουν μεταξύ των επιτελείων των προέδρων των κομμάτων. Αυτό το αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου δέχεται τα τρία debate;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί το διάλογο με τους αρχηγούς των κομμάτων και ειδικά με τον κ. Καραμανλή. Οι κανόνες αυτού του διαλόγου θα καθοριστούν απευθείας μεταξύ των επιτελείων των δύο αρχηγών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πετάτε το μπαλάκι στον υπηρεσιακό Υπουργό δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά τον υπηρεσιακό Υπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε ευχαριστημένος από τη χθεσινή ψηφοφορία. Το θέμα όμως είναι ότι ένα κόμμα είναι ένα σύνολο ανθρώπων με ενιαία ιδεολογία που αποσκοπεί στο να καταλάβει την εξουσία με σκοπό να εμπεδώσει στη σχέση με την κοινωνία μια ορισμένη συγκρότηση. Αυτό που έγινε χθες δεν είναι απολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση αυτής της οργάνωσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι έχετε μείνει καμιά πενηνταριά χρόνια πίσω! Είπατε τον ορισμό κομμάτων σταλινικού τύπου. Δεν ισχύουν αυτά sτον 21ο αιώνα. Τα κόμματα είναι ανοιχτά, επιτρέπουν την άλλη άποψη, το διάλογο και τον πλουραλισμό. Δεν υπάρχουν πια κόμματα με λενινιστικές δομές. Υπάρχουν κάποια, αλλά δεν είναι κυβερνητικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για κόμματα σταλινικού τύπου. Εχετε δει σε δημοκρατικά κόμματα να βγαίνει με τέτοιο ποσοστό δημοκρατικός ηγέτης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος και εφόσον όλοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν τίθεται κανένα θέμα. Εξάλλου, αυτό που είχαμε ξεκαθαρίσει από χθες ότι μετρούσε πάνω από όλα,

ήταν η ανταπόκριση του ελληνικού λαού στο μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου. Είπε, πολίτες σας θέλω κοντά μου, θέλω να είμαστε μαζί, να αλλάξουμε το κόμμα, να αλλάξουμε την κοινωνία. Οι πολίτες με την παρουσία τους, είπαν «θα προχωρήσουμε μαζί».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτό δεν είναι σταλινικού τύπου αποτέλεσμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το εξήγησα και ευελπιστώ ότι στην πορεία θα το καταλάβετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η συμμετοχή του κ. Παπαδόπουλου στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη σημαίνει ότι αποδέχεται τον όρο που είχε θέσει ο Κόφι Ανάν για τα δύο δημοψηφίσματα και για τη συμπλήρωση εκ μέρους του των κενών σε περίπτωση αποκλίσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει, ήδη, ότι συμμετοχή σημαίνει πως ξεκινώ το διάλογο και τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Σχεδίου Ανάν.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Χθες ο Συνταγματολόγος κ. Παραράς σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» εξέφρασε την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικό το γεγονός ότι ενώ είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης παραμένει Πρωθυπουργός. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Υπάρχει βάση σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε ρωτήσει πολλούς Συνταγματολόγους, οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα κατά το Σύνταγμά μας. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός κόμματος δεν είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Εχει συμβεί και σε άλλα ελληνικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε ποιους θα απολογηθεί αύριο ο κ. Παπανδρέου; Σε ποιους θα υποβάλει την παραίτησή του ενδεχομένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά κόμματα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εάν επιθυμεί να συνεχίσει, υποχρεούται να ζητήσει την επανεκλογή του κάθε τρία χρόνια, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας. Χαίρομαι γιατί στο δικό μας κόμμα υπάρχει η αναβάθμιση της ηγεσίας μέσα από τη λαϊκή βάση. Θέλω να σας θυμίσω, σε αντίθεση αυτού, ότι σε άλλα και μάλιστα μεγάλα κόμματα δεν προβλέπεται, παρά μόνο εφάπαξ, εκλογή του αρχηγού. Μου κάνει εντύπωση γιατί ρωτάτε πού θα απολογηθεί ο κ. Παπανδρέου και δεν ρωτάτε γιατί εκλέγεται εφάπαξ ο αρχηγός άλλου κόμματος, για τον οποίο δεν προβλέπεται η υποχρέωση αναβάθμισης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και άλλοι έβγαιναν δια βοής, όπως θα θυμάστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τώρα όπως είδατε δεν βγήκε.

Η ανάληψη του νέου υπηρεσιακού Υπουργού θα γίνει την Παρασκευή, απ` ό,τι προβλέπεται.

Καλώ όλους τους δημοσιογράφους σε φιλική συνάντηση, με την ευκαιρία της αποχώρησής μου, την Τετάρτη, στις 10.30 το βράδυ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 February 2004 - 16:05:10 UTC