Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω, με την ευκαιρία των σημερινών δηλώσεων του κ. Καραμανλή, να πω τα εξής:

Επιτέλους, αποκαλύφτηκε το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια σκληρή πολιτική, ιδιαίτερα δυσμενής για το εισόδημα, την ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Είναι μια πολιτική που μπορεί να γεννήσει μόνο συγκρούσεις, αβεβαιότητες και ανασφάλειες στο λαό. Τώρα, πανικόβλητοι, υπό το βάρος της κατακραυγής που ξέσπασε, προσπαθούν να τα σκεπάσουν. Αυτό επιχείρησε, επί ματαίω, να κάνει πριν από λίγο ο κ. Καραμανλής. Όμως, πια, είναι αργά. Δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν. Ολοι κατάλαβαν, όλοι γνωρίζουν. Scriptra manent. Τα γραπτά μένουν.

Με την ευκαιρία, θέλω να πω και τα εξής: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. αναγράφει σαφώς, «πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-1993 με τις προσαρμογές που υπήρξαν». Η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-1993 σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και επτά χρόνια, μείωση των επικουρικών συντάξεων έως 70%, μείωση της κατώτερης σύνταξης περίπου στο μισό, μείωση των συντάξεων για τους ασφαλισμένους μετά το 1983 και χαμηλό πλαφόν στο εφάπαξ. Επίσης, το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη σημεία που θέλω να αναφέρω:

Καταιγίδα εκποιήσεων (και μάλιστα με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους για τα συμφέροντα) επιχειρήσεων, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ. Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, μπορεί κάποιος να την αποκτήσει, διαθέτοντας μόνο το 3%.

Επάνοδο των λεγόμενων «νοικοκυραίων» στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή ένα ιδιαίτερα αρνητικό και απαράδεκτο για τον πολίτη καθεστώς.

Υπαινιγμούς για απολύσεις, ευθέως στην Ολυμπιακή Αεροπορία και εμμέσως στο Δημόσιο Τομέα.

Εμμεσες, αλλά σαφείς τοποθετήσεις για αύξηση της φορολογίας των καταθέσεων, κάτι που θίγει τον απλό πολίτη. Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης, σε τηλεοπτικό σταθμό (ALPHA) δεν το διέψευσε, αλλά είπε «θα δούμε». Περιμένουμε τις πανικόβλητες διαψεύσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Σουφλιά και σε αυτά.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το πρόγραμμα προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά επτά χρόνια. Εσείς πόσο το αυξήσατε το όριο ηλικίας; Πόσο ήταν το 1992 και πόσο είναι τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε ολοκληρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από πέρυσι. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει πολύ καλά και το έχει αποδειχθεί. Σας συνιστώ να διαβάσετε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Ρέππα και να μην επιχειρείτε να σκεπάσετε πράγματα που δεν σκεπάζονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σκεπάζω, εσείς σκεπάζετε. Μιλήσατε για καταιγίδα εκποιήσεων. Εχετε αφήσει τίποτα για να πουλήσουν τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, μέχρι τώρα, μας κατηγορούσε ότι πουλάμε τα «ασημικά της οικογένειας». Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. πωλούνται τα ασημικά, τα έπιπλα τα οποία βρίσκονται μέσα τα ασημικά και το σπίτι, στο οποίο βρίσκονται τα έπιπλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Χαλκιδική και τον Καϊάφα τα θυμάστε; Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο. Μόνο τα δάση έμειναν και αυτά τα εκποιείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μάλιστα!!!

ΤΑΚΗΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την ψήφιση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, που πέρασε χάρη στις ψήφους των κυρίων Μάνου και Ψαχαρόπουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο εκλογικός νόμος ψηφίστηκε, σύμφωνα με τη διαδικασία της Βουλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα συνεργασίας του κ. Μάνου με το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του κ. Χριστοδουλάκη στην υπόθεση Πάχτα, καθώς αρκετά στελέχη του κόμματός σας θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Υπουργός Οικονομικών ευνόησε τη Ν.Δ. και επηρέασε αρνητικά το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στον κ. Χριστοδουλάκη και τον κ. Πάχτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες είναι οι προσωπικές τους σχέσεις. Στο πρώτο, το θέμα έχει κλείσει και δεν βλέπω το λόγο να επανέλθουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», έχει στείλει ένα εμπιστευτικό έγγραφο, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω προϋπολογισμού, δεν έχει τα χρήματα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων εξελίσσεται κανονικά. Γίνονται δοκιμές, υπάρχει στενή συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες. Θα πάμε πολύ καλά. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Αύριο, στις 10 το πρωί, όπως γνωρίζετε, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την απόφαση διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

@Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την παράταση της θητείας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Παρασκευή, στις 11.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΚΟΥΙΝ: Γνωρίζετε πού θα ψηφίσει ο πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας πω αύριο.

ΚΟΥΙΝ: Θα υπάρχει μια κάλπη ή και ξεχωριστή κάλπη φίλων; Ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν; Ολοι οι πολίτες ή μόνο τα μέλη; Στο εξωτερικό θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ή όλοι οι Ελληνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες. Θέλω να τονίσω ότι όποιος θέλει μπορεί να ψηφίσει. Αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο: Η συμμετοχή της κοινωνίας. Από κει και πέρα, ο καθένας θα έχει την αστυνομική ταυτότητά του, θα δίνει το όνομά του, το οποίο θα προωθείται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, για να μην υπάρχει καμία περίπτωση να θιγεί το κύρος της ψηφοφορίας. Θέλω να τονίσω -επειδή βλέπω ορισμένους να προσπαθούν να δημιουργήσουν υπόστρωμα αμφισβήτησης- ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που σπάει τα γνωστά στερεότυπα. Είναι άμεσα δημοκρατική, συμμετοχική και πλήρως διαφανής. Φυσικά, ζητούμε να ψηφιστεί, ως Πρόεδρος του Κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ζητούμε με την εντολή του πολίτη, της κοινωνίας να γίνουν οι αλλαγές που επαγγέλλεται. Να προχωρήσουμε μπροστά, να χτίσουμε με το πρόγραμμά μας μια καινούργια Ελλάδα.

ΚΟΥΙΝ: Τα ονόματα των ψηφοφόρων που θα καταχωρηθούν στους υπολογιστές θα διαγραφούν μετά ή θα χρησιμοποιηθούν από το Κίνημα για κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι φίλοι του Κινήματος, της παράταξης. Είναι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Τα ονόματά τους δεν παραδίδονται σε κανέναν. Η προσέλευση είναι απολύτως οικειοθελής. Οποιος προσέρχεται θα μπορέσει στο μέλλον να έχει μια διαρκή επαφή με το ΠΑΣΟΚ, να βοηθήσει την πολιτική μας και τις αλλαγές που θα κάνουμε. Δεν είμαστε επιχείρηση, είμαστε πολιτικό κόμμα, είμαστε παράταξη. Αυτό που ζητούμε από τους πολίτες είναι να έρθουν και να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Να μας δώσουν την εντολή της αλλαγής, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να προχωρήσει την πολιτική του, να αλλάξει την Ελλάδα, σύμφωνα με το όραμα και το σχέδιό του. Ζητούμε να συμπορευτούν μαζί μας και να συνεργήσουν για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 February 2004 - 14:05:09 UTC