Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Με τη διαγραφή του κ. Ανθόπουλου έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολιτικά αυτό το θέμα κλείνει εδώ και δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο. Εμείς τολμήσαμε. Τολμήσαμε και δείξαμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για «μια πολιτική με ήθος, με αρχές, με αξίες», μια πολιτική που συγκρούοεται με τα συμφέροντα και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Ας τολμήσουν και οι άλλοι να πράξουν κάτι ανάλογο. Με την πολιτικά σημαντική και συμβολική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου δείξαμε ποια είναι η πολιτική μας, πώς πάμε στο μέλλον, ποιο είναι το όραμα και το σχέδιό μας για την Ελλάδα και την κοινωνία. Για τα ειδικά θέματα και τις ατομικές ευθύνες, όταν θα έρθει η ώρα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχει θέμα διαγραφής και του κ. Χρυσανθακόπουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και αν το ζητήσει ο ίδιος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ζητεί κάποιος τη διαγραφή του, απλώς αποχωρεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το εξετάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Αλλωστε, όπως ξέρετε, αυτά τα θέματα αφορούν το κόμμα, το Εκτελεστικό Γραφείο.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την περιοδεία του στη Μακεδονία, να συναντηθεί με τους τρεις βουλευτές που αποδείχτηκε μετά την ομολογία του κ. Ανθόπουλου ότι δεν υπέγραψαν την τροπολογία; Και ακόμη μια ερώτηση: Ηταν ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός για την πρωτοβουλία του κ. Τσοχατζόπουλου να αποσύρει τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενημέρωσε αρμοδίως ο κ. Τσοχατζόπουλος, όχι απευθείας τον Πρωθυπουργό, αλλά ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να αποσύρει τα άρθρα. Αυτό είναι γεγονός. Δηλαδή, ήταν γνωστό από χθες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αποσύρει τις «λοιπές διατάξεις», διότι ήθελε να περάσει ο κεντρικός κορμός του νομοσχεδίου του. Προκειμένου, λόγω του περιορισμένου χρόνου, να διευκολύνει τον κεντρικό κορμό του νομοσχεδίου του απέσυρε όλα τα λεγόμενα λοιπά θέματα, τις επιμέρους διατάξεις. Πρέπει να σας θυμίσω ότι στα νομοσχέδια υπάρχει το κεντρικό μέρος και στο τέλος υπάρχουν οι λοιπές διατάξεις.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Παπανδρέου είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Κουρουμπλή. Δεν μπορώ, όμως, να προβλέψω εάν κάτι τέτοιο επαναληφθεί. Συνάντηση, όμως, προγραμματισμένη δεν υπάρχει.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, αλλά δεν ήταν «λοιπές διατάξεις», ήταν συγκεκριμένα άρθρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρθρα που περιλαμβάνουν λοιπές διατάξεις. Είναι λοιπές διατάξεις, με την έννοια ότι δεν είναι ο κορμός του νομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον Τύπο, σήμερα, καταγγέλλεται ότι οι συγκεκριμένες λοιπές διατάξεις που λέτε εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εχετε κάτι τέτοιο υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο από τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος ενδιαφερόταν για το κεντρικό μέρος, τις κεντρικές διατάξεις, τον κορμό του νομοσχεδίου. Προκειμένου, λοιπόν, να μη δημιουργηθούν περαιτέρω συζητήσεις, καθυστερήσεις, οι οποίες θα απέβαιναν σε βάρος του συνόλου του νομοσχεδίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος έκρινε σκόπιμη αυτή την κίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει ότι θα περάσουν τα νομοσχέδια από τη Βουλή, τουλάχιστον αυτά που αποτελούν μέρος των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο για τα ιαματικά λουτρά ήταν ένα τέτοιο νομοσχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο λύνονται μια σειρά προβλήματα και ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι χρήσιμο να ψηφιστεί και αυτό εισηγήθηκε. Για να το διευκολύνει μάλιστα αυτό, για να μην αποτελέσει στοιχείο μακρών συζητήσεων σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Τσοχατζόπουλος αφαίρεσε σειρά διατάξεων και από ό,τι γνωρίζω, δεν συναντά και αντιδράσεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας ανησυχεί το γεγονός, ως κυβερνών κόμμα, αλλά και ως κυβέρνηση, ότι φαίνεται να πηγαίνουμε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου με κύριο θέμα της προεκλογικής ατζέντας τη σκανδαλολογία και συζήτηση γύρω από τη διαφθορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μερικοί, επειδή δεν έχουν πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα, επειδή δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από την επί επ` αόριστον ή τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές παράταση αυτού του κλίματος της σκανδαλολογίας. Υπήρξε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχόλησε την κοινωνία, με τη γνωστή τροπολογία, την οποία βράδυ ψήφισε η Βουλή. Με δική μας παρέμβαση δώσαμε τη δική μας απάντηση. Ηταν μια απάντηση ήθους, στηριγμένη στην πολιτική αρχών και αξιών. Μια απάντηση που δείχνει ποιο είναι το όραμα και το σχέδιό μας για την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Αυτό έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και με αυτό κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Μακάρι και οι άλλοι να έκαναν το ίδιο, αλλά δεν τόλμησαν. Δεν μπορεί ο προεκλογικός αγώνας να συνεχιστεί με ένα θέμα στο οποίο οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να προσεγγίσει τα προβλήματα του πολίτη. Πρέπει να δώσει τις λύσεις και τις προτάσεις μας για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την απασχόληση, την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και προβλήματα που συνδέονται με το μοντέλο διακυβέρνησης, τη στήριξη των θεσμών, τη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Σε αυτά τα προβλήματα, ο κ. Παπανδρέου θα παρέμβει με συγκεκριμένες προτάσεις και από σήμερα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική πρέπει να αγγίζει και να ανταποκρίνεται στα προβλήματα και τις προσδοκίες του πολίτη. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη πρέπει να ακουστεί από όλα τα κόμματα. Να τοποθετηθούν και να προτείνουν τις δικές τους λύσεις. Να γίνει παράθεση και αντιπαράθεση ιδεών. Δεν μπορεί να πάμε σε έναν προεκλογικό αγώνα, όπου θα δημιουργείται συνεχώς μια γκρίζα ζώνη, όταν οι απαντήσεις έχουν δοθεί, όταν οι λύσεις έχουν βρεθεί, όταν η πολιτική ηθική έχει κυριαρχήσει με τη στάση μας. Αυτό θα ήταν και άδικο. Υποκρύπτει παράλληλα και την πρόθεση μιας παράταξης, της Ν.Δ., που δεν έχει πολιτικές απαντήσεις, δεν έχει πρόγραμμα.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή είπατε ότι ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να επικεντρωθεί στα προβλήματα του πολίτη, θέλω να σας πω ότι έχει κυκλοφορήσει μια έντονη φημολογία, από χθες το βράδυ, ότι ο Πρωθυπουργός, απόψε, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα βγάλει κάποια χαρτιά που αφορούν στελέχη της Ν.Δ. και θα επιδοτηθεί όλο αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας. Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Επαναλαμβάνω ότι από εμάς οι κινήσεις έγιναν. Υπήρξε, πράγματι, ένα θέμα αρχής, που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία. Απαντήσαμε καθαρά, δυναμικά, συμβολικά, πειστικά. Η απάντηση δόθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Φεύγουμε μπροστά εμείς. Θα αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για τα προβλήματα του πολίτη, για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και για τη νέα σχέση πολίτη-πολιτικής. Όχι μόνο για να μην ξαναγίνουν τέτοια πράγματα, αλλά για να μπορούμε να δώσουμε το όραμα και το σχέδιο της Ελλάδας που θέλουμε. Αν η Ν.Δ. μπορεί να ακολουθήσει με δικές της προτάσεις, πάει καλά. Αν όμως επιμείνει να δημιουργηθεί ένα τεχνητό νέφος πάνω από την πολιτική ζωή, είναι σαφές ότι θα απαντήσουμε πολιτικά σε αυτή την τακτική.

ΖΟΥΛΑΣ: Είπατε ότι μερικοί δεν έχουν πρόγραμμα και επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από τη σκανδαλολογία. Η κυβέρνηση, όμως, προώθησε τη συγκεκριμένη τροπολογία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την υπέγραψαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν την προώθησε, διότι, εάν την προωθούσε, ο κ. Πάχτας θα ήταν στη θέση του.

ΖΟΥΛΑΣ: Εκείνος την υπεραμύνεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την υπεραμύνεται, αλλά έχει χάσει τη θέση του, επειδή την υπεραμύνεται. Ούτε υποψήφιος δεν θα είναι.

ΖΟΥΛΑΣ: Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκαν εάν όντως θα πρέπει να επανεξεταστεί η στάση του κ. Παπανδρέου έναντι των τριών, δεδομένου ότι η πλαστογραφία έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Ανθόπουλο, ο οποίος και απεπέφθη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξήγησα από χθες τον πολιτικό συμβολισμό στην κίνηση του κ. Παπανδρέου. Και για να μείνει δυνατός αυτός ο πολιτικός συμβολισμός θα πρέπει να μείνουμε στη γραμμή που έχουμε μέχρι τώρα. Εξάλλου, η κίνηση αυτή από διάφορες μετρήσεις που βλέπω, σε γενικές γραμμές συναντά την αποδοχή του ελληνικού λαού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιας και μιλήσατε για στήριξη των θεσμών, είναι στήριξη του Κοινοβουλίου αυτός ο ορυμαγδός νομοσχεδίων που φέρνετε; Πολλές αντικυβερνητικές εφημερίδες γράφουν «χάος στο Κοινοβούλιο».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι οι συνήθεις υπερβολές. Δεν υπάρχει κανένα χάος στο Κοινοβούλιο. Ας μη μεταφέρεται εδώ μια καμπάνια, η οποία αδικεί το Κοινοβούλιο ως θεσμό. Μην ισοπεδώνουμε συλλήβδην τα πάντα. Θα πρέπει να έχουμε αγωνία για την αναβάθμιση του θεσμού του Κοινοβουλίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με νέες προτάσεις και τολμηρές ιδέες, θα αναφερθεί και σε αυτά τα θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από την αντιπαράθεση των κομμάτων και τις σκοπιμότητες της κάθε πλευράς, της Ν.Δ. εν προκειμένω και τις δικές σας, θα ήθελα τη θέση της κυβέρνησης στο εξής θέμα: Σας απασχολεί το γεγονός ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία απαξιώνεται το επενδυτικό κλίμα; Με άλλα λόγια δεν κλονίζεται η εμπιστοσύνη κράτους-επενδυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γενικά όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα. Βεβαίως μας ενδιαφέρει το επενδυτικό κλίμα, αυτό, όμως, πρέπει να είναι υγιές. Το επενδυτικό κλίμα πρέπει να στηρίζεται σε καθαρές εξηγήσεις, σε καθαρές προοπτικές, σε καθαρές θέσεις και όχι σε τροπολογίες στη 1 η ώρα το βράδυ.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν είναι έτσι, μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ πολύ, τι θα κάνετε από όποια θέση και αν βρεθείτε μετά τις εκλογές @είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση- αν αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο αυτή η επιχείρηση εκεί πάνω στη Χαλκιδική να κλείσει, με αποτέλεσμα να έχετε και πρόβλημα ανεργίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λογικές που λένε, θα κάνεις αυτό που θέλω εγώ ή θα κλείσω, ανεξαρτήτως αν αντίκεινται στη λογική και το νόμο, δεν είναι σωστές λογικές. Αυτό θυμίζει εκβιασμό και φυσικά σε εκβιασμούς δεν υποχωρούμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι καλά. Είμαστε ανοικτοί σε επενδύσεις, θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία και τους φορείς της για το πώς θα μπορέσουμε να δράσουμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Θα «χτυπηθούμε» και θα αναμετρηθούμε με τη γραφειοκρατία για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, με όρους καθαρούς, στο φως της ημέρας, διάφανους στον ελληνικό λαό.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά την άποψή σας, η συγκεκριμένη τροπολογία, πέρα από τη μεθόδευσή της, επί του περιεχομένου της βοηθά ή δεν βοηθά την επένδυση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ δεν θα την υπέγραφα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι δεν ήταν της κυβέρνησης αυτή η τροπολογία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν την αποδέχτηκε, ποιος την αποδέχτηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υφυπουργός που την αποδέχτηκε, απομακρύνθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενήργησε πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές λένε ότι υπέγραψαν με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πάχτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ένα κυβερνητικό στέλεχος εκφεύγει, υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, τότε παύει να είναι κυβερνητικό στέλεχος. Εξέφυγε των ορίων των αρμοδιοτήτων του και γι` αυτό του ζητήθηκε η παραίτησή του.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 January 2004 - 14:05:07 UTC