Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα, παρουσιάζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία. Επομένως, δεν έχουμε τη δυνατότητα, πριν το ακούσουμε, να το κρίνουμε. Εχω συνεννοηθεί με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή και εάν χρειαστεί θα δοθεί κάποια απάντηση.

Θέλω να κάνω μια δήλωση, με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, αλλά και ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ., όπως και άλλων πολιτικών δυνάμεων, γύρω από την επιχείρηση που έχει γίνει από ορισμένους να εκφραστούν, εν πάση περιπτώσει, «προβληματισμοί» και «αντιρρήσεις» γύρω από τηλεοπτικές καλύψεις πολιτικής δραστηριότητας, αυτή την περίοδο. Είδα ότι σήμερα έγιναν και νέες επισκέψεις στο ΕΣΡ εκπροσώπων και άλλων πολιτικών κομμάτων. Γι` αυτό θέλω να κάνω μια γενική δήλωση:

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αυτή την περίοδο, για την πολιτική και την πολιτική δραστηριότητα των κομμάτων και των αρχηγών των κομμάτων, δεν έχει καμία σχέση με επικοινωνιακά ζητήματα. Προήλθε από την πολύ μεγάλη πολιτική κίνηση που έγινε στην παράταξή μας και τις επόμενες κινήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Επομένως, υπάρχει μια «πολιτική καταιγίδα» και όχι μία «επικοινωνιακή καταιγίδα». Αυτή η επικοινωνιακή κάλυψη είναι απότοκος των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, των έντονων πολιτικών εξελίξεων και πολιτικών πρωτοβουλιών που η παράταξή μας αναλαμβάνει. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Το να επιχειρούν να ερμηνεύσουν το νέο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται, τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας, με όρους επικοινωνιακούς, δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα. Το μόνο που πετυχαίνουν, τελικά, είναι να τρέχουν πίσω από αυτές τις εξελίξεις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή διαβάζουμε μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ντελόρ, ο οποίος επαναφέρει το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Κομισιόν και ανάμεσα σε αυτές αναφέρει και το όνομα του κ. Σημίτη, ήθελα να ρωτήσω, εάν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε κάποια επαφή του κ. Ντελόρ με τον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Ζακ Ντελόρ, έρχονται αυτή τη στιγμή και εκφράζουν μια ιδιαίτερα θετική άποψη για τον Κώστα Σημίτη και την πιθανότητα κατάληψης κάποιας ευρωπαϊκής θέσης. Αλλά δεν υπάρχει κάτι το δεδομένο για να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι τούτο: Οταν έρχονται πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί να ομιλούν με τόσο θετικό τρόπο για έναν Ελληνα πολιτικό και ειδικά τον Κώστα Σημίτη, είναι πάρα πολύ θετικό για τη χώρα μας. Δείχνει την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συναντά τη θετική αποδοχή όλων των Ελλήνων.

ΖΟΥΛΑΣ: Ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα προτιμούσε ο ίδιος να παραμείνει στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν με ρωτάτε ευθέως, εάν ο Πρωθυπουργός έχει κάτι υπόψη του για την Ευρώπη, απαντώ ευθέως «όχι». Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που σημείωσα @και νομίζω ότι πρέπει να το σημειώσουν με ευχαρίστηση όλοι οι Ελληνες- είναι ότι πάρα πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, σήμερα έχουμε τον κ. Ντελόρ, είχαμε και θα έχουμε και άλλους φαντάζομαι, έρχονται να τονίσουν ότι ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος σε μια τέτοια θέση ευθύνης. Αυτό τι δείχνει; Δείχνει τη θέση της Ελλάδας, δείχνει την πορεία που ακολουθήσαμε αυτά τα χρόνια και την καταξίωσή της. Δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους τους Ελληνες. Χωρίς να σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι σαφές. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε, για να μην εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η μετάθεση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, για μια συνάντηση με τον κ. Σιράκ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε καμία μετάθεση@

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είχαμε μία σχετική πληροφορία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχατε πληροφορίες, αλλά όχι από εμάς.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε τα γεγονότα και τις πράξεις, γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους αγρότες, στο Αίγιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταγγελίες μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή μια ειδικότερη εικόνα της κατάστασης. Θέλω να πω κάτι σε σχέση με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Παντού, όταν γίνεται μια κινητοποίηση, σημαίνει ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αρα, το πρώτο ζήτημα που πάντα ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίζει την ουσία των θεμάτων. Εάν αντιμετωπίζει την ουσία των θεμάτων, στο πλαίσιο που μπορεί βέβαια, είναι σαφές ότι θα υπάρχει και μεγαλύτερη ομαλότητα. Αρα, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία των προβλημάτων. Και στην ουσία ρίχνουμε το ενδιαφέρον μας. Θέλω να τονίσω, από εκεί και πέρα, ότι καλό θα είναι @γιατί κινητοποιήσεις γίνονται και θα γίνονται, είναι ζήτημα ζωής και ενέργειας της κοινωνίας μας και δεν πρέπει να τις θεωρεί κάποιος εχθρό- οι κινητοποιήσεις αυτές να φροντίζουν οι κινητοποιούμενοι να έχουν την αποδοχή της ευρύτερης κοινωνίας και να εξασφαλίζουν τους όρους της συμφωνίας της κοινωνίας για τις κινητοποιήσεις τους. Η λογική του κλεισίματος των δρόμων, δεν είναι μία λογική με την ουσία ο απλός πολίτης, ο οποίος ταλαιπωρείται, θα συμφωνήσει. Υπό αυτή την έννοια, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, σκύβοντας στην ουσία των προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι κινητοποιήσεις να συνδέονται με στάση ευθύνης απέναντι στην ευρύτερη κοινωνία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά διάφορες αιτιάσεις σε σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών, εάν θα παραμείνει και αν πρέπει να παραμείνει στο πόστο του. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών είναι ακέφαλο, τη στιγμή που υπάρχει κινητικότητα στα εθνικά θέματα: και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ακέφαλο. Εχει υπουργό, ο οποίος παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, που έρχεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, στη συζήτηση, η οποία θα είναι πράγματι ουσιαστική, θα παραβρεθεί, πέραν του Πρωθυπουργού, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρεμπιπτόντως. Εχει αναλάβει προεκλογικό αγώνα, είναι σεβαστό@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι «παρεμπιπτόντως». Παρακολουθεί όλη την κινητικότητα που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κυρίως από τουρκικής πλευράς. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας, έχουμε αναπτύξει πολύ θετικές πρωτοβουλίες. Εχουμε δημιουργήσει θετικούς συσχετισμούς στη διεθνή κοινότητα και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η συνάντηση με τον κ. Τάσο Παπαδόπουλο, τη Δευτέρα. Βεβαίως, από εκεί και πέρα, όταν ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μπούμε στον προεκλογικό αγώνα, το θέμα αλλάζει και θα αντιμετωπιστεί, σε συνεργασία του κ. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις του εκλογικού νόμου ήταν η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. Ποιος ο λόγος; Δώσατε μάχη με τη Ν.Δ. για να περάσετε αυτό το νόμο, τους καταγγείλατε ότι δεν τον ψηφίζουν και εσείς, τη βασική σας διάταξη που έδινε αξία σε αυτό το νόμο την αποσύρατε. Ποιος ο λόγος που την αποσύρατε; Ποιος ο λόγος να ψηφιστεί ο νόμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και άλλες διατάξεις. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μετά από προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι πρέπει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να συνδέσει την υλοποίηση μιας τέτοιας πρόθεσης με τη γενικότερη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε, μετά από προτάσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να επαναφέρει αυτή τη διάταξη σε μια άλλη φάση, συνδέοντάς τη με τη γενικότερη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Ως εκ τούτου, δεν παρέμεινε σε αυτή τη φάση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήταν γνωστές αυτές οι αιτιάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από πάρα πολύ καιρό, από το καλοκαίρι, όταν εξαγγέλθηκε αυτή η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επίσης, είχε τεθεί στο τραπέζι το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Μάλιστα, είχαν πει ότι αυτή θα προηγηθεί του εκλογικού νόμου. Τελικά τι έγιναν όλα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η σωστή έκφραση είναι υπήρξαν προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα εκτιμήθηκε μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία ότι ήταν καλύτερο να γίνει έτσι. Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, έπρεπε να φτάσει παραμονές ψήφισης για να αποσυρθεί; Οι προτάσεις αυτές δεν λήφθηκαν νωρίτερα υπόψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή ήταν η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον Πρωθυπουργό και την Ευρώπη: Εχετε υπόψη σας εάν ο Πρωθυπουργός μετά τις 22 Ιανουαρίου θα μεταβεί σε κάποια πρωτεύουσα για συναντήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό, μετά την εκδήλωση στο ΚΑΡΑΒΕΛ, αλλά δεν έχω κάποια ενημέρωση. Ειρήσθω εν παρόδω αύριο υπάρχει συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Βοσνίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, υπήρξε σημαντική παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν στο σχέδιο για συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Πώς κρίνετε αυτή τη διαδικασία που επιχειρείται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά το παρελθόν έχουμε δεχθεί προτάσεις και χρονοδιαγράμματα του κ. Ανάν. Εχουμε συμφωνήσει να διαπραγματευτούμε με βάση το σχέδιο Ανάν και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να μην καθυστερούμε. Θέλω να σας θυμίσω ότι έχουμε δεχτεί τέτοιες προτάσεις. Δεν είμαστε εμείς οι υπαίτιοι της κωλυσιεργίας. Είναι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Θέλω να το τονίσω αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στη «ΣΑΜΠΑΧ» γράφτηκε προχτές ότι είμαστε ενόψει μιας συμφωνίας στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και ότι υπολείπονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Είστε ενήμερος για μια τέτοια εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη συνεννόησή μου με το υπουργείο Εξωτερικών δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σας θυμίζω ότι και πριν από κάποιες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Βεβαίως, προχωρά η διαδικασία συνεννόησης σε υπηρεσιακό επίπεδο, γίνονται οι σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να πείθει ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία. Δεν προκύπτει από πουθενά. Ολο αυτό τον καιρό θα υπάρχει μια κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, η οποία θα είναι πολύμορφη. Θα έχει να κάνει με ζητήματα εντυπώσεων γύρω από το Κυπριακό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον αυτή η κινητικότητα θα έχει παρεμβάσεις ουσίας. Θα υπάρχει μια σειρά κινήσεων, αναφορών, δημοσιευμάτων γύρω από το Κυπριακό. Θα υπάρχει μια σειρά κινήσεων στην Ευρώπη. Εχω την εντύπωση ότι η Τουρκία επιχειρεί να βελτιώσει την αρνητική θέση της στη διεθνή κοινότητα και να δημιουργήσει καλύτερους όρους για την ευρωπαϊκή πορεία της. Εκείνο που τους λέμε εμείς είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την ευρωπαϊκή πορεία. Για να μπορέσουν, όμως, να έχουν ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να πάρουν πραγματικές πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας. Για παράδειγμα στο Κυπριακό, η κινητικότητα δεν αρκεί.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή έγινε πολύς λόγος, τελευταίως, για τις δημοσκοπήσεις θα ήθελα μία επίσημη θέση της κυβέρνησης σε μια συγκεκριμένη απάντηση που θέλει τους Ελληνες πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία να επιζητούν την πλήρη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους μείζονες τομείς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ανοίγονται κάποιες νέες προοπτικές, όταν μιλάμε και για τους συμβολισμούς που είχε η κίνηση του Κώστα Σημίτη, για το κλείσιμο μιας εποχής, για μια νέα σελίδα, για το κλείσιμο, ίσως, και του τελευταίου κύκλου της μεταπολίτευσης είναι λογικό να θεωρούμε ότι αυτή η νέα σελίδα, η νέα εποχή θα πρέπει να συνδεθεί με νέες πρωτοβουλίες, με νέες παρεμβάσεις και υπερβάσεις σε ορισμένους τομείς της πολιτικής. Όταν αυτό δίνεται ως στίγμα από την ίδια την παράταξή μας, τότε είναι λογικό να αυξάνονται οι προσδοκίες του ελληνικού λαού από την παράταξή μας, από αυτές τις πρωτοβουλίες μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές προδιαγράφηκαν, χθες, από την ομιλία του κ. Παπανδρέου και να είστε βέβαιοι ότι θα εξελιχτούν πολύ σύντομα, με την εξαγγελία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου έχει διευκρινίσει ότι έχει πρόθεση να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες, να κάνει τις υπερβάσεις, να εκμεταλλευτεί το θετικό δρόμο που άνοιξε η πρωτοβουλία του Κώστα Σημίτη, να προσφέρει για τη δημιουργία της νέας εποχής, για την Ελλάδα. Κάνει διάλογο με τους φορείς, με τους πολίτες, ακούμε παρατηρήσεις και παρεμβάσεις και ο ίδιος στη συνέχεια θα έρθει να προδιαγράψει τις απαντήσεις που θα δώσουν το στίγμα μας. Θεωρούμε απολύτως λογικό να εκφράζεται αυτή η θέση από τον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 January 2004 - 14:05:07 UTC