Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα, συναντάται με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ. Στις 6 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Μετά και από τις δύο συναντήσεις θα γίνουν δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εγκαινιάζεται σήμερα, όπου θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή της Υπαίθρου για τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης του γεωργικού χώρου. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις. Στις 2.30 μ.μ., θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος Μ. Χρυσοχοϊδη.

Την Τετάρτη, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις, για όλα τα θέματα, οπότε δεν θα γίνει εδώ η πολιτική ενημέρωση. Στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει διυπουργική σύσκεψη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία θα μετάσχουν οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Παπαντωνίου, Λ. Λωτίδης, Ευ. Βενιζέλος, Ν. Αλευράς, Κ. Καρτάλης και ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Νασιάκος.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε Συμπόδιο που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο για το σύγχρονο πρόσωπο του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Το βράδυ, θα παρατεθεί δείπνο στους ξένους προσκεκλημένους μας.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει πάλι τμήμα των εργασιών του Συμποσίου (υπολογίζεται στο διάστημα 11 π.μ. @ 1 μ.μ.).

Την Τρίτη (9/12), ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη Διάσκεψη Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12/12 και το Σάββατο 13/12, στις Βρυξέλλες. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι η δημοσιογραφική αποστολή θα αναχωρήσει την Πέμπτη το μεσημέρι, αλλά δεν είναι γνωστή η ημέρα της επιστροφής, δηλαδή αν θα γίνει το Σάββατο το βράδυ ή την Κυριακή, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο λήξης των εργασιών της Συνόδου. Πάντως, ο προγραμματισμός της Συνόδου Κορυφής προβλέπει λήξη στις 7.45 το βράδυ του Σαββάτου, αλλά γίνεται σαφής πρόβλεψη ότι μπορεί να παραταθούν οι εργασίες.

Μετά την Κυριακή (14/12) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

Αυτά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Θέλω να κάνω μια εισαγωγική δήλωση για το θέμα που χειρίζεται ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης, σχετικά με την προσπάθεια να γνωμοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έκδοση οδηγίας, σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν, σε συνεργασία τα εδώ Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών -όπως λένε- με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στην ουσία πρόκειται για έκδοση πτυχίων από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Επ` αυτού του θέματος, επειδή δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ., παρότι από χθες «τρέχει» το θέμα, θέλω να πω τα εξής:

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται το δίκαιο του ισχυρισμού μας για τη διπλή γλώσσα και τη διπλή ατζέντα της Ν.Δ.. Ενώ ο κ. Καλός, σε συζήτηση που έγινε στο ΤΕΕ, μίλησε για προσωπικές απόψεις του ευρωβουλευτή, εντούτοις μέχρι σήμερα, μάλλον θετική στάση έχει επιδείξει η Ν.Δ., η οποία επιμελέστατα αποφεύγει να τοποθετηθεί στις ενέργειες του ευρωβουλευτή της. Προκύπτει ένα ζήτημα: Τι θα κάνουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Αυτό το ερώτημα, το θέτουμε ευθέως και δημοσίως σήμερα. Να τοποθετηθεί επισήμως η Ν.Δ.. Συμφωνεί με το λαθρεμπόριο ελπίδας που επιχειρεί ο ευρωβουλευτής της; Συμφωνεί με την επιχειρούμενη απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκατομμυρίων αποφοίτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα; Εάν ναι, να το πει καθαρά και να αναλάβει τις ευθύνες της. Εάν όχι, τότε πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, να τοποθετηθεί και να καταδικάσει αυτή την κατάσταση που δημιουργεί ο κ. Χατζηδάκης. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι` αυτή τη διπλή γλώσσα. Εμείς καταγγέλλουμε τη Ν.Δ. ότι όλα τα κάνει συνειδητά. Είναι η γνωστή διπλή τακτική της. Είναι η γνωστή κρυφή ατζέντα. Εάν έχει άλλη άποψη, ας τοποθετηθεί. Αλλά, να τοποθετηθεί στην ουσία και να μας πει τι θα πράξουν οι ευρωβουλευτές της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει λαθρεμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες νέους, δημιουργώντας πλαστές ελπίδες ότι δήθεν μπορεί να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την αξία του πτυχίου και τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκατομμυρίων νέων που έχουν αποφοιτήσει από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκιάδης κατέθεσε αντίθετη πρόταση και δεν έγινε δεκτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λέω τι θα κάνει η Ν.Δ. δεν λέω τι θα κάνει το όποιο ευρωπαϊκό κόμμα. Αυτή τη στιγμή προκύπτει ένα ζήτημα για τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και γύρω από το πώς χειριζόμαστε το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα. Εχει άποψη η Ν.Δ.; Λέμε ότι έχει και είναι αυτή του κ. Χατζηδάκη. Εάν διαφοροποιείται να το πει. Διαφορετικά την κατηγορούμε ευθέως ότι εξαπατά τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΚΕΣ, διότι τους δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες -κάνει λαθρεμπόριο ελπίδας- και υποβαθμίζει τα πτυχία των εκατομμυρίων αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, όταν αφήνει να εξελίσσονται τακτικές που ουσιαστικά απαξιώνουν τα πτυχία τους και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Είναι ώρα για καθαρές λύσεις, καθαρές σχέσεις, καθαρές απόψεις και όχι για διπλές ατζέντες, διπλά προγράμματα και διπλές τακτικές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το θέμα είναι, εάν πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απόφαση, τι θα κάνετε εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουμε.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή άκουσα πριν από λίγο τον κ. Καλό, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχουν άποψη επιτέλους σε αυτό το κόμμα; Εχουν διπλή γλώσσα και διπλές τακτικές; Παίζουν με τον πόνο χιλιάδων παιδιών και κάνουν λαθρεμπόριο ελπίδας, σε ένα θέμα που, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται, μέσα από τις πολλές διαδικασίες που προβλέπονται, να γίνει πράξη; Είναι σαφές ότι εάν δεν τοποθετηθούν, στην ουσία υιοθετούν τις απόψεις του κ. Χατζηδάκη. Είναι μια απαράδεκτη διγλωσσία, μια απαράδεκτη διπλή τακτική, που δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και σαφούς πολιτικής, για τα χιλιάδες παιδιά που περιμένουν, επί ματαίω, να αναγνωριστούν τα πτυχία τους από τα ΚΕΣ. Δεν είναι απόψεις αυτές, ότι τα ζητήματα αυτά τα θα λύσει η αγορά. Πού οδηγούμαστε, στην κοινωνία της αγοράς, μόνο; Δεν έχουν κατανοήσει τι σημαίνει δημόσια παιδεία στην Ελλάδα; Αυτή είναι η πολιτική τους; Θέσεις δεν έχουν; Φθάνει πια η διγλωσσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τι θέλετε να επιβάλει κομματική πειθαρχεία η Ν.Δ. στους βουλευτές της; Ο,τι κάνετε εσείς να κάνει και η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προκαλώ τη Ν.Δ. ευθέως να μας πει: Εχει απόψεις για τα πολιτικά πράγματα ή δεν έχει; Εάν δεν έχει, να μας το πει. Και να μας πει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Να μην κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, την άποψή της ζητάμε να μας πει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχει εκτός από τα δημόσια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να βγει η Ν.Δ. και να μας πει, εάν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών εξομοιώνονται με τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ. Την προκαλούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια στο πρόγραμμά της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χατζηδάκης δεν λέει αυτό. Να σημειώσω ότι δεν κατηγορώ κάποιον ευρωβουλευτή, επειδή λέει κάτι που πιστεύει ότι είναι σωστό. Κατηγορώ το κόμμα του ότι δεν έχει θέση ή έχει και δεν τη λέει.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας της Ε.Ε., γιατί δεν καταγράφουν ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τα προσόντα που μπορεί να χορηγήσουν στοιχεία, έτσι ώστε, κάποιος που παίρνει πτυχίο εδώ να μην παίρνει@.(δεν ακούγεται)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αλλά, πέραν αυτού, δεν συζητάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συζητάμε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Και ερωτώ: Αποδέχεται κάποιος που έχει σπουδάσει το παιδί του, να εξομοιώνεται το πτυχίο του από ΑΕΙ ή ΤΕΙ με ένα Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών; Είναι δυνατό με τα παιδιά που έχουν σπουδάσει στα ΚΕΣ να κάνουν λαθρεμπόριο ελπίδας και να λένε ότι θα εξομοιωθούν τα πτυχία αυτά, όταν είναι γνωστό ότι αυτό δεν θα γίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είναι παράνομα τα ΚΕΣ, γιατί τα επιτρέπετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπαμε ότι είναι παράνομα, είπαμε για εξομοίωση πτυχίων.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλλιεργείται η ίδια ελπίδα, όμως, και από τους μεν και από τους δε. Εφόσον λειτουργούν και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, οι σπουδαστές έχουν ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει νομικό πλαίσιο και δουλειά μπορεί να βρουν όπου θέλουν. Οποιος θέλει μπορεί να τους προσλάβει, αλλά θα γνωρίζει ότι είναι πτυχιούχοι των ΚΕΣ.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κολέγια αυτά χαρακτηρίζονται είτε ως ιδιωτικά πανεπιστήμια ή ότι έχουν κάποιες συνεργασίες. Δηλαδή, έχουν βρει τις φόρμουλες, ώστε να πλασάρονται ως πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει, όμως, και η απαραίτητη ενημέρωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Κάντε κι εσείς έρευνα για να ενημερωθεί ο κόσμος.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι τελικά ανεπάγγελτος ο κ. Καραμανλής, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να επανέλθουμε στο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η Ν.Δ. είναι παράσιτο στον κορμό του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω διεκδικήσει να κάνω τον ειδικό αναλυτή των συνεντεύξεων κορυφαίων στελεχών, όπως του κ. Πάγκαλου, ο οποίος στην ομιλία του εξηγεί πολύ καλά τι εννοεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ταιριάζει στην πολιτική δεοντολογία και στην ποιητική ευαισθησία του κ. Χυτήρη να αναφέρεται στο ύψος του κ. Παπαθεμελή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον αδικείτε, γιατί δεν αναφέρθηκε καθόλου σε προσωπικά χαρακτηριστικά κανενός. Ηταν μια καθαρά πολιτική δήλωση. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι μου προξένησε εντύπωση ότι ο κ. Παπαθεμελής με κατηγόρησε για δηλώσεις μου το Σαββατοκύριακο. Δεν έχω κάνει καμία δήλωση που να αφορά τον κ. Παπαθεμελή. Σήμερα που ρωτήθηκα είπα -και το επαναλαμβάνω- ότι δεν συνιστά μείζον πολιτικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση ίδρυσης κόμματος από τον κ. Παπαθεμελή, διότι εδώ και καιρό οι πολιτικές μας είναι ασύμβατες. Επομένως, είναι σαφές ότι δεν έχουμε κανένα λόγο, με μια πολιτική που είναι διαφορετική από τη δική μας, να έχουμε πρόβλημα. Είναι μια άλλη πολιτική.

ΖΟΥΛΑΣ: Ένα σχόλιο για τις δηλώσεις των κυρίων Σμπώκου και Νεονάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ανασχηματισμό έχετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεχίζετε, ορισμένοι εξ υμών, τις μυθοπλασίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 December 2003 - 14:05:20 UTC