Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον εκλογικό νόμο. Εισηγητής ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία είπε τα εξής:

«Με βάση τις δικές μας παρατηρήσεις, ο κ. Σκανδαλίδης προχώρησε σε ένα διάλογο με κόμματα, φορείς κ.λπ. «Προχώρησε σε ένα διάλογο» είναι, βέβαια, μια έκφραση, η οποία δεν περιγράφει την πραγματική κατάσταση, διότι η Ν.Δ. αρνήθηκε καθ` ολοκληρία το διάλογο. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού είχαν μια παρουσία, αρνήθηκαν και αυτά το διάλογο. Το επιχείρημά τους είναι γνωστό: Οτι δεν θέλουν να συζητήσουν πριν από τις εκλογές τον εκλογικό νόμο. Ενα τέτοιο επιχείρημα έχει ακουστεί και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, ότι δηλαδή, αργήσαμε και ότι θα έπρεπε να έχουμε συζητήσει τον εκλογικό νόμο νωρίτερα. Θέλω να τονίσω εδώ κάτι το οποίο όλοι ξέρουμε: Οτι ο εκλογικός αυτός νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται να εφαρμοστεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή, στις εκλογές του 2008.

Είναι, λοιπόν, πιστεύω προσχηματικό να λέγεται ότι συζητάμε τον εκλογικό νόμο πριν από τις εκλογές. Εχουμε 2004 και οι εκλογές είναι το 2008. Τί υποκρύπτει αυτό το επιχείρημα; Υποκρύπτει -όπως και παρόμοια επιχειρήματα, που παρουσιάζονται όταν η κυβέρνηση παίρνει άλλες πρωτοβουλίες- την προσπάθεια η κυβέρνηση να αποσυρθεί, να μην ασχολείται με κανένα πρόβλημα. Ούτε τα δασικά, ούτε τα αυθαίρετα, ούτε το μισθολόγιο, ούτε βέβαια και τον εκλογικό νόμο. Εκείνο το οποίο θέλουν να μας επιβάλουν είναι μια «ατζέντα» της απραξίας. Η ατζέντα της απραξίας δεν μας ταιριάζει. Η κυβέρνηση σημαίνει -εξ ορισμού θα έλεγα- πράξη, δράση, ενεργή παρουσία στη κοινωνία, μέχρι τη στιγμή, που -σύμφωνα με το Σύνταγμα- προκηρύσσονται οι εκλογές. Μέχρι τότε, είναι πάντα η περίοδος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, που εμείς έχουμε υποχρέωση για δράση σε όλα τα θέματα, χωρίς εξαίρεση.

Το δεύτερο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε είναι: «Τί τον θέλετε τον εκλογικό νόμο; Θεμελιακές τομές δεν μπορούν να γίνουν και ως εκ τούτου είναι μάλλον περιττό, δεν είναι και τίποτα». Ούτε με αυτή την άποψη συμφωνώ. Γιατί η άποψη αυτή έχει ως προϋπόθεση ότι κάθε νόμος βασίζεται σε θεμελιακές τομές. Εμείς, όμως, δεν είμαστε θεατές σε δυσλειτουργίες, περίπλοκα συστήματα που μπερδεύουν τον πολίτη, κανόνες που χωρίς λόγο παρεμποδίζουν δυνατότητες του πολίτη ή υπερασπίζονται χωρίς πειστική αιτιολογία μια κλειστή κοινωνία. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει σήμερα έχει υποστεί κριτική. Και έχει υποστεί κριτική και γιατί είναι ανορθολογικός σε σημεία και γιατί ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί δεν διευρύνει τις δυνατότητες, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν. Οπου υπάρχει, λοιπόν, δίκαια κριτική -και εδώ υπήρξε δίκαιη κριτική- υπάρχει και η ανάγκη της διόρθωσης. Δεν είμαστε αδιάφοροι. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι και γι αυτό διορθώνουμε.

Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι, με βάση τις συζητήσεις, όπως προέκυψαν στα ΜΜΕ, εγκαταλείψαμε τη μια ή την άλλη ρύθμιση, δεν προχωρήσαμε. Και αυτό το επιχείρημα δεν είναι πειστικό για μένα, διότι είναι ένα επιχείρημα που αρνείται το διάλογο. Ο διάλογος έχει ως σκοπό, είτε να πείσεις, είτε να πειστείς. Οπως θυμόσαστε, και μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, και ο κ. Σκανδαλίδης, όταν απευθύνθηκε στα κόμματα, είπε «να συζητήσουμε». Τί θα ήθελαν κάποιοι; Η συζήτηση αυτή να είναι προσχηματική; Να επιμείνουμε και σε θέματα, στα οποία είχαμε εξ αρχής δηλώσει ότι θέλουμε να ακούσουμε και άλλες απόψεις προτού αποφασίσουμε; Πιστεύω ότι όταν όποιος λέει για διάλογο, πρέπει να το εννοεί πραγματικά. Κι εμείς το εννοούσαμε πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκτιμήσουμε -και εκτιμήσαμε και εκτιμούμε- τις αντιδράσεις, τα σχόλια, τα αποτελέσματα περαιτέρω διευκρινήσεων. Εκτιμούμε, ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι χρήσιμη, δυνατή, ορθή και, επίσης, συνταγματική.

Ο ρόλος μας δεν είναι -πιστεύω- να εκπονούμε ιδεώδη μοντέλα. Ιδεώδη μοντέλα μπορεί να υπάρχουν πολλά. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι λύσεις ρεαλιστικές, που ανταποκρίνονται στα οικονομικά, τα πολιτικά και βεβαίως στα συνταγματικά δεδομένα.

Ηθελα να διευκρινίσω αυτά τα σημεία διότι και όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, αλλά και, όσον αφορά τις άλλες ρυθμίσεις που ανέφερα, ως παράδειγμα (το δασικό, τα αυθαίρετα, το μισθολόγιο) γίνεται μια προσπάθεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, είτε χαριζόμαστε σε κάποιους, είτε παίρνουμε μέτρα, τα οποία δεν είναι αναγκαία, είτε ότι δεν είμαστε αποφασιστικοί στο να κάνουμε τομές.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να μας βρει όλους αντίθετους. Και πρέπει να μας βρει δυνατά αντίθετους. Γιατί, βεβαίως, σε ορισμένα πράγματα, άλλες λύσεις θα ήταν, ίσως, προτιμότερες, αλλά άλλες λύσεις πρέπει να είναι δυνατές. Και όταν δεν είναι δυνατές, έστω και λύσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα και βοηθούν τους πολίτες και εξασφαλίζουν μια καλύτερη λειτουργία, είναι αναγκαίες. Και σε αυτές πρέπει να προχωρούμε».

Μετά τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με το σχέδιο θα έχουμε ένα νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο σύντομα θα εισηγηθούμε στη Βουλή, που δίνει σταθερή κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, είναι πιο δίκαιος, ιδιαίτερα για τα μικρότερα κόμματα, που -όπως γνωρίζετε- για πολλά χρόνια ήταν αδικημένα από τις συνθήκες του προηγούμενου εκλογικού νόμου. Ο νέος νόμος, λοιπόν, θα δίνει και σταθερή κυβέρνηση και θα είναι στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης, της αναλογικότητας στην κατανομή των εδρών. Με το νέο εκλογικό νόμο, επίσης, θα προβλέπεται προεκλογική σύμπραξη μεταξύ κομμάτων και σχηματισμών. Είναι ένα μέτρο εξυγίανσης και εξορθολογισμού του πολιτικού μας συστήματος. Θα έχουν δικαίωμα επιτέλους κάποια κόμματα, εάν συμφωνούν, να θέσουν προεκλογικά το κοινό πρόγραμμά τους ενώπιον του ελληνικού λαού και να ζητήσουν τη ψήφο του.

Με το νέο εκλογικό νόμο θα λύνονται οι αδικίες και οι ανορθολογισμοί του σημερινού εκλογικού νόμου, κυρίως στα θέματα της εξομάλυνσης, που οδηγούν σε πραγματικά απαράδεκτα φαινόμενα. Βεβαίως, επέρχεται και η κατάτμηση δύο μεγάλων Περιφερειών, της Β` Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής. Επίσης, προτείνεται διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των σταυρών, που έχει δικαίωμα να βάζει κάθε πολίτης στο ψηφοδέλτιο. Αυτό γίνεται με κατεύθυνση την ενίσχυση της ανανέωσης της πολιτικής ζωής μας. Το σύνολο των διατάξεων του νόμου αυτού θα αφορούν τις εκλογές του 2008.

Ενα άλλο θέμα που επισημάνθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν το εξής:Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και θα κερδίσει αυτές τις εκλογές. Εχουμε απόλυτη αισιοδοξία ότι με τη συμβολή του ελληνικού λαού αυτό θα γίνει πράξη. Σενάρια που αφορούν, είτε τη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση", είτε και πάλι εκλογές το 2005 δεν μας αφορούν, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μας. Εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές του 2004. Και βεβαίως στη συνέχεια θα συμβάλουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Σενάρια που παίζουν με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κάτι διευκρινιστικό: Είπατε, πριν από λίγο, ότι το σύνολο των διατάξεων που προτείνετε σήμερα αφορούν το 2008@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτός και αν η Ν.Δ. αλλάξει στάση και ψηφίσει το σύνολο. Αλλά από ό,τι φαίνεται αυτό δεν είναι εφικτό. Επομένως το σύνολο πάει για το 2008.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση, για την αύξηση υποψηφίων και σταυρών εμείς από χθες το βράδυ γνωρίζαμε ότι αν συμφωνήσει πάμε για το 2004.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σύνολο το 2008, με δεδομένη, βεβαίως, τη στάση της Ν.Δ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αφορά και αυτή τη ρύθμιση. Και ένα άλλο θέμα: Είπατε προηγουμένως ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν ατζέντα απραξίας κ.λπ.. Εχουν ονοματεπώνυμο αυτοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπε ο Πρωθυπουργός. Προφανώς είναι εκείνοι που συνεχώς αντιδρούν στα μέτρα που λαμβάνουμε και εξαγγέλλουμε, με πρώτη και κύρια, την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνετε έτσι ώστε, δεδομένης της στάσης της Ν.Δ., η οποία λέει ότι δεν θέλει να συζητήσει θέμα εκλογικού νόμου τώρα, εσείς ακόμη και εάν χάσετε τις εκλογές -στην απευκταία για σας περίπτωση- δεν θα προκαλέσετε νέες εκλογές το 2005;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, με βαθιά πίστη στη σχέση μας με το λαό αισιοδοξούμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές του 2004. Δεν θα γίνουν εκλογές το 2005 καθ` όσον μας αφορά. Και αυτό γιατί: Πρώτον, δεν πιστεύουμε στη λογική της "δεξιάς παρένθεσης". Δεύτερον, ουδέποτε δημιουργήσαμε σκοπιμότητες που "πληγώνουν" το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές του 2004. Δεν μας αφορούν τα σενάρια της "δεξιάς παρένθεσης". Δεν μας αφορούν σενάρια μπλοκαρίσματος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ξαναγίνουν εκλογές το 2005. Εμείς θα συμβάλουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από όποια θέση και αν είστε; Για να γίνει σαφές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχω κάνει σαφές, τονίζοντας παράλληλα -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- ότι θα είμαστε οι νικητές των εκλογών. Το επαναλαμβάνω: Συμβάλλοντας πάντα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε αισιόδοξοι για νίκη στις εκλογές.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το λέω, γιατί αν έχετε κερδίσει τις εκλογές δεν έχετε πρόβλημα να προκαλέσετε εκλογές, αλλά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Μίλερ έχει κάνει σκληρές δηλώσεις για το Μίκη Θεοδωράκη. Εχετε κάποιο σχόλιο για την αμερικανική επί της ουσίας παρέμβαση στο θέμα αυτό, μετά την ισραηλινή@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από κάποιους οι οποίοι ασκούν μια συγκεκριμένη αποστολή στην Ελλάδα και δεν είναι μέρος των καθηκόντων τους, κατά τη γνώμη μας, να τοποθετούνται και να ασκούν κριτική σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν αφορούν τη χώρα που εκπροσωπούν.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη συνέχιση της απεργίας πείνας, σχετικά με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιχειρούμε να προστατεύσουμε, με κάθε τρόπο τη ζωή και την υγεία τους.

ΤΑΚΗΣ: Σχετικά με το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ένα θέμα με τη μετακίνηση των φιλάθλων των δύο ομάδων. Η Αστυνομία λέει ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει αυτή τη μετακίνηση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν επεισόδια. Αυτή είναι η θέλησή μας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας. Καλούμε και τις διοικήσεις των δύο ομάδων, αλλά και όλο το φίλαθλο κόσμο του ποδοσφαίρου να συμβάλει σε αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και δεν μπορεί να στιγματίζεται από απαράδεκτα φαινόμενα κάποιων ανεγκέφαλων ή ανθρώπων με απαράδεκτες αντιλήψεις. Να συμβάλουμε όλοι σε αυτό. Και κυρίως οι δύο μεγάλες και ιστορικές ΠΑΕ. Το φαινόμενο του "χουλιγκανισμού" δεν μπορεί να στιγματίζει πια, ούτε το ποδόσφαιρό μας, ούτε ευρύτερα την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 November 2003 - 14:05:10 UTC