Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο διάλογος που είχε ο Πρωθυπουργός με τον ομόλογό του κ. Μπλερ έχει προκαλέσει, όντως, μια σύγχυση και μια πολιτική αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός εντάσσει τα πάντα στον προεκλογικό κύκλο και ήδη αυτή την άποψη την υποστήριξε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, τουλάχιστον τα νεότερα χρόνια, στη σύγχρονη εποχή, έχει ξεκινήσει από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Εκτοτε, έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, όλων των ειδών. Εχει ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη της Αγγλίας. Τη σκυτάλη την παίρνει ο ένας υπουργός μετά τον άλλο και έχουμε φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Στην όλη προσπάθεια έχει συμμετάσχει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, προσωπικά, μιλώντας επανειλημμένα, για το θέμα αυτό με τον κ. Μπλερ. Η αντίδραση της Ν.Δ. χθες ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη. Και όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, καλό είναι να ανακαλέσει, γιατί υπονομεύει την προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, αυτή η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου. Θα έλεγα ταυτόχρονα ότι οι απόντες, από κάθε εθνική προσπάθεια, στο τέλος επιδιώκουν να βγουν και τιμητές. Και μπορώ να το επεκτείνω αυτό και σε άλλες επιτυχημένες προσπάθειες, προσπάθειες που έχουν γίνει με καλό αποτέλεσμα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Τότε η Ν.Δ. κατηγορούσε την κυβέρνηση για εκείνες τις προσπάθειές της, ότι δεν θα πετύχαιναν και ευχόταν να μην επιτύχουν. Το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η προσπάθεια που γίνεται για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεχώς δεχόμαστε από τη μεριά της Ν.Δ., όχι τη βοήθεια αλλά την κριτική -και η κριτική καλώς γίνεται- αλλά και την κρυπτόμενη ευχή να μην επιτύχει η προετοιμασία των Ο.Α. Το ίδιο γίνεται και τώρα με αυτή τη χθεσινή απαράδεκτη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου. Είναι, με άλλα λόγια, σαν να έλεγε ο κ. Ρουσόπουλος, ότι τα Μάρμαρα δεν πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, διότι θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση προεκλογικά. Αυτό λέει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ερώτημα είναι, εάν πραγματικά ο Πρωθυπουργός συνέδεσε την έκκληση για επιστροφή των Μαρμάρων με την προεκλογική περίοδο και τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες -και το είδαμε όλοι- εξήγησε ο ίδιος, στη συνέντευξη που έδωσε, τι είπε και γιατί το είπε έτσι στον κ. Μπλερ. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Είπε στον κ. Μπλερ (και αυτό δείχνει ότι υπήρχε προηγούμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο) κοίταξε να δεις τι θα κάνεις, διότι ήρθε η στιγμή. Τώρα είναι η ώρα, μέχρι τις εκλογές να το πράξεις αυτό. Διότι μετά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και τα Μάρμαρα, το έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων να έρθουν στην Αθήνα και με την ευκαιρία μάλιστα του καινούργιου Μουσείου της Ακρόπολης. Και εκεί πρέπει να εκτεθούν, εκεί είναι η κατάλληλη θέση τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν δημιουργείται θόρυβος και αίσθηση, δημιουργείται από το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης συνέδεσε την απόπειρα της επιστροφής των Μαρμάρων, την προσπάθεια αυτή, με τις εκλογές. Είναι, δηλαδή -και αυτή είναι η ερμηνεία και η κριτική που δέχεστε και παρακαλώ επ` αυτού να το σχολιάσετε- ότι χρησιμοποιείτε αυτό το εθνικό γεγονός, ως κυβέρνηση, για να κερδίσετε τις εκλογές. Επ` αυτού έχετε να σχολιάσετε κάτι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν χρησιμοποιείται για να κερδίσουμε τις εκλογές. Χρησιμοποιείται για να υπάρξει μια επιτυχία της Ελλάδας σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται από χρόνια. Οι εκλογές είναι ένας χρονικός ορίζοντας, διότι αμέσως μετά διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το εξήγησε πολύ καλά χθες ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιβεβαιώνετε σημερινά δημοσιεύματα ότι ο κ. Σημίτης με τον κ. Μπλερ έχουν ανταλλάξει τον τελευταίο χρόνο αρκετές επιστολές, πάνω σε αυτό το θέμα, της επιστροφής των Μαρμάρων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λέτε, να ήταν χθες η πρώτη νύξη του Πρωθυπουργού στον κ. Μπλερ;

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ κάτι πολύ συγκεκριμένο, εάν υπάρχουν επιστολές.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντησή μου είναι ότι και επιστολές υπάρχουν και συζήτηση με τον κ. Μπλερ έχει γίνει στο παρελθόν από τον Πρωθυπουργό ακριβώς γι αυτό το θέμα. Δεν ξέρω τι έχει κάνει η Ν.Δ. για το θέμα αυτό. Εάν μπορούσε κάποιος να μου πει...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην αρχική δήλωσή σας είπατε ότι ακόμα και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. η Ν.Δ. ήταν αντίθετη. Εννοείτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.; Είπατε ότι ευχόταν να μην πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε..

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με το θέμα της ένταξης της Κύπρου συνδέονται μια σειρά πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες αρχίζουν από το Ελσίνκι. Στο Ελσίνκι η Ν.Δ. ήταν αντίθετη και έκανε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχει μια ενδοτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Ποιός δεν τα θυμάται αυτά; Εκ των υστέρων, όταν πετυχαίνει η προσπάθεια της Ελλάδας και έχουμε αποτέλεσμα, βγαίνει ως τιμητής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επί της ουσίας ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός, χθες, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο κ. Μπλερ θα εξαντλήσει όλες τις θεμιτές δυνατότητες που έχει για την έγκαιρη επιστροφή των μαρμάρων.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει από χρόνια, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι είναι σε καλό σημείο.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα το πρωί, από το Πατριαρχείο εκδόθηκε μια ανακοίνωση, -σπάνιο γεγονός να εκδίδει το Πατριαρχείο ανακοινώσεις- η οποία απευθύνεται στους πολιτικούς στην Ελλάδα, λέγοντας ότι καλό θα κάνουν να μην αναμειχθούν και να μην κάνουν δηλώσεις στη διένεξη που υπάρχει με την ελληνική Εκκλησία και παράλληλα επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι τέτοιου είδους δηλώσεις ή παρεμβάσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση το Πατριαρχείο και ότι αυτό μπορεί να πάρει μορφές επικινδυνότητας. Υπάρχουν απειλές εναντίον του εδώ εκπροσώπου του Πατριαρχείου κ.ά. Η κυβέρνηση τι σχολιάζει επ@ αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα αυτό δημιουργήθηκε, με αφορμή δηλώσεις του κ. Εβερτ, αν δεν κάνω λάθος. Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα χθες, εδώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Εβερτ, αλλά δεν απευθύνεται μόνον σε αυτόν, αλλά σε όλο τον πολιτικό κόσμο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή απάντησή μου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει το χαρακτήρα μιας σύστασης προς τον πολιτικό κόσμο η ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μένω στις δηλώσεις που έκανα για το θέμα αυτό, χθες, εδώ. Σήμερα, θα μπορούσα να προσθέσω ότι για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις -και για το συγκεκριμένο που έχει ανακύψει- οι οποίες πρέπει να βρεθούν στους κόλπους της Εκκλησίας, για το καλό της Εκκλησίας, για το καλό της Ορθοδοξίας. Εμμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι η ενδιάμεση έκθεση του κ. Γκαργκάνα είναι σε αντιστοιχία με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ισχυρής οικονομίας ή αποκλίνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η έκθεση Γκαργκάνα αναφέρει αυτό που ο διοικητής κρίνει ότι πρέπει να ειπωθεί για την ελληνική οικονομία. Να έχετε υπόψη σας ότι οι εκθέσεις αυτές διαβάζονται από την αντιπολίτευση, με τον τρόπο που θέλει αυτή. Σημασία έχει το εξής: Τι λέει ο κ. Γκαργκάνας και τι λέει στην ενδιάμεση έκθεση. Λέει ότι η οικονομία πάει καλά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να προσέχουμε. Σας το λέω με δύο γραμμές. Οποιος μελετήσει την έκθεση αυτό το συμπέρασμα θα βγάλει.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ο κ. Βαρθολομαίος, στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο MEGA, είπε ότι είναι έτοιμος ακόμη και για πόλεμο. Η φαρέτρα τους έχει όπλα. Το γεγονός ότι και από την πλευρά του Πατριαρχείου γίνονται τέτοιες δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή Ελληνες ιεράρχες λένε "καλύτερα πόλεμο, παρά ατιμωτική ήττα", αυτό δεν σας προβληματίζει ως κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επανειλημμένα έχουμε εκφράσει τη θέση της κυβέρνησης. Εμμένουμε στη θέση αυτή. Χθες, επίσης, είπα ότι χρειάζεται προσοχή στο θέμα αυτό και από τα ΜΜΕ. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε θέμα.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 October 2003 - 13:05:09 UTC