Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να αρχίσουμε με ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός. Πληροφορήθηκα ότι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικαστής Βασίλης Σκουρής εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ενας ακόμη Ελληνας έρχεται να καταλάβει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση της Κοινότητας, κάτι που δείχνει την ισχυρή θέση και την αποδοχή της Ελλάδας από όλη την Ευρώπη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εχω τρεις ερωτήσεις. Πριν από λίγες ημέρες, είχατε ζητήσει από τον κ. Καραμανλή, με αφορμή την υπόθεση Σπανουδάκη, να τοποθετηθεί δημοσίως αν πιστεύει ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Θα ήθελα τη θέση της κυβέρνησης, με βάση όσα έγιναν χθες στο θέμα των αυθαίρετων, αλλά και με τις συνεχιζόμενες απεργίες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πρώτο ερώτημα: Ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά απάντησε εμμέσως, πηγαίνοντας στη συναυλία του κ. Σπανουδάκη.

Δεύτερον, όσον αφορά τα αυθαίρετα, πραγματικά η χθεσινή εικόνα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη. Η αρμόδια διευθύντρια, όταν της προσκόμισαν μια δικαστική απόφαση προ πολλών ετών, άλλαξε τη σχετική απόφασή της και ανάγκασε τα συνεργεία της περιφέρειας να σταματήσουν. Βεβαίως, εμείς θα επανέλθουμε. Ηδη, ο Περιφερειάρχης κ. Κυριακίδης έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες προς τη Νομαρχία για να ελεγχθεί όλη η υπόθεση σε σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία. Ακόμη κι αν παρουσιάζονται προβλήματα, όπως το χθεσινό, προβλήματα που ενοχλούν όλους μας, εμείς επιμένουμε και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να μπει τάξη.

Και τρίτον, για τις κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών, πρέπει να σας πω ότι, μετά το Σάββατο, δεν υφίσταται πρόβλημα της αυτής τάξεως, όπως υπήρχε μέχρι τότε. Ακουσα, σήμερα και την κα Παπανικολάου σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό. Τα προβλήματα είναι πολύ μικρότερα, έχουν μειωθεί σημαντικά και χαιρόμαστε γι@ αυτό. Βεβαίως, ξαναπροσφύγαμε στο Δικαστήριο σήμερα, γιατί υπήρξε μια προσπάθεια αλλαγής του περιεχομένου των απεργιακών κινητοποιήσεων, προφανώς προσχηματική και ήταν αναγκαίο να προβούμε σε αυτή τη νέα κίνηση. Θεωρώ, όμως, ότι το θέμα θα λήξει ομαλά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δηλαδή, η αντίδραση της κυβέρνησης εξαντλείται στο να εξαντλεί τα περιθώρια, χωρίς να αλλάζει τίποτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουσιαστικά εφαρμόστηκε η δικαστική απόφαση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Στο θέμα των αυθαιρέτων. Επειδή, όπως είπατε, είναι πολλά χρόνια η τελεσίδικη απόφαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχε μια απόφαση, η οποία μας κοινοποιήθηκε, χθες, στην αρμόδια υπηρεσία. Η κα Διευθύντρια εκτίμησε και ενήργησε, όπως ενήργησε. Βεβαίως, λέει ότι πήρε μια δικαστική απόφαση στα χέρια της και τι άλλο μπορούσε να κάνει. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δεδομένο. Μια κακή λειτουργία που υπήρχε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά βεβαίως και η ύπαρξη μιας απόφασης, έστω και αν δικαστικά είναι παλαιότερη. Τι κάνουμε λοιπόν; Βλέπουμε την ύπαρξη αυθαιρεσίας; Ναι, τη βλέπουμε και ήταν πραγματικά λυπηρό που δεν μπορούσε να εκτελεστεί η χθεσινή απόφαση. Επανερχόμαστε, όμως. Το θέμα δεν το αφήνουμε, δεν το ξεχνάμε. Από τη στιγμή που εκτιμούμε ότι υπάρχουν παραβάσεις, θα γίνει ερώτημα -και έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή από τον Περιφερειάρχη κ. Κυριακίδη προς τη Νομαρχία, που είναι αρμόδια- ώστε να ελεγχθεί η υπόθεση. Δεν σταματάμε μέχρι που να φέρουμε τα πράγματα εκεί που πρέπει, όπως απαιτεί από εμάς ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, χθες, ζήτησε από τους βουλευτές του να βγουν πόρτα-πόρτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες (εάν είναι λάθος, άκυρη η ερώτηση).

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Θα το ζητήσει αυτό και στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, εάν ο κ. Σημίτης είναι ικανοποιημένος (πέρα από αυτά που ζητά από τα στελέχη και τους βουλευτές) από τους υπουργούς του από την κινητοποίηση που έχουν να επιδείξουν μέχρι στιγμής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, είναι ικανοποιημένος, διότι όλοι οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, υπερασπίζουν το κυβερνητικό έργο και μάλιστα με το συντονισμό του κ. Ακριβάκη πηγαίνουν σε όλη την Ελλάδα, όπως έγινε και το Σεπτέμβριο, αλλά και τώρα τον Οκτώβριο, για να παρουσιάσουν και να αναλύσουν το κυβερνητικό έργο. Είναι άλλο αυτό και άλλο η εξόρμηση όλων των στελεχών του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, περιφερειακά και τοπικά, προς τα έξω, που θα σηματοδοτηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι μια μεγάλη μαζική εξόρμηση με βάση το πρόγραμμά μας, τη δουλειά μας και τη Χάρτα οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, μια εξόρμηση όλου του ΠΑΣΟΚ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι χθες ο Πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αμφισβήτησε αν είναι δόκιμος ο όρος για τις δημοσκοπήσεις ή τον τρόπο με τον οποίο αυτές διενεργούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά, τουλάχιστον όπως διαβάσαμε, ότι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται ή η μέθοδος που χρησιμοποιείται ίσως να μην είναι αξιόπιστη και ότι οι πιο σοβαροί μελετητές λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια μάχη στήθος με στήθος. Είναι έτσι; Πράγματι ο Πρωθυπουργός αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ό,τι έχει να πει, το έχει πει ανοικτά. Τη γενικότερη θέση, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης, την έχουμε παρουσιάσει, κατ@ επανάληψη, εδώ. Δεν τοποθετούμαστε πάνω σε εκτιμήσεις ή πληροφορίες συναδέλφων σας, που πολλές φορές, στην προσπάθειά τους να καλύψουν διάφορα γεγονότα, μεταφέρουν τα πράγματα όπως τα ακούνε. Βέβαια, δεν φταίνε αυτοί. Αυτά, όμως, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική συζήτηση που έχει γίνει. Για παράδειγμα, αυτό που έγινε πριν από μια εβδομάδα, το οποίο βεβαίως δεν είχε ειπωθεί έτσι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ερώτημά μου είναι, αν ο Πρωθυπουργός έχει αυτή την άποψη για τις δημοσκοπήσεις. Εάν το γνωρίζετε, γιατί μπορεί να μη το γνωρίζετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τοποθετούμαι σε δημοσιεύματα. Δεν είναι δυνατόν. Ο Πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει για τις δημοσκοπήσεις το έχει πει με τον πιο καθαρό και σαφή τρόπο. Εχω πει και εγώ, ως Εκπρόσωπος, ορισμένα πράγματα, κατά καιρούς, και για την αξία των δημοσκοπήσεων και για το τι δείχνουν αυτές. Ολα αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν. Είναι ανάγκη να κάνουμε σοβαρή κουβέντα, προσθέτω τώρα -με την ιδιότητα του υπουργού Τύπου το λέω αυτό- για τις δημοσκοπήσεις; Εμείς θα έχουμε έτοιμη μια πρόταση, ένα σχέδιο πολιτικής, το οποίο θα θέσουμε υπόψη και των κομμάτων και των ενδιαφερομένων. Δεν θα επιμείνουμε να γίνει νόμος. Διότι, κάποιος μπορεί να πει "τι πάτε να κάνετε, να δημιουργήσετε πρόβλημα παραμονή εκλογών"; Οχι, βέβαια. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Εάν, όμως, τα πολιτικά κόμματα, οι ενδιαφερόμενοι εκτιμήσουν ότι αυτό το πλαίσιο μπορεί να έχει ευρύτατη αποδοχή, να συμφωνήσουμε δηλαδή, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ως έναρξη μιας συζήτησης, χωρίς τη βιασύνη της νομοθετικής παρέμβασης -και το τονίζω αυτό- πιστεύω ότι θα ωφελήσει όλους, έστω και αν μείνουμε στη συζήτηση. Δεν είναι κακό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πριν από μερικές εβδομάδες, είχατε διαπιστώσει κι εσείς από εδώ μια βελτίωση του κλίματος για την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις εκτιμήσεις που γράφονται σε πολλά δημοσιεύματα ότι αυτή η πορεία έχει ανακοπεί για την κυβέρνηση και ότι υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ένα τέλμα; Και γράφεται αναφορικά με πάρα πολλά γεγονότα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν έχει ανακοπεί η θετική πορεία της κυβέρνησης προς τα μπρος, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Και θα το διαπιστώσετε αυτό πολύ σύντομα και από το κλίμα που θα δημιουργηθεί από την εξόρμηση που θα κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Αν εννοείτε τώρα αυτό που ακούω κάθε μέρα στα ραδιόφωνα ότι η Ελλάδα είναι σε ασφυκτικό κλοιό από κινητοποιήσεις κ.λπ. νομίζω ότι είναι οι συνήθεις υπερβολές που χρησιμοποιούμε μερικές φορές, ιδιαίτερα στο χώρο της ενημέρωσης. Δεν είναι τα πράγματα, ούτε τραγικά, ούτε έξω από συγκεκριμένες καταστάσεις που κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει. Υπάρχουν φυσιολογικές διεκδικήσεις και γίνονται κινητοποιήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουμε ξεκαθαρίσει και κάτι: Ειδικά φέτος, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, υπήρξε η δυνατότητα και δόθηκαν ουσιαστικές παροχές. Για παράδειγμα 2,3 δις ευρώ έχει η δέσμη των κοινωνικών μέτρων, η οποία κατευθύνθηκε κυρίως στους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη. Όταν, λοιπόν, από τη θετική πορεία της οικονομίας διαθέσαμε 2,3 δις ευρώ σε άνεργους, χαμηλόμισθους, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, όταν δόθηκαν, ως αποτέλεσμα του διαλόγου, σημαντικές αυξήσεις στους άλλους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες -σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στους εκπαιδευτικούς- είναι δυόμιση φορές πάνω από τον πληθωρισμό, είναι σαφές ότι εξαντλούνται τα όρια της οικονομίας. Ας το καταλάβουν όλοι: Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στα μισθολόγια. Δόθηκαν, ήδη, σημαντικές αυξήσεις και μαζί με το κοινωνικό πακέτο εξαντλήθηκαν και τα όρια που υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι θα το κατανοήσουν αυτό και θα επιδείξουν την απαραίτητη κοινωνική υπευθυνότητα. Με την ευκαιρία τονίζω και πάλι ότι η σιωπή σε τέτοια ζητήματα δεν είναι χρυσός. Πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Ευθέως. Πριν από λίγο καιρό στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν ότι καταστρέφεται η οικονομία με τη δέσμη των κοινωνικών μέτρων. Τώρα, που εκτός της δέσμης των κοινωνικών μέτρων δόθηκαν και σημαντικές αυξήσεις στα μισθολόγια, τι έχουν να πουν για τις κινητοποιήσεις;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρεστε συνέχεια στη θετική πορεία της οικονομίας. Πώς κρίνετε το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που βλέπουν δυσοίωνο το οικονομικό μέλλον τους, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και άλλες έρευνες που λένε διαφορετικά πράγματα. Ομιλούν για μεγαλύτερη αισιοδοξία στο χώρο της οικονομίας. Δεν μπορώ να ελέγξω το πώς γίνεται η κάθε έρευνα ή το δείγμα της. Σε κάθε, όμως, περίπτωση νομίζω πως όλοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν ότι η θέση μας, ως Ελλάδα, στην οικονομία έχει αναβαθμιστεί. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Βεβαίως, θέλουμε να πάμε καλύτερα. Βεβαίως, είναι λογικό κάθε άνθρωπος, κάθε νοικοκυριό να διεκδικεί τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του. Όμως, πάμε καλύτερα και του χρόνου θα πάμε ακόμη καλύτερα. Ανάπτυξη 4% δεν έχει καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση ίσως την Ιρλανδία. Η Ελλάδα έχει δεκαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Και δεύτερο, σημειώστε ότι στα ελλείμματα έχουμε από τα μικρότερα. Η οικονομία μας παρουσιάζει πολύ υγιέστερη κατάσταση και πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό. Αυτό είναι, ναι ή όχι μια πραγματικότητα; Εμείς, λέμε ναι. Και αυτό είναι που αιτιολογεί την αισιοδοξία μας και για μεγαλύτερη ευημερία για τον πολίτη, την επόμενη τετραετία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Εχει η κυβέρνηση δείκτες που να δείχνουν πόσο από αυτό το ποσοστό της ανάπτυξης οφείλεται στο ΚΠΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΚΠΣ ήταν γνωστό, δεδομένο. Το ΚΠΣ έπεσε στη χώρα με κανένα αλεξίπτωτο; Εχετε συνηδειτοποιήσει ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης και στην επιτυχία που έχουμε δείξει στην οικονομία, τα τελευταία χρόνια, μπορέσαμε και πήραμε αυτό το πακέτο από την Ε.Ε.; Εχετε κατανοήσει ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πορεία και αυτή η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, το πακέτο αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο; Εχετε, επίσης, κατανοήσει ότι οι πόροι του ΚΠΣ είναι περίπου οι μισοί από εκείνους που εισρέουν στη χώρα για τα έργα, τις υποδομές και όλα τα άλλα προστίθενται από εθνική, κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση; Η ανάπτυξη δεν οφείλεται μόνο στο ΚΠΣ . Αλλά, και το ΚΠΣ είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Όταν γίνεται ένα έργο, πολύ μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί πόροι, Ελλήνων, όμως, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό. Είναι πόροι που ανήκουν στη χώρα και που η χώρα τους αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο, από ό,τι στο παρελθόν. Να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η μιζέρια, η οποία διακατέχει ορισμένες πλευρές. Και με την ευκαιρία να πω ότι, επειδή σήμερα η Ν.Δ. έχει μια διαδικασία, εάν χρειαστεί θα μου επιτρέψετε να σας ταλαιπωρήσω για τις σχετικές απαντήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού πάνε τόσο καλά τα θέματα στην οικονομία και έχετε διακηρύξει και ο Πρωθυπουργός και εσείς, ότι αυτό θα είναι το ισχυρό χαρτί σας στις εκλογές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ένα από τα ισχυρά.

ΜΙΧΑΗΛ: Εντάξει. Το ισχυρότερο, ενδεχομένως. Θα δεχθείτε πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού την πρόταση του κ. Καραμανλή για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα συζητηθεί μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κύριε Μιχαήλ, στον Προϋπολογισμό, τι συζητάμε κατ` αρχήν;

ΜΙΧΑΗΛ: Την οικονομία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την οικονομία. Ωραία. Απαντήσατε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μισό λεπτό, όμως: Αφού δεν φοβάστε για το ότι είναι το ισχυρό χαρτί σας και δεν το αμφισβητείτε, τι σας εμποδίζει να κάνετε και μια συζήτηση πριν από τον Προϋπολογισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να συζητήσουμε, δηλαδή, δύο φορές τα ίδια πράγματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά τον κ. Καραμανλή, αυτό θέλει. Γιατί δεν το κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το εκτιμήσουμε. Αλλά, ευχαριστώ για την παρέμβασή σας, γιατί το κάνατε σαφές: Να συζητήσουμε δύο φορές τα ίδια πράγματα. Ηταν πραγματικά σημαντική η παρέμβασή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ; Ο κ. Καραμανλής σας το ζητάει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατηγορώ εσάς. Μας βοηθήσατε να το αναδείξουμε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει σήμερα σε δημοσιεύματά του ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μπλοκάρει τις όποιες διαδικασίες συζήτησης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο του 2004. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο. Εχουμε πει, πολλές φορές, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Το είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι, αντί να διαπιστώνουν, ας κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση που τους ζητά η Διεθνής Κοινότητα. Είναι ώρα για πράξεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κάτι σχετικό: Ο κ. Ερντογάν, φαίνεται ότι δεν άκουσε τι του είχε πει ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του στη Ρώμη, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας και την ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού και έκανε κάποιες δηλώσεις, που είναι πολύ αυστηρές. Είπε, για πρώτη φορά, ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν υπάρχει προϋπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με σύγχρονη επίλυση του Κυπριακού και έκανε λόγο για δύο κράτη, δύο λαούς και δύο θρησκείες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αποφάσεις της Ε.Ε. λένε άλλα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλω να σχολιάσετε ακριβώς αυτό, το ότι λένε άλλα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνιστούμε στον κ. Ερντογάν να διαβάζει καλύτερα τις αποφάσεις της Ε.Ε..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, για πρώτη φορά, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι εάν στις εκλογές του Δεκεμβρίου κερδίσει η αντιπολίτευση των τουρκοκυπριακών κομμάτων, θα θέσει βέτο. Αυτό σημαίνει ότι εκ των προτέρων μας ανακοινώνει ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ένα τρίτο θέμα: Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν, χθες, επιβατηγό αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών, το οποίο είχε προορισμό τη Σκοτία και το οποίο περνούσε πάνω από τη Χίο και τη Λέσβο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Ανεξαρτήτως, όμως, αυτού έχουμε μια δεδομένη στάση της Τουρκίας. Εχουν γίνει παρενοχλήσεις, παραβιάσεις, όλοι το γνωρίζετε. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις, όπως τις αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα. Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τακτική. Η Τουρκία δεν το κάνει και εκτίθεται, δεν εκτιθέμεθα εμείς.

Ως προς τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, είναι γνωστές οι απόψεις του. Και πραγματικά, κάθε αλλαγή των συσχετισμών στα κατεχόμενα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, θα μπορεί να βοηθήσει θετικά τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Ας το σκεφτεί αυτό η ίδια η Κοινότητα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν τα συνδικαλιστικά στελέχη σας έχουν υιοθετήσει απολύτως την προσέγγιση που κάνετε έναντι της ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρέπει να απευθύνετε αυτές τις ερωτήσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι υποστηρικτικά στελέχη της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι "υποστηρικτικά στελέχη" της κυβερνητικής πολιτικής. Καινοφανής θεωρία, η οποία δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Κόμμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η ΑΔΕΔΥ, για να το κάνω πιο συγκεκριμένο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι θέλετε να πείτε;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να πω ότι αντιλαμβανόμαστε από δημοσιογραφικές πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών σας, ιδίως της ΑΔΕΔΥ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλετε να πείτε των συνδικαλιστικών στελεχών που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, γιατί αλλιώς δεν το καταλαβαίνω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Βεβαίως, αυτό εννοώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τότε, να απευθύνετε την ερώτησή σας στο κόμμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν σας απασχολεί το γεγονός ότι μια Ομοσπονδία των δημόσιων υπαλλήλων, της οποίας ηγείται δικό σας στέλεχος, κατεβαίνει σε απεργία διότι διαφωνεί με την πολιτική σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να το πω πιο απλά. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κάνει απεργία. Ποιά είναι η στάση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια που είχαμε έως τώρα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει και προς την ΑΔΕΔΥ και προς όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ότι οι αποφάσεις της γύρω από τα μισθολόγια είναι οι τελικές, διότι αυτό υπαγορεύουν οι συνθήκες της Οικονομίας. Η Οικονομία παρείχε δυνατότητες, δώσαμε το κοινωνικό πακέτο 2,3 δις ευρώ σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και δώσαμε σημαντικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους που υπερβαίνουν -σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στους εκπαιδευτικούς- δυόμιση φορές τον πληθωρισμό. Είναι οι σημαντικότερες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Αυτά είναι τα όρια της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Δεν θα αλλάξουμε την απόφασή μας. Και δεν θα την αλλάξουμε, διότι αν το κάναμε, θα το πλήρωνε αρνητικά ο ελληνικός λαός, γιατί δεν θα υπήρχε η ίδια θετική πορεία στην οικονομία, επειδή θα έπρεπε να καταφύγουμε σε δανεισμό. Λοιπόν, δεν θα αλλάξουμε την απόφασή μας, με πίστη ότι αυτή η πορεία βοηθά τελικά τον Ελληνα πολίτη. Θέλω να καλέσω τους εργαζόμενους να επιδείξουν την αρμόζουσα κοινωνική υπευθυνότητα και ευελπιστούμε ως προς αυτό. Επίσης, θέλω να καλέσω και τα άλλα πολιτικά κόμματα, πιστεύοντας βαθιά ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός σε αυτές τις περιπτώσεις που απασχολούν θέματα τον ελληνικό λαό, να πάρουν θέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Υιοθετεί η κυβέρνηση αυτό που ζήτησε χθες ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής κ. Μαντέλης, να επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν έχει τέτοια άποψη η κυβέρνηση. Βεβαίως, είναι δικαίωμα κάθε βουλευτή να παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο τις απόψεις του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή στο παρελθόν για ένα παρόμοιο θέμα, ένας άλλος βουλευτής ο κ. Χρυσανθακόπουλος είχε κατηγορηθεί και είχε διαγραφεί. Εμεινε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Ο κ. Μαντέλης κατέθεσε μια πρόταση στη Βουλή, ευθαρσώς, όπως έχει δικαίωμα ως βουλευτής. Είπε την άποψή του. Δεν σημαίνει ότι την υιοθετούμε. Ομως, είναι άποψη του βουλευτή και στελέχους μας και ετέθη μέσα από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 October 2003 - 13:05:10 UTC