Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-08-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης προς τις Ελληνίδες αθλήτριες Τασούλα Κελεσίδου και Κατερίνα Βόγγολη, οι οποίες κατέκτησαν μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ελπίζω ότι θα έχουμε και άλλες επιτυχίες από τους Ελληνες αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία καλεί όλες τις χώρες-μέλη να μονιμοποιήσουν όσους υπαλλήλους απασχολούν με συμβάσεις. Εμείς έχουμε κάνει νομοθετική ρύθμιση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένη και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα να την πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν συμμορφώνεται πλήρως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε διαβάσει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

ΜΙΧΑΗΛ: Την έχω διαβάσει. Θεωρεί ότι δεν είναι επαρκές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού βρίσκεται η απειλή στο κείμενο;

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλετε να πάρω πίσω τη λέξη "απειλή"; Αν δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μιλάμε με βάση τα κείμενα. Ο κ. Αλαβάνος κατά την πάγια τακτική του διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει μια Οδηγία, στη βάση της οποίας η ελληνική κυβέρνηση προώθησε μια ρύθμιση. Όπως γνωρίζετε, αυτές οι Οδηγίες μεταφέρονται συνήθως με Προεδρικά Διατάγματα ή με άλλους τρόπους στο εσωτερικό Δίκαιό μας. Εχει προωθηθεί Προεδρικό Διάταγμα. Οι ευρωβουλευτές κατέθεσαν κάποιες ερωτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε στοιχεία και διευκρινίσεις που θα δοθούν και θα υπάρξει συζήτηση. Από πού τεκμαίρονται τα λοιπά συμπεράσματα;

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα του Ρώσου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα το χειρίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη.

ΤΑΚΗΣ: Κάποιες οχλήσεις από Πρεσβείες κ.λπ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτή τη στιγμή το θέμα το χειρίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών. Ας μείνουμε εκεί, ανεξάρτητα αν είναι ένα θέμα που συγκεντρώνει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη χορήγηση διπλής υπηκοότητας, καθώς ύστερα από δημοσίευμα σε σημερινή εφημερίδα, εκφράζονται κάποιοι φόβοι του υπουργείου Εξωτερικών για απώλεια της μειονοτικής ταυτότητας στους ελληνικής καταγωγής@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Οταν έχουμε κάτι καινούργιο θα σας ενημερώσω.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την πολιτική της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η πολιτική σημαίνει ότι χρειάζονται και κάποιες διαπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Σας επαναλαμβάνω ότι έχουμε συζητήσει παλαιότερα και θα δούμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

ΚΟΥΙΝ: Επειδή έχει ακουστεί σήμερα σε αρκετά ΜΜΕ, μήπως γνωρίζετε εάν έχει γίνει επίσημο διάβημα για το Ρώσο επιχειρηματία από την ισραηλινή πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον γύρω από αυτή την υπόθεση. Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί της υπόθεσης και αυτή έχει το λόγο. Το θέμα είναι στο Συμβούλιο Εφετών. Δεν θα ήταν επιτρεπτό να ασκήσουμε κάποια παρέμβαση.

ΤΑΚΗΣ: Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για διάφορα δημοσιεύματα που είδαν πάλι το φως της δημοσιότητας, στον αυστραλιανό Τύπο, σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, έχουμε και σήμερα δύο δημοσιεύματα στον αυστραλιανό Τύπο. Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά από πού εκπορεύονται στην Αυστραλία αυτού του είδους τα δημοσιεύματα. Προφανώς υπάρχουν συμφέροντα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί δημοσιεύονται στον αυστραλιανό Τύπο όλα αυτά. Είναι σαφές ότι αυτή η εμπάθεια που παρατηρείται σε μερίδα του αυστραλιανού Τύπου οφείλεται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Από κει και πέρα, δεν θέλω να μπω ούτε στις δεισιδαιμονίες, που αναπτύσσονται αυτά τα δημοσιεύματα και φθάνουν στα όρια του γελοίου, ούτε στο γεγονός ότι είναι ανιστόρητα και μπερδεύουν τους ελληνικούς με τους ρωμαϊκούς αγώνες, οι οποίοι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, με διαφορετικό ήθος -θα έλεγα- και δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε, ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν πολύ καλά και να πετύχουν και τα μηνύματα που θα εκπέμψουν να είναι μηνύματα που θα τονίσουν τη βαθιά πίστη μας στον άνθρωπο και τις ιδέες του Ολυμπισμού. Αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν καλά.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε, σχετικά με τους κωδικούς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί ασχολείστε τόσο πολύ με αυτό το θέμα, 20 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία;

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν σε αυτούς που έχουν καταθέσει -να μας πείτε και τον αριθμό- υπάρχουν κάποιοι εκ των 21 που είχαν θέσει τις επιφυλάξεις τους γραπτώς για το αίτημα του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε 20 ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας και δεν καταλαβαίνω τη συνεχή ενασχόλησή σας με αυτό το θέμα. Το συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και τελείωσε. Αλλωστε, όταν έχεις θέσει μια προθεσμία δεν μπορεί να δημιουργείς προβλήματα πριν τη λήξη της.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στη σημερινή συνεδρίαση που είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Σκανδαλίδη, μήπως ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε κάποιες τροποποιήσεις επί των προτάσεων του εκλογικού νόμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Οπως σας είπα, συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μέτρου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και την πορεία κατάθεσης του νέου νόμου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά πάλι με τους κωδικούς. Υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας από την κυβέρνηση για όσους βουλευτές διαφωνήσουν ή δεν αποστείλουν -έστω και οριακά- την κατάσταση του πόθεν έσχες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θέμα θα το ξανασυζητήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 August 2003 - 13:05:07 UTC