Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, είναι η τελευταία συνάντησή μας, πριν από τις θερινές διακοπές. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στο γραφείο μου για ό,τι χρειαστείτε.

Ισως, χρειαστεί να σας καλέσω και για κάποιες δηλώσεις, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, η ενημέρωση μπορεί να γίνει στη Βουλή.

Από τις 4 Αυγούστου θα είναι στη διάθεσή σας, για οτιδήποτε χρειαστείτε, ο υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλές διακοπές. Η πολιτική ενημέρωση θα επαναρχίσει, τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα εισαγωγικώς να κάνω δύο δηλώσεις:

Σε ομιλία του, την Τετάρτη στην Πεύκη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι "η πόλη μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια" και εννοούσε βεβαίως την Αθήνα. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο κ. Καραμανλής, για μια ακόμη φορά, διαψεύστηκε οικτρά. Θα έχετε δει σημερινά δημοσιεύματα, όπου ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τη χώρα μας ως τη δεύτερη φθηνότερη, μετά την Πορτογαλία, στις 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βεβαίως, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τον κ. Καραμανλή. Πρέπει, όμως, να δηλώσω το εξής: Για μια ακόμη φορά, οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή αποδεικνύονται ως ιδιαίτερα αναξιόπιστες. Αυτό δεν μας εκπλήσσει. Είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο. Εκείνο που πραγματικά, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε, ως ιδιαίτερα αρνητικό, είναι το να προσπαθεί κανείς να δυσφημίσει την πόλη του και τη χώρα του και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι η εξής: Πληροφορούμαι από σημερινά δημοσιεύματα ότι την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα πάει στη Βουλή για να παρέμβει στην τροπολογία για το θέμα του "πόθεν έσχες". Βεβαίως, αυτή η τροπολογία έχει αποδειχθεί, ήδη, ως άχρηστη, μετά τη σχετική γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Το ερώτημα, όμως, που θέτουμε και πραγματικά θα περιμέναμε μια απάντηση, έστω και την Τρίτη, από τον κ. Καραμανλή, είναι: "Θα πάρει επιτέλους απόφαση να ανοίξει και αυτός τους κωδικούς των βουλευτών του"; Ναι ή όχι; Είναι η ώρα της διαφάνειας, είναι η ώρα της αλήθειας. Τα ψέματα τελείωσαν. Περιμένουμε, επιτέλους, μια στάση ευθύνης από τη Ν.Δ..

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο κ. Εβερτ κατέθεσε σήμερα ένα σημείωμα στη Βουλή, το οποίο αφορά την πορεία της Αγροτικής Χρηματιστηριακής. Σε αυτό αναφέρει ότι και ο Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Λάμπρου, με ένα δικό του κωδικό, έκανε προσωπικό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο με μετοχές θυγατρικής εταιρίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τον κατηγορεί ότι κερδοσκόπησε. Το χαρακτηρίζει σκάνδαλο και ζητά γι@ αυτό να ληφθούν μέτρα. Τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Εβερτ έχει θέσει το θέμα των συναλλαγών του κ. Λάμπρου και άλλη φορά. Πριν από μερικές εβδομάδες, είχα δει το θέμα σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Υπήρξε και τότε μια πλήρης και ολοκληρωμένη απάντηση του κ. Πέτρου Λάμπρου, στην οποία είχε τοποθετηθεί συνολικά πάνω στο θέμα και στην οποία σας παραπέμπω. Πέραν αυτού, θα εξετάσουμε τι λέει ο κ. Εβερτ, εφόσον το ζητά από τη Βουλή, και θα υπάρξουν απαντήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει, σήμερα, ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα "Απόφαση", που χρήζει διευκρίνισης. Σας διαβάζω τι ακριβώς λέει: "Ο υπουργός επί των Εξωτερικών κ. Παπανδρέου έχει ήδη απευθυνθεί σε διακεκριμένους συνταγματολόγους για την επίλυση του Κυπριακού, με βασικό στόχο να ξεφύγει αυτό από τη λογική του ειρηνευτικού Σχεδίου του Κόφι Ανάν". Αν αυτό είναι αληθές, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό; Εκτός Σχεδίου Ανάν βλέπει λύση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών κινούνται πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για το δημοσίευμα, τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι το διαψεύδω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επανέρχομαι σε αυτό που είπατε για τον κ. Καραμανλή ότι δυσφημεί τη χώρα και την πόλη και μάλιστα εντός τουριστικής περιόδου. Θέλω να ρωτήσω, εάν κατηγορείτε τον κ. Καραμανλή για έλλειψη εμπειρίας ή για πλημμελή επίγνωση των οικονομικών μεγεθών ή για συνειδητή υπονόμευση, κατά το πρόσφατο παρελθόν, της οικονομίας, σήμερα του τουρισμού, πάλι δηλαδή της οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια γενική στάση του κ. Καραμανλή. Επειδή είναι δέσμιος της λανθασμένης πρότασής του για πρόωρες εκλογές, ουσιαστικά δεν θέλει να γίνεται τίποτα στη χώρα. Θέλει να τα παρουσιάζει όλα γκρίζα και μαύρα. Ολα κατεστραμμένα και άσχημα. Δεν διστάζει να δυσφημίζει τη χώρα και να υπονομεύει το θετικό κλίμα στην οικονομία. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι μια καταστροφική πολιτική της Ν.Δ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι η πόλη μας είναι φθηνή; Γιατί ακούμε τον κ. Κουλούρη να κάνει κάθε μέρα εξαγγελίες και να πηγαίνει στις λαϊκές για να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας στην αγορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα επί της δήλωσης του κ. Καραμανλή, που λέει ότι "είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια". Είναι μια δήλωση αναξιόπιστη και επικίνδυνη, ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπου ο κάθε τουρίστας συγκρίνει. Από εκεί και πέρα, εάν με ρωτάτε, εάν υπάρχουν προβλήματα με την ακρίβεια για το πορτοφόλι του Ελληνα, απαντώ ευθέως "ναι". Γι@ αυτό το λόγο λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι μια μάχη που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Αλλά, είναι άλλο να λες "δίνουμε μάχη για να μην ανέβουν οι τιμές ή για όπου έχουν ανέβει να το εμποδίσουμε και να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια" και είναι άλλο να βγαίνεις εν μέσω τουριστικής περιόδου και να λες "είμαι ο πρώτος στην ακρίβεια, δηλαδή ουσιαστικά μην έρθετε". Εχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, ο κ. Κουλούρης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είπε ότι περίπου το 40% του τζίρου που διακινείται στην κεντρική λαχαναγορά είναι παράνομο, δηλαδή κινείται από παράνομα κυκλώματα. Πότε το ανακάλυψε αυτό η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κουλούρης αναφέρθηκε σε μια σειρά συμπεράσματα και έκανε συγκεκριμένες πράξεις, όπως γνωρίζετε. Εμείς δεν κάνουμε διαπιστώσεις στην πολιτική μας. Αυτά τα αφήνουμε σε άλλους. Εμείς κάνουμε πράξεις. Οπως γνωρίζετε, ο κ. Κουλούρης έστειλε κάποιούς και στον εισαγγελέα. Αυτό ήταν και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Δεν ήταν η τελική πράξη. Και κυρίως ήταν μήνυμα για εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να αισχροκερδούν και να παίζουν με το πορτοφόλι του Ελληνα πολίτη. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτές τις λογικές. Πολύ καλά κάνει ο κ. Κουλούρης και κινείται έτσι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διάβασα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των ειδικών δικαστηρίων που συγκρότησε ο κ. Ντενκτάς. Ηθελα να ρωτήσω εάν είναι έτσι και εάν από τις δικές σας επεξεργασίες θεωρείτε ότι έτσι έχουν τα πράγματα και τί σκέφτεστε να κάνετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα, η ερμηνεία είναι «τραβηγμένη». Μελετούμε νομικά το θέμα, αλλά δεν υπάρχει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχετε ενημερωθεί για το πόρισμα που έλαβε ο Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος για τις «σακούλες των σκουπιδιών»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Μίλησα χθες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρυσοστομίδη και μου είπε ότι θα μας ενημερώσει όταν θα εκδοθεί το πόρισμα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σήμερα ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για τις δύο νέες παραπομπές της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -η μια για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και η άλλη για τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας- είπε ότι υπάρχουν Ελληνες υπάλληλοι της Commission, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την αλλαγή στάσης της Ε.Ε. και πίσω από την επιθετική αυτή στάση που κρατάει η Ε.Ε. έναντι της χώρας μας. Θα ήθελα να μου πείτε εάν συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις, εάν έχει γνώση η κυβέρνηση ή εάν θέλετε να απαντήσετε κάποια άλλη στιγμή γι αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν μπορώ εξ ολοκλήρου να το εκτιμήσω γιατί δεν έχω πλήρη ενημέρωση. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ορισμένοι Ελληνες υπάλληλοι της Commission πρωτοστατούν σε πράξεις, οι οποίες ευθέως στρέφονται κατά της χώρας τους. Εχουμε δει τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν. Να είστε βέβαιοι ότι θα επιμείνουμε στη σχετική διεργασία και εάν τελικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο -κρατώ το «εάν»- τότε δεν θα διστάσουμε να το στηλιτεύσουμε. Βεβαίως, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τους ΧΥΤΑ, να μην κυνηγάμε πρώτα τί μας φταίει και να κοιτάμε πρώτα τί κάνουμε εμείς. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού, αλλά να κοιτάμε πρώτα τι κάνουμε εμείς. Η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα των ΧΥΤΑ, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελπιδοφόρα, σε σχέση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν δίστασε να συγκρουστεί για να λυθεί το θέμα των ΧΥΤΑ στην Αττική και δεν θα διστάσει προκειμένου να λυθούν τα ανάλογα ζητήματα σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με αυτή την αυθαιρεσία και την αναβολή επίλυσης του προβλήματος. Εάν είναι να συγκρουστούμε, θα συγκρουστούμε. Και θα συγκρουστούμε, γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κα Παπανδρέου είναι σωστή. Πρέπει μια και καλή να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Επί της ουσίας, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα. Είναι δύο, λοιπόν, οι πτυχές του ζητήματος.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Το σχόλιό σας αφορά και το χειρισμό του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, το σχόλιό μου αφορά ιδιαίτερα τους ΧΥΤΑ. Ανάλογα, σωστή δουλειά ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και για το βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δίνει λύσεις. Και σε αυτό το τρίπτυχο θέλω να επιμείνω. Εχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό, η οποία δεν είναι τυχαίο ότι συναντά ευρύτερη αποδοχή. Ολα αυτά τα αποσυνδέω από την τυχόν στάση κάποιων Ελλήνων.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η Ν.Δ. και με βάση αυτά που συζητήθηκαν στη Διυπουργική, ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και για τα έργα στον Πειραιά, υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται με ένα είδος -θα έλεγε κανείς- χαρακτήρα προεκλογικού. Είναι δεσμεύσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Γιατί, λέει, ασχολείστε τώρα με αυτά τα προβλήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά τον κ. Ρουσόπουλο και τη Ν.Δ. επομένως, δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα έργα της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, δεν πρέπει να κυβερνάται η χώρα, δεν πρέπει να γίνεται τίποτα, γιατί έκαναν λάθος οι άνθρωποι. Γιατί την «πατήσανε» και ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Δεν θα ακολουθήσουμε, τη λογική που λέει η χώρα, τα συμφέροντα των πολιτών, τα συμφέροντα της κοινωνίας, να είναι δέσμια των λανθασμένων επιλογών της Ν.Δ. και των λανθασμένων κινήσεων του κ. Καραμανλή. Ας βγει και ας πει «έκανα λάθος». Δεν είναι δυνατόν να ζητά να μην προχωρούν τα έργα και οι πολιτικές, να δυσφημεί τη χώρα του, απλά και μόνο γιατί έκανε λάθος και δεσμεύθηκε σε μια πολιτική που δεν τον οδηγεί πουθενά. Βλέπετε, τί γίνεται όλο αυτό τον καιρό. Αρνηση από τη Ν.Δ. για τη συζήτηση του εκλογικού νόμου, άρνηση να ανοίξουν τους κωδικούς τους, λάθη σε σχέση με την πολιτική τους στο θέμα των τιμών και δυσφήμιση της χώρας, εκεί που δεν υπήρχε λόγος. Και βεβαίως καμία προβολή κάποιας πρότασης, κάποιας προοπτικής για το αύριο. Ξέχασαν ακόμα και τις προτάσεις που είχαν κάνει για την παιδεία, για τις προτάσεις που δήθεν θα έκαναν για το αγροτικό. Δεν μπαίνουν στον κόπο, ούτε καν να τις προβάλλουν. Είναι ένα κόμμα, το οποίο έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα. Αλλά, αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή αναφέρεστε συχνά στη λάθος εκτίμηση της Ν.Δ. για πιθανότητα πρόωρων εκλογών, νομίζετε ότι η χθεσινή έμμεση παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, επανέφερε εκ νέου την πρότασή του για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα, πρόκληση πρόωρων εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησε για πιθανότητα, το ζήτησε. Ζήτησε πρόωρες εκλογές. Δεν θέλω να τοποθετηθώ άλλο επ` αυτού. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Οτι εμείς προτιμούμε να σκεπτόμαστε ό,τι λέμε και ό,τι πράττουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 July 2003 - 13:05:11 UTC