Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή σήμερα στον Τύπο βλέπω ότι επικρατεί μια αναταραχή σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, το MEGA, μήπως θέλετε να μας τη σχολιάσετε, ως υπουργός Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, δεν παρεμβαίνουμε ποτέ στα εσωτερικά ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ. Ουδέποτε το έχουμε κάνει και ουδέποτε θα το κάνουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ηδη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει "όχι" στις προτάσεις του Πρωθυπουργού και ειδικότερα στη συζήτηση του εκλογικού νόμου. Τι έχετε να πείτε επ@ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη συζήτηση που γίνεται σήμερα στα ΜΜΕ βγαίνει ένα βασικό συμπέρασμα και αυτό οφείλουμε να το αξιολογήσουμε και να το αξιοποιήσουμε: Ο κόσμος, οι πολίτες, η κοινωνία, θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά, θέλουν τις αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα για να τους εγγυηθούμε και μια καλύτερη προοδευτικότερη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό απαιτεί και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οσο έχουμε τη στρόφιγγα κλειστή, εμποδίζουμε την εξέλιξη, την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, την εφαρμογή της ανανέωσης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας. Υπάρχει κανείς που να συμφωνεί σε κάτι τέτοιο; Υπάρχει πολίτης που να το αποδέχεται αυτό; Εμείς θα προχωρήσουμε. Την επόμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα διατυπώσει τις βασικές κατευθύνσεις μας και την πρόταση διαλόγου, η οποία δεν είναι θέσφατο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες απόψεις. Μπορεί ορισμένα σημεία να χρήζουν βελτίωσης. Θα αποδεχθούμε προτάσεις, θέσεις, ιδέες, που μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τις προτάσεις μας. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και τυχόν φόβους, όπως το φόβο που διαβλέπουμε στη Ν.Δ. για ενδεχόμενες εκλογές, το 2005, που δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γίνουν. Ο υπάρχων εκλογικός νόμος "μπλοκάρει" την εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος. Δεν είναι δίκαιος, δεν προωθεί την ανανέωση, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία. Είναι ώρα να αλλάξει. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες γι@ αυτό. Και αυτό θα είναι καλό για όλο το πολιτικό σύστημα.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το διάλογο με την ελληνική κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι και η Ν.Δ. θα συμμετάσχει τελικά σε αυτό το διάλογο και δεν θα αρκείται να τον παρακολουθεί από μακριά, καταγγέλλοντας ίσως, διαπιστώνοντας ίσως, διαφωνώντας ίσως, αλλά χωρίς να μπορεί να προσφέρει τίποτα, για μια ακόμη φορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ΚΚΕ χτύπησε, για άλλη μια φορά, και αυτή τη φορά όχι στην Ευρώπη, αλλά στην ίδια την Κύπρο. Η κα Παπαρήγα που επισκέπτεται το νησί, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Χριστόφια, δήλωσε σαφώς και ευθαρσώς, ενώπιον μάλιστα του κυπριακού λαού, ότι θα καταψηφίσει τη διεύρυνση, που σημαίνει ότι είναι εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Οφείλετε μια δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι διαφωνούμε με αυτού του είδους τις αντιλήψεις και πραγματικά λυπόμαστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ενα ελληνικό κόμμα πηγαίνει στην Κύπρο και λέει ότι είναι εναντίον της ένταξης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι μέσα στην πολιτική. Καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις του. Κατά τη γνώμη μου, οι απόψεις αυτές είναι απόλυτα λανθασμένες, αλλά είναι οι απόψεις του και έχει δικαίωμα να τις λέει. Εχουμε Δημοκρατία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα εθνικά θέματα δεν είναι θέμα δικαιώματος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας! Τι να κάνουμε;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή από την πλευρά της Αριστεράς, δηλαδή του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, απορρίφθηκε η πρόθεση που επιδείξατε χθες για αναλογικότερη εκπροσώπηση και υπάρχει επανάληψη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απορρίπτουν κάτι που δεν ξέρουν, όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Σκανδαλίδης. Ο λαός μας, όμως, λέει πως "όποιος βιάζεται, σκοντάφτει".

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η δική σας εκτίμηση είναι ότι η Αριστερά, για λόγους διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνει τις μάξιμουμ θέσεις της ή ότι δεν προτίθεται, για άλλους πολιτικούς λόγους, να προσέλθει στο διάλογο, ανεξαρτήτως της δικής σας πρότασης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς το ξεκαθαρίσαμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση. Σήμερα, η κάθε ψήφος για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς έχει αξία 0,7, δεν έχει 1. Ολοι λέμε ότι αυτό είναι άδικο και θέλουμε να το βελτιώσουμε. Ας έρθουν να κουβεντιάσουμε. Το να αρνούνται το διάλογο, πριν μάλιστα διατυπώσουμε τις απόψεις μας, εκτιμώ ότι είναι τελείως λανθασμένο και ουσιαστικά δεν πετυχαίνει τίποτα περισσότερο, από το να μείνει αυτός ο εκλογικός νόμος μέχρι το 2012. Αν, λοιπόν, η Αριστερά θέλει να μείνει αυτός ο εκλογικός νόμος τουλάχιστον μέχρι το 2012, δεν έχει παρά να μας το πει. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να μη δημιουργούμε εντυπώσεις, να περιμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις και να συζητήσουμε. Δεν σημαίνει ότι κατ@ ανάγκη θα συμφωνήσουμε. Αλλά, να συζητήσουμε με ανοικτό μυαλό, καθαρή καρδιά και θετικές προτάσεις. Αυτή είναι η πρόθεσή μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ακουσα και τον κ. Παυλόπουλο να λέει, να μη γίνει τώρα η ψήφιση του Νόμου, να γίνει μετά τις εκλογές του 2004 και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας έρθουν, λοιπόν, στο διάλογο. Οπως βλέπετε, δεν απορρίπτουμε τίποτα. Ας έρθουν στο διάλογο, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και εάν συμφωνήσουμε σε έναν εκλογικό νόμο πλήρη -που το ευχόμαστε και το επιδιώκουμε- να δούμε με ποιο πρακτικό τρόπο θα συμβάλουμε, ώστε να ισχύει από τις εκλογές του 2007-2008. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Εμείς δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανένα. Και αυτό θέλουμε να το κάνουμε σαφές. Ουδέποτε είπαμε ότι ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις εκλογές του 2004. Θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό μας σύστημα, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο διαφανές, να το φέρουμε κοντά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πολίτη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τίποτα περισσότερο. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα δεχθούμε τις αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε δύναμη μεταρρύθμισης και όχι συντήρησης. Όχι στη συντήρηση μιας κατάστασης που όλοι μέχρι πρότινος αποδεχόμασταν ότι δεν είναι καλή. Τι θα πει είναι δέκα μήνες μέχρι τις εκλογές; Αφού , όπως γνωρίζετε πολύ καλά, μπορούμε να μην αφήσουμε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος για τις εκλογές του 2004, έστω και αν έχουμε όλοι συμφωνήσει. Είναι στη δυνατότητά μας να το κάνουμε αυτό. Ελάτε να κουβεντιάσουμε και να συμφωνήσουμε. Ελάτε να δώσουμε το μήνυμα της αλλαγής. Και εμείς θα αποδεχθούμε τρόπους, ώστε αυτό να ισχύσει από το 2008, αν εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, αν δεν θέλουν κάποιοι, αν αυτό είναι το στοιχείο που τους εμποδίζει. Αλλά, δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε εκκρεμότητα μέχρι το 2016, στις καλένδες, ποτέ να μην αλλάξει τίποτα, συνεχώς προς τα πίσω η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να κρατάμε καθηλωμένη αυτή τη χώρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εχουμε μια επίθεση από την εφημερίδα Wall Street Journal στο πρόσωπο του πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, αλλά στην ουσία για όλο τον πολιτικό χώρο σας, τον οποίο συνδέει με φαινόμενα για τα οποία, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα σας επιτίθεται. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σχετικό δημοσίευμα είναι αστείο και απαράδεκτο. Αστείο για τα επιχειρήματά του και απαράδεκτο και ανήθικο για την επιχειρηματολογία και τη λογική του.

ΚΟΥΪΝ: Την επόμενη Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση δώσει τις προτάσεις της για τις κατευθύνσεις που θα ήθελε να πάρει ο εκλογικός νόμος, θα περιέχει και πιθανές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες ή θα το πάει αυτό με άλλο πακέτο; Θα είναι ένα πακέτο ο εκλογικός νόμος-εκλογικές περιφέρειες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν γίνει μια δουλειά, θα γίνει σωστά.

ΚΟΥΪΝ: Η ερώτηση είναι αν θα είναι ενιαίο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν κάνεις μια τέτοια αλλαγή τη σχεδιάζεις ολοκληρωμένα. Πρέπει να έχει ενιαία φιλοσοφία η αλλαγή για να μπορεί να λειτουργήσει.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εκτιμά, ότι το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, το οποίο ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή δημόσια δήλωσή του@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησε για κατάτμηση. Διαπίστωσε τα προβλήματα.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της αλλαγής των εκλογικών περιφερειών εμπίπτει στην ουσία του εκλογικού νόμου και στη συνταγματική διάταξη ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς επιδιώκουμε να φέρουμε ένα εκλογικό σύστημα με ενιαία αντίληψη. Δεν πάμε να υφαρπάσουμε κάτι. Μην ανησυχείτε. Και είναι γνωστό ότι αυτό το ενιαίο σύστημα με την ενιαία αντίληψη θέλουμε να το θέσουμε σε διάλογο. Επιθυμούμε να το κουβεντιάσουμε με τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία. Αν πρέπει κάτι να αλλάξει, να αλλάξει. Και έχουμε τρόπους να συμφωνήσουμε και να το ψηφίσουμε όλοι μαζί και να ισχύσει το 2008, αν εκεί είναι το πρόβλημα. Αν κάποιοι δεν θέλουν να αλλάξει το σύστημα, διαφωνούμε.

ΚΟΥΪΝ: Αρα, μπορείτε να πείτε οριστικά ότι δεν θα αλλάξει καμία εκλογική περιφέρεια για τις επόμενες εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τις επόμενες εκλογές ναι. Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

ΚΟΥΪΝ: Ναι, αλλά οι δύο περιφέρειες, όπως η Β@ Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα είναι ένα κομμάτι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα φέρουμε συνολική πρόταση. Μιλούμε για συνολική πρόταση. Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε επιμέρους κινήσεις. Μιλούμε για μια συγκροτημένη πρόταση. Τα υπόλοιπα θα τα εξετάσουμε στο διάλογο. Δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι το οποίο δεν έχουμε αποφασίσει. Όταν το αποφασίσουμε, θα σας ενημερώσουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 July 2003 - 13:05:09 UTC