Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, το απόγευμα, στις 17.30 ώρα Ελλάδας, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του Υπατου Εκπρόσωπου της Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Σε συνέχεια του χθεσινού διαλόγου και της ενημέρωσης που μας κάνατε για το θέμα του ψηφιακού φακελώματος, νέα στοιχεία -επικαλούμαι δημοσίευμα της εφημερίδας "Observer", που επικαλείται στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αναφέρουν ότι όλοι οι πολίτες της Ε.Ε., χωρίς καμία διάκριση, θα πρέπει να υποστούν τη ρύθμιση που λέγαμε χθες, δηλαδή να υπάρξει ένα τσιπ στο διαβατήριό τους, το οποίο να περιέχει δακτυλικό αποτύπωμα, καθώς επίσης απεικόνιση της κόρης του οφθαλμού και άλλα στοιχεία DNA. Προστίθεται ότι αυτό γίνεται, μετά από αίτημα που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ, το μέτρο αυτό να ληφθεί μέχρι τις 26/10/2004. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν επιμένετε στη χθεσινή ενημέρωση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρεστε στη χθεσινή ενημέρωση, αλλά σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Observer", το οποίο επικαλείται την Κομισιόν. Επομένως, θα επικοινωνήσω με το υπουργείο Εξωτερικών και με την Κομισιόν και θα επανέλθω αύριο.

ΦΙΛΗΣ: Επίσης, επικαλούμαι και την απόφαση του Συμβουλίου της Χαλκιδικής που μιλά για διαβατήρια των ευρωπαϊκών χωρών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το Συμβούλιο της Χαλκιδικής σας έδωσα χθες την απάντηση. Για τα δημοσιεύματα της "Observer", που θέτετε αυτή τη στιγμή -αν μου τα είχατε θέσει νωρίτερα, θα είχα προλάβει να απαντήσω- η οποία επικαλείται πηγές της Κομισιόν, θα επικοινωνήσω, όπως σας είπα και θα σας απαντήσω επισήμως, αύριο.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση την απάντηση που δώσατε για το θέμα της Σένγκεν χθες, εννοείτε, π.χ., ότι η Βρετανία, που δεν είναι χώρα της Σένγκεν, θα ενεργοποιεί το τσιπ για τους υπηκόους της στο διαβατήριο και η Ελλάδα δεν θα υποστεί τσιπ. Αυτό εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είπα και χθες, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μορφή θα έχουν αυτές οι κινήσεις. Επομένως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική απόφαση, νομίζω ότι βιαζόμαστε λιγάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθω αύριο, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, πριν από λίγη ώρα, έκανε κάποια δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν και ζητούν να έρθει στη Βουλή για επικύρωση αυτή η συμφωνία Ελλάδας-Αμερικής για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, ρωτώ εάν έχετε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής ή αν υπάρχει σκέψη από την πλευρά της κυβέρνησης να συζητηθεί στη Βουλή, όπως ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και ο κ. Κακλαμάνης

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το, αν θα συζητηθεί στη Βουλή ή όχι, η συμφωνία, είναι το ένα θέμα. Γι@ αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω να περιμένουμε την ολοκλήρωση και υπογραφή της και, στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα σχετικά θέματα. Θα επανέλθω, όπως σας είπα, αύριο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν το απορρίπτετε πάντως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα από τη στιγμή που η συμφωνία θα είναι πράξη. Κάθε θέμα που αφορά τη συζήτηση στις ΗΠΑ, θα το κρίνουμε και θα το συζητήσουμε αμέσως μετά, αφού θα έχει πραγματοποιηθεί και όχι ως υποθετικό γεγονός. Εάν και εφόσον, λοιπόν -βεβαίως αυτό είναι το πιθανότερο, αλλά δεν είναι ένα γεγονός αυτή τη στιγμή- έχουμε την υπογραφή της συμφωνίας, θα συζητήσουμε τα λοιπά. Αύριο το πρωί, θα γνωρίζουμε. Αν θέλετε να μιλήσουμε για τα στοιχεία της συμφωνίας, ευχαρίστως να μιλήσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή, προ 15ημέρου, στη Βουλή, που είναι μια κορυφαία και δημόσια διαδικασία, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πετσάλνικος, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΝ κ. Κουβέλη, είπε ότι δεν προβλέπεται να περάσει από τη Βουλή αυτή η συμφωνία, διότι είναι συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και όχι ανάμεσα στις χώρες, ρωτώ: Αυτή η δικολαβική, κατά βάση, απάντηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι νομική η απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Επιτρέψτε μου, είναι θέμα δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτή η δικολαβική, κατά βάση, απάντηση, παραμένει θέση της κυβέρνησης ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι έχει πει ο κ. Πετσάλνικος ισχύει απόλυτα. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Εν πάση περιπτώσει, η συμφωνία αυτή δεν γίνεται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Είναι συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Η ελληνική Προεδρία, βεβαίως με έγκριση της Ενωσης, παίρνει την ευθύνη και υπογράφει. Αυτή είναι η έννοια της υπογραφής της συμφωνίας από τον κ. Πετσάλνικο και βεβαίως δεν προβλέπεται υποχρεωτικά να έρθει στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

ΦΙΛΗΣ: Στο μπαράζ επικρίσεων για τη συμφωνία που υπογράφει, υπερήφανα, σήμερα η ελληνική Προεδρία στις ΗΠΑ για την έκδοση, εκτός της κας Μαραγκοπούλου, η οποία έχει διοριστεί από τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων, επενέβησαν σήμερα και ο κ. Μπέης, ο κ. Μαγκάκης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε σε δηλώσεις που έχουν γίνει σήμερα...

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχω δει καμία δήλωση "υπέρ". Εκτός των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπήρξε ένας που να είπε "υπέρ". Και οι δικηγορικοί σύλλογοι, όλοι, εναντίον είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω διαβάσει και την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, έχω ακούσει και τη σημερινή συνέντευξη, σε ραδιοφωνικό σταθμό, της κας Μαραγκοπούλου.

ΦΙΛΗΣ: Και παλαιότερα, στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και σήμερα, υπάρχει συνέντευξη του κ. Μπέη στην "Ελευθεροτυπία".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω διαβάσει όλλες τις παλαιότερες συνεντεύξεις, έχω ακούσει και σημερινές συνεντεύξεις και βεβαίως ας ασχοληθούμε περισσότερο με νεότερη πληροφόρηση. Θα επιμείνω, όμως, στις απόψεις που έχει εκφράσει ο κ. Πετσάλνικος, τις οποίες έχω επαναλάβει, δεχόμενος μάλιστα και μια επίθεση από τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή Ε.Ε-ΗΠΑ, κατ` αρχάς, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στους Ελληνες πολίτες. Διότι παραμένει (σύμφωνα και με αυτή τη συμφωνία) σε ισχύ η ελληνοαμερικανική συμφωνία του 1932. Αρα, δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά τους Ελληνες πολίτες. Αυτό πρέπει να το έχουμε καθαρά μπροστά μας. Από εκεί και πέρα, όταν γίνεται μια συμφωνία Ευρώπης-Αμερικής, θα λάβει υπόψη, διεθνείς εξελίξεις, τα σημερινά δεδομένα, θα συμπληρώσει κενά και θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν. Δίνει, όμως, σοβαρές δυνατότητες σε οποιοδήποτε κράτος -και βεβαίως στην Ενωση- να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δίνει, για παράδειγμα, στην Ελλάδα τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να μην επιτρέψει την έκδοση κάποιου ξένου πολίτη, για αδίκημα, στις ΗΠΑ, εάν κρίνει ότι απειλείται με θανατική ποινή. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει και με τη νεότερη συμφωνία και το γνωρίζετε πολύ καλά. Εχουμε, λοιπόν, μια συμφωνία Ευρώπης-Αμερικής, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα σοβαρό θεσμικό βήμα και για την ίδια την Ενωση, σε μια σειρά από εξόχως σημαντικά ζητήματα. Η Ενωση ως ενιαία οντότητα προχωρεί στις δικές της συμφωνίες και αυτό θα έπρεπε να το δούμε, σε σχέση με τη σημασία την οποία έχει. Δεν δημιουργούνται προβλήματα για τους Ελληνες πολίτες. Δίνονται δυνατότητες περιφρούρησης και ατομικών δεδομένων, εάν το κρίνει το κράτος-μέλος, αλλά και μη έκδοσης, εάν κρίνουμε ότι υπάρχει, για παράδειγμα, ζήτημα απώλειας ανθρώπινης ζωής με την επιβολή θανατικής ποινής. Φυσικά, θα εξεταστούν και συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δημιουργούνται τόσοι προβληματισμοί και ερωτήματα. Ας μιλήσουμε με γεγονότα και όχι με συνθήματα.

ΦΙΛΗΣ: Οπως λέει και η κα Μαραγκοπούλου, που έχει διοριστεί από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων, δηλαδή μια θεσμική θέση, πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους που τους εμπιστευόμαστε μερικά ευαίσθητα θέματα και να μην κάνουμε ότι δεν τους καταλαβαίνουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Μαραγκοπούλου έχει δικαίωμα να έχει την άποψή της, την οποία σέβομαι απόλυτα. Αποδείξαμε, άλλωστε, ότι προτείνουμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και την ανεξαρτησία της γνώμης τους, το κύρος, τη γνώση και την επιστημονική επάρκεια. Αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δική της άποψη.

ΦΙΛΗΣ: Λέω ότι η κα Μαραγκοπούλου σχολιάζει και λέει πως "ό,τι δεν έκαναν και οι "15" όλοι μαζί, δηλαδή να απαγορεύσουν την έκδοση όταν ισχύει η θανατική ποινή, θα το κάνει μια μικρή και αδύναμη χώρα". Τι απαντάτε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι πια μια αδύναμη χώρα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, του κάθε κράτους-μέλους να μην εκδίδει ξένους πολίτες, όταν υπάρχει κίνδυνος θανατικής ποινής στο κράτος. Αυτό διασφαλίζεται με ρήτρα ή είναι σε μια γραπτή δέσμευση που θα αναλαμβάνει η Πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία θα ισχύει η θανατική ποινή, ότι δεν θα επιβληθεί θανατική ποινή. Ρωτώ, διότι υπήρξε και αυτή η ερμηνεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πετσάλνικος είπε καθαρά ότι δίνεται η δυνατότητα να μην εκδώσουμε ξένο πολίτη, όταν εκτιμούμε ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί θανατική ποινή. Βεβαίως, θα εκτιμηθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω δύο ερωτήσεις επί του θέματος. Η πρώτη αφορά το εξής: Είπατε, μόλις πριν, ότι το ένα θέμα είναι, εάν θα συζητηθεί ή όχι στη Βουλή και είπατε ότι δεν θα συζητηθεί...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν είπα τέτοιο πράγμα. Αναφέρθηκα στις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Πετσάλνικος. Εχει σημασία η δήλωση αυτή, διότι είναι άλλο πράγμα ότι δεν θα έρθει στη Βουλή -και ποτέ δεν είπα κάτι άλλο- και άλλο ότι είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι συμφωνία εθνική που έρχεται υποχρεωτικά στη Βουλή. Δεν υπεισήλθα στο ερώτημα, εάν θα έρθει ή όχι. Υπενθύμισα το λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Πετσάλνικος. Το ερώτημα, εάν έρχεται ή δεν έρχεται, τίθεται λάθος,.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψετε μου να θέσω το ερώτημα, όπως εγώ νομίζω και εσείς απαντήστε, όπως νομίζετε. Επαναλάβατε τη δήλωση του κ. Πετσάλνικου ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ή συμφωνία, ό,τι είναι, δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια καθαρή τοποθέτηση. Τί λέει η καθαρή τοποθέτηση του κ. Πετσάλνικου; Οτι δεν είναι εθνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να έρθει στη Βουλή. Διατύπωσε την άποψη ο κ. Πετσάλνικος ότι πρόκειται -και έτσι είναι βεβαίως- για συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ, πράγμα το οποίο δημιουργεί τη δυνατότητα μιας διαφορετικής διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα υπάρξουν σχετικές δηλώσεις. Αφήστε να υπογραφεί...

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό το «αφήστε να υπογραφεί», εκεί θέλω να καταλήξω, ανεξάρτητα από το τί θα κάνετε, εάν την πάτε ή δεν την πάτε στη Βουλή και πώς θα την πάτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, συζητάμε κάτι που δεν έχει υπογραφεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως γνωρίζετε, στις διεθνείς συμφωνίες όλοι λέμε -εσείς είστε γνωστός δημοσιογράφος- ότι «αναμένεται να υπογραφεί». Είπαμε, αφήστε να υπογραφεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δήλωσή σας «αναμένεται να υπογραφεί», αφήνει ανοικτό για τις επόμενες 4 ώρες, ώσπου να γίνει η συνάντηση, το ενδεχόμενο ο κ. Σημίτης και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, να μην συμφωνήσουν και να μην υπογραφεί τελικά η περίφημη συμφωνία με τον κ. Μπους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την ώρα αυτή, στην Αμερική είναι ξημερώματα και δεν έχει τεθεί η συμφωνία στο τραπέζι. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί. Αυτό μιλάει από μόνο του. Επομένως, μετά την υπογραφή της θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Ηδη, αναφέρθηκα στο τι περιέχει. Εκτιμώ ότι είναι μια καλή συμφωνία, εάν αυτό είναι το ερώτημα. Και το λέω αυτό, διότι υπάρχει μια σειρά θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν στις ΗΠΑ, στα οποία, εάν με ρωτήσετε αυτή τη στιγμή, θα σας παραπέμψω στη συζήτηση που θα γίνει. Λογικό δεν είναι; Πηγαίνουμε, εκεί απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσουμε ειλημμένες αποφάσεις; Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο Μπους δεν θα συζητήσουν ορισμένα πράγματα; Μην υποβαθμίζουμε, λοιπόν, την έννοια της συζήτησης της Συνόδου Κορυφής. Αυτό θέλω να αποφύγω.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί απαντάτε σε μια ερώτηση με τον τρόπο που θέλετε εσείς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντοτε έτσι κάνω. Ετσι συνηθίζεται εξάλλου, ανά τον κόσμο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να επικυρώσει δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνησή σας με τις ΗΠΑ για το ίδιο θέμα. Η μια είναι του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τη Μαντλίν Ολμπράιτ και η άλλη του κ. Χρυσοχοϊδη με την εισαγγελέα Ριν. Δεν σας προβληματίζει ότι δύο αλλεπάλληλες απόπειρες της κυβέρνησής σας να υπογράψετε τέτοιες συμφωνίες έχουν συναντήσει την άρνηση του Κοινοβουλίου και τώρα πάμε για τρίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι η μια από τις δύο έχει τελικά υπογραφεί.

ΤΑΚΗΣ: Ετσι είναι. Του κ. Παπανδρέου έχει υπογραφεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν θυμάμαι καλά, ήρθε την πρώτη φορά, υπήρξε μια σειρά ενστάσεων και συζητήσεων, δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, σε ερωτήματα που είχαν θέσει οι βουλευτές και προφανώς δημιουργήθηκε το κατάλληλο έδαφος και επικυρώθηκε η συμφωνία με απόφαση του Κοινοβουλίου. Δεν το θεωρώ κακό. Δεν είναι κακό να γίνεται ουσιαστική συζήτηση για όλες αυτές τις συμφωνίες, στο Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής, όταν του φέρνεις μια συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα του με μια άλλη χώρα, έχει υποχρέωση, ως αντιπρόσωπος του λαού, να ελέγχει, να ρωτά, να προβληματίζεται ή να ασκεί κριτική. Δεν το θεωρώ πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, από την απάντηση που δίνετε προκύπτει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις, δια του Συμβουλίου των Υπουργών, νομοθετούν και η Ευρωβουλή δεν μπορεί να έχει γνώμη επί του θέματος, παρ ότι διαφωνεί, ούτε τα εθνικά Κοινοβούλια έχουν γνώμη, παρότι μπορεί να διαφωνούν και αυτά. Αυτό είναι δημοκρατική διαδικασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, υπάρχει το εξής: Ας υποθέσουμε -και ας μιλήσουμε πιο ελεύθερα- ότι θα υπογραφεί προφανώς, αναμένεται να υπογραφεί από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικο και από τον Αμερικανό ομόλογό του η συμφωνία για την έκδοση μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ. Γι αυτή τη συμφωνία έχει εξουσιοδοτηθεί ο κ. Πετσάλνικος από το Συμβούλιο.

ΦΙΛΗΣ: Οχι από τη Βουλή, όμως. Αυτό που λέτε είναι εκτελεστική εξουσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, από το καθ ύλην αρμόδιο Συμβούλιο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί" από ένα εθνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή, η Ευρώπη υπογράφει και στη συνέχεια μπορεί να έρθει μια χώρα να αρνηθεί την υπογραφή; Πρακτικά δημιουργείται ένα μείζον θέμα. Βεβαίως, εσείς θέτετε έναν άλλον προβληματισμό, ότι καλό θα ήταν η Ε.Ε. , στο νέο Σύνταγμα να προβλέψει την κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων. Δεν έχει κανείς λόγο να διαφωνήσει.

ΦΙΛΗΣ: Μέχρι τότε να υπάρχει ευαισθησία από την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά προσέξτε: η ελληνική κυβέρνηση, διότι είναι ευαίσθητη και εξάντλησε το διάλογο γύρω από αυτό το θέμα...

ΦΙΛΗΣ: Με τη διαφωνία όλων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απ` ό,τι μας έχει πληροφορήσει ο κ. Πετσάλνικος υπήρξε ένας πολύ μεγάλος διάλογος. Δεν ήταν εν κρυπτώ, όπως διάβασα σήμερα σε μια συνέντευξη. Αυτός που είπε ότι "ήταν εν κρυπτώ", προφανώς ήταν αδιάφορος μέχρι τότε. Διότι, ο κ. Πετσάλνικος μας έχει ξεκαθαρίσει -και αυτό είναι γνωστό- ότι υπήρξε σειρά παρεμβάσεων και συζητήσεων, οι οποίες έγιναν και σε όργανα της Ε.Ε. γύρω από αυτή τη συμφωνία. Αρα, δεν έγινε εν κρυπτώ. Μέχρι τότε, λοιπόν, η ελληνική Προεδρία προχώρησε σε όλες τις σχετικές διαδικασίες διαλόγου. Εάν θέτετε ζήτημα ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η Ε.Ε. δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να συμφωνήσουμε. Γι αυτό και ένα από τα ζητήματα που, τουλάχιστον, οι δικοί μας αντιπρόσωποι, αλλά και ως Προεδρία, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε σχέση με την αναθεώρηση λειτουργίας της της Ε.Ε., ήταν ακριβώς η διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας και η κάλυψη των πραγματικών ελλειμμάτων που υπάρχουν, μέσα από την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, που θα γίνει, με τη συζήτηση της πρότασης της Συνέλευσης που παρουσίασε ο κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν. Αυτό θα γίνει. Η αλλαγή, η βελτίωση αυτή θα γίνει. Μέχρι τότε δημιουργείται ένα θέμα που πρέπει να το καταλάβετε. Υπογράφει ο κ. Πετσάλνικος με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο κ. Πετσάλνικος δεν είναι με την ιδιότητα του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά του προεδρεύοντος του Συμβουλίου. Η συμφωνία αυτή είναι συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ και όχι Ελλάδας-ΗΠΑ. Πώς θα μπλοκαριστεί από ένα κράτος;

ΦΙΛΗΣ: Γιατί σπεύδει η Προεδρία, χωρίς να γίνει συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο που υπήρχαν αντιδράσεις και στα εθνικά Κοινοβούλια; Με ποίου την εξουσιοδότηση πηγαίνει η Προεδρία; Των κυβερνήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όποτε υπάρχει αντίδραση, δεν προχωρά κάποιος;

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε «δεν προχωράει»; Δεν υπήρξε συνηγορία υπέρ της συμφωνίας, δημοσίως, από κανέναν. Οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από τον κ. Πετσάλνικο, αυτή τη στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε. Εάν ζητάτε ο τρόπος αυτός να βελτιωθεί και η δημοκρατική διαδικασία να διευρυνθεί, όλοι θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Γι αυτό, εξάλλου, έχουν προβλεφθεί τέτοιες διαδικασίες, στο πλαίσιο κατάρτισης του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με βάση την πρόταση του κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν. Από κει και πέρα, έγινε συζήτηση σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα και οι σχετικές διαδικασίες έχουν απολύτως τηρηθεί. Δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε να αντιδικούμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στους στόχους και στον προγραμματισμό που παρουσίασε δημόσια η Ελληνική Προεδρία, όταν ανελάμβανε τη θητεία της, υπήρχε ή όχι αυτό το θέμα; Δεύτερον, όταν ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της ΕΕ, πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτό το πράγμα δεν υπήρχε μέσα. Και ρωτάω: Κάνω λάθος που λέω ότι δεν υπήρχε ούτε στον προγραμματισμό της Ελληνικής Προεδρίας; Ούτε στις αρχικές διακηρύξεις, ούτε στην πρώτη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό;

Εχετε δίκιο, κύριε Εκπρόσωπε, να μιλάτε ότι το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην ΕΕ δεν μπορεί να το καλύψει το 6μηνο της Ελληνικής Προεδρίας, γιατί είναι πρόβλημα βαθύ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντιθέτως, η Ελληνική Προεδρία ήθελε να γίνουν αυτά τα βήματα@

ΒΙΤΑΛΗΣ: Άλλο αυτό. Στο τυπικό μέρος αναφέρομαι. Οσον αφορά το Σύνταγμα, εντάξει. Αλλά σε αυτό που υπάρχει τώρα υπάρχει ένα ερώτημα: Πού είναι λοιπόν η δημοκρατική ευαισθησία της Ελληνικής Προεδρίας, όταν δεν το θέτει στις εξαγγελίες και όταν δεν ενημερώνει για τις προτεραιότητές της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ@ αρχήν κρατώ επιφύλαξη, διότι για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας υπάρχει ολόκληρο βιβλίο. Θα επανέλθω αύριο, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να θυμάμαι τις προτεραιότητες 20 υπουργείων. Δεύτερον, υπάρχουν και ζητήματα που η ίδια η ζωή δημιούργησε. Δεν ήταν στις προτεραιότητές μας, για παράδειγμα, το μείζον θέμα που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ. Μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχε, για παράδειγμα, τέτοια διάσταση απόψεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας; Οχι. Αρα, εκ των πραγμάτων, δημιουργούνται κάποια ζητήματα μέσα από την ίδια τη ζωή, μέσα από τη λειτουργία των πραγμάτων. Προέκυψε η πιθανότητα υπογραφής μιας Συμφωνίας, μέσα από διαπραγματεύσεις, με επιτάχυνση των διαδικασιών και έντονης προσπάθειας από την Ελληνική Προεδρία με σκοπό να γίνουν κάποια πράγματα. Οταν, λοιπόν, βλέπεις ότι μπορείς να υπογράψεις μια Συμφωνία, θα το αρνηθείς; Ιδιαίτερα όταν έχεις ενημερώσει όλους τους ενδιαφερομένους και έχεις τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες; Και, εν τέλει, γιατί δεν μιλά κανείς για την ουσία; Δεν άκουσα καμία κουβέντα για την ουσία, εδώ σήμερα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερη @Ωρα" εμφανίζει σειρά φωτογραφιών με τον πατέρα της κας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου και σχολιάζει ότι ήταν συνεργάτης με διάφορους χουντικούς. Η κυβέρνηση το γνώριζε αυτό, όταν της ανέθεσε την προεδρία του 2004;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κάνω μία γενική αναφορά για την έννοια της οικογενειακής ευθύνης: Παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και όχι σε δημοκρατικά.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Γιατί μία σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Λαλιώτης παλιότερα, έλεγε για τον κ. Τσιτουρίδη ότι μετείχε σε νεολαιίστικες οργανώσεις της χούντας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάλι, δεν καταλάβατε; Είπα σαφώς, η έννοια της οικογενειακής ευθύνης, δηλαδή να φταίω εγώ για τον παππού μου ή ο εγγονός μου για μένα, είναι αντίληψη την οποίαν είχαν και εφάρμοζαν ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι Δημοκρατία, όπως η ελληνική.

ΦΙΛΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου είχε εκλεγεί βουλευτής με τη Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί είναι κακό που είχε εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ η κα Αγγελοπούλου; Είναι κακό να εκλέγεσαι βουλευτής με τη ΝΔ;

ΦΙΛΗΣ: Καθόλου, αυτό λέω κι εγώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί εγώ να έχω τις πολιτικές μου αντιρρήσεις, αλλά δεν είναι κακό.

ΤΑΚΗΣ: Γιατί είχε ειπωθεί κάτι ανάλογο για τον κ. Αλογοσκούφη, ότι ο πεθερός του ήταν στη χούντα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ, ουδέποτε έχω πει κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Όχι εσείς, έχει ειπωθεί πάντως.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Το Σουδάν και η Τυνησία συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη σύλληψη του πληρώματος και την κατάσχεση του φορτίου του "Baltiκ Sky", λέγοντας ότι είχαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Υπάρχει κάτι νεότερο στην ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τον προορισμό του φορτίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύουν απολύτως οι χθεσινές δηλώσεις μου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της πιθανής διασύνδεσης με την τρομοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

ΦΙΛΗΣ: Διαβάζουμε στα επίσημα site της Ε.Ε. ότι στα θέματα της σημερινής ατζέντας που θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των Κοινοτικών και των Αμερικανών, περιλαμβάνεται και η αξίωση των ΗΠΑ, οι αεροπορικές εταιρίες να δηλώνουν, πριν γίνει το δρομολόγιο για την Αμερική, ποιοι πολίτες είναι και άλλα στοιχεία τους στα διάφορα δρομολόγια προς την Αμερική. Επ@ αυτού, ποιά είναι η θέση της ελληνικής Προεδρίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, θα έλεγα να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εφόσον θα συζητηθούν, σε λίγες ώρες, σωστό πολιτικά είναι να τα αφήσουμε να εξελιχθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα το πρωί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα σας απαντήσω αύριο. Βεβαίως, έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο.

ΦΙΛΗΣ: Με την τελευταία σύνθεσή του; Θα είναι με τη σημερινή σύνθεσή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη σημερινή σύνθεσή του.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξουν αλλαγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Όπως γνωρίζετε ο μόνος αρμόδιος για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει είναι ο Πρωθυπουργός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο κ. Νεονάκης σε συνέντευξή του, είπε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στο Χρηματιστήριο. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν πιστεύετε ή εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται, ενδεχομένως, να απαγορεύσει τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο από τους υπουργούς, αλλά και από άλλα κορυφαία κομματικά στελέχη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να σχολιάζω συνεντεύξεις στελεχών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 June 2003 - 14:05:09 UTC