Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θέλω να τονίσω το ιδιαίτερα θετικό γεγονός της παρουσίασης από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη, του περιεχομένου του σχεδίου νόμου που θα προωθήσει για τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα. Την ίδια ώρα που κάποιοι μιλούν αόριστα, απρογραμμάτιστα και γενικόλογα περί δήθεν επανίδρυσης του κράτους, την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι μεριμνά, προωθεί μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καλύτερη σχέση της με τον πολίτη και την καλύτερη απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Τα μέτρα αυτά, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και στη διακομματική και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, με τις οποίες, βεβαίως, θα γίνουν και άλλες συζητήσεις και σύντομα, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στην εθνική αντιπροσωπεία.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, τι γίνεται με αυτόν τον περίφημο "μαθηματικό τύπο", μέσω του οποίου κατανέμονται τα δημόσια έργα, καθότι και δημοσιεύματα υπάρχουν ότι η κυβέρνηση τον ανασκευάζει ή το έχει ζητήσει η Ε.Ε., αλλά υπάρχει και μια ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή που μάλιστα την κοινοποίησε και στον κ. Κρουσταλλάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ έχουμε δύο επίπεδα τοποθέτησης. Το ένα αφορά την ουσία του θέματος. Υπάρχει μια απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία έχει σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -από ό,τι έχω πληροφορηθεί- που δίνει τη δυνατότητα να αιτιολογούνται οι πολύ χαμηλές προσφορές. Είναι, όμως, ένα θέμα που αναλυτικά θα παρουσιάσει και η υπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν και σχετικές ερωτήσεις. Αρα, στην ουσία του θέματος, θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την καθ@ ύλην αρμόδια υπουργό, που πιστεύω ότι θα δώσει όλη τη σχετική ενημέρωση που χρειάζεται για ένα τέτοιο θέμα.

Υπάρχει, όμως, και ένα θέμα που φαίνεται επί της διαδικασίας και δεν αναφέρομαι στην ουσία του θέματος. Θέλω να το καταστήσω σαφές αυτό. Αναφέρομαι σε ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται επί της διαδικασίας, αλλά κρύβει μια βαθιά περιφρόνηση του Κοινοβουλίου και μια βαθιά περιφρόνηση του πολιτικού διαλόγου. Είναι η ενέργεια του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να κοινοποιήσει την ερώτηση που απεύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς, προς τον κ. Ευάγγελο Κρουσταλλάκη, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και μάλιστα, με κοινοποίηση που αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης. Η ενέργεια αυτή απάδει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Υποβαθμίζει ιδιαίτερα τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Δείχνει βαθιά περιφρόνηση στην έννοια του κοινοβουλευτικού και πολιτικού διαλόγου. Δεν είναι δυνατό να γίνεται ένας διάλογος στη Βουλή και να υπάρχει ευθεία απειλή με εισαγγελέα. Τι είδους πολιτικός διάλογος είναι αυτός; Φυσικά, κανένας δεν πρόκειται να τρομάξει με αυτού του είδους τις απειλές του κ. Κεφαλογιάννη. Αλλά, αυτό το γεγονός υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο. Δείχνει ότι ο βουλευτής αυτός -και ελπίζω η Ν.Δ. να μην τον καλύψει, διότι αν τον καλύψει θα είναι συνυπεύθυνη- δεν σέβεται το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες του. Και βεβαίως, αυτού του τύπου οι υποδείξεις προς τη Δικαιοσύνη νομίζω ότι απάδουν και προς το κύρος της Δικαιοσύνης, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και, όπου χρειάζεται και εκτιμά ότι πρέπει να επέμβει, επεμβαίνει. Δεν είναι δυνατό να ταυτίζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία, μια ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς μέσα από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου, με προσφυγή στον εισαγγελέα, που αναφέρεται, μάλιστα, στο ίδιο κείμενο. Είπα ότι αναφέρομαι στην αντίληψη του κ. Κεφαλογιάννη. Επί της ουσίας θα υπάρξει, βεβαίως, απάντηση και διάλογος. Ηδη, η κα Παπανδρέου προχωρεί στις σχετικές ενέργειες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά ζήτησε, ενόψει των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού, να υπάρξει και αλλαγή πλεύσης στην οικονομία και να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης. Δηλαδή, ζητά αλλαγή πολιτικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην ερμηνεύετε τα στελέχη μας και τις δηλώσεις τους. Είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύουμε τα στελέχη μας και τις δηλώσεις τους. Υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου πάνω στη συγκυρία, η οποία εκτιμώ ότι συμβάλλει στο έργο μας. Ας μην κόβουμε κομμάτια, προσπαθώντας να την παρερμηνεύσουμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν πάρετε κομματάκι-κομματάκι, προφανώς θα βγάλετε ένα διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που είπε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είπε ότι δεν συνιστά ο ανασχηματισμός προσώπων, τομή. Συμφωνείτε μαζί του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν δείτε τη συνολική τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, η οποία έγινε σε ραδιοσταθμό της Αθήνας, θα δείτε ότι είναι μια τοποθέτηση που συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθειά μας. Είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρήσουμε να κρίνουμε, αυτή τη στιγμή, τμήματα, απομονώνοντας το ένα από το άλλο. Ο καθένας θα μπορούσε να συμφωνήσει ή να συμπληρώσει σε κάποια από αυτά. Αλλά, αυτό δεν είναι σωστό. Σωστό είναι να δεις τη συνολική τοποθέτηση, που συμβάλλει στην προσπάθειά μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και στο σημείο, αλλά δεν θα το πάρω ως σημείο, αλλά ως ολοκληρωμένο σκεπτικό, λέει ο κ. Παπανδρέου ότι από μόνος του ο ανασχηματισμός δεν συνιστά μεγάλη τομή. Λέει παρακάτω ότι χρειαζόμαστε διάλογο με την κοινωνία, με τους φορείς, για βελτιωμένες πολιτικές και προοπτικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομιλεί για βελτιώσεις στην πολιτική μας και για τομές. Μπορεί κανείς να έχει αντίρρηση για βελτιώσεις και πολιτικές τομές; Είναι άλλο αυτό και άλλο να εμφανίζουμε ότι έχουμε κάτι τελείως καινούργιο ξαφνικά. Γι@ αυτό σας λέω, δείτε τη συνολική τοποθέτηση και θα αντιληφθείτε ότι είναι μια προσπάθεια συμβολής. Εξάλλου, στο θεωρητικό, εάν ένας ανασχηματισμός από μόνος του λύνει όλα τα προβλήματα, ποιός μπορεί να πει ότι τα λύνει; Αν το δείτε και θεωρητικά ακόμη, δεν προκαλεί κανένα θέμα. Αλλά, θα έλεγα ότι το σύνολο της τοποθέτησης έρχεται να συμβάλει στην προσπάθειά μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια πολιτική συνέντευξη, ο κ. Σημίτης από το εξωτερικό διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ενδιαφέρεται για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από ό,τι φαίνεται, στο ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση αρχίζετε να ξαναασχολείστε με τα εσωτερικά θέματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντοτε ασχολούμαστε με τα εσωτερικά θέματα και ουδέποτε τα εγκαταλείψαμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, βέβαια, ότι χρειάζεται ακόμη να περπατήσετε πολύ δρόμο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τον διανύσουμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πέραν του ανασχηματισμού, ο οποίος θεωρείται από όλους δεδομένος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ποιούς;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και από τον κ. Παπανδρέου, που λέει ότι δεν λύνει ένας ανασχηματισμός τα πράγματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσέξτε τις δηλώσεις καλά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πέραν του ανασχηματισμού, υπάρχει άλλο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, το οποίο μπορείτε να μας ανακοινώσετε αυτή τη στιγμή, ενόψει του Ιουλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κρίνετε ότι θα μπορούσα να ανακοινώσω πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, που έχει κρατήσει ο Πρωθυπουργός για να το ανακοινώσει ο ίδιος;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα ανακοινώσει μετά τη λήξη της Προεδρίας. Είναι δυνατόν ποτέ να γίνουν προανακοινώσεις;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ξέρουμε πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποτε επιλέξει ο ίδιος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν κολακεύεται από όλες αυτές τις παροτρύνσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών για να διαδραματίσει κάποιον ευρωπαϊκό ρόλο, ώστε να ξαναδεί πιο ζεστά το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί που δείχνουν τόση αγωνία -δεν το λέω για σας, βεβαίως- για να πάει ο Πρωθυπουργός στην Ευρώπη, ουσιαστικά είναι εκείνοι που δεν θέλουν να είναι ο κ. Σημίτης παρών στις εκλογές. Και αυτό, διότι γνωρίζουν ότι είναι το μεγάλο όπλο μας, ότι έχει την αποδοχή του ελληνικού λαού και ότι μαζί του μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Αυτοί οι οποίοι προβάλλουν τόσο έντονα το ενδιαφέρον τους είναι αυτοί που δεν θέλουν το καλό του ΠΑΣΟΚ και την προοπτική νίκης στις εκλογές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μετά το σχόλιό σας για την πρακτική του κ. Κεφαλογιάννη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως πρακτική της κοινοποίησης το έκρινα, διότι είναι δικαίωμά του να κάνει ερώτηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή πρόσφατα και ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κρίνει την πρακτική του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τη στάση του έναντι της Δικαιοσύνης, ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αντιπολίτευση συνολικά έχει ένα σχέδιο εμπλοκής της Δικαιοσύνης ευθέως με τα πολιτικά πράγματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα και προχθές -και αναφερόμουν στη Ν.Δ.- ότι όποιος νομίζει ότι μπορεί μικροκομματικά να εκμεταλλευτεί τη Δικαιοσύνη θα απογοητευτεί οικτρά. Θέλω να ελπίζω ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα εμφανιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά και δεν έχει ανάγκη από υποβολείς, παντός τύπου και παντός είδους και ούτε μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους μικροκομματικά παιχνίδια.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση των νέων προέδρων και εισαγγελέων στα ανώτατα δικαστήρια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καθορίσει πότε θα συνεδριάσουν τα κυβερνητικά όργανα. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, αποκλείεται, διότι έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή λέτε ότι η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε υπόψη σας ότι ο κ. Χριστοδουλάκης πριν από μερικούς μήνες είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να κινήσει τη διαδικασία για 2.500 υποθέσεις που είχε ο ίδιος δώσει στην Εισαγγελία. Και μια δεύτερη ερώτηση: Ο κ. Ψωμιάδης εξακολουθεί να νοσηλεύεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο, δεν γνωρίζω. Αν θυμάμαι καλά, υπήρχαν κάποιες εξελίξεις. Αυτή η υπόθεση αφορά τον κ. Ψωμιάδη και τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Ψωμιάδης έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Κώστα Λαλιώτη. Εχει αποδειχθεί η πρόθεση να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπήρχε και έχει αποδειχθεί η πρόθεση να συκοφαντήσει το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά, βεβαίως, τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κυκλοφορεί ως φυματικός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει μια απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία του επιτρέπει να κυκλοφορεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Λόγω φυματίωσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Υπάρχει μια απόφαση που έχει βγάλει το Δικαστικό Συμβούλιο, η οποία του επιτρέπει να κυκλοφορεί. Τώρα, αν καλώς ή κακώς έβγαλε την απόφαση το Δικαστικό Συμβούλιο, έχετε το δικαίωμα να το κρίνετε. Αλλά, όταν λέω ότι η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, δεν αναφέρθηκα στην περίπτωση του κυρίου α@ ή β@. Αναφέρομαι στη γενική προσπάθεια που γίνεται. Εξάλλου, γι@ αυτό ήταν και τα γράμματα που εστάλησαν για επιτάχυνση των υποθέσεων. Και ο κ. Κρουσταλλάκης ανταποκρίθηκε τότε στη γενική προσπάθεια που γίνεται να ξεκαθαριστούν μια σειρά από υποθέσεις. Γι@ αυτό και ο κ. Πετσάλνικος πέρασε και το νόμο για την επιτάχυνση των διαδικαστικών ζητημάτων που συνδέονται με την απόδοση δικαιοσύνης, για να μπορεί να παρεμβαίνει πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, δεν θέλουμε να κάνουμε διαφορετική εκτίμηση. Ούτε το πρόβλημά μας είναι η Δικαιοσύνη. Οσο πιο ήσυχη αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, τόσο το καλύτερο. Το πρόβλημά μας είναι ότι εμφανίζονται ορισμένοι από τη Ν.Δ. ως υποβολείς προς τη Δικαιοσύνη και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί ο κ. Κεφαλογιάννης να συνδέει -και μάλιστα με ωμό τρόπο, αυτού του τύπου- μια κοινοβουλευτική και πολιτική διαδικασία με την απειλή της Δικαιοσύνης. Πρώτον, με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Δεν υπάρχει, δηλαδή, λόγος να γίνεται αυτό, σύμφωνα με αυτές τις αντιλήψεις. Δεύτερον, μια πολιτική διαδικασία υποβαθμίζεται και εκφυλίζεται. Εμφανίζεται κάποιος ως υποβολέας προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρέπει να καταλάβει πολύ καλά και αυτός και η Ν.Δ. -ομιλώ, βεβαίως, για τον κ. Κεφαλογιάννη- ότι και ο λαός γνωρίζει πολύ καλά και καταλαβαίνει τι γίνεται με αυτού του είδους τις αντιλήψεις. Σας ξαναλέω, ότι δεν αναφέρομαι στην ουσία. Αυτή θα απαντηθεί μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αναφέρομαι στην πρακτική.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εμφανίστηκαν, χθες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κάποιες αποκαλύψεις από δύο εισαγγελείς ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που "ξεπλένει" βρώμικο χρήμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία "ξεπλένεται" βρώμικο χρήμα. Εμείς έχουμε κάνει τους θεσμούς, υπάρχουν οι κανονισμοί, έχουν δημιουργηθεί όργανα, έχουν δοθεί εντολές, προκειμένου να προλάβουμε το "ξέπλυμα" βρώμικου χρήματος. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν αυτές οι προσπάθειες από ορισμένους και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες. Σε όλες τις χώρες υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση του "ξεπλύματος" του βρώμικου χρήματος. Είναι ένας κίνδυνος που αφορά όλες τις χώρες. Για οποιονδήποτε επιχειρεί να κάνει αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν διαδικασίες, όργανα, θεσμοί για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μια διαρκής μάχη. Υπάρχει ο αντίποδας, αλλά έχουμε και εμείς τα όπλα να τον πολεμήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 13 June 2003 - 13:05:09 UTC