Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Θέλω να πω δύο λόγια -νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μου- για την τελική έκβαση που είχε το χθεσινό ατύχημα. Χαιρόμαστε όλοι που τελικά δεν είχε συνέπειες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι οι φορείς ενήργησαν πολύ γρήγορα και με αποτελεσματικότητα. Θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες που ενήργησαν κατά αυτό τον αποτελεσματικό τρόπο, καθώς και τους πολίτες που επίσης βοήθησαν.

Θέλω, επίσης, να προσθέσω ότι το πόρισμα -είναι και αυτό ενδεικτικό- αναμένεται τη Δευτέρα, δηλαδή σε δύο ημέρες, όχι σε έξι μήνες ή του χρόνου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την υπόθεση του κ. Μαλέσιου και αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικογραφίας, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν ζητήσει μόνη της τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ως ένδειξη ευαισθησίας, θα το πράξει η Ν.Δ. Γνωρίζετε, αν η κυβέρνηση θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα είναι στη δικαιοδοσία της Βουλής. Επομένως, εκεί θα δούμε τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν επ@ αυτού. Παραπέμφθηκε στη Βουλή, όπως έπρεπε. Οπως ήταν σωστό και όπως είχε δηλώσει τότε η κυβέρνηση, οι θιγόμενοι από τις καταγγελίες, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έκρινε. Είτε οι καταγγελίες κρίθηκαν αβάσιμες, είτε τέθηκαν στο αρχείο, είτε παραπέμφθηκαν, σύμφωνα με το νόμο, στη Βουλή. Είναι μια θετική εξέλιξη.

ΤΑΚΗΣ: Η θέση σας είναι ελαφρώς διαφορετική από τη θέση που διατύπωσε, πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε εάν θα συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ σε μια Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα του Χρηματιστηρίου ξανά, η απάντηση ήταν "όχι", διότι δεν θέλει να μπει σε μια λογική εξυπηρέτησης των στόχων της Ν.Δ. Εσείς, τώρα, το αφήνετε ανοικτό και λέτε "θα το δούμε και θα δούμε τις διαδικασίες στη Βουλή". Υπάρχει κάποια διαφορετική στάση, κάποια αλλαγή τακτικής από πλευράς κυβέρνησης ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να διακρίνετε τις εξουσίες, τους θεσμούς. Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία. Στη Βουλή υπάρχει η νομοθετική εξουσία. Υπάρχει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και θα αποφασίσει ποια θα είναι η στάση του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει ή η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση είναι η εκτελεστική εξουσία. Στη Βουλή είναι η νομοθετική εξουσία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ισχύει αυτή η πληροφορία που είδαμε να γράφεται και σήμερα ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην την ευχαριστήσουν δημοσίως για τη στάση της στον πόλεμο του Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο του Ιράκ είναι γνωστή. Συνέπεσε ο πόλεμος με την Ελληνική Προεδρία. Η στάση, οι ενέργειες και τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών της Ελληνικής Προεδρίας, είναι γνωστά. Και έχουν αναφερθεί πάρα πολύ θετικά για την Ελλάδα και την ελληνική Προεδρία. Από εκεί και πέρα, δεν χρειαζόμαστε κανένα "ευχαριστώ", από κανέναν. Υποστηρίζουμε πάντοτε τα εθνικά συμφέροντά μας και τιμούμε, ασφαλώς, τις διμερείς ή πολυμερείς υποχρεώσεις μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ενα τέτοιο "ευχαριστώ" θα δημιουργούσε πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, στο εσωτερικό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Απλώς, δεν μας χρειάζεται κανένα "ευχαριστώ". Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εκτός από ποιήματα, γράφετε και μυθιστορήματα εσχάτως; Κάπως έτσι σας κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι αλήθεια ότι απέφυγα να απαντήσω στη χθεσινή δήλωση του κ. Ρουσόπουλου. Ηταν μια απάντηση, χωρίς απάντηση, όπως είδαμε όλοι μας. Αυτό λέγεται "στρίβειν δια του αρραβώνος". Και τι να πει άλλωστε; Διότι, αυτό που ειπώθηκε εδώ, χθες, ήταν η αλήθεια. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. καταγγέλλει τη διαπλοκή και φοβάται τη διαφάνεια. Συμβαίνει αυτό το οξύμωρο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Υπάρχει διαφοροποίηση στη γραμμή που εσείς δώσατε με τη χθεσινή τοποθέτησή σας και σε αυτή που προ ημερών είχε κάνει ο κ. Πρωτόπαπας; Ο κ. Πρωτόπαπας είχε χαρακτηρίσει, για παράδειγμα, το βιβλίου του κ. Κύρτσου ως μια υπόθεση, που δεν συμψηφίζεται με τις υπόλοιπες, ενώ εσείς χθες ανεβάσατε τους τόνους και κατηγορήσατε τη Ν.Δ. ότι το έθαψε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Περίεργο! Εγώ είμαι χαμηλών τόνων. Απλώς, αυτά που υποστήριξα χθες, ήταν κάποια παραδείγματα. Υπάρχουν πολύ περισσότερα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 May 2003 - 13:05:12 UTC