Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας:

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο. Μετά τις συνομιλίες θα γίνουν δηλώσεις.

Αύριο, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κοινή συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9.30 και θα διαρκέσει όλη την ημέρα.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Καναδά Ζακ Κρετιέ. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και θα παρατεθεί γεύμα στον Καναδό Πρόεδρο. Επίσης, το απόγευμα θα υπάρξει πάλι συνάντηση με τον Πρόεδρο του Καναδά.

Την Πέμπτη, αναχωρούμε για την Αγία Πετρούπολη, για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Εβιάν, όπου συγκαλείται η σύσκεψη του G-8 . Η επιστροφή θα γίνει την Τρίτη, 3 Μαΐου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στα «ΝΕΑ», το οποίο λέει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση προχωρά και οδηγούμαστε ή βρισκόμαστε κοντά σε μια ελληνοτουρκική συμφωνία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για λύση «πακέτο» στα ελληνοτουρκικά, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού και μάλιστα ένα θέμα που θα συζητήσουν σήμερα στην Κρήτη, πιθανώς, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Γκιούλ. Βρίσκεται στον κύκλο της αλήθειας αυτό το δημοσίευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οτι εμείς επιδιώκουμε να λυθεί το Κυπριακό και ως συνεπακόλουθο της λύσης του Κυπριακού να εκμεταλλευθούμε θετικά το κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί για να αντιμετωπίσουμε και τα άλλα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν, είναι ένα πραγματικό γεγονός που το έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ. Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Βεβαίως, αυτό περνά μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρώτα και κύρια, όπως έχουμε πει, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν, από εκεί και πέρα, προχωρήσει και λυθεί το Κυπριακό, πράγμα το οποίο, αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, δεν προβάλλει ως ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική, δημιουργείται ένα νέο κλίμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα και για ευρύτερες κινήσεις στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θέλουμε να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια ζώνη φιλίας, ειρήνης, οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Με τεράστιες θετικές επιπτώσεις, εάν γίνει κάτι τέτοιο και στις κοινωνίες, μέσα από τη μείωση των εξοπλισμών. Αυτή είναι στρατηγική επιλογή. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να πούμε ότι είναι μπροστά μας η λύση των προβλημάτων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ρωτάω, επειδή μέχρι σήμερα αποφεύγαμε να αναφερόμαστε σε πακέτο λύσεων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι καμιά φορά και εκτιμήσεις αναλυτών. Η λέξη «πακέτο», τί σημαίνει; Πρακτικά είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν. Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι η τουρκική θέση δεν δείχνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Μακάρι, όμως, να αλλάξουν θέση, να απαλλαγούν και από τον κ. Ντενκτάς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρακτικής εφαρμογής των προτάσεων Γκαργκάνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εγώ και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας έχουμε απαντήσει, από το περασμένο Σάββατο. Είδα και σήμερα μια δήλωση του κ. Γκαργκάνα, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι ουδέποτε διατύπωσε παραίνεση για μείωση μισθών και ότι η λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι περικοπές μισθών. Επειδή δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, θα ήθελα να κάνω μια σαφή τοποθέτηση: Οι λογικές της αναγκαίας οικοδόμησης της ανταγωνιστικότητας σε περικοπές μισθών και απορύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μακριά και έξω από τη λογική της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει, επειδή υπήρξαν και ανάλογες προτάσεις από κύκλους του ΣΕΒ. Μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί και ακόμη περιμένουμε την απάντησή της. Η Ν.Δ. υιοθετεί απόψεις που ακούγονται από διάφορους οικονομικούς παράγοντες και από το ΣΕΒ περί στήριξης της ανταγωνιστικότητας στην περικοπή των μισθών των εργαζομένων και στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας; Εμείς, ευθέως, απαντήσαμε "όχι". Εχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ν.Δ. τι πρεσβεύει; Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω.

Η δεύτερη είναι σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η οποία έχει τύχει της συζήτησης και της στήριξης όλων μας. Ο προϋπολογισμός έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εχει παρουσιαστεί, επανειλημμένα, η πορεία αυτής της πολιτικής και οι επιλογές της, με ομόφωνες αποφάσεις στα Υπουργικά Συμβούλια. Ολοι στηρίζουμε αυτή την πολιτική και από την απόδοσή της φροντίζουμε να ενισχυθούν και οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Μας ενδιαφέρει από την απόδοση αυτής της πολιτικής, όπως και τώρα γίνεται, όπως έγινε και στο Ασφαλιστικό και στη φορολογική μεταρρύθμιση, να ενισχύουμε, να αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο και να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Μας ενδιαφέρει να στεκόμαστε κοντά στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όχι με λογικές χρεών ή δανεισμού, οι οποίες ουσιαστικά θα υπονόμευαν την ελληνική οικονομία και θα οδηγούσαν στην απώλεια όσων έχουμε κατακτήσει με θυσίες και προσπάθειες του ελληνικού λαού. Συνέχιση αυτής της πολιτικής, επιτυχία αυτής της πολιτικής από την απόδοσή της, μέσω της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, κατά προτεραιότητα, ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων. Πολιτικές για την απασχόληση, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό οι ερωτηθέντες ζητούν νέες πολιτικές και νέα πρόσωπα. Θα ήθελα να σχολιάσετε τι μπορείτε να αντιληφθείτε ως αίτημα που να αφορά νέες πολιτικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μπορέσει να απαντήσει κανείς στο ερώτημα, θα πρέπει να δει το άλλο κομμάτι της ερώτησης στην πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα που έκανε η εφημερίδα, γύρω από το θέμα των προτεραιοτήτων που θέτει ο πολίτης και της έκφρασής της αγωνίας του πολίτη. Κάθε πολίτης είναι λογικό να ενδιαφέρεται για θέματα της απασχόλησης, του βιοτικού επιπέδου του, της υγείας του, της περίθαλψής του και εκεί στρέφει το κύριο ενδιαφέρον του. Αυτό μας λέει η έρευνα. Εκεί στρέφεται η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Εμείς συμφωνούμε ότι αυτά είναι τα πρώτα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία. Και με τις πολιτικές μας, μέσα από την επιτυχία και την απόδοση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε, και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, μας ενδιαφέρει να ανταποκρινόμαστε με ευαισθησία σε αυτές τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και οφείλουμε να τη φέρουμε σε πέρας. Ποτέ δεν θα πούμε ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα υπάρχουν και είναι μεγάλα. Εκείνο που πιστεύουμε, με το χέρι στην καρδιά, είναι ότι με την πολιτική που ακολουθούμε μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και να είμαστε συνεπείς απέναντι στον πολίτη. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της πολιτικής μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συμπληρωματικά, στη δημοσκόπηση αναφέρονται και κάποια άλλα ενδιαφέροντα μεγέθη. Δηλαδή, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που νομίζουν ότι είναι σκόπιμες οι πρόωρες εκλογές, όπως επίσης και από τους ψηφοφόρους σας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο πιστεύει ότι είναι σκόπιμη η αλλαγή ηγεσίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει όμως και το μεγαλύτερο ποσοστό που λέει το αντίθετο. Υπάρχει το πλειοψηφικό ποσοστό, το οποίο, όπως αποδεικνύεται από όλες τις έρευνες, στηρίζει τον Κώστα Σημίτη και τις επιλογές του. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και να είμαστε αποδοτικότεροι και κοντά στον πολίτη, σε όλους τους τομείς. Και αυτό, ήδη, το κάνουμε και θα το κάνουμε. Βεβαίως, δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση περί εκλογών, η οποία πραγματικά έχει καταστεί, κατά τη γνώμη μου, κουραστική και λίγο γραφική. Εχουμε πει, πολλές φορές, πότε θα γίνουν οι εκλογές. Γιατί θα πρέπει να απαντάμε κάθε μέρα;

ΤΑΚΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στα μηνύματα της κοινωνίας, ποιό πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα που θα παράξει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να είναι θετικό και επωφελές για το κυβερνών κόμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συσπείρωση, ενιαία στάση, δουλειά και δράση της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ πάνω στα προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία, συνέχιση και επιτυχία της πολιτικής μας, απόδοση της πολιτικής μας, ώστε να μπορούμε ακόμη αποτελεσματικότερα να σταθούμε κοντά στον πολίτη και με ευαισθησία να αντιμετωπίσουμε θετικά τα προβλήματά του. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας. Ο σκοπός δεν είναι να κατατρωγόμαστε σε επιμέρους προβλήματα ή εσωτερικές αντιπαραθέσεις που αφήνουν αδιάφορο τον πολίτη και την κοινωνία. Ο σκοπός είναι να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικοί και με ευαισθησία και αποφασιστικότητα να λύνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και του πολίτη, με την απόδοση της πολιτικής μας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μιας και αναφερθήκατε στα μηνύματα, πώς μεταφράζει η κυβέρνηση το άλλο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, μέσω της δημοσκόπησης της "Καθημερινής", που ανεβάζει την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα, σχεδόν στις 10 ποσοστιαίες μονάδες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία συγκεκριμένης στιγμής κάθε φορά. Τα έχουμε πει αυτά. Εμείς πρέπει να αναλύουμε τις δημοσκοπήσεις, να βλέπουμε τα συμπεράσματα. Κατανοούμε όλοι ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε ακόμη πιο ενωμένοι, ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ακόμη πιο ευαίσθητοι, με ενεργή παρουσία, ώστε να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και το συμπέρασμα είναι ότι το ζητούν από εμάς. Δεν υπάρχει άλλη πειστική πολιτική πρόταση, αυτή τη στιγμή, η οποία να δίνει μια διαφορετική διάσταση. Είδαμε την πολιτική της Ν.Δ. στα θέματα της Παιδείας: Επιστροφή, δηλαδή, στο παρελθόν, ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακύρωση των κατακτήσεων και της μεταρρύθμισης, αντιλαϊκές λύσεις. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια τέτοια πολιτική;. Ο κόσμος περιμένει από εμάς και εμείς με αποφασιστικότητα, με ευαισθησία, δύναμη και ενότητα, συνέχιση και επιτυχία της πολιτικής μας πρέπει να ανταποκριθούμε στα προβλήματα του πολίτη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, κατ` αυτή την έννοια, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει πλέον προβάδισμα και σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία, πλην του τομέα της εξωτερικής πολιτικής; Για όλα τα άλλα οι πολίτες δείχνουν ότι την εμπιστεύονται περισσότερο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά διαφέρουν από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση και δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη συνάντησή μας σε ανάλυση δημοσκοπήσεων. Ολες οι δημοσκοπήσεις κρατούνται και μελετώνται. Ολες οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι κλίμα έγινε η δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεστε. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά τα συμπεράσματα αξιολογούνται. Όλα είναι χρήσιμα, αλλά δεν διαμορφώνουμε την πολιτική μας, τρέχοντας πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Με την πολιτική μας θα αλλάξουμε τις δημοσκοπήσεις, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές.

ΜΑΛΑΚΑΣΗ: Σύμφωνα με δημοσίευμα στο "ΒΗΜΑ" της Κυριακής το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές παρακολουθούν διακριτικά περίπου 100 άτομα αραβικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα. Μπορείτε να επαληθεύσετε ή να σχολιάσετε κάτι από αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και συναγερμού. Οι διωκτικές αρχές και οι αρχές Ασφαλείας κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί και με τις τελευταίες επιτυχίες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 May 2003 - 13:32:01 UTC