Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, θα έχουμε δύο σημεία που θέλω να επισημάνω:

Το ένα είναι η κοινή συνέντευξη των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον κ. Δημήτρη Ρέππα, γύρω από τα ζητήματα της απασχόλησης και των προβλημάτων που τον τελευταίο καιρό έχουν απασχολήσει με το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων.

Οι δύο Υπουργοί δίνουν @όπως ξέρετε- σήμερα αυτή την ώρα κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου θ@ αναφερθούν και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στα θέματα της πορείας της απασχόλησης και βεβαίως και στα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε για τις τυχόν περιπτώσεις μαζικών απολύσεων εργαζομένων, από επιχειρήσεις που κλείνουν και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου.

Το δεύτερο θέμα που, επίσης, είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα, είναι οι αναφορές που έχει κάνει ο Υφυπουργός Εμπορίου ο κ. Χρήστος Θεοδώρου, ο οποίος από ό,τι γνωρίζω σήμερα επισκέπτεται και την αγορά, γύρω από τα θέματα των τιμών σε ορισμένα προϊόντα, με αφορμή τα όσα λέχτηκαν τις τελευταίες μέρες κυρίως στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι με ιδιαίτερη προσοχή για τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικά του Υφυπουργείου Εμπορίου.

Πριν προχωρήσω στις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατία τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο (αυτές τις δηλώσεις έχω μέχρι σήμερα, δεν έχω δηλώσεις του κ. Καραμανλή, μέχρι τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε) μετά τη σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων το πρωί στη Ρηγίλλης.

Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με την τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου ότι το θέμα της απασχόλησης και τα προβλήματα της ανεργίας, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Αλλά φοβάμαι ότι αυτή η διαπίστωση αφορά πρώτα από όλα, τον ίδιο και το Κόμμα του. Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να κρίνει κανείς την αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων, που παρουσίασα χτες από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και μάλιστα χωρίς να αντιτείνει κανένα άλλο στοιχείο ή επαρκή ισχυρισμό.

Χθες, παρουσιάσαμε με τα πιο επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στην τετραετία, είναι σαφώς λιγότερες, από εκείνες που άνοιξαν από εκείνες που λειτούργησαν. Κάθε χρονιά, από το 1999 και μετά και ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, υπάρχει και θετικό ισοζύγιο για την απασχόληση. Οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται. Αν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, δεν μπορεί να γίνονται αφηρημένες τοποθετήσεις και φυσικά δεν προσφέρονται τα ζητήματα αυτά για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι καλά θα έκανε η Νέα Δημοκρατία να μας πει πώς εννοεί την άνοδο της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Διότι, κάθε φορά που μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές είναι αντίθετη. Μετά ζητά διαρθρωτικές αλλαγές. Ποιές είναι αυτές;

Γνωρίζουν ή δε γνωρίζουν τα προγράμματα του Γ@ ΚΠΣ; Γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν τις υποδομές που δημιουργούνται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα; Γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση; Γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν το νέο αναπτυξιακό νόμο και τις αλλαγές που έχουν γίνει με τη φορολογική μεταρρύθμιση; Γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που έχουν γίνει για τη νέα ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια και το κλίμα ομαλότητας, το οποίο σε γενικές γραμμές υπάρχει στους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα;

Εάν δεν τα γνωρίζουν, να φροντίσουν να τα μάθουν. Εάν τα γνωρίζουν, ας μας πουν, πώς αλλιώς πιστεύουν αυτοί ότι πρέπει να γίνει η άνοδος της ανταγωνιστικότητας; Ποιές είναι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές που επικαλούνται και κανείς δεν γνωρίζει τι εννοούν; Ας κουβεντιάσουμε επιτέλους σε συγκεκριμένες προτάσεις, σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο των ανέργων. Εμείς τον σεβόμαστε απόλυτα. Γι@ αυτό και θα πάρουμε μέτρα επανένταξής τους, όπου χρειάζονται, όπου υπάρχουν. Γιατί, μας ενδιαφέρει να υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για όλους τους ανέργους. Αλλά δεν προσφέρονται αυτά τα ζητήματα για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση για μια συνάντηση, μεταξύ Ιρανών εκπροσώπων και εκπροσώπων της Ουάσιγκτον, στην Αθήνα, αρχή αυτής της βδομάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Αν και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει επίσημη συνάντηση κάποιων εκπροσώπων όπως είπατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή παρατηρήσεις που πάντοτε δεν είναι αρνητικές, υπάρχουν και θετικές παρατηρήσεις, της Commission, έχει αναπτυχθεί πάλι μια φιλολογία, σχετικά με αλλαγές στο ασφαλιστικό. Θα είδατε τα σημερινά δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση ποιά γνώμη έχει για όλα αυτά; Ποιά είναι η θέση της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και τα σημερινά δημοσιεύματα και η ουσία του προβλήματος αφορούν ένα κομμάτι του ασφαλιστικού, στο οποίο και παλαιότερα έχουμε αναφερθεί. Είναι η παράταση του εργασιακού βίου, όχι υπό την έννοια της αύξησης του ορίου ηλικίας, αλλά υπό την έννοια της παραμονής στην εργασία του εργαζομένου, μέχρι να φτάσει το όριο ηλικίας. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Επαναλαμβάνω. Όχι για αύξηση του ορίου ηλικίας, το οποίο αποκλείουμε, αλλά για παραμονή στην εργασία του εργαζομένου, χωρίς να κινδυνεύει δηλαδή να χάσει τη δουλειά του ή να αποσύρεται με πρόωρες και μειωμένες συντάξεις, μέχρι την ώρα που θα έρθει για να πάρει τη σύνταξή του. Σε όλη την Ευρώπη δημιουργούνται κίνητρα για παραμονή των εργαζομένων, μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησής τους. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν προστατευτικά μέτρα, μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, των ηλικιωμένων εργαζομένων. Σε όλη την Ευρώπη αναζητούνται μέτρα και μερικές φορές με αρκετά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν την απασχόληση των ανθρώπων αυτών. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές οι μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι, είναι τα πρώτα θύματα σε περίπτωση μείωσης προσωπικού ή απολύσεων απ@ τις επιχειρήσεις. Και υπό το κράτος του φόβου ή της απόλυσης, ορισμένες φορές δέχονται να πάρουν κάποιο πακέτο χρημάτων ή την πρόωρη συνταξιοδότησή τους και να αποχωρήσουν. Αυτό λειτουργεί και σε βάρος των ιδίων και σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε, να κουβεντιάσουμε, να συνομολογήσουμε με τις εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις, τρόπους, μέτρα, παρεμβάσεις, ενισχύσεις, που θα κρατήσουν τους εργαζομένους στη δουλειά, μέχρι τα υπάρχοντα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένη όλη αυτή την προβληματική κύριε εκπρόσωπε, πως μπορείτε να προχωρήσετε αυτές τις συζητήσεις που θα κάνετε, όταν έχουμε ένα κύμα απολύσεων το τελευταίο διάστημα και μάλιστα όπως επισημάνατε ανθρώπους που είναι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν με ακούσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή σας άκουσα θέλω να πω το εξής: Ότι πάλι αυτές οι επιχειρήσεις που είτε ανοίγουν, είτε κλείνουν, δεν προσλαμβάνουν οι μεν όσες ανοίγουν μεγάλους, οι άλλες απολύουν μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Και έχετε και το πρόβλημα και χθες είπατε ότι έχετε επίσης κάποιες σκέψεις για τους μακροχρόνια ανέργους, που συνήθως είναι οι άνω των 50. Άρα, γι@ αυτούς μιλάμε εδώ. Πώς θα μπορέσετε αυτά τα δύο, που δεν έχουν μεταξύ τους ξεπεραστεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι@ αυτό χρειάζονται καινούργιες πολιτικές και πολλές απ@ τις πολιτικές ήδη υπάρχουν. Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα, πολύ υψηλές επιδοτήσεις για την πρόσληψη ηλικιωμένων ανέργων. Συνεχίζονται αυτά τα προγράμματα και υπάρχουν. εφαρμόζονται και σήμερα. Σαφώς πρέπει να μελετήσουμε και νέες προτάσεις. Αυτό είπε ο κ. Ρέππας χθες. Η κυβέρνηση θα μελετήσει και νέες προτάσεις που να μπορέσει περαιτέρω να ενισχύσει αυτό το κύμα. Δηλαδή, την προσπάθεια παραμονής των εργαζομένων μεγάλης ηλικίας στις εργασίες τους. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας, αν αυτό με ρωτήσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν θυμάμαι καλά, το θέμα της παράτασης του εργασιακού βίου είχε μπει από τότε που ο υπουργός Εργασίας ήταν ο κ. Τζουμάκας που είχε ανακινήσει για πρώτη φορά την πρόσφατη πολιτική περίοδο το θέμα του ασφαλιστικού. Γιατί τόσα χρόνια η κυβέρνηση έχει αφήσει αυτό το θέμα, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το έχει αφήσει η κυβέρνηση τόσα χρόνια. Σας είπα ξανά δύο μεγάλα προγράμματα, τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο ήταν η δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων ανέργων και το δεύτερο ήταν η μεγάλη επιδότηση, σχεδόν στο ύψος του ημερομισθίου, στο συνολικό ύψος του ημερομισθίου και της πρόσληψης ηλικιωμένων ανέργων από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και βεβαίως, γνωρίζετε ότι υπάρχει μία συζήτηση ολόκληρη, η οποία κατά καιρούς έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα προγράμματα, για τις θέσεις της κοινωνικής εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ όμως να σας επισημάνω ότι επίσης η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 9 χρόνια, έχουν κάνει και εκτεταμένα προγράμματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι κατά περίπτωση, δεν είναι εκτεταμένα προγράμματα. Τέτοια προγράμματα έχουν γίνει σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπου έπρεπε να διασωθεί μία επιχείρηση. Αναφέρεστε, προφανώς, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και εν μέρει και στην Ολυμπιακή. Στην ΕΡΤ τα προγράμματα αυτά έγιναν με αποκλειστικό σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να μην κλείσει μία επιχείρηση του δημοσίου και να μεταβιβαστεί ομαλά στον ιδιωτικό τομέα, πλην την περίπτωση της ΕΡΤ, βεβαίως. Μιλώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κυρίως και για την προοπτική της Ολυμπιακής.

Επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με τις ανάγκες της επιχείρησης και τις προοπτικές μεταβίβασής της στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να λειτουργήσει παραγωγικά, υπήρξαν προγράμματα διευκόλυνσης της εξόδου των εργαζομένων σε λίγες, ελάχιστες περιπτώσεις, που έπρεπε κυρίως οι επιχειρήσεις αυτές -και ομιλώ για την Ολυμπιακή και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά αυτά είναι μεμονωμένα προγράμματα, σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που η αποκρατικοποίηση θα έδινε την προοπτική της επιβίωσης και ανάπτυξής τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ολοκληρώσω, πότε τοποθετείται αυτή η παρέμβαση, δεδομένου ότι πολύ πρόσφατα είχαμε «ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Ρέππας έχει ανοίξει τη συζήτηση πάνω στο θέμα. Κάποια στιγμή θα καταλήξουμε. Δεν θα είναι άλλα μέτρα σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα όποια τέτοια μέτρα εντάσσονται στη σημερινή ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δεν αλλάζει τίποτα. Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει πρόβλημα απ@ το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλάκης και ο κ. Ρέππας, αλλά και ο κ. Θεοδώρου σε άλλο ζήτημα, αντέδρασαν με κάποια υστέρηση χρονική, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χώρο τους και έγιναν και πρωτοσέλιδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν νομίζω αντιδράσαμε με υστέρηση. Θυμάμαι τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη εδώ και τρεις μέρες για το θέμα και ομοίως, όχι απλώς δηλώσεις, αλλά και κινήσεις του κ. Δημήτρη Ρέππα. Και θέλω να σας θυμίσω ότι χθες με εντολή του κ. Ρέππα, έγιναν τρεις ή τέσσερις τριμερείς στο Υπουργείο Εργασίας και μάλιστα με ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα θα έλεγα.Άρα και το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Εργασίας αντέδρασαν, αντέδρασαν εγκαίρως. Βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Δεν μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσει ντε και καλά για παράδειγμα την λειτουργία ενός καταστήματος ως ΥΒΟΝΝΗ STORΕS, το καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά φαντάζομαι.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων οι ίδιες. Για παράδειγμα, η SISSER PALACE δεν έφυγε διότι δεν μπορούσε να σταθεί μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, γιατί προσθέτουμε ανόμοια θέματα μεταξύ τους. Μας αρέσει να προσθέτουμε μία επιχείρηση όπου υπάρχει μια απαράδεκτη ηθικά και κοινωνικά επιχειρηματική απόφαση, όπως είναι η περίπτωση της SISSER, με μία περίπτωση προφανώς αδιεξόδου, λόγου επιχειρηματικού χειρισμού, όπως ήταν η ΥΒΟΝΝΗ ή οποιοδήποτε άλλο. Δεν μπορεί να προστίθενται αυτά τα ζητήματα. Διότι, όταν προστίθενται, μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Οι κύριοι της SISSER θέλουν να πάνε στην Βουλγαρία, όχι διότι δεν έχουν κέρδη ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, για να απολαύσουν μισθούς που είναι στο μισό απ@ ότι είναι στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα. Δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Εκτός αν η Νέα Δημοκρατία το υιοθετεί. Και με την ευκαιρία, ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ρουσόπουλο αν τα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας που εννοεί και θέλει να απαντήσει ευθέως, είναι η περικοπή των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προέδρου του ΣΕΒ. Και αυτή η ερώτηση είναι ευθεία για τον κ. Ρουσόπουλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλη μία ερώτηση. Τι απαντά η κυβέρνηση σε μια κριτική που ακούγεται ότι έχει ένα απ@ ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίζει ένα έλλειμμα επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων της οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω διαπιστώσει έλλειμμα επικοινωνιακής διαχείρισης. Κατ@ αρχάς, το καθήκον του κ. Χριστοδουλάκη, πρώτα απ@ όλα, είναι η πραγματική διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας. Και νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σοβαρή και πραγματική και με προοπτική διαχείριση των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας. Τα επικοινωνιακά θα τα συζητήσουμε, αλλά νομίζω ότι πρώτα, πριν μιλήσουμε για επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε για ουσία. Και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα, η οικονομία μας είναι σε ένα δρόμο ως αυτός που έχουμε περιγράψει. Από εκεί και πέρα και επικοινωνιακά εάν το θέτετε έτσι, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν δηλώσεις, υπήρξαν τοποθετήσεις, δόθηκαν στοιχεία, παρουσιάστηκαν. Τόσες μέρες τα κουβεντιάζουμε.Δεν παρουσιάσαμε χθες πίνακες; Σήμερα δέχθηκα κριτική και από τη Νέα Δημοκρατία και από το Συνασπισμό και μου έκανε εντύπωση που ήταν από δύο υποτίθεται αντιτιθέμενες πλευρές, για τα στοιχεία που παρουσιάσαμε χθες. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μία επικοινωνιακή παρέμβαση σημαντική.

Προχθές, πάλι, παρουσιάσαμε στοιχεία για την πτώχευση των επιχειρήσεων και δείξαμε ότι ο αριθμός πτωχεύσεων δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θέλουν να επικαλούνται ορισμένοι, τουλάχιστον σε σχέση με την ετήσια ροή του. Τρίτον, παρουσιάσαμε στοιχεία για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και τις επιχειρήσεις που κλείνουν και αποδείξαμε ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες από εκείνες που κλείνουν και ότι αυτό έχει και θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Έγιναν ή δεν έγιναν αυτά; Αν δεν είχαν γίνει, θα δεχόμουν την κριτική σας, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ένα άλλο θέμα. Ηθελα να σας ρωτήσω, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν νέες προσαγωγές στην υπόθεση της 17Ν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθείτε εντός της ημέρας απ@ τις αρμόδιες αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να επιστρέψω κ. Υπουργέ. Σήμερα, ρώτησαν τον κ. Ρουσόπουλο, αν η Νέα Δημοκρατία εννοεί τα μέτρα τόνωσης ανταγωνιστικότητας ως τη μείωση μισθών, όπως έχει προϊδεάσει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Κυριακόπουλος. Χθες, ο κ. Φλωρίδης, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «PLAΝNET», δεν ρώτησε, μίλησε ευθέως για πολιτική συμπαιγνία Νέας Δημοκρατίας @ ΣΕΒ, έχει απαντήσει σήμερα ο κ. Αναλυτής, κάνοντας λόγο για ανοησίες του Υφυπουργού Οικονομικών, θα ήθελα να μου πείτε πώς κρίνετε αυτό το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΕΒ και αν υπάρχει ρήξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ρήξη. Βεβαίως, υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες κάναμε και τις έκανα κι εγώ και ήταν πολιτικές οι παρατηρήσεις, με αφορμή την τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Και μιλώ για πολιτικές παρατηρήσεις. Από εκεί και πέρα και οι φορείς κρίνονται και δεν πρέπει να μας κακοφαίνεται η κριτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα της παράτασης του εργασιακού βίου. Τα μέτρα που θα συζητήσετε με τους εργαζόμενους θα αφορούν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να περιμένουμε τις εξαγγελίες του κ. Ρέππα καλύτερα, μην μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι σωστό. Σαφώς, θα αφορούν και τον ιδιωτικό κυρίως τομέα, αλλά μπορούν να θίξουν και ορισμένα θέματα του Δημοσίου. Φαντάζομαι, όμως, ότι στον ιδιωτικό τομέα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί υπάρχει ανασφάλεια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι@ αυτό το ρωτώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τη Δευτέρα από ό,τι φαίνεται, ανοίγει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης των εκβιασμών, καθώς ο Ανακριτής έχει καλέσει τον κ. Μιχαλόπουλο για νέα κατάθεση. Μετά από αυτή τη μεγάλη περίοδο σιγής, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι τα έχουμε πει αυτά, κατ@ επανάληψη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν διστάσαμε να στείλουμε στον Εισαγγελέα οποιαδήποτε υπόθεση απασχόλησε το δημόσιο βίο. Οποιαδήποτε υπόθεση απασχόλησε το δημόσιο βίο, πρώτοι εμείς τη στείλαμε στον Εισαγγελέα και ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα την επιτάχυνση των προθεσμιών, εν πάση περιπτώσει, επισημάναμε ότι ωφελεί το δημόσιο βίο να υπάρχει ταχύτητα στην αντιμετώπισή της. Χαίρομαι, διότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Κρυσταλλάκης έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να θυμίσω ότι για όλες τις καταγγελίες που υπήρξαν, υπήρξε άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι έτσι; Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη κάνει την έρευνά της. Δεν μπορούμε να πιέσουμε, ούτε να επιβάλλουμε. Επισημαίνουμε και ζητούμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 May 2003 - 13:05:18 UTC