Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαϊου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, πριν από λίγο, η συζήτηση του Νομοσχεδίου του υπουργείου μας στη διαρκή Επιτροπή της Βουλής και θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια. Συνεχίζεται -δεν ξέρω αν έχει τελειώσει αυτή τη στιγμή- η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, για το θέμα του κύματος κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων υπάρχει μια δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ που αφήνει αιχμές ότι αυτές οι κινήσεις των επιχειρηματιών εμπεριέχουν μικροπολιτικές στοχεύσεις, συνδέει το κύμα του κλεισίματος επιχειρήσεων με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, περί κύματος απολύσεων και αύξησης της ανεργίας. Ηθελα να μας πείτε το σχόλιό σας και αν συμπίπτει η εκτίμησή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εργο της κυβέρνησης δεν είναι να σχολιάζει δηλώσεις των προέδρων κοινωνικών φορέων. Κάθε πρόεδρος κοινωνικού φορέα, και ιδίως των μεγάλων κοινωνικών φορέων και ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος, έχουν πάντα την ακρίβεια του λόγου τους και υπερασπίζονται με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν καλύτερο -και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό- τα συμφέροντα του φορέα και του κόσμου που εκπροσωπούν.

Γενικότερα, όμως, σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί, θέλω να δώσω κάποια στοιχεία και να κάνω και κάποιες πολιτικές εκτιμήσεις. Θέλω, πρώτα από όλα, να επαναλάβω τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, σύμφωνα με τα οποία -και πρόκειται για επίσημα στοιχεία- κατατέθηκαν, κατά το 2000, τρεις χιλιάδες τερακόσιες εννιά αιτήσεις πτωχεύσεων. Το 2001, κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες εκατόν σαράντα δύο αιτήσεις. Το 2002, δύο χιλιάδες ενιακόσιες εξήντα αιτήσεις. Το 2003 μέχρι τις 20 Μαϊου, δηλαδή στους πέντε πρώτους μήνες, έχουν κατατεθεί χίλιες εκατόν ογδόντα εννέα αιτήσεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πολύ καλά πως δεν υπάρχει μια ριζικά διαφορετική εικόνα στον τομέα αυτό, κατά το τρέχον έτος.

Οι 1.189 αιτήσεις που κατατέθηκαν εφέτος είναι περίπου στο ποσοστό που αναλογεί στους πέντε πρώτους μήνες και των προηγούμενων χρόνων. Κάθε χρονιά, λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια -δεν αφορά μόνο το διάστημα από το 2000- υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε διότι παρατηρούνται γενικότερα προβλήματα σε έναν τομέα, σε έναν κλάδο, σε ένα προϊόν, είτε διότι ο ανταγωνισμός δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτόν τον κλάδο, τον τομέα ή το προϊόν και μερικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν, είτε διότι υπάρχουν λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, είτε για μια σειρά από λόγους, τους οποίους δεν μπορεί ο καθένας να προβλέψει επακριβώς. Την ίδια ώρα, όμως, μέσα στην ελληνική οικονομία, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που ανοίγουν. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δημιουργούνται, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, ιδιαίτερα σε τομείς νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα με ψηλή ανταγωνιστικότητα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν τη δική τους θέση και μέσα στην ελληνική, αλλά -πάρα πολλές φορές- και μέσα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και το ισοζύγιο της απασχόλησης είναι θετικό. Σαφώς είναι πρόβλημα να κλείνει μια επιχείρηση και μάλιστα μεγάλο. Καθένας μας το βιώνει, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και το αντιμετωπίζουμε. Γνωρίζετε πόσες φορές το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλα αυτά τα χρόνια - είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του κ. Ρέππα- έχει πάρει μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων ή κλεισίματος επιχειρήσεων. Πάρα πολλές φορές, όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, έχουμε πάρει ουσιαστικά μέτρα επανένταξης των εργαζόμενων στην παραγωγική διαδικασία. Εχουν διατεθεί δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό. Είμαστε, ίσως, από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτά τα ουσιαστικά μέτρα επανένταξης και οφείλουμε κάποια στιγμή να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας γι` αυτό. Γιατί φυσικά μας πονά όταν υπάρχουν άνεργοι. Είναι ένα θέμα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι πολιτικές μας συμβάλλουν στην επανένταξη ανέργων στην παραγωγική διαδικασία. Και αυτό μας ενδιαφέρει ως πρώτο ζήτημα. Πώς, όμως, να εμφανίζουμε εικόνα μιας καταστραμμένης οικονομίας εκεί που δεν υπάρχει; Είναι σαφές ότι επιχειρήσεις και θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Ο ρόλος μας είναι να επανεντάσσουμε στην παραγωγική διαδικασία τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Ο κύριος ρόλος μας είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις -και τις δημιουργούμε με τις πολιτικές που ακολουθούμε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της παραγωγής στην Ελλάδα, για αύξηση του ΑΕΠ, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας, για δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό γίνεται. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει πέσει σημαντικά στην Ελλάδα.

Ετσι, λοιπόν, θα συνεχίσουμε: Να δημιουργούμε το καινούργιο, να δημιουργούμε το νέο, να βοηθούμε τις επιχειρήσεις να δημιουργούνται, να προχωρούν, να επεκτείνονται, να αποκτούν τη δική τους ανταγωνιστική θέση στην αγορά. Και βεβαίως την ίδια ώρα να φροντίζουμε -και να φροντίζουμε με συναίσθηση ευθύνης για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους- ώστε το ταχύτερο να έχουν τα μέσα για να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και από τη σημερινή σας τοποθέτηση, αλλά και από δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών για το θέμα της ανεργίας, δεν έχουμε ακούσει ούτε ίχνος αυτοκριτικής. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι της αναλογεί κανένα μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιό μερίδιο ευθύνης φέρει η κυβέρνηση για την πτώχευση της επιχείρησης Υβόννη Stores, για παράδειγμα;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Δεν μπορώ να το εξειδικεύσω, δεν είναι η δουλειά μου, αλλά αν διαβάσετε σήμερα το φιλοκυβερνητικό Τύπο, θα διαπιστώσετε την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τα "παρατράγουδα" του Χρηματιστηρίου και τις συνέπειές τους. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες την κάνουν αυτή την κριτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε διαχωρίζω τις εφημερίδες σε φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές. Το έχω προσέξει αυτό, ως κόρην οφθαλμού, στους 19 μήνες που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Μπορεί και εγώ ως πολίτης ή και ως πολιτικός ή και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να δυσαρεστούμαι εάν θεωρώ ότι μια κριτική δεν είναι καλόπιστη. Πρέπει, όμως, να μη δίνουμε επίθετα, να μη χαρακτηρίζουμε και να μη δημιουργούμε προβλήματα, αλλά να σεβόμαστε την κριτική. Βεβαίως, όπου θεωρούμε ότι δεν έχει δίκιο, θα απαντούμε. Και αυτό πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας. Επομένως, για να έρθω στην ουσία της τοποθέτησής σας, δεν καταλαβαίνω σε τι επηρέασε το Χρηματιστήριο τα super market "Αντωνόπουλοι" ή τα καταστήματα "Υβόννη". Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις -διότι από ό,τι ξέρω τα super market στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλά ως κλάδος- πρέπει να υπήρχαν οι μη ενδεδειγμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ή ενδεχομένως διάφορα άλλα θέματα κακής διαχείρισης. Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να καταδικάσω κάποιον. Δεν νομίζω, όμως, ότι ο κλάδος των super market στην Ελλάδα παρουσίασε κάμψη τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, αν το δει κανείς γενικά, θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης και ένα δυναμισμό στην αγορά. Κάποιες επιχειρήσεις θα κλείνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Schisser Palco, για παράδειγμα, αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να δικαιολογούμε έναν εργοδότη, ο οποίος, για να κερδίσει πολύ περισσότερα από ό,τι κέρδιζε, κινούμενος στη λογική που είπαν ορισμένοι παράγοντες του ΣΕΒ ότι πρέπει να μετατρέψουμε τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων σε "μισθούς Κίνας", να αποφασίζει ξαφνικά να φύγει, να πάει στη Βουλγαρία, επειδή οι μισθοί εκεί είναι πολύ κατώτεροι. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα της αλήθειας ρωτώ: Το Χρηματιστήριο τον πείραξε; @Η είναι μια επιχειρηματική απόφαση, από πολλούς κατακριτέα, σε σχέση με τις προτεραιότητες που θέτουν ορισμένες επιχειρήσεις; Υπάρχουν επιχειρήσεις -δεν μπορώ να τις καταδικάσω όλες- που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και αξιοποιούν τις δυνατότητες. Υπάρχουν, όμως, και λογικές που λένε ότι, εφόσον μπορώ να πάω να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση αρνητική που υπάρχει για τους εργαζόμενους, κάπου αλλού. Ναι, αλλά εδώ πρέπει να συνομολογήσουμε ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε και το συμφέρον αυτής της χώρας, αυτής της κοινωνίας. Και πρέπει, επιτέλους, τα θεμιτά επιχειρηματικά συμφέροντα, να δένονται με τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας. Πιστεύω ότι είναι ώρα να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, και βεβαίως δεν πιαστήκαμε σε κανέναν "ύπνο", όταν αυτό έχει να κάνει με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κάθε ιδιωτική επιχείρηση έχει δικαίωμα να παίρνει τις αποφάσεις της. Εμείς, βεβαίως, με τους αναπτυξιακούς νόμους, με το Γ@ Κ.Π.Σ., με τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τους πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας, επιχειρούμε να κάνουμε το καθήκον μας και να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους εργασίας και υποδομές, όπως συμβαίνει και σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη. Βεβαίως, αν κάποιος θέλει να φύγει από την Ελλάδα και να μεταφέρει την επιχείρησή του σε άλλη χώρα, όπου οι μισθοί είναι οι μισοί, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά, να εξετάσουμε πρώτα την ευθύνη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω διευκρινιστικά, εάν υπονοείτε ότι θα καλέσετε τους επιχειρηματίες ή τους εκπρόσωπους των εργαζομένων για να συζητήσετε ενδεχομένως κάποια νέα δεδομένα στην επιχειρηματική και την εργασιακή αγορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει πολλές συζητήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Σας είπα ότι ο αγώνας μας είναι διττός. Θέλουμε να δημιουργούμε το καλύτερο, το ιδανικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύουν, να επεκτείνονται, να γίνονται ανταγωνιστικές, να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτό επιθυμούμε. Και θέλουμε οι αναπτυξιακοί νόμοι μας, το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι δραστηριότητές μας, η δημιουργία των σχετικών υποδομών να εντάσσονται σε αυτή τη λογική και να ευνοούν την απασχόληση. Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος παίρνει μια διαφορετική απόφαση και θέλει να κλείσει την επιχείρησή του, πρωτίστως σεβόμαστε το πρόβλημα των εργαζομένων, των ανέργων πια, και είναι υποχρέωσή μας -και το δέχομαι αυτό- και είναι η πρώτη ευθύνη μας να εργαζόμαστε με στόχο να αυξηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχει γίνει αυτό και θα συνεχίσει να γίνεται.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας αναφέρατε τον αριθμό των επιχειρήσεων και όσον αφορά το 2003 παρατηρούμε ότι οι αιτήσεις ήταν 1.189. Μήπως μπορείτε να μας δώσετε και στοιχεία των ανέργων αυτής της περιόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τα έχω στη διάθεσή μου, αυτή τη στιγμή. Θα τα βρω και θα σας ενημερώσω. Τα στοιχεία που σας έδωσα περιήλθαν σε γνώση μου από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν δείκτες ανεργίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε χρόνο παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, σας αναφέρω το 2000, όταν υπηρετούσα στο υπουργείο Εργασίας είχαν προκύψει ανάλογα φαινόμενα. Θέλω, όμως, να σας θυμίσω ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία παρουσιάζει σημαντική πτώση, τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι στα στοιχεία του 2003, γιατί τελευταία ακούσαμε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανέργων. Εμφανίζονται 1400, στο τελευταίο τρίμηνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι θα ζητήσουμε στοιχεία από τον ΟΑΕΔ. Θα επικοινωνήσω και με τον κ. Ρέππα και θα σας ενημερώσω στην αυριανή συνάντησή μας. Μπορεί τα στοιχεία του ΟΑΕΔ να αποδεικνύουν ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία. Εχουμε δύο υποχρεώσεις στην κυβέρνηση: Η πρώτη, να δημιουργούμε τις συνθήκες -αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλλει και η εργοδοτική πλευρά- να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα, το Κοινοτικό Πλαίσιο, τις υποδομές, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε περισσότερη απασχόληση. Αυτή -και υπάρχει και ένα μερίδιο που αναλογεί στην επιχειρηματική πλευρά- είναι η πρώτη ευθύνη όλων μας. Η δεύτερη ευθύνη της κυβέρνησής μας είναι, όταν υπάρχουν απολύσεις, να συμπαραστέκεται στους απολυμένους, ώστε να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας. Αυτό το κάνουμε και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Η συμβολή μας σε αυτό τον τομέα είναι ουσιαστική.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε να μας πείτε κάτι για την είδηση που γράφουν σήμερα οι εφημερίδες για το γεγονός ότι βρέθηκαν στον κινητήρα ενός αεροπλάνου κατσαβίδια και βίδες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται έρευνα. Οταν έχουμε κάτι νεότερο, θα σας ενημερώσω.

ΤΑΚΗΣ: Ακούγονται διάφορες φωνές για σαμποτάζ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επικοινωνήσω με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα σας ενημερώσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηταν σε γνώση του Πρωθυπουργού οι χθεσινές εκδηλώσεις, η δική σας, του κ. Σκανδαλίδη, όχι για το τι θα λέγατε, αλλά ότι θα γίνονταν αυτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, ασχολείται ο Πρωθυπουργός με τι εκδηλώσεις θα κάνει το κάθε κυβερνητικό στέλεχος;

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτώ, αν είχατε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι πρόκειται να κάνετε μια ομιλία δημόσια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν έκανα δημόσια ομιλία. Δεύτερον, αν με ρωτάτε για τα άλλα στελέχη, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποιο στέλεχος να συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό για να πει τις απόψεις του σε μια δημόσια ομιλία. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Εξάλλου και οι συνεντεύξεις που δίνουν τα στελέχη μας ισοδυναμούν στην ουσία με δημόσιες ομιλίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ συνέντευξης και ομιλίας. Τα στελέχη μας κάνουν ομιλίες, τοποθετούνται σε διάφορα θέματα, ενημερώνουν τους ψηφοφόρους τους, το θεωρώ απολύτως λογικό. Αλίμονο αν τα στελέχη μας μείνουν κλειδωμένα στα γραφεία τους και δεν έχουν επαφή με τους ψηφοφόρους, τους πολίτες, με τους ανθρώπους που περιμένουν να ακούσουν ή να συζητήσουν πάνω στα ζητήματα της πολιτικής μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ακούγεται πολύ έντονα η ημερομηνία 2 Μαΐου 2004, ως ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Εχει ληφθεί κάποια απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αυτή η ημερομηνία. Οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της τετραετίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεν αποκλείεται είναι πολλές οι ημερομηνίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω την ακριβή ημερομηνία. Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτή τη στιγμή και πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Εκείνο που έχω να τονίσω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ημερομηνία 2 Μαΐου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιλαμβάνεται σε αυτό που είπα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Προτίθεται ο κ. Σημίτης να προγραμματίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Ιουλίου, ώστε να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που μέχρι τότε θα έχει λάβει ή έχει ήδη λάβει; Ρωτώ, γιατί υπάρχει μια τέτοια πληροφορία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να επιβεβαιώνω συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτή τη στιγμή. Ο Πρωθυπουργός και το Εκτελεστικό Γραφείο θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο μπορεί να συζητηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας μέχρι την Ανοιξη του 2004. Αυτή η συζήτηση πρέπει, βεβαίως, να γίνει και στα όργανα του κόμματος, αλλά θα εξετάσουν τον προσφορότερο τρόπο. Είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε το πώς ακριβώς θα γίνει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 May 2003 - 14:05:10 UTC