Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΥ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας το γύρο των πρωτευουσών επισκέπτεται σήμερα το Ταλίν της Εσθονίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Τύπου & ΜΜΕ Τηλέμαχο Χυτήρη.

Ο υπουργός Τύπου & ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου προεδρεύουν του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και ΜΜΕ.

Εισαγωγικά, να σημειώσουμε την πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας και του προεδρεύοντος υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, προκειμένου να εξετάσουν τα θέματα που αφορούν την "άτυπη πνευμονία". Πέρα από τα μέτρα που έγκαιρα και η κυβέρνηση, αλλά και η Ε.Ε. έχουν σχεδιάσει και έχουν λάβει, αξίζει να υπάρξει μια πολιτική επεξεργασία και μια πολιτική απάντηση απέναντι στην υπερβολική ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο και τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις που αρχίζουν και παρατηρούνται. Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, σήμερα, θα επεξεργαστεί προτεραιότητες και πολιτικές, προκειμένου να αντιμετωπίσει και αυτό το φαινόμενο, που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, έχετε να μας πείτε κάτι πληροφοριακά για το επεισόδιο που έγινε με τον Ελληνα επιτετραμμένο στο Ιράκ; Εχετε ενημερωθεί, μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;

ΓΕΡΟΥ: Η ελληνική πομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εκινείτο προς τη Βαγδάτη, με επικεφαλής τον Ελληνα επιτετραμμένο, δέχθηκε πυροβολισμούς από άγνωστους και από άγνωστη κατεύθυνση. Δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Η πομπή έχει φτάσει, ήδη, στη Βαγδάτη και τα μέλη της βρίσκονται στην Πρεσβεία μας. Εχει εγκατασταθεί ο Ελληνας επιτετραμμένος και έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο σημερινός Τύπος προβάλλει παράλληλα τις καταγγελίες του εκδότη Κουρή και του εκδότη Κύρτσου και εμφανίζεται μια εικόνα, όπου από διαφορετικούς φορείς βάλλονται τα δύο μεγάλα κόμματα. Ηθελα να ρωτήσω εάν η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει από κάποιους εξωπολιτικούς φορείς μια τέτοια στόχευση.

ΓΕΡΟΥ: Υπάρχει σαφής δήλωση και τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τις προσπάθειες κάποιων να δημιουργήσουν κλίμα σκανδαλολογίας τις ημέρες αυτές. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει βήμα. Ηταν σαφέστατη η δήλωση του Πρωθυπουργού και δεν χρειάζεται να την ξανασυζητήσουμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, βλέπουμε στα δημοσιεύματα, κυρίως στην ΑΥΡΙΑΝΗ, να συνεχίζονται οι καταγγελίες Κουρή σε βάρος του κ. Νεονάκη, αλλά και σε βάρος του κ. Μανίκα και του κ. Πρωτόπαπα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, μέχρι το τέλος της Προεδρίας δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα για όλο αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας που υπάρχει; Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες;

ΓΕΡΟΥ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας, με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση. Τα στελέχη που έχουν βληθεί αδικαιολόγητα, κατά καιρούς, έχουν απαντήσει και οι διάφορες καταγγελίες, οι ισχυρισμοί και τα ψεύδη που έχουν ακουστεί, έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητες, έχει έργο. Είναι σαφές ότι η ελληνική Προεδρία είναι μια μεγάλη προτεραιότητα για τη χώρα και την κυβέρνηση, όπως και όλα τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί συστηματικά. Η κυβέρνηση ασχολείται με το έργο της και μόνον με αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, η κυβέρνηση δηλαδή θα εξακολουθεί να καλύπτει ή εν πάση περιπτώσει να δίνει πολιτική κάλυψη σε όλα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τα στοιχεία που θα βγαίνουν καθημερινά;

ΓΕΡΟΥ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού της 1ης Μαΐου είναι σαφέστατη. Χθες, με σχετική δήλωση αναφέρθηκε στο κλίμα σκανδαλολογίας που επιχειρούν κάποιοι να συντηρήσουν. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Η κυβέρνηση ασχολείται με το έργο της συστηματικά και με τις προτεραιότητες που έγκαιρα έχει θέσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχουμε από τη μια τις καταγγελίες του κ. Κουρή. Εχουμε τώρα τις αναφορές στο βιβλίο του κ. Κύρτσου. Η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το πρόβλημα ξεπερνά τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα του πολιτικού συστήματος της χώρας;

ΓΕΡΟΥ: Ο Πρωθυπουργός και πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν τοποθετηθεί. Για τα όποια προβλήματα εντοπίζονται σχετικά με το πολιτικό σύστημα υπάρχουν πολιτικές, γίνονται επεξεργασίες, δίνονται και θα δίνονται πολιτικές απαντήσεις. Ειδικότερα, όμως, για το θέμα του βιβλίου του κ. Κύρτσου, καταλαβαίνετε, ότι είναι εξαιρετικά νωρίς να ασχοληθούμε με αυτό. Θα παρακαλούσα να μην προτρέχουμε. Μόλις σήμερα κάποιες προδημοσιεύσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Ας κυκλοφορήσει το βιβλίο και βλέπουμε. Ας μην προτρέχουμε.

ΤΑΚΗΣ: Βλέπω μια θετική διάθεση να ασχοληθείτε κάποια στιγμή με το βιβλίο του κ. Κύρτσου. Δεν θεωρείτε ότι και αυτό είναι στη λογική της σκανδαλολογίας, για την οποία αναφέρεστε στον κ. Κουρή;

ΓΕΡΟΥ: Λαθεμένα εκλάβατε έτσι την απάντησή μου. Είπα να μην προτρέχουμε. Δεν ασχολιόμαστε με όλες αυτές τις προδημοσιεύσεις και τα δημοσιεύματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες στην επιστολή του, ζήτησε από τους υπουργούς να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Ιουνίου. Γιατί; Μετά θα τους διώξει;

ΓΕΡΟΥ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός θέτει συγκεκριμένους στόχους. Εχει συγκεκριμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Παρακολουθεί συνεχώς αυτούς τους πολιτικούς στόχους, αυτά τα συγκεκριμένα έργα και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητά απολογισμό από την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Και μια τέτοια επισήμανση θέτει με την επιστολή του. Η επιστολή είναι σαφής. Ο Πρωθυπουργός ζητά εγρήγορση των στελεχών και επιτάχυνση στο έργο και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το έργο μας διαρκώς αξιολογείται, παρακολουθείται, επιταχύνεται από τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, εδώ έχει ημερομηνία λήξης αυτή η ιστορία. Σε άλλες πολλές επιστολές, που έστελνε στο παρελθόν, δεν έλεγε ότι μέχρι τότε «τελειώνετε».

ΓΕΡΟΥ: Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός είχε θέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαμήνου. Το είχε συνδυάσει και με τις προτεραιότητες και το συνολικό έργο για την Προεδρία. Αυτό το έργο προχωρά. Αντίστοιχα, προχωρά και το έργο των υπουργείων. Γίνεται σημαντική παρακολούθηση του προγράμματος για την Ελλάδα του 2004, για τα ολυμπιακά έργα. Μην δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που πρέπει για όλες αυτές τις κινήσεις. Είναι κινήσεις συντονισμού, παρακολούθησης και επιτάχυνσης του έργου που έχει αποφασιστεί και πραγματοποιείται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ λέει ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του έργου...

ΓΕΡΟΥ: Του έργου που προβλέπεται και των όποιων εκκρεμοτήτων στο πρόγραμμα του εξαμήνου που έχει τεθεί έγκαιρα. Το πρόγραμμα έχει χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιος δεν έχει ολοκληρώσει, θα μείνει;

ΓΕΡΟΥ: Μην προσπαθείτε να βγάλετε τέτοια συμπεράσματα. Ο καθένας αξιολογείται. Ολοι αξιολογούμαστε. Αυτό είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει ξανά το θέμα του Χρηματιστηρίου για την περίοδο των προηγούμενων χρόνων, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει κάποιες σκοτεινές πλευρές αυτών των περιόδων, όπως ήταν οι δραστηριότητες της κρατικής «ΔΕΚΑ» στο κρίσιμο χρονικό διάστημα, πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

ΓΕΡΟΥ: Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα του Χρηματιστηρίου και να δημιουργήσουν θέμα. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει και στη Βουλή και στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Οσοι προσπαθούν να συντηρήσουν ένα τέτοιο θέμα παίζουν «εν ου παικτοίς» . Η κυβέρνηση έχει απαντήσει: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν, έχει απαντηθεί ουσιαστικά και απόλυτα και δεν βλέπουμε το λόγο να συντηρείται κάτι τέτοιο, εκτός εάν κάποιοι θέλουν, στο πλαίσιο του κλίματος των τελευταίων ημερών, να δημιουργούν θολούρα, η οποία δεν βολεύει καθόλου την ελληνική κοινωνία και την πορεία της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιάνομαι από την απάντηση που δώσατε πριν, όσον αφορά το εξάμηνο και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που θέτουν ότι τον Ιούλιο. Διερωτώμαι, εάν εκείνο το μήνα -διότι υπάρχει μια τέτοια αίσθηση στον κόσμο- οδηγούμαστε σε ανασχηματισμό και ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές. Το διαψεύδετε ή το επιβεβαιώνετε;

ΓΕΡΟΥ: Τίποτα δεν επιβεβαιώνω. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στη δήλωσή του, όπως είναι σαφές και το προνόμιο του Πρωθυπουργού να επιλέγει αυτός εάν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό. Ποτέ αυτά τα ζητήματα δεν συζητούνται εδώ μέσα, και το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι σαφής η δήλωση του Πρωθυπουργού και η πολιτική δέσμευση για το πρώτο εξάμηνο του 2003, για τον προγραμματισμό μας, για το κυβερνητικό έργο που παρακολουθείται. Οι εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Περί ανασχηματισμού;

ΓΕΡΟΥ: Ημουν σαφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 May 2003 - 13:05:09 UTC