Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε χθες. Σήμερα, είναι μια ημέρα θλίψης για την Ελλάδα, τη νεολαία μας και την ελληνική κοινωνία. Πολλά νέα παιδιά, θύματα ενός τραγικού δυστυχήματος, έχασαν χθες τη ζωή τους. Πέρα από την έκφραση της οδύνης όλων μας, η κυβέρνηση, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για τη διερεύνηση και παρουσίαση στον ελληνικό λαό όλων των αιτίων που συνδέονται με αυτό το τραγικό συμβάν. Ο κ. Σημίτης παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις σχετικές διαδικασίες. Εχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους υπουργούς και έχει δώσει αυστηρές εντολές στην κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι συνέβη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο, γιατί αυτή τη στιγμή τα λόγια είναι πολύ δύσκολα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, ακυρώθηκε η συνάντηση με τους Προέδρους των ΤΕΙ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία. Ετσι κι αλλιώς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι στη Βέροια για να παραστεί στην κηδεία των θυμάτων του δυστυχήματος. Επίσης, στην κηδεία θα παραστούν και άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης που βρίσκεται ήδη εκεί, ο κ. Πασχαλίδης και άλλοι.

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για την ολυμπιακή προετοιμασία. Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία, στο πλαίσιο της Συνόδου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Στις 20.00, θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν. Στις 21.00, θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ξαβιέ Σολάνα. Ολες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από τις 8.30 το πρωί, θα υπάρχει υποδοχή των ξένων ηγετών. Στη συνέχεια, θα γίνει η πρώτη συζήτηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης. Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου. Αργότερα, στη Στοά του Αττάλου, θα γίνουν οι διαδικασίες της υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης και ακολούθως, περίπου στις 18.30, θα δοθεί νέα συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη, συνέρχεται η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., όχι μόνο των 28, αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες συνορεύουν πλέον με την Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Στις 19.00, ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Βερελή. Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του λεγόμενου "γύρου της Προεδρίας", που θα γίνει σε όλες τις πρωτεύουσες των 25 πλέον χωρών-μελών της Ε.Ε. Δέκα χώρες δεν θα είναι ουσιαστικά μέλη, αλλά θα μετέχουν σε όλες τις διαδικασίες.

Τη Μ. Δευτέρα (21/4), στις 10.30 το πρωί, θα συνεδριάσει το Επικοινωνιακό Επιτελείο της κυβέρνησης. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις επόμενες πρωτεύουσες, που θα είναι το Ελσίνκι, η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη. Θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Μ. Τετάρτη (23/4), το βράδυ. Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική αποστολή, γιατί αυτές οι συναντήσεις θα είναι μονοήμερες και γίνονται για την προετοιμασία των νέων κινήσεων της Προεδρίας και ειδικότερα της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα κριθεί αν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Πρέπει να σας πω ότι, όλο το Μάιο και τον Ιούνιο, ο Πρωθυπουργός θα έχει ιδιαίτερα βεβαρημένες υποχρεώσεις από το "γύρο των πρωτευουσών". Επίσης, θα έχει και άλλες υποχρεώσεις, όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Πετρούπολη, το G-8 που θα γίνει στο Εβιάν της Γαλλίας και η συνάντηση με τον κ. Μπους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, στις ΗΠΑ.

Για την ενημέρωσή σας, θα σας δώσω και την επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στους ομολόγους του για τη Σύνοδο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δημιουργεί μια σειρά ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκαν ούτε μετά και το προηγούμενο τραγικό δυστύχημα στον Αλιάκμονα. Ποιές εγγυήσεις δίνετε στον ελληνικό λαό ότι τα ερωτήματα αυτά που προέκυψαν και εμφανίστηκαν πρώτη φορά προ διμήνου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιά ερωτήματα;

ΜΙΧΑΗΛ: Από το πώς κυκλοφορούν οι νταλίκες, πώς γίνονται τα δίκτυα μεταφορών, πόσο οργανωμένες είναι οι εθνικοί οδοί, πώς γίνονται και με τι μέτρα ασφαλείας όλες αυτές οι μετακινήσεις των μαθητών. Εννοώ, όλα αυτά που προκύπτουν ως ερωτηματικά και υποχρεούνται πια οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν μετά από ένα δυστύχημα. Προσπαθώ να βγάλω μια γενική αντίληψη της κυβέρνησης. Μπορείτε, λοιπόν, να μου πείτε πόσο προχώρησαν τα πράγματα από τον Αλιάκμονα μέχρι τα Τέμπη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το δυστύχημα στον Αλιάκμονα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος. Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί αυτό;

ΜΙΧΑΗΛ: Ολα γίνονται από ανθρώπινο λάθος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα και να τα πούμε με το όνομά τους. Το δυστύχημα στον Αλιάκμονα έχει διαπιστωθεί ότι οφείλεται καθαρά σε ανθρώπινο λάθος.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ τι ήταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βιάζομαι να προκαθορίσω τι συνέβη σε αυτό το ατύχημα, ούτε επιχειρούμε να μεταθέσουμε ευθύνες σε κανέναν. Είπα ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος για όλα τα αίτια του δυστυχήματος και θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, ακούγονται μια σειρά θέματα. Ας ξεκινήσουμε από την εθνική οδό, διότι άκουσα να λέγονται και να γράφονται διάφορα. Αυτή τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί το 80% του ΠΑΘΕ, με ένα πολύ καλό δρόμο, που πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Βεβαίως, υπάρχουν τρία σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το ένα είναι η παράκαμψη Καμένων Βούρλων-Αγίου Κωνσταντίνου. Το δεύτερο είναι ο Μαλιακός και το τρίτο έργο είναι τα Τέμπη.

Στην περίπτωση της παράκαμψης Καμένων Βούρλων-Αγίου Κωνσταντίνου, τα έργα προχωρούν πολύ γρήγορα. Στην περιοχή των Τεμπών υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της περιοχής. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαπλάτυνσης χρειάζεται κατασκευή σήραγγας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η δημοπράτηση του έργου -γιατί πρέπει να γίνει με σύμβαση παραχώρησης- έχει προχωρήσει. Εχει γίνει μια προεπιλογή και αναμένεται να ανατεθεί, να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και να ξεκινήσει, στις αρχές του 2004. Είναι πολύ δύσκολο έργο, γιατί γνωρίζετε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν από τη γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής. Από την άλλη, στο δρόμο που σήμερα λειτουργεί, με τα προβλήματά του -υπάρχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση- έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να είναι ικανοποιητικός. Δηλαδή, υπάρχει μονόπλευρος φωτισμός, ο οποίος ήταν χθες σε πλήρη λειτουργία, καθότι πρόσφατα έγινε η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Εξάλλου, το δυστύχημα έγινε σε ευθύγραμμο τμήμα του δρόμου, σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ (Τεμπών). Το ασφαλτικό οδόστρωμα ήταν αντιολισθηρό, τύπου 2 και είχε επισκευαστεί με ολόσωμο τάπητα, πριν από 16 μήνες. Η αντιολισθηρότητα του ασφαλτικού, στη θέση του δυστυχήματος, είναι άριστη και τα εμπλεκόμενα οχήματα παρέμειναν στο οδόστρωμα και μετά το ατύχημα. Αυτό αναφέρει, σε σημερινή έκθεσή του, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων.

Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Βερελής είπε σήμερα ότι έχει στείλει περίπου 250 υποθέσεις, με παραβιάσεις κανονισμών από τέτοιου είδους αυτοκίνητα δηλαδή νταλίκες, στον εισαγγελέα. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι για να ενισχυθούν οι έλεγχοι έχουν ιδρυθεί μικτά κλιμάκια που για τη λειτουργία τους είναι υπεύθυνες οι Νομαρχίες και αποτελούνται από την Αστυνομία, τους υπαλλήλους του Μηχανολογικού Γραφείου της Νομαρχίας και τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, που έχουν την υποχρέωση να κάνουν τους ελέγχους. Οταν μιλάμε για ελέγχους, εννοούμε και τον τρόπο που είναι στοιβαγμένο το φορτίο. Υπάρχει ειδικό άρθρο για τον τρόπο στοίβαξης του φορτίου στην καρότσα του φορτηγού και μπορούν οι αρχές να το σταματήσουν και να το αναγκάσουν να μείνει επιτόπου, μέχρι να προσαρμοστεί σε αυτά που αναφέρει το άρθρο.

Επίσης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επεξεργαστεί ένα ειδικό πρόγραμμα, το "Καθ@ οδόν", το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των οδικών ατυχημάτων. Δηλαδή, η Πολιτεία έχει πάρει μέτρα και έχει κάνει παρεμβάσεις. Εχει φτιάξει πλαίσιο ελέγχων και κανονισμών και προσπαθεί, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, να επιβάλει την εφαρμογή αυτού του πλαισίου. Εχει γίνει σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό, αλλά πάντα πρέπει να βελτιωνόμαστε. Εφόσον υπάρχουν δυστυχήματα, πρέπει τα μέτρα αυτά να ενισχύονται. Ας μην πηγαίνουμε, όμως, στο άλλο άκρο, όπως ορισμένοι επιχείρησαν να κάνουν σήμερα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για λίγο. Καθένας έχει τις απόψεις του. Εχουμε ευθύνη απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλο τον ελληνικό λαό. Γι@ αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς και διεξοδικοί στο θέμα της διερεύνησης και αποκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η Πολιτεία έχει λάβει μέτρα. Από το υπουργείο Μεταφορών ή από τα ΚΤΕΟ, διότι είπατε ότι 250 υποθέσεις από τα ΚΤΕΟ έχουν πάει στον εισαγγελέα, πόσα φορτηγά από αυτά που κυκλοφορούν ή από αυτά που έχουν βγει άδειες, έχουν αποσυρθεί ως ακατάλληλα; Εχετε τέτοια στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν έχω στοιχεία σήμερα, ούτε μπορώ να έχω αναλυτικά στοιχεία. Ομως, τόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών, όσο και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, αλλά και μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν σήμερα σε όλα τα ΜΜΕ και δίδουν συνεχώς περαιτέρω στοιχεία για το έργο που έγινε στον τομέα αυτό. Προσωπικά άκουσα τον κ. Βερελή, τον κ. Μαλέσιο, έχω ακούσει και πολλούς αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Τροχαίας, καθώς και της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψουμε. Γίνεται πλήρης ενημέρωση και δίνονται από τους αρμόδιους όλα τα στοιχεία. Εγώ προσπάθησα να συλλέξω κάποια κατ` αρχήν. Αύριο θα έχουμε περισσότερα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι και η Τροχαία και το υπουργείο Μεταφορών έχουν πάρει μέτρα, και οι νομαρχίες και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί, θέλω να σας θυμίσω ότι τα δύο μεγαλύτερα πολύνεκρα δυστυχήματα με λεωφορεία και νταλίκες έγιναν από τότε που εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, το "Καθ` οδόν" και ένα άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι ο παραλληλισμός είναι κάπως αυθαίρετος. Μακάρι, να εφαρμοστούν αυτά τα προγράμματα πλήρως και στην τελευταία τους λεπτομέρεια. Ας μην υπονοούμε -δεν φαντάζομαι ότι υπονοήσατε αυτό, βεβαίως- ότι τα προγράμματα είναι λανθασμένα. Τα προγράμματα είναι σωστά και εκεί που πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος είναι η πλήρης εφαρμογή τους, με όλες τις λεπτομέρειες. Είναι ευρωπαϊκές οι προδιαγραφές των προγραμμάτων. Ετσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη συζήτηση που έχω ακούσει και από τους υπεύθυνους, από όλα αυτά που έχουν γίνει, οι οδηγοί των φορτηγών ουσιαστικά επιρρίπτουν ευθύνες στους ιδιοκτήτες, επειδή τους πιέζουν να κυκλοφορούν με όλα αυτά τα σάπια φορτηγά, χωρίς λάστιχα. Οι ιδιοκτήτες παραπέμπουν στις νομαρχίες και λένε ότι δεν εφαρμόζονται αυτές οι μικτές επιτροπές για τους ελέγχους. Η νομαρχία λέει ότι δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν είναι αυτή υπεύθυνη. Η Τροχαία λέει εμείς διενεργούμε ελέγχους, αλλά φταίνε τα ΚΤΕΟ που είναι διεφθαρμένα. Το υπουργείο λέει ότι φταίει η νομαρχία. Είναι εικόνα αυτή, πιστεύετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι η εικόνα είναι έτσι, ούτε εγώ έδωσα εδώ τέτοια εικόνα. Είπα ότι, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ευθύνες που αφορούν εμάς, να είστε βέβαιος, ότι αν αυτό αποδειχθεί από την έρευνα που θα γίνει -αυτή είναι η στάση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό- δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και τις υπερβολές που μπορεί να ακουστούν. Δεν μπορεί να λέμε για παράδειγμα ότι δεν έχουμε δρόμους, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω το 80% του αυτοκινητόδρομου Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων έχει ολοκληρωθεί, έχει προχωρήσει και προχωρεί καλά. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Και δεν σημαίνει ότι και σε τέτοιους δρόμους δεν γίνονται ποτέ δυστυχήματα. Μειώνεται σοβαρά η πιθανότητα δυστυχήματος. Βεβαίως, είναι πολύ πιο ασφαλείς. Αλλά, εάν κάποιος περάσει στο αντίθετο ρεύμα, είναι άλλη συζήτηση. Μπάρα δεν μπορούσε να μπει στην περιοχή των Τεμπών. Ρωτούσε χθες κάποιος, δικαιολογημένα ο άνθρωπος, γιατί δεν γνώριζε, γιατί δεν μπήκε μπάρα στα Τέμπη. Μα, δεν μπορεί να μπει μπάρα στα Τέμπη. Για να μπει μπάρα στα Τέμπη πρέπει να υπάρχει μια έκταση περίπου 18 μέτρων. Εχω εδώ ένα ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο λέει ότι για τις διατομές με διαχωρισμένες τις επιφάνειες κυκλοφορίας απαιτούνται δύο τουλάχιστον λωρίδες ανά κατεύθυνση, με ελάχιστο πλάτος του οδοστρώματος περίπου 17,8 μέτρων. Και ότι η πρόβλεψη κεντρικού στηθαίου, χωρίς αυτό το πλάτος, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και θα οδηγηθούμε -λένε καθαρά οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ- σε παντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Και καταλήγουν ότι στο τμήμα της εθνικής οδού παρά τα Τέμπη, όχι μόνο δεν υφίσταται το απαιτούμενο πλάτος για τοποθέτηση κεντρικού στηθαίου, αλλά και η μορφολογία και ιδιαίτερα η γεωλογία της περιοχής δεν επιτρέπει την έστω προσωρινή διαπλάτυνση, γι` αυτό και οι εκπονούμενες μελέτες ομιλούν για νέα χάραξη με σήραγγες κ.λπ. Βλέπετε, λοιπόν, ότι κάνουμε δουλειά. Δρόμοι υπάρχουν. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση στα Τέμπη, ούτε μπάρα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε. Το οδόστρωμα είναι μια χαρά. Από εκεί και πέρα, για να κατασκευαστεί η σήραγγα είναι μια μεγάλη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Καταλαβαίνετε ότι αντιμετωπίζονται αυτές οι δυσκολίες. Ο κ. Βερελής έχει κάνει αυτά τα μικτά κλιμάκια, τα οποία ανέλαβαν οι νομαρχίες. Φαντάζομαι ότι μια σειρά νομαρχιών κάνουν καλά τη δουλειά τους. Κάποιες μπορεί να υστερούν. Δεν το αρνούμαι αυτό. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Δεν προσπαθούμε να μεταθέσουμε ευθύνες. Είναι ένα έργο που πρέπει να αναλάβει η νομαρχία. Όπως, επίσης, ο κ. Μαλέσιος μίλησε, σήμερα, κατ` επανάληψη, αλλά και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, για την όλη εικόνα του δυστυχήματος και για το πρόγραμμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο από όλους έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα σημαντικό. Όπως γνωρίζετε, και χθες η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή. Κάποιος μου είπε ότι δεν είχαν όλα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ γιατρό. Μα, 30 ασθενοφόρα έφτασαν αμέσως. Δεν υπάρχουν 30 ασθενοφόρα που να βρίσκονται στην περιοχή της Λάρισας σε ετοιμότητα. Συνήθως χρειάζεται ένας πολύ μικρότερος αριθμός για να καλύψει τις ανάγκες κάθε ημέρας. Μόλις υπήρξε έκτακτο περιστατικό, έφθασαν αμέσως 30. Σε κάποιο από αυτά, πιθανώς, δεν βρέθηκε ο γιατρός εκείνη την ώρα. Χτύπησε συναγερμός. Να δούμε την προσπάθεια που έγινε. Δεχόμαστε κριτική, όταν πρέπει. Να δεχτούμε και κριτική, αλλά να δούμε και την προσπάθεια που γίνεται.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν αμφιβάλλει για την προσπάθεια που έγινε, αλλά θέλω να σας πω ότι όταν χάνονται 20-22 μαθητές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το καταλαβαίνω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μην κοιτάμε άλλα θέματα. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κανείς δεν θέλει να τα δει. Δηλαδή, λέτε ότι η κυβέρνηση θα διαλευκάνει την υπόθεση για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το υπουργείο Μεταφορών έχει διάθεση να ανακοινώσει μέτρα, τι θα γίνει με αυτά τα φορτηγά που κυκλοφορούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που έχει πάρει και αν χρειαστεί και προκύψει από την έρευνα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πρόσθετο, θα το δούμε. Μας ενδιαφέρει, πάνω απ` όλα, η προστασία του πολίτη. Δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Εχουμε κάνει δουλειά και μεγάλη προσπάθεια και θα τη συμπληρώσουμε. Και αν χρειαστεί, να συζητήσουμε τι άλλο μπορεί να γίνει, είμαστε στη διάθεση όποιου έχει αυτές τις προτάσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο αυτό που ισχύει γιορτές, καλοκαίρι, Σαββατοκύριακα, με δεδομένο ότι στα δύο αυτά πολύνεκρα δυστυχήματα είχαμε συμμετοχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλων φορτηγών (νταλίκες) και το Σαββατοκύριακο υπάρχει μια αυξημένη κυκλοφορία στις εθνικές οδούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα, κατ` αρχάς, να μην αντιμετωπίζουμε με βιαστικές αποφάσεις αυτά τα μεγάλα θέματα. Ας μη λειτουργήσουμε κάτω από το κράτος της δικαιολογημένης οδύνης όλων μας. Αυτές οι αποφάσεις έχουν πολλές πτυχές. Βεβαίως, οι πτυχές αυτές πρέπει συνεχώς να εξετάζονται. Κανείς δεν το αρνείται. Η ζωή είναι ο καλύτερος σύμβουλος, αλλά ας λειτουργήσουμε κάτω από πιο αναλυτικές καταστάσεις, με μεγαλύτερη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Μην πάρουμε βιαστικές αποφάσεις.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για τα μικτά κλιμάκια. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενημέρωση ότι έχουν παράξει έργο και ειδικά από το νομό της Λάρισας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συλλέγονται στοιχεία αυτή τη στιγμή@

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε και για μέτρα. Σκέφτηκε ή σκέφτεται κανένας συνάδελφός σας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να πει σε αυτούς τους κυρίους που στήνουν ραντάρ για ταμειακούς λόγους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να εφαρμόζουν το πλαίσιο που είναι ήδη αυστηρό για τις μεταφορές και για τους επαγγελματίες οδηγούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν στήνουμε ραντάρ, για ταμειακούς λόγους. Τα ραντάρ στήνονται για να προστατευθεί ο πολίτης. Κάποιος βλέπει την προειδοποίηση ότι υπάρχει ραντάρ και προκειμένου να μην τον σταματήσει η Τροχαία, μειώνει την ταχύτητά του και προστατεύεται και ο ίδιος.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λαρίσης, από ό,τι ακούμε από το πρωί, έχουν καταγγείλει ότι το έργο αυτό είχε προγραμματιστεί, είχε αναγγελθεί και τελικά καθυστέρησε. Γιατί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από το 1994 έως το τέλος του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχουν κατασκευαστεί και δοθεί σε χρήση 424 χλμ του ΠΑΘΕ. Από κει και πέρα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και πολλά άλλα τμήματα. Αναφέρω για παράδειγμα την ευρεία παράκαμψη της Πάτρας. Τμήματα στην περιοχή Ραψάνης-Πλαταμώνα, όπως και άλλα τμήματα. Είναι έργα 62 χλμ, τα οποία ολοκληρώθηκαν και έχουν παραδοθεί ήδη στην κυκλοφορία.

Βεβαίως, είπα ξανά, ότι υπάρχουν τρία τμήματα που παρουσίασαν προβλήματα. Διότι κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα έργα για το κλείσιμο όλου του αυτοκινητοδρόμου, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του με τις τελειότερες προδιαγραφές, βρίσκονται σε εξέλιξη και σταδιακά παραδίδονται.

Μίλησα για τρεις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Η μια περιοχή ήταν στην παράκαμψη Αγ. Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων. Η δεύτερη ήταν στην περιοχή του Μαλλιακού και το τρίτο είναι το εν λόγω τμήμα στην περιοχή των Τεμπών. Όπως είδατε και από την έκθεση των ειδικών του ΥΠΕΧΩΔΕ αποκλείεται στην περιοχή των Τεμπών να γίνει διαπλάτυνση. Πρέπει να γίνει σήραγγα. Δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό πρέπει να γίνει με αυτοχρηματοδότηση. Δεν φτάνουν τα χρήματα για τα πάντα. Μπορεί αυτή τη στιγμή να αλλάζει η εικόνα της χώρας με τα τεράστια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κάποια κομμάτια θα πρέπει να γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης, προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτή είναι μια δύσκολη υπόθεση. Πολλές φορές ζητούνται περισσότερα χρήματα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερβούμε κάποια λογικά κόστη. Και οι άλλοι από την πλευρά τους έχουν δυσκολίες διότι πρέπει να εγγυηθούν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν σωστά το έργο. Πρέπει να μελετήσουμε τις συμβάσεις, να υπάρχει διαφάνεια, δεν είναι εύκολη η υπόθεση της ανάθεσης έργων. Σε πολλά σημεία του ΠΑΘΕ υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονταν σε προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση κάποια θέματα που ήγειρε η αρχαιολογική υπηρεσία, πιθανώς δικαιολογημένα. Ήταν εκτός της δυνατότητάς μας να λύσουμε κάποια θέματα, αφού απαιτήθηκε επιπλέον χρόνος προκειμένου να γίνουν κάποιες έρευνες για να διασφαλιστούν αρχαιολογικοί χώροι. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπήρξε καθυστέρηση της εκτέλεσης των έργων. Αυτά συμβαίνουν. Στην Ελλάδα, ξέρετε, τα πράγματα δεν είναι όπως σε άλλες χώρες. Εδώ υπάρχει κράτος δικαίου και ιδιαίτερος σεβασμός στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Έτσι, δεν μπορείς να επιβάλεις αυτό που θέλεις σε μια απαλλοτρίωση. Μεσολαβούν προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, δεν είναι απλά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν παντού Συμβούλια Επικρατείας. Παίρνει το κράτος μια απόφαση και εφαρμόζεται. Αυτό είναι υπέρβαση, δεν το λέω για κακό. Μπορεί να προσφεύγει ο πολίτης, μπορούν να διαμαρτύρονται οι οικολογικές οργανώσεις, μπορούν να γίνονται ακυρώσεις, επαναχαράξεις. Όλη η Ελλάδα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος. Παρεμβαίνει η αρχαιολογική υπηρεσία και δικαιολογημένα, το ξανατονίζω. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το 2004 θα έχει ανατεθεί και η σήραγγα των Τεμπών. Δουλεύουμε εντατικά.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο έργο, ελέχθη ότι είχε προαναγγελθεί, και μάλιστα είχε προγραμματιστεί με το Β@ ΚΠΣ και ότι υπήρξε προεκλογική εξαγγελία, με την υπόσχεση ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει με βάση τις σήραγγες, όπως είπατε. Γιατί υπάρχει λοιπόν αυτή η καθυστέρηση; γιατί δεν προχώρησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε αναγγελθεί ότι το έργο θα ξεκινήσει εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικά, όπως πληροφορήθηκα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει προγραμματιστεί πλήρως, έχει γίνει ο σχεδιασμός. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση βρίσκεται στην τελική φάση του, έχει γίνει η προεπιλογή των τεσσάρων ομίλων, ολοκληρώνεται η τελική φάση για τη σύμβαση παραχώρησης και θα ανατεθεί στις αρχές του 2004.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, αυτά που μου είπατε τώρα, τα έχω ακούσει στις καταγγελίες που κάνουν. Ειπώθηκε ότι αυτά ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν πριν από το 2000 και δεν ξεκίνησαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν, αφού δεν είχε προηγηθεί η σύμβαση παραχώρησης. Ίσα-ίσα που θέλω να επισημάνω ότι σε φυλλάδια στα οποία αναφέρθηκαν κάποιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το τέλος του 2000, υπάρχουν αναφορές ότι προέκυψαν καθυστερήσεις και πρόσθετες δαπάνες που οφείλονταν σε μια σειρά από λόγους τους οποίους ήδη έχω προαναφέρει (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές παρεμβάσεις, διορθώσεις, παραχαράξεις που θεωρήθηκαν επιβεβλημένες εξαιτίας προσφυγών κλπ) και ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν με χρονικό ορίζοντα, μέσα στις νόμιμες διαδικασίες. Εδώ είναι καθαρό ότι θα γίνουν μετά το 2001. Δεν υπήρξε υπόσχεση ότι θα είχαν γίνει μέσα στο 2001 ή στο 2002. Σας παραπέμπω στο κεντρικό φυλλάδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάντα θα υπάρχουν καθυστερήσεις σ@ αυτούς τους τομείς και σας εξήγησα τους λόγους. Το θέμα είναι ότι τα έργα προχωρούν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το κύριο ζήτημα. Διότι σε τελική ανάλυση, είναι πολύ γνωστό στους οδηγούς και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες οδηγούς, ποιά είναι η έκταση του δρόμου. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι καλά συντηρημένος και φωτισμένος. Υπάρχει επαγγελματίας οδηγός που να μην ξέρει την εκεί έκταση του δρόμου;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνοψίζοντας, θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πάρει ή όταν έχετε τα αποτελέσματα των ερευνών θα το κάνετε; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το χειρότερο που έχει να κάνει κανείς, είναι να κάνει βεβιασμένες κινήσεις, που δεν γνωρίζουμε την απόδοσή τους. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς και με σεβασμό στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων είναι να διερευνήσει πλήρως τα αίτια, να φέρει ενώπιον του ελληνικού λαού το αποτέλεσμα των ερευνών για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου και εφαρμογής όλου του πλαισίου που υπάρχει με αυστηρότητα και στη λεπτομέρειά του. Αυτό το οφείλουμε στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Για το τούνελ, για τη σύμβαση παραχώρησης είναι διεθνής διαγωνισμός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι, πλέον, οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς. Δεν μπορεί να είναι εσωτερικοί. Οπως γνωρίζετε από τη νομοθεσία της Ε.Ε. είναι τουλάχιστον ευρωπαϊκός. Αν και οι έννοιες, όπως ξέρετε, με την κίνηση των κεφαλαίων, τη δημιουργία των εταιρειών είναι...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχε προγραμματιστεί το έργο στο πρόγραμμα του Β@ ΚΠΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έργο αυτό είχαμε δεσμευτεί να γίνει με το Γ@ ΚΠΣ. Και στο πλαίσιο του Γ@ ΚΠΣ χρήματα δεν υπάρχουν. Σας είπα για τη σύμβαση παραχώρησης. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Κοινοτικού που ολοκληρώνεται η ΠΑΘΕ θα προχωρούσε και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά για το ατύχημα στον Αλιάκμονα για το οποίο υπάρχουν τα πορίσματα η κυβέρνηση έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπρόσθετο μέτρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα λαμβάνουμε επιπρόσθετα μέτρα. Σε τελική ανάλυση κάθε επιπρόσθετο μέτρο κρίνεται στην πράξη. Στην πράξη βελτιώνεις, προσθέτεις, παρεμβαίνεις. Δεν είμαστε αδρανείς. Δεν λέμε αυτό είναι και τελείωσε. Ποτέ δεν θα το πούμε αυτό. Πάντα θα προχωρούμε περισσότερο.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα εν κατακλείδι και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του πολίτη, από όλα αυτά τα συχνά πολύνεκρα δυστυχήματα που έχουν διαφορετικές αιτίες και από αυτό που διερευνώνται οι αιτίες του τώρα, η κυβέρνηση έχει βγάλει κάποιο συμπέρασμα για δικές της ευθύνες, όχι με πρόθεση, αλλά από παραλείψεις και συνεπώς σκέφτεται να λάβει κάποια μέτρα; Δικές της ευθύνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μονίμως να γίνεται πιο αποτελεσματική. Είναι υποχρεωμένη μονίμως να βελτιώνει τις δικές της λειτουργίες και μέσα από την παρακολούθηση και την ανάδειξη προβλημάτων να προβαίνει συνεχώς σε βελτιώσεις και στους ελέγχους και στο πλαίσιο. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε σε αυτό. Ποτέ δεν λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Θα προχωρούμε συνεχώς περισσότερο, βελτιώνοντας, παρεμβαίνοντας και ελέγχοντας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αν είστε ικανοποιημένοι ή όχι. Σας ρωτώ αν έχετε εντοπίσει ευθύνες σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάρτε τις εκθέσεις, μιλούν από μόνες τους. Υπό την έννοια ότι πρέπει να βελτιωθούν τα πράγματα. Εχουμε ευθύνη να τα βελτιώνουμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Γι` αυτό το τραγικό γεγονός επαγγελματίες του χώρου και συνδικαλιστές θέτουν ένα θέμα παραβίασης του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά και βελτίωσής του. Λένε συγκεκριμένα ότι δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες να αναλάβουν μεγαλύτερο φορτίο από ό,τι επιτρέπεται, ότι οδηγούν 15 ώρες και δεν προβλέπεται στάση, δεν προβλέπονται διανυκτερεύσεις, έχουν ζητήσει να έχουν πεντάωρη στάση στην πορεία, αλλά δεν έχει γίνει δεκτό. Αυτό θα το εξετάσει η Κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν αδυναμίες, στους ελέγχους μας, και χρειάζεται να τους βελτιώσουμε να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Μετά (δεν ακούγεται)...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ξανά για μέτρα που έχουν ληφθεί την πρόσφατη περίοδο. Συνεχώς παρεμβαίνουμε. Αυτή είναι η ευθύνη μας συνεχώς, να βελτιώνουμε την κατάσταση. Ξεκινήσαμε από πάρα πολύ χαμηλά σημεία και έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο. Σαφώς θέλει περαιτέρω έλεγχο και προσπάθεια. Ποτέ δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Εμείς έχουμε την ευθύνη και θα την ασκήσουμε και την αναλαμβάνουμε όπου πρέπει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση, μετά και από τα δύο αυτά δυστυχήματα, ουσιαστικά είναι σαν να θέλει να συντηρήσει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην τα ταυτίζετε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο ένα έχουμε έκθεση των εμπειρογνωμόνων και στο άλλο δεν έχουμε. Στο ένα γνωρίζουμε πλέον τι συνέβη και στο άλλο δεν το γνωρίζουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Πάντως, για έναν απλό πολίτη ουσιαστικά είναι δύο τραγικά δυστυχήματα. Σας ρωτάμε επανειλημμένως τι μέτρα θα λάβετε και φαίνεται η κυβέρνηση@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα απάντησα καθαρά. Υπάρχει έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Είναι καθαρό ότι ο δρόμος είναι τέλειος σε εκείνο το σημείο -μιλάω για τον Αλιάκμονα- είναι καθαρό ότι υπάρχουν διαφορετικά διαζώματα, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, υπάρχουν μπάρες, υπάρχει τέλειο οδόστρωμα. Υπήρχε ανθρώπινο λάθος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν αποδειχθεί και τώρα ανθρώπινο λάθος, δεν θα υπάρχουν μέτρα. Αυτό λέμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέτρα θα υπάρχουν συνεχώς, διότι οφείλουμε συνεχώς να βελτιώνουμε και το πλαίσιο και τους ελέγχους. Από εκεί και πέρα, όμως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Φτάνει να μαθαίνει ο ελληνικός λαός καθαρά τι φταίει για το κάθε δυστύχημα και να μην προσθέτουμε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι δεν θέλει να αλλάξει αυτό το καθεστώς που υπάρχει, αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς δηλαδή στα ΚΤΕΟ, είπε ο κ. Βερελής ότι έχει στείλει 200 υποθέσεις στον εισαγγελέα, δηλαδή πόσοι είναι οι υπάλληλοι των ΚΤΕΟ; Είναι πάνω από 200; Για να καταλάβουμε. Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει μια σειρά καταγγελίες για τα ΚΤΕΟ. Γι` αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει πει καμία κουβέντα για τους ελέγχους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί δεν έχει πει καμία κουβέντα; Όταν βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στα ΚΤΕΟ από άποψη ουσίας των ελέγχων, όχι διαδικασίας, γιατί όπως φαίνεται η διαδικασία είναι καλή, αλλά δεν εκτελείται εξ ολοκλήρου σε ορισμένους τομείς. Όταν λέει, λοιπόν, ότι έστειλε 200 υποθέσεις στον εισαγγελέα σημαίνει ότι πρώτος ο υπουργός αποδέχεται την ύπαρξη προβλήματος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα χρόνια; Είκοσι χρόνια στα ΚΤΕΟ υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς. Το έχουν πει τόσες φορές και τι έγινε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το στείλαμε στον εισαγγελέα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κύκλωμα διαφθοράς δεν υπάρχει; Τα φορτηγά δεν κυκλοφορούν σάπια στους δρόμους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα και δεν απονέμεται από υπουργό. Απονέμεται από τους αρμόδιους υπουργούς. Αποστείλαμε επιστολή στον κ. Κρουσταλάκη. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την οποία μερικοί έσπευσαν να την υπερτονίσουν, ήρθε ο ίδιος και αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης. Δεν το είπα εγώ, το είπε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε -ανεξαρτήτως από το τι γνώμη έχει καθένας γι` αυτή την προαναγγελία- ότι το 2004 θα είναι έτος των εισαγγελέων. Ο κ. Βερελής λέει ότι έχει στείλει 250 υποθέσεις στον εισαγγελέα. Εμμέσως, λοιπόν, απαντά "κύριοι υπάρχει πρόβλημα και έχω παραπέμψει τις υποθέσεις, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι". Ζητούμε από τους εισαγγελείς να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Το έχουμε ζητήσει και εγγράφως. Αισθανόμαστε πολύ άσχημα όταν μας λέτε -πιθανώς δικαιολογημένα ορισμένες φορές- και τι έγινε, πόσες ποινές δόθηκαν; Εμείς θέλουμε να επιβληθούν ποινές. Αυτή είναι η αγωνία μας και την έχουμε εκφράσει κατ` επανάληψη.

ΦΙΛΗΣ: Ιδιωτικοποίηση των ΚΤΕΟ που είναι ένας παράγοντας διαφθοράς επιπλέον@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα είναι τι ελέγχους κάνουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε αφορούν το Δημόσιο, είτε συμμετέχει ο ιδιώτης. Αν τον ελέγχει σωστά τον ιδιώτη θα κάνει και εκείνος τη δουλειά του σωστά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζετε γιατί δεν πήγε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ήταν κρίσιμο για το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου, χθες το βράδυ είχε υψηλό πυρετό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα κατατεθεί η δέσμη σκέψης, όπως το χαρακτήρισαν προχθές κυβερνητικοί παράγοντες στο σημερινό δείπνο για το ρόλο του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα τα ζητήματα που έχουν προετοιμαστεί θα τεθούν. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε αύριο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι το κλίμα δεν είναι καλό και ενδεχομένως να μην κατατεθεί το συγκεκριμένο@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εκτιμηθεί επιτόπου. Αύριο θα έχουμε πλήρη ενημέρωση. Η προετοιμασία έχει γίνει και έχει γίνει πάρα πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σας πω τι γίνεται εκεί, διότι έχουν ξεκινήσει από το πρωί οι διαδικασίες και περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα σημεία ημερήσιας διάταξης. Η πολιτική συζήτηση θα γινόταν το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο γράμμα του Προεδρεύοντος της Ε.Ε. Κώστα Σημίτη προς τον κ. Ντουίζεμπεργκ, σχετικά με την παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω αύριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 April 2003 - 14:05:10 UTC