Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο -κυρίως αύριο- στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί το απόγευμα για τη συνάντηση αυτή και ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 8:30, το πρωί.

@Η πρωινή Σύνοδος Εργασιών θα είναι από 10:30 ως τις 12:50.

@Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα υπάρχει γεύμα, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Μάραβιτς.

@Στις 14:30, θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν.

@Στο διάστημα 16:00-7:30, θα υπάρξει η απογευματινή Σύνοδος των εργασιών και η υιοθέτηση των τελικών κειμένων.

@Στις 17:45, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο HAΥΑΤΤ.

@Η αναχώρηση για την Αθήνα, θα γίνει στις 19:00.

Ηθελα να σημειώσω ότι είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στα Βαλκάνια, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη συνεργασία. Η ενίσχυση αυτή συνοδεύεται ασφαλώς από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών των Βαλκανίων. Ως γνωστόν, η μόνη χώρα που ανήκει τώρα στην Ενωμένη Ευρώπη είναι η Ελλάδα, που είναι και προεδρεύουσα. Εχει τη σχετική βαρύτητα η παρουσία μας εκεί.

Θα ήθελα, επίσης, να σας πω σήμερα ορισμένα πράγματα για τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου, γιατί έχουμε καθορίσει την εβδομαδιαία συνάντησή μας, κάθε Τετάρτη, αλλά αύριο θα είμαι στο Βελιγράδι.

Στις 16 Απριλίου, υπάρχει το Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει στο Ζάππειο και θα ξεκινήσει στις 9:30. Η τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης θα γίνει στη Στοά του Αττάλου, στην αρχαία αγορά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας και θα αρχίσει στις 15:15.

Την επομένη, 17 Απριλίου, θα υπάρξει η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η οποία θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο και θα αρχίσει στις 9:30.

Ας αναλύσουμε λίγο παραπάνω το καθένα απ` αυτά.

Πρώτα από όλα, θέλω να τονίσω τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα -και πράγματι έχουν- στις συναντήσεις αυτές. Κυρίως, η τελετή υπογραφής της Διεύρυνσης. Εχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, καθώς και πολιτική διάσταση. Καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης, ποια θα είναι η αυριανή Ευρώπη, πόσο ισχυρή και μεγάλη πολιτική οντότητα θα έχει. Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω ότι στις χώρες που εντάσσονται είναι και η Κύπρος. Πρόκειται για ένα γεγονός που συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Κύπρου, και την ειρήνη στην περιοχή. Πιστεύουμε, ταυτόχρονα, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και η επανένωση της Κύπρου, δηλαδή η πολιτική λύση του Κυπριακού. Το επισημαίνω, γιατί, -όπως γνωρίζετε-, έχει υπάρξει έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σχετικά με την προσπάθεια που κατέβαλε ο Οργανισμός για την επίλυση του Κυπριακού και εκεί αναφέρεται ποιός αντέδρασε και πώς. Σήμερα, είχαμε δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, ο οποίος λάβρος επιτίθεται κατά του ΟΗΕ για την έκθεση αυτή. Αυτή ακριβώς η επίθεση επιβεβαιώνει την έκθεση του Κόφι Ανάν και όσα αναφέρονται σε αυτήν.

@ Στις 16 Απριλίου, υπάρχει το Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στις 9:30, θα υπάρξει η άφιξη του Προέδρου της Συνέλευσης κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν, καθώς το Συμβούλιο θα συζητήσει θέματα της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Θα παρίσταται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ . Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μετά το πέρας της συζήτησης, θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας, δηλαδή του κ. Σημίτη, που θα γίνει στον κινηματογράφο Αίγλη του Ζαππείου, μεταξύ 12:00-12:30.

Θα υπάρξουν, επίσης, συνεντεύξεις Τύπου από τους ηγέτες άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 13:00, θα υπάρξει γεύμα για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών.

Το απόγευμα, θα γίνει τελετή της υπογραφής. Θα αρχίσει στις 15:15, θα διαρκέσει έως τις 17:30.

Στη αρχή, θα υπάρξει ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σημίτη, και θα ακολουθήσει η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της Τελικής Πράξης, από τους δύο πληρεξούσιους της Ελλάδας, τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ίδιο θα συμβεί, κατά σειρά, με όλες τις χώρες. Θα υπάρξουν ομιλίες από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, οι οποίες θα διαρκούν τρία λεπτά.

Στο τέλος, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι.

Τι είναι αυτό που θα υπογράψουν; Είναι η Συνθήκη και η Τελική Πράξη. Είναι δύο τμήματα της μιας, ενιαίας, πράξης.

Μετά το τέλος των υπογραφών, από τις 18:00 έως τις 19:00, θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας, με τη συμμετοχή των αρχηγών των δέκα εντασσόμενων χωρών, που θα γίνει στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου, δηλαδή στην Αίγλη. Θα υπάρξουν και συνεντεύξεις από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο, στις 20:30, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στον Αστέρα Παλλάς, στη Βουλιαγμένη.

@ Στις 17 Απριλίου, θα γίνει η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, με αντικείμενο συζήτησης την Ευρώπη του μέλλοντος. Είναι μια συζήτηση που αφορά όχι μόνον την Ευρώπη των 25, ούτε καν των 28 ( είναι και οι τρεις υποψήφιες χώρες, δηλαδή, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία), αλλά 40-45 χώρες. Δηλαδή, στη Διάσκεψη αυτή, θα λάβουν επίσης μέρος, εκτός από τις 28 χώρες που γνωρίζετε, και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχνενστάιν, τα Δυτικά Βαλκάνια (δηλαδή η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η FYROM, η Ουκρανία και η Μολδαβία) αλλά και η Ρωσία ως παρατηρητής. Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει, εδώ στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιβανόφ. Αναφερόμαστε στην Ευρύτερη Ευρώπη. Ετσι αναφέρεται αυτή η Διάσκεψη. Και πάνω σε αυτό το γενικό θέμα θα γίνουν συζητήσεις το πρωί της 17ης Απριλίου.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι, στο Λουξεμβούργο στις 14 Απριλίου, θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ, ο κεντρικός ρόλος του ΟΗΕ, καθώς και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ μετά τον πόλεμο. Αυτή τη θέση της Ευρώπης για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ τη γνωρίζετε, διότι είναι και το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής στις 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Σε αυτό, επομένως, το πλαίσιο θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και θα καταλήξουν στα συμπεράσμά τα τους. Εχει ενδιαφέρον και γι αυτό το τονίζω.

Εχει προκύψει μια διαφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα οικονομικά της διεύρυνσης. Μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση γι αυτό το θέμα. Αύριο, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει τη διεύρυνση. Από Ελληνικής Προεδρίας θα είναι παρών ο κ. Γιαννίτσης. Αυτό που τονίζω είναι ότι δεν θα επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής της διεύρυνσης, από τη συζήτηση σχετικά με τα οικονομικά.

Στις 14 Απριλίου, στην ίδια Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί, επίσης, η πρωτοβουλία ενισχυμένης συνεργασίας που έχει αναληφθεί από τους τέσσερις, δηλαδή, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που συναντώνται στις 29 Απριλίου για την κοινή πολιτική άμυνας. Το πλέον πιθανό είναι, στη συνάντηση αυτή, θα εκπροσωπείται, ως παρατηρητής, και η Προεδρία, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, διότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί ακολούθως στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, στις 4 Μαίου, στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, πώς είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής της ένταξης από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα η οικονομική διαφορά για τα νέα μέλη στην Ε.Ε, αφού πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο πρώτα και μετά να υπογραφεί η ένταξη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτή είναι μια διαβεβαίωση από το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο. Οτι ασφαλώς θα συζητήσει το θέμα , θα βρεθεί κάποια λύση και αυτό δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία της υπογραφής της συνθήκης ένταξης .

ΚΟΥΙΝ: Οι άλλες χώρες, Ισλανδία, Νορβηγία, αυτές οι τρίτες χώρες στις οποίες αναφερθήκατε, σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν, αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η εκπροσώπηση θα είναι σε ανώτατο επίπεδο . Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα είναι ο Πρωθυπουργός. Μπορεί από κάποιες να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είναι σε ανώτατο επίπεδο η παρουσία τους.

ΚΟΥΙΝ: Ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης πριν λίγο ότι αποφασίστηκε να δοθεί μια ημέρα αργίας στους δημόσιους υπαλλήλους, στις 16 Απριλίου. Θα γίνει ανάλογη σύσταση και στον ιδιωτικό τομέα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΟΥΙΝ: Σύσταση είπα, όχι οδηγία

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σύσταση είναι αυτή καθ` εαυτή η πράξη της κυβέρνησης με την αργία στο δημόσιο τομέα .

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 April 2003 - 16:18:39 UTC