Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, εκφωνεί ομιλία στον Αστέρα της Βουλιαγμένης στη συνδιάσκεψη της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα τον ενημερώσει και για τα αποτελέσματα του ECOFIN. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής, στις 20 του μηνός, με θέμα την Κοινωνική Ευρώπη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της κράτησης του Ελληνα φοιτητή στη Βρετανία; Εγινε το διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγινε επίσημο διάβημα προς το Foreign Office. Ο Γενικός Πρόξενος, στο Λονδίνο, κ. Χατζημιχάλης πρόκειται να μεταβεί στο Newcastle, όπου την ερχόμενη Τρίτη, γίνεται μια προδικασία, στην οποία θα είναι παρών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Απάντηση στο διάβημα έχει δοθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είχαμε κάποια απάντηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπήρξε, μήπως, κάποια επικοινωνία εκ του σύνεγγυς, όχι τηλεφωνική, των προξενικών, των πρεσβευτικών Αρχών μας με το συλληφθέντα 25χρονο φοιτητή; Τον επισκέφθηκε κάποιος, επετράπη να τον επισκεφθεί κάποιος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι θα τον επισκεφθεί ο Πρόξενος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μιλάτε για την ημέρα του δικαστηρίου. Ολες αυτές τις ημέρες είχαμε κάτι@;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι, γιατί δεν το γνωρίζαμε. Γι` αυτό, άλλωστε, έγινε το διάβημα αυτό. Να σας πω με την ευκαιρία ότι τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά πρέπει να εφαρμόζονται παντού. Όταν ένας πολίτης της Μ. Βρετανίας, στο εξωτερικό, πάθει οτιδήποτε, πολύ σωστά, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας είναι ευαίσθητη και αμέσως αντιδρά -έντονα θα έλεγα- και καλά κάνει. Το ίδιο, όμως, πρέπει να συμβαίνει και όταν στο έδαφος της Μ. Βρετανίας συμβαίνει κάτι σαν αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, σε έναν ξένο πολίτη, σε έναν πολίτη άλλης χώρας. Είναι, άλλωστε, μια υποχρέωση που απορρέει από τη Συνθήκη της Βιέννης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη της κυβέρνησης και αν πιστεύετε ότι προκαλεί ο Σάββας Ξηρός με αυτά που είπε χθες σε συνέντευξή του στον "ΑΝΤ1", ότι δηλαδή μόνο με λουτρό αίματος αλλάζει η ιστορία και ότι η "17Ν' δεν έχει τελειώσει και αυτό θα το δούμε σύντομα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η δίκη διεξάγεται στον Κορυδαλλό και η κυβέρνηση δεν έχει λόγο επί της δίκης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επί των όσων λέει που δεν είναι διαδικαστικά νομίζω, τι έχετε να πείτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσο διαρκεί η δίκη, ό,τι λέγεται, λέγεται μέσα στο δικαστήριο και κρίνεται από το δικαστήριο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ενόψει της συνάντησης στη Χάγη, τη Δευτέρα, για το Κυπριακό, πώς εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, με δεδομένο ότι ο Ντενκτάς βρίσκεται τρεις ημέρες στην Αγκυρα και διαβουλεύεται με την τουρκική ηγεσία; Υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όπως γνωρίζετε, η συνάντηση στη Χάγη είναι πολύ σημαντική. Τη Δευτέρα θα είναι εκεί και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι @Αναν. Θα είναι οι δύο αντιπροσωπείες. Γνωρίζετε, επίσης, ποια είναι η στάση, από την αρχή, των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Είναι μια εποικοδομητική στάση. Και αυτή θα συνεχίσει να είναι. Από την πλευρά της Τουρκίας και από την τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένουμε ανάλογη στάση. Μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο. Προφανώς, έχει μεγάλη σημασία η στάση της Τουρκίας, διότι θα διαδραματίσει ρόλο και στην ευρωπαϊκή πορεία της. Είναι σαφές αυτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε αν υπάρχει εντολή να αποχωρήσουν από τη Βαγδάτη η διπλωματική αντιπροσωπεία μας, ο Πρέσβης και οι ακόλουθοι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπάρχει σύσταση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών προς τους Ελληνες πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφτούν το Ιράκ να μην το κάνουν αυτή την περίοδο. Οσον αφορά την παρουσία της διπλωματικής αποστολής μας στη Βαγδάτη -που όπως γνωρίζετε είναι ταυτόχρονα και πρεσβεία της Προεδρίας της Ε.Ε.- είναι εκεί ο Πρέσβης, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, παρόλο ότι από τις περισσότερες άλλες πρεσβείες έχουν αποχωρήσει τα μέλη τους και οι πρέσβεις. Εμείς είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των εχθροπραξιών, που βεβαίως ευχόμαστε να μη γίνουν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή, όπως είπατε, ουσιαστικά η πρεσβεία μας έχει να κάνει και με την Προεδρία της Ε.Ε., είναι δυνατό να αναχωρήσει μια διπλωματική αποστολή@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι είναι εκεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή λέτε ότι θα παραμείνει μέχρι την έναρξη του πολέμου. Δηλαδή, όταν ξεκινήσει ο πόλεμος θα φύγει; Επίσης, υπάρχουν και Ελληνες δημοσιογράφοι εκεί. Δεν θα χρειάζεται να έχουν κάποια διευκόλυνση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, όσοι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι εκεί προφανώς βρίσκονται σε στενή επαφή με την Πρεσβεία μας στη Βαγδάτη. Όταν αρχίσουν οι εχθροπραξίες, θα δούμε. Επιφυλασσόμαστε ποια θα είναι η στάση του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην παρουσία ή όχι της πρεσβείας και των διπλωματών μας στη Βαγδάτη. Αλλά, μέχρι τότε θα βρίσκονται εκεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαβάσαμε ότι υπάρχει μια οδηγία των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν Αμερικανοί πολίτες και στη χώρα μας. Εχετε να μας πείτε κάτι σχετικό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια σύσταση που γίνεται από το State Department προς τους Αμερικανούς πολίτες, για όλη την περιοχή. Ζητήσαμε διευκρινίσεις από το State Department, μέσω του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, για να δούμε τι ακριβώς αφορά αυτή η σύσταση και ποιες χώρες καλύπτει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν αφορά και τη χώρα μας θα προχωρήσετε σε κάποια άλλη κίνηση, γιατί αρχίζει και η τουριστική περίοδος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα κάνουμε οτιδήποτε, ώστε να μην αφορά τη χώρα μας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τις τυχόν εχθροπραξίες στο Ιράκ, εάν και όταν αυτές γίνουν. Παρόλα αυτά, το State Department είναι αυτό που αποφασίζει για το αν πρέπει να εκδώσει ή όχι μια τέτοια σύσταση για τους Αμερικανούς πολίτες. Συνήθως, όταν υπάρχουν πόλεμοι, η σύσταση του State Department -αναφέρομαι στο παρελθόν- είναι η ίδια για ολόκληρη την περιοχή. Δεν είναι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό σημαίνει, όμως, ότι καταδικάζεται μια ευρύτερη περιοχή με το να αποτρέπει τους πολίτες της να επισκεφθούν αυτές τις χώρες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι δια του τρόπου αυτού πιστεύουν πως προφυλάσσουν τους πολίτες τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ό,τι φαίνεται δίνει το πράσινο φως, ώστε να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές το Μάιο του 2004. Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να διενεργήσει ταυτόχρονες εκλογές για το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αν γίνουν μαζί και οι ευρωεκλογές, τόσο το καλύτερο. Αλλά οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό έχει σημασία για μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του Σάββα Ξηρού, δεδομένου ότι όλα αυτά τα είπε σε συνέντευξή του και όχι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι` αυτές τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ξηρού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει συνεντεύξεις υποδίκων για τρομοκρατία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτά που είπε ο Σάββας Ξηρός δεν επιβεβαιώνουν τα όσα είπε πρόσφατα και στους New York Times ο κ. Μίλερ και τα επανέλαβε χθες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην επιμένετε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 March 2003 - 14:05:11 UTC