Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σχετικά με τη δίκη, είχα σήμερα επικοινωνία με τον Προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο. Μου δήλωσε, πράγμα που έχει κάνει και δημοσίως, ότι τα περίπου 15 αιτήματα που υπέβαλε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά στο Υπουργείο Τύπου, έχουν ικανοποιηθεί όλα και δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα για την ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματος των δημοσιογράφων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ολο αυτό τον καιρό είχαμε στενή συνεργασία με τη ΕΣΗΕΑ και καταφέραμε τελικά, βήμα-βήμα, με καλή θέληση και χωρίς υπερβολές, ακούγοντας τις θέσεις της, να αντιμετωπίσουμε όλα τα υπαρκτά προβλήματα που υπήρχαν στη διευκόλυνση του έργου σας. Υπάρχει ακόμη το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για τηλεοπτική κάλυψη. Αυτό, όμως, όπως γνωρίζετε, δεν αφορά εμάς, αλλά το δικαστήριο και θα εξεταστεί από αυτό. Αυτό που σας λέω και αυτό που είπε και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ απαντά σε όλες αυτές τις υπερβολές που επιχείρησαν κάποιοι να δημιουργήσουν όλες αυτές τις ημέρες.

Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη, στην οποία αξίζει να αναφερθούμε και αφορά την ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. Θα σας δοθεί και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα γι@ αυτό. Εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., που έγινε χθες (3/3) υπό την Προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, η πολιτική συμφωνία για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Είναι ένας θεσμός που ενδιαφέρει όλες τις καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, άρα και τις ελληνικές, αλλά και όλες εκείνες που επενδύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες. Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα αξιοποιήσει τις υποδομές και τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, που λειτουργεί εδώ και μερικές δεκαετίες. Θα μεταφράζεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ενωσης. Θα εκδικάζονται ιδιωτικές διαφορές για την ισχύ ή τις προσβολές των κοινοτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το Κοινοτικό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο και τα εθνικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα συνεργάζονται, ώστε να επιτυγχάνεται εξυπηρέτηση των εφευρετών και των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, διάχυση των πληροφοριών κ.τ.λ. Με αυτό το θεσμό, αυξάνεται πλέον ο βαθμός ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μια απλή αίτηση, αποκτούν απευθείας προστασία στην αγορά των 25 (αύριο) κρατών-μελών. Το κόστος για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και των καινοτομιών μειώνεται. Γιατί μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις έπρεπε να μεταφράζουν το σύνολο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις γλώσσες των κρατών-μελών, ενώ τώρα θα μεταφράζουν μόνο τις αξιώσεις και επομένως, θα έχουμε και ένα πολύ μικρότερο κόστος. Εξάλλου, με τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού δικαστηρίου, επιτυγχάνεται ομογενοποίηση της νομολογίας και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για όλους τους ενδιαφερόμενους. Η Επιτροπή θα προσαρμόσει το σχέδιο κανονισμού που είχε καταρτίσει το 2000 με βάση τις αρχές της πολιτικής συμφωνίας. Θα το υποβάλει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και εντός του 2003 θα εγκριθεί. Παράλληλα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Κοινοτικού Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2010, συμβολικό έτος για τους στόχους ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η θεσμοθέτηση του ΚΔΕ δεν καταργεί τα εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτά μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους εφευρέτες επιθυμούν την προστασία των εφευρέσεών τους σε μικρό αριθμό χωρών-μελών της Ε.Ε. Υπάρχει, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται από τη ελληνική Προεδρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενισχύει ιδιαίτερα τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Πρέπει να σας πω ότι για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας χρειάστηκε να γίνει και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κ. Σημίτης παρενέβη προς τον κ. Μπερλουσκόνι, ώστε η Ιταλία να αποσύρει τις αντιρρήσεις που είχε και τελικά να μπορέσουμε να φθάσουμε σ@ αυτή την πράγματι σημαντική εξέλιξη για την ελληνική Προεδρία.

Πριν από λίγο με επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς των Νεολαιών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ και έθεσαν θέματα που αφορούν την ποιότητα της ενημέρωσης, καθώς και μια σειρά προτάσεων και απόψεων γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Τους ενημέρωσα, κατ` αρχάς, για τη δουλειά του Υπουργείου και αναφέρθηκα σε τέσσερα ζητήματα:

Πρώτον, ότι ο κώδικας δεοντολογίας για τις ενημερωτικές εκπομπές τίθεται, πολύ σύντομα, σε ισχύ. Αυτή τη στιγμή, γίνεται η επεξεργασία, με βάση τις τελικές παρατηρήσεις του ΣτΕ. Ο κώδικας έχει επιστρέψει και θα υποβληθεί, μετά από τη θέση του ΕΣΡ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελική υπογραφή.

Δεύτερον, ότι υιοθετώ τη συλλογιστική τους για την ανάγκη μη προβολής διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των ειδησεογραφικών δελτίων. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και με το ΕΣΡ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Λασκαρίδης, επεξεργάζεται έναν κώδικα για τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και όχι στο ραδιόφωνο. Η συλλογιστική τους, όμως -όπως δηλώσαμε- είναι σε ορθή κατεύθυνση.

Τρίτον, επισημάναμε ως Υπουργείο ότι χρειάζεται να επανέλθουν προτάσεις, που είχαν γίνει παλαιότερα από ορισμένους διευθυντές ειδήσεων, για την αυτοδέσμευση των καναλιών, ώστε να αρχίζουν την ίδια ώρα και να έχουν την ίδια διάρκεια για να μην μετατρέπονται σε "σόου". Είναι μια πρόταση που αξίζει να συζητηθεί. Ηδη, ορισμένα κανάλια έχουν κάνει αυτή την προσαρμογή και νομίζω ότι και τα άλλα, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν. Αυτό είναι, όμως, δικό τους θέμα.

Τέταρτον, στο πλαίσιο μιας δουλειάς που ετοιμάζει το Υπουργείο Τύπου για διάλογο, να τεθεί το ερώτημα γύρω από την ύπαρξη μετρήσεων, κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και δεσμευθήκαμε να είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν για διάλογο στο έργου που ετοιμάζει το Υπουργείο Τύπου για κώδικες, μετρήσεις και δημοσκοπήσεις.

Αυτά είναι τα τέσσερα θέματα στα οποία καταλήξαμε, ως Υπουργείο Τύπου, και ανακοινώσαμε προς τις τέσσερις Νεολαίες, κατά το διάλογο που έγινε. Για τις απόψεις των Νεολαιών, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να μιλήσω.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ηταν δική τους η πρωτοβουλία, ήταν των κομμάτων; Ποιά ήταν η αφορμή που ξεκίνησε, σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση, αυτή η πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως γνωστόν, αφορμή ήταν μια απόφαση των τεσσάρων Νεολαιών να ζητήσουν αύριο κάποιο "μποϊκοτάζ" στα δελτία ειδήσεων και την τηλεόραση γενικότερα και να στείλουν κάποιες διαμαρτυρίες. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που οι ίδιοι αποφάσισαν, ζήτησαν να έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Τύπου και τον Πρόεδρο του ΕΣΡ. Δεν θέλω να πω εγώ τι είπαν, αυτό θα το πουν οι ίδιοι, αλλά να πω ότι αποδέχθηκα ευχαρίστως το αίτημα των Νεολαιών για συνάντηση. Είχαμε πραγματικά έναν πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, επισημάναμε τα τέσσερα σημεία στα οποία αναφέρθηκα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις από τις 29 Ιουνίου(είναι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και δικές σας), ότι έχει συλλάβει τη 17Ν και την έχει παραπέμψει στο δικαστήριο, όπου χθες ξεκίνησε η δίκη. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο κ. Μίλερ θεωρεί ότι είναι μόνο ο εκτελεστικός κορμός της 17Ν στη δίκη. Η κυβέρνηση τι απαντά σε αυτή την παρατήρηση ή αναφορά του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε επικοινωνήσει με τον κ. Μίλερ για να έχουμε την ακριβή δήλωσή του, γύρω από αν έχουν αποδοθεί σωστά ή όχι οι δηλώσεις του. Κρατώ κάποια επιφύλαξη, αλλά, σε περίπτωση που έχουν αποδοθεί σωστά, θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ο κ. Μίλερ μέχρι πριν από λίγες ημέρες έδινε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, για τη σύλληψη και εξάρθρωση της 17Ν. Δεν είναι δυνατό αυτά να άλλαξαν, μέσα σε λίγες ημέρες. Δεύτερον, ο κ. Μίλερ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που άρχισε η δίκη και προχωρεί η ακροαματική διαδικασία, εκεί αποδεικνύονται όλα. Και θα έπρεπε να έχει την υπομονή -εφόσον ενδιαφέρεται- να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία, να δει τις αποκαλύψεις που θα υπάρξουν, να πάρει τις απαντήσεις που ζητούν και οι Ελληνες πολίτες και να ενημερωθεί για τη δράση της 17Ν, αλλά και για τις τυχόν ευθύνες κάθε κατηγορουμένου και για τις εγκληματικές ενέργειες. Ο κ. Μίλερ δεν πρέπει να βιάζεται και δεν πρέπει να αλλάζει τις δηλώσεις του.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο κ. Μίλερ έδινε συγχαρητήρια μέχρι πριν λίγες ημέρες και τώρα δεν είναι δυνατόν να αλλάζει στάση. Αποδίδετε κάποια σκοπιμότητα σε αυτή την τακτική του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Μίλερ λέει ότι δεν μπόρεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να συλλάβουν όλα αυτά τα χρόνια τη 17Ν γιατί ήταν διεφθαρμένες και οι μηχανισμοί τους και οι ίδιες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ αλλάζει τις δηλώσεις του, εάν -επαναλαμβάνω-αυτές έχουν αποδοθεί σωστά. Αρα, σε αυτό το σημείο -εάν τελικώς τα είπε- υπάρχει εξ αντικειμένου ένα μείζον θέμα αξιοπιστίας. Επίσης, ο κ. Μίλερ πρέπει να ξέρει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν όλα με αποδείξεις και στοιχεία. Ετσι απονέμεται δικαιοσύνη. Και, γι` αυτό το λόγο, του συνιστούμε να κάνει υπομονή και να περιμένει την ακροαματική διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μίλερ και γενικά οι αμερικανικές αρχές συνεργάστηκαν στενά με τις ελληνικές αρχές στο θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν πιστεύετε ότι πιέζουν για περαιτέρω συλλήψεις, μέσω αυτών των δηλώσεων ή εάν υπάρχει κάποια άλλη πολιτική σκοπιμότητα. Κατ` αρχάς, για το θέμα των συλλήψεων, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις οι οποίες δεν έγιναν ή δεν γίνονται; Ξέρει ο κ. Μίλερ ακριβώς τι έχει γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Σε τελική ανάλυση δεν θα εξαρτήσουμε την πολιτική μας από το τι λέει ο άλφα ή ο βήτα ή κάποιος εκπρόσωπος ενός άλλου κράτους. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Υπάρχει το Σύνταγμα και οι νόμοι που τηρούνται. Η λειτουργία των διωκτικών αρχών γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και του κράτους δικαίου. Υπάρχει πλήρης σεβασμός στα δικαιώματα των κατηγορούμενων. Οπως φάνηκε και από τις χθεσινές αποφάσεις του δικαστηρίου προχωρούμε σε μια δίκαιη δίκη. Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα απονομής δικαίου στην Ελλάδα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ολοι, όμως, θα πουν ότι κάτι παραπάνω ξέρει ο κ. Μίλερ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος γνωρίζει κάτι, ας το πει! Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν έχουν αποδοθεί ή όχι σωστά οι δηλώσεις του κ. Μίλερ προτίθεται η κυβέρνηση, έστω και μέσω της διπλωματικής οδού, να κάνει μια σύσταση στον κ. Μίλερ ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας και ιδιαίτερα όταν αυτά τα θέματα είναι στη δικαιοσύνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα ήδη στο θέμα. Περιμένετε να γίνει η σχετική διερεύνηση και θα επανέλθουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα οι εκπρόσωποι του τέως εισπράττουν τα χρήματα της αποζημίωσης. Πώς θα τον συμβουλεύατε να επενδύσει αυτά τα χρήματα που είναι του ελληνικού λαού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν περιμένετε, φαντάζομαι, να σας απαντήσω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον τέως εκπρόσωπο Τύπου κ. Πανταγιά έχει να κάνει με την υποψηφιότητά του στη Β` Πειραιά και εάν δεν έχει να κάνει με αυτό το αντικείμενο, τότε γιατί έγινε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντάται με όποιον επιθυμεί. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, πόσο μάλλον του Πρωθυπουργού. Οσον αφορά το ερώτημά σας, έχουμε τοποθετηθεί κατ` επανάληψη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Βεβαίως και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να βλέπει όποιον θέλει. Αλλά, επειδή είναι Πρωθυπουργός και επειδή προ ελαχίστου χρονικού διαστήματος δημιουργήθηκε μείζον πολιτικό θέμα από την απομάκρυνση ή την παραίτηση του κ. Πανταγιά, νομίζω ότι δεν μπορεί να μένει στο επίπεδο μιας κοινωνικής επαφής, χωρίς πολιτικού περιεχομένου εξηγήσεις. Αυτή την εντύπωση έχω, αλλιώς ο καθείς εικάζει ό,τι θέλει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να συναντήσει όποιον επιθυμεί και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να του το αφαιρέσει κανείς. Από εκεί και πέρα, ο κ. Πανταγιάς ζήτησε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να την πραγματοποιήσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή διαβάσαμε ότι δεν σας ενημέρωσε στον πρωινό καφέ γι` αυτό το ραντεβού, ήταν δηλαδή καθαρά κοινωνικό; Δηλαδή, ως φίλοι βρέθηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ενημερώνω για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού που παρουσιάζουν γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τίνος πρωτοβουλία ήταν η συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν αίτημα του κ. Πανταγιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το επεισόδιο στη Νέα Υόρκη, αν δεν κάνω λάθος με τον καθηγητή κ. Αγγελόπουλο και τις προχθεσινές δηλώσεις του πρεσβευτή, υπάρχει κάποια σκιά στην αγαστή συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα οι δύο πλευρές στο θέμα της τρομοκρατίας; Εχει αλλάξει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από εμάς δεν υπάρχει κανένα θέμα. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα χαρακτηρίσω αστειότητες αυτά που ειπώθηκαν από ορισμένους περί δήθεν επίσκεψης Αμερικανών ειδικών για έλεγχο στο χώρο του δικαστηρίου. Αυτά είναι αστειότητες, είναι από τις γνωστές γραφικές υπερβολές που λέγονται και από συγκεκριμένο κύκλο αυτές τις ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο ίδιος ο Κουφοντίνας το είπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το είπε μόνον εις εκ των κατηγορουμένων. Το μετέφεραν και το υιοθέτησαν και άλλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ξέρω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ξέρω ότι τους ξέρετε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω την κατανόησή σας να κάνω μια ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις του προπονητού της ΑΕΚ κ. Μπάγιεβιτς, μας ενδιαφέρει γιατί έχει και πολιτικές προεκτάσεις, κατά την κρίση μου. Στο ματς με τον ΟΦΗ, στη Φιλαδέλφεια, είπε ότι κάποιοι απειλούν τη ζωή του και θα σκοτώσει κάποιον. Θα ήθελα ένα σχόλιο, γιατί νομίζω ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει παρέμβει για να πάρει κάποια θέση. Σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, είχαμε κάποιες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα. Και εκτιμώ ότι δεν κάνω λάθος.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό Πειραιώς για 49 χρόνια. Προτίθεται η κυβέρνηση να επεκτείνει το θέμα της κατασκευής γηπέδων και σε άλλους συλλόγους του κέντρου ή της περιφέρειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, υπάρχουν γήπεδα που χρησιμοποιούν πολλοί σύλλογοι της περιφέρειας, τα οποία ανήκουν στο κράτος. Κατασκευάζονται πολλά, άλλα ανακατασκευάζονται, επιδιορθώνονται παλαιά γήπεδα, όπως το Καυταντζόγλειο κ.ο.κ. Αυτά τα γήπεδα ανήκουν στο κράτος. Η περίπτωση του Σταδίου Καραϊσκάκη αφορά παραχώρηση για ανακατασκευή με έξοδα ιδιώτη. Με ίδιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να γίνει συζήτηση και με άλλους συλλόγους, όπως είναι ο Παναθηναϊκός που έχει θέσει ένα θέμα, αλλά και άλλοι. Και βέβαια, πάντα με τον περιορισμό ότι το κράτος δεν θα καταβάλει χρήματα για τη δημιουργία αυτών των γηπέδων. Κατά τα άλλα, έχουμε κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσουμε συλλόγους που επιθυμούν να αποκτήσουν καλύτερους αθλητικούς χώρους και να μπορέσουν να προάγουν το άθλημα, αλλά πάντα με αυτή την αίρεση, ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, απλό το κράτος γενικότερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η ερώτηση του συναδέλφου, εννοεί ότι στο Στάδιο Καραϊσκάκη, εκτός από τον Ολυμπιακό, έχει δικαιώματα και μάλιστα περισσότερα του Ολυμπιακού, ο Εθνικός. Διερωτώμαι το εξής: Αν σε αυτή τη συμφωνία των 49 ετων που έχει κάνει ο Ολυμπιακός, συμπεριλαμβάνεται ότι θα έχει δικαίωμα να αγωνίζεται στο γήπεδο αυτό, που είναι δικαιωματικά και δικό του, ο Εθνικός Πειραιώς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το γήπεδο είναι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά, πέραν αυτού, όπως ξέρετε, το γήπεδο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι παντελώς ξεπερασμένο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Στην πρόταση του Παναθηναϊκου, εν προκειμένω, προβλέπεται η κατεδάφιση κάποιων δημοσίων κτιρίων. Είναι διατεθειμένο το κράτος υπό αυτή την έννοια να συνδράμει στην απομάκρυνση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Λιάνης, ως αρμόδιος υφυπουργός, και ο κ. Βενιζέλος ως προϊστάμενος υπουργός έχουν πει ότι αντιμετωπίζουν αιτήματα και από τις άλλες μεγάλες ομάδες και από τον Παναθηναϊκό βεβαίως για εξεύρεση λύσης στα θέματα της αναβάθμισης των γηπεδικών εγκαταστάσεων και πολύ καλά κάνουν. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά σας λέω γενικά ότι μελετάμε με θετικό πνεύμα τα σχετικά αιτήματα, πάντα, όμως, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το κράτος δεν θα καταβάλει χρήματα.

Θέλω, επίσης, να κάνω μια δήλωση: Θέλω να επισημάνω ότι μετά την ύπαρξη των πρώτων μικροπροβλημάτων και την τακτοποίησή τους, όπως γνωρίζετε, γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης, αυτή τη στιγμή όλα εξελίσσονται ομαλά. Η δίκη διεξάγεται κανονικά. Υπάρχει και η σχετική δήλωση του κ. Σόμπολου, στην οποία αναφέρθηκα αρχικά, ότι όλα τα αιτήματα που είχε θέσει η ΕΣΗΕΑ έχουν ικανοποιηθεί, σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Τύπου. Βεβαίως, παραμένει το θέμα της μετάδοσης της δίκης, που θα κρίνει φυσικά το δικαστήριο. Κανένας άλλος δεν μπορεί να το κρίνει. Επομένως, έχουμε μια ομαλά εξελισσόμενη διαδικασία. Ολος ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι διαδραματίζεται εκεί. Υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών και πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες της δίκης, πλήρης δημοσιότητα για όλα όσα λέγονται ή γίνονται εκεί. Τονίζω ιδιαίτερα ότι η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι αυτό το οποίο είχαμε πει ότι οι κατηγορούμενοι οδηγούνται σε μια δίκαιη δίκη είναι πραγματικότητα. Το δικαστήριο απέδειξε ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα λειτουργούν με πλήρη και ανεξάρτητο τρόπο, ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί αμερόληπτα, ότι βρίσκει λύσεις και ότι σε κάθε περίπτωση συμβάλλει, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την αίσθηση ότι αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση που ταλάνισε για 30 χρόνια την ελληνική κοινωνία, διεξάγεται με έναν ιδιαίτερα άψογο, δίκαιο και σωστό τρόπο, στο πνεύμα του Συντάγματος και των νόμων μας. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι και για την πλήρη αποκάλυψη όλων των αιτίων του φαινομένου της τρομοκρατίας, της δράσης της "17Ν", των τυχόν ευθυνών των κατηγορουμένων και για τη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό θα πρέπει να επισημανθεί από όλους μας.

Αύριο (5/3) η πολιτική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 14.00, λόγω της γνωστής ετήσιας εκδήλωσης για τη βράβευση των δημοσιογράφων από το Ιδρυμα Μπότση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 March 2003 - 14:05:12 UTC