Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα κάνω δύο εισαγωγικές παρεμβάσεις. Η μία αφορά την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, την οποία λάβαμε πριν από λίγη ώρα. Η δεύτερη αφορά κάποια θέματα γύρω από το θέμα της δίκης της "17Ν", που αρχίζει τη Δευτέρα και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα αυτό.

Στο πρώτο θέμα, ο κ. Καραμανλής, πριν από λίγο, απηύθυνε τις συνήθεις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Σε σχέση με όσα είπε, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής δεν σκέφτεται σε μέλλοντα χρόνο, όπως ισχυρίζεται. Είναι "κολλημένος" με το χθες, με το χθες και το παρελθόν της παράταξής του. Ο κ. Καραμανλής πορεύεται, εκεί και ως έτυχε, χωρίς πρόγραμμα, δέσμιος των επικοινωνιολόγων του, εναλλασσόμενος μεταξύ της πολιτικής της "κατσαρίδας και της λακκούβας". Δυστυχώς, είναι ο πρώτος που πέφτει στη λακκούβα της υπερβολής και του φανατισμού. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανίσει την Ελλάδα γκρίζα και μαύρη, αδιαφορώντας για το ότι δημιουργεί ένα δήθεν κλίμα παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Τον ενδιαφέρει μόνο να προωθήσει την κομματική λογική του, αδιαφορώντας για το αν υποβαθμίζει ή προσπαθεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα και την πορεία της.

Οσον αφορά το τμήμα της ομιλίας του που δείχνει να μην έχει κατανοήσει ποια είναι τα καθήκοντα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, έχουμε να του πούμε ότι μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός πρέπει να δίνουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να αρκούνται, όπως αυτός, στις διαπιστώσεις και τις καταγραφές. Μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι να "χαϊδεύουν αυτιά", όπως κάνει εκείνος, λέγοντας στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει. Μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός πρέπει να πορεύονται με όραμα και προοπτική και όχι εκεί και ως έτυχε, αναβάλλοντας συνεχώς την έκδοση του προγράμματος της παράταξής του, επειδή φοβούνται να πουν το τι πιστεύουν ή δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Μια τέτοια πολιτική δεν είναι χρήσιμη στη χώρα.

Οσον αφορά το θέμα της δίκης, επειδή πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί αυτές τις ημέρες -αν και από σήμερα βλέπω ένα τελείως διαφορετικό κλίμα- θέλω να σημειώσω ότι η δίκη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, γιατί επέρχεται η κάθαρση του δράματος που προκάλεσε η "17Ν", τόσα χρόνια στη χώρα μας, με τις ενέργειές της που στρέφονταν σε βάρος της Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας, σε βάρος της χώρας. Η δίκη είναι πολύ σημαντική για την ελληνική κοινωνία, γιατί οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να έχουν μια δίκαιη δίκη, οι συλληφθέντες για συμμετοχή σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων που σχετίζονταν με τη δράση της "17Ν". Η δίκη αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, γιατί αποδεικνύεται ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και να εξαρθρώνουμε την τρομοκρατία και οδηγούμαστε σε μια δίκη, σεβόμενοι πλήρως το Σύνταγμα, τους νόμους, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, απαντώντας με τη Δημοκρατία, απέναντι στη βία και το φανατισμό που συνεπάγεται η τρομοκρατία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα μπορέσει, μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί, να ενημερωθεί πλήρως για τα γεγονότα, ακόμη και για τις λεπτομέρειες που συνδέονται με τη δράση της "17Ν" και έτσι θα έχουμε όχι μόνο την τιμωρία των ενόχων που θα βρει το δικαστήριο, αλλά και πραγματικά την απομυθοποίηση της τρομοκρατίας και της δράσης της στην Ελλάδα. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

Περαιτέρω, δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τα όσα λέγονται για την τηλεοπτική ή μη κάλυψη και τις υπερβολές που ακούγονται. Λυπούμαι γιατί έγκριτο στέλεχος της Ν.Δ., το πρωί, σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, πιθανόν δεν γνώριζε τι είχε ψηφίσει η παράταξή του στη Βουλή. Εκείνο που θέλω να πω, όμως, είναι ότι είμαστε σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολο, προκειμένου να βρούμε λύσεις για την παραπέρα διευκόλυνση και την άσκηση, την ορθή και ομαλή, του λειτουργήματος των δημοσιογράφων, εκείνων τουλάχιστον που θα παραβρίσκονται στους χώρους του δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό, επειδή υπήρχαν και κάποιες συγχύσεις, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει τα μαγνητόφωνα. Εννοώ τα δημοσιογραφικά μαγνητοφωνάκια. Ουδέποτε είπαμε κάτι τέτοιο. Και το γνωρίζετε πολύ καλά, εσείς που έρχεστε στο χώρο του briefing. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα. Βεβαίως, την τελική αρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά την έχει το δικαστήριο, που είναι εκείνο που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Δεύτερον, για την παραπέρα διευκόλυνση της ενημέρωσης, ζητήθηκε -και μάλλον θα ικανοποιηθεί αυτό- από την εταιρία που έχει αναλάβει τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και τη χορήγησή τους -μέσω του ΑΠΕ θα γίνεται αυτή- προς όλες τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, να τα δίνει κάθε δύο ή τρεις ώρες, αλλά εν πάση περιπτώσει, πολύ πιο σύντομα από κάποια απογευματινή ώρα που αρχικώς προβλεπόταν. Δηλαδή, να μπορεί να τροφοδοτεί σταδιακά τα ΜΜΕ με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, τουλάχιστον σε μια περίοδο δύο-τριών ωρών.

Τρίτον, ως μια ακόμη χειρονομία διευκόλυνσης του έργου σας, την οποία θα κάνει το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ, σας ανακοινώνω ότι μαζί με τα άλλα πράγματα που θα παραλάβετε, θα υπάρχει για κάθε δημοσιογράφο που θα είναι διαπιστευμένος στο δικαστήριο και μια τηλεκάρτα, αξίας 25 ευρώ, η οποία θα δίνεται κάθε μήνα, για όσο διάστημα διαρκεί η δίκη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην Κύπρο. Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ κάνει μια προσπάθεια, σήμερα το πρωί, για να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν το Σχέδιό του. Δεν ξέρω τι συνέβη στη σημερινή συνάντηση, την ιστορική. Εν πάση περιπτώσει, έκανε και έναν. Καλεί τις δύο πλευρές να δεχθούν στη Χάγη να υπογράψουν δημοψήφισμα, ξεχωριστά δημοψηφίσματα, στην ουσία παρακάμπτει τις δύο πλευρές και δίνει την ευχέρεια στους δύο λαούς να πάρουν απόφαση για τη μοίρα τους. Διερωτώμαι, πώς δέχθηκε αυτή την πρόταση του Ανάν η ελληνική κυβέρνηση. Τη δέχεται ή την απορρίπτει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Ανάν δεν εμμένει στην υπογραφή κειμένου, αλλά καλεί τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, να υπογράψουν ένα κείμενο με το οποίο θα δεσμεύονται για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ζητά δέσμευση επί του κειμένου. Κατανοούμε, όμως, όλοι ότι αυτή η κίνηση δίνει τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις, εφόσον βεβαίως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψουν την τακτική στην οποία επιδίδεται μέχρι σήμερα ο κ. Ντενκτάς και αποδεχθούν ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο, μια σοβαρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση. Δίνει εξ αντικειμένου, λοιπόν, χρόνο ο κ. Ανάν, ώστε να υπάρξουν επιτέλους κάποιες διαπραγματεύσεις. Είναι σαφές ότι η τελική απάντηση θα δοθεί από τις δύο κοινότητες. Εμείς έχουμε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο και οι κινήσεις που γίνονται από τον κ. Παπαδόπουλο είναι λογικό να στηρίζονται από όλους μας. Επομένως, εμείς πρέπει σε κάθε περίπτωση, να μένουμε σταθεροί στη γραμμή ότι θέλουμε λύση για το Κυπριακό -βεβαίως, λύση βιώσιμη και λειτουργική- ότι θέλουμε τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις, ότι επιθυμούμε να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, έστω και τώρα, με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι, βεβαίως, ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει υπό την αίρεση της αποδοχής και της άλλης πλευράς. Δηλαδή, εάν εμείς τελικώς δεσμευτούμε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θα πρέπει ταυτοχρόνως να το έχει κάνει και η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό, το θεωρούμε αυτονόητο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε αυτό το τρίτο Σχέδιο Ανάν δεν έχει τοποθετηθεί σαφώς η ελληνική πλευρά. Και ερωτώ, εσάς, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το αποδέχεστε ή το απορρίπτετε ή, εν πάση περιπτώσει, πώς το βλέπετε αυτό το Σχέδιο; Μπορεί να είναι λειτουργικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς και να δώσω επίθετα. Θέλω να σας πω, όμως, ότι υπάρχει συνεχής συνεννόηση με τον κ. Παπαδόπουλο και ότι οι παρατηρήσεις που κατέθεσε προς τον κ. Ανάν είναι σε γνώση μας και με την αποδοχή μας. Από εκεί και πέρα, θέλω να επαναλάβω ότι τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα η Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφασίσει τον α@ ή το β@ δρόμο, βεβαίως θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή. Συμβάλλουμε, συζητούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά, σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο Σχέδιο Ανάν, ειδικά στις τρεις πρώτες σελίδες που αφορούν το δημοψήφισμα, γνωρίζετε ότι υπάρχει το πρώτο σημείο που απευθύνεται στις δύο κοινότητες και τους λέει συναινέστε για να κάνουμε το δημοψήφισμα και υπάρχει και η λεγόμενη κοινή δήλωση, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, μαζί με την Τουρκία και τη Βρετανία, που την καλεί να συνυπογράψει μεν και να συναινέσει στο δημοψήφισμα, αλλά και να αποδεχθεί το κείμενο που θα προκύψει από το δημοψήφισμα. Η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει ότι αυτό το κείμενο, έτσι όπως το έχει παρουσιάσει ο κ. Ανάν, και θα περάσει από δημοψήφισμα θα το συνυπογράψει; Δηλαδή, θα βάλει εκ των προτέρων την υπογραφή της η ελληνική πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά επί της ουσίας καλείται να βάλει την υπογραφή της μόνο στο σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Λόγω της υποχρέωσης να συμφωνήσει στο σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας πρέπει να αποδεχθεί, τύποις, και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αυτός είναι ο λόγος. Αρα, θα πρέπει να συνυπογράψει και την κοινή δήλωση με την οποία θα πάμε στο δημοψήφισμα. Αν υπογράψει, βεβαίως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουμε καμία αντίρρηση κι εμείς να υπογράψουμε. Και σας είπα με ποια έννοια.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά καλούνται απλώς με μια υπογραφή να εξουσιοδοτήσουν το Γενικό Γραμματέα να θέσει το κείμενό του σε δημοψήφισμα. Η ελληνική, η τουρκική και η βρετανική πλευρά, ως εγγυήτριες δυνάμεις, δεν καλούνται να κάνουν μόνον αυτό, αλλά να θέσουν την υπογραφή τους στο κείμενο, δηλαδή τους λέει να δεχθείτε το κείμενο, να υπογράψετε από τώρα ότι δέχεστε αυτό το κείμενο. Αυτή είναι η αίσθησή μου, διαβάζοντας την κοινή δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Πρέπει να δώσεις την υπογραφή σου στη συμφωνία για το δημοψήφισμα και να έχεις ξεκαθαρίσει ότι θα αποδεχθείς, ως εγγυήτρια δύναμη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και το κείμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι επί του κειμένου. Το δημοψήφισμα δεν γίνεται επί θεωρητικού κειμένου. Βεβαίως, όλα αυτά έχουν πολύ δρόμο ακόμη, γιατί και μέχρι τις 10 Μαρτίου αν οι Τουρκοκύπριοι αλλάξουν στάση, υπάρχει χρόνος να γίνουν και ουσιαστικές συζητήσεις. Αλλά, δεν έχουμε τίποτε ακόμη, μέχρι τη στιγμή αυτή που μιλάμε, γι` αυτό με βλέπετε πολύ επιφυλακτικό.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πριν από μια ώρα, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατ` ευθείαν. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πρωινές δηλώσεις του κ. Ντενκτάς -αλλά ας μην ερμηνεύουμε τον κ. Ντενκτάς, διότι δεν είμαστε και οι καταλληλότεροι- με τις οποίες συνεχίζει τη γνωστή τακτική της αδιαλλαξίας και κατηγορεί το Γ.Γ. του ΟΗΕ για τρικ και τεχνάσματα. Απαράδεκτες καταγγελίες. Ολοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι στάση αυτή. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπό τον όρο ότι υπάρχουν και κινήσεις από την άλλη πλευρά. Διότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, δεν έχει νόημα να συζητάς και να συμφωνείς σε κάτι, όταν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η συναίνεση της άλλης πλευράς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το αντικείμενο του δημοψηφίσματος ποιο είναι, ποιο ερώτημα τίθεται υπό την κρίση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά θα ξεκαθαριστούν στις 10 Μαρτίου στη Χάγη. Προφανώς, το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα έχει να κάνει με την αποδοχή ή μη ολοκληρωμένης πρότασης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η ένταξη της Κύπρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη της Κύπρου. Μη δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, δεν είναι διπλό δημοψήφισμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Αφορά αποκλειστικά και μόνον την αποδοχή σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού. Ξεκινούμε από το εάν κατ` αρχήν γίνει το δημοψήφισμα. Εάν η ψήφος είναι θετική -δεν γνωρίζουμε βεβαίως ποιες θα είναι οι εξελίξεις- προλαβαίνουμε να έχουμε και ένταξη όλης της Κύπρου, ως ενιαία, όχι μόνον ως οντότητας, αλλά και εν τοις πράγμασι, στην Ε.Ε.. Αυτό είναι το μόνο σημείο που έχει ένα ενδιαφέρον για την ένταξη. Κατά τα άλλα δεν επηρεάζεται η ένταξη σε τίποτα.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Ντενκτάς, στη δήλωσή του λέει ότι δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα, δεν ήταν σχόλιο για τρικ ή τεχνάσματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν ο κ. Ντενκτάς δεν αποδεχθεί το δημοψήφισμα είναι σαφές ότι δεν θα γίνει, εκτός εάν υπάρξουν μέχρι τότε εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεν μπορεί να γίνει ένα δημοψήφισμα μόνο στην ελληνική πλευρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ντενκτάς, όμως, είπε ότι θα πάει στη Χάγη. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπε ότι θα πάει στη Χάγη. Είναι σαφές, όμως, ότι ο κ. Ντενκτάς συνεχώς επιχειρεί να βάζει εμπόδια. Είναι σαφές ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Είναι σαφές ότι ο κ. Ντενκτάς επιθυμεί να συνεχίσει να ταλαιπωρεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα από τα, όλο και ογκωδέστερα, συλλαλητήρια των δεκάδων χιλιάδων λαού. Είναι σαφές ότι ο κ. Ντενκτάς επιχειρεί, πάση θυσία, να υπονομεύσει την προοπτική της λύσης. Οσο, λοιπόν, συνεχίζεται αυτή η τακτική, δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, εκτός εάν υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ασχετα με την πολιτική του Ντενκτάς, η οποία είναι αρνητική από 30 ετών, το θέμα είναι ότι η τουρκική πλευρά, δηλαδή η κυβέρνηση της Τουρκίας, φαίνεται ότι έχει μια γραμμή. Εκανε δήλωση ο κ. Ερντογάν με την οποία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ερντογάν δεν είναι κυβέρνηση, στηρίζει την κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Ανάν, επισκεπτόμενος την Τουρκία, στηρίχθηκε πάνω σε αυτά που του είπε ο κ. Ερντογάν, ότι δηλαδή επιθυμούμε λύση του Κυπριακού και πιθανώς όλα αυτά τα περί δημοψηφισμάτων και αυτό το περίφημο προδημοψήφισμα που μπορεί να κάνει ο Ντενκτάς, να είναι απομόνωση του Ντενκτάς από την πολιτική ζωή, οπότε να ανοιχτεί ο δρόμος για λύση του Κυπριακού. Ρωτώ έχει αλλάξει η τουρκική θέση κατά την άποψή σας, η τουρκική όχι η πλευρά του Ντενκτάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι τα πράγματα να είναι τόσο αισιόδοξα. Είμαστε οι πρώτοι που το θέλουμε και μακάρι η Τουρκία να κατανοήσει ότι υφίσταται μόνο ζημιά και απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα με την τακτική Ντενκτάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε φαινόμενα διγλωσσίας. Επιτρέψτε μου να είμαι επιφυλακτικός. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι μακάρι τα πράγματα να είναι έτσι.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως, υπάρχει περίπτωση να προχωρήσετε σε μια ακόμη χειρονομία και να επιτρέψετε τουλάχιστον στην αίθουσα, όπου θα βρίσκονται τα καρτοτηλέφωνα και τα σταθερά να πιάνουν και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι αυτό είναι ψευδοπρόβλημα. Μου λέτε, δηλαδή, ότι δυσκολεύεστε να περπατήσετε δέκα μέτρα. Αν αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης λυπούμαι πάρα πολύ.

ΤΑΚΗΣ: Θα πρέπει να βγει έξω για να "πιάσει" το κινητό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια απόσταση δέκα μέτρων. Αν, λοιπόν, το πρόβλημα είναι αυτό, λυπούμαι πάρα πολύ. Φοβάμαι ότι με τέτοιες τακτικές αυτών των αστείων ανθρώπων, που τελικά για ίδιον όφελος επιχειρούν να δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν -και είναι ελάχιστοι αυτοί- θα χάσουμε τη σοβαρότητά μας. Ας αρχίσουμε, επιτέλους, να ασχολούμεθα και λίγο με το τι σημαίνει αυτή η δίκη για τον ελληνικό λαό και να μην αποδεικνύουμε ότι δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, όταν ασχολούμαστε με τα δέκα μέτρα που πρέπει να διανύσουμε για να κάνουμε ένα τηλέφωνο. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα και ευθύνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Για λόγους σοβαρότητας και ευθύνης η κυβέρνηση ως κυβέρνηση, πριν τη Δευτέρα που ξεκινάει η δίκη, έχετε υπόψη σας να θέσετε αίτημα για περισσότερη διαφάνεια στο δικαστήριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση να θέσει αίτημα στο δικαστήριο;

ΜΙΧΑΗΛ: Ο διάλογος δεν γίνεται μόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου με τους δικαστές και τους συνηγόρους, γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας με την οποία με τον α@ ή τον β@ τρόπο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ, να είστε στοιχειωδώς προσεκτικός.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή είμαι προσεκτικός και επειδή έχω μελετήσει το θέμα πάρα πολύ, εάν η κυβέρνηση, είτε μέσω υμών, είτε μέσω του κ. Πετσάλνικου θέσει αίτημα περισσότερης διαφάνειας, το δικαστήριο έχει την επιλογή να το απορρίψει και να πει δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Μίλησα για ακόμη περισσότερη, δεν είπα ότι δεν υπάρχει διαφάνεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα διαφάνειας δεν υπάρχει. Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα είναι δύο, τρεις συνάδελφοί σας, οι οποίοι προφανώς επιζητούσαν ίδια οφέλη από τη μετατροπή της δίκης σε τηλεοπτικό σώου. Τηλεοπτικό κανιβαλισμό κανείς στην ελληνική κοινωνία και πιστεύω και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν. Η δίκη γίνεται με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα. Ολος ο ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα εκεί. Η παρουσία των δημοσιογράφων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εχουμε κάνει τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο τους. Δεν θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τους δύο, τρεις που θέλουν το τηλεοπτικό θέαμα και τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό. Αρκετά πια με αυτούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Με την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, όπου στο υπουργείο σας υπάρχει και σχετικό τμήμα αρχείων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν η αγωνία σας είναι για την ιστορική μνήμη, θα το δούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, η αγωνία μου είναι η ιστορική μνήμη, διότι από την πλήρη καταγραφή με την τεχνολογία του 1975 της δίκης των πρωταιτίων της χούντας, σήμερα ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι θα έχουμε ανάλογο υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι την αγωνία σας για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ας έρθουμε και λίγο στο παρόν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε περίπτωση που γίνουν αναπαραστάσεις της δίκης με ηθοποιούς ή ρεπόρτερ τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ορισμένοι που στον κατήφορο της απώλειας της σοβαρότητάς τους δεν έχουν τέλος. Εν πάση περιπτώσει ελεύθεροι είναι να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε τίποτα. Εκείνο που προτιθέμεθα να κάνουμε -γι` αυτό η Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία αυτό το νόμο, και ας μην το θυμούνται κάποιοι- είναι να προασπίσουμε τη δυνατότητα των δικαστών, των εισαγγελέων, των μαρτύρων, των συνηγόρων και βεβαίως των κατηγορουμένων να μπορούν να βρίσκονται και να λειτουργούν σε συνθήκες δίκαιης και ανεπηρέαστης δίκης. Αυτό μας ενδιαφέρει. Τίποτα άλλο. Τα παιχνίδια και οι σκοπιμότητες σε άλλους, τους ελάχιστους.

ΤΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι αν υπάρχει αναπαράσταση με ηθοποιούς δεν θα επέμβει το ΕΣΡ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δικό του το θέμα, αλλά δεν βλέπω και το λόγο. Αυτά είναι κατήφορος γελοιότητας. Αν μερικοί το θέλουν, θα επιβεβαιώσουν, για άλλη μια φορά, αυτά που λέμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 February 2003 - 15:05:13 UTC