Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Η σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε για την κακοκαιρία, έχει ολοκληρωθεί. Εχουν γίνει δηλώσεις των υπουργών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με αντικείμενο τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν. Επικοινώνησε, ακόμη, με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αντικείμενο της συζήτησης με τους δύο ομολόγους του ήταν η κρίση στο Ιράκ. Ειδικότερα, με τον κ. Μπερλουσκόνι συζήτησε για τις επαφές που θα έχει με κάποιες αραβικές χώρες, ενώ με τον κ. Αθνάρ, συζήτησε εκτός από την κρίση του Ιράκ και για την επικείμενη επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το δυστύχημα που έγινε στην Ορεστιάδα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα νέο παιδί, 25 ετών, ο Νίκος Νικολάου, ενώ υπηρετούσε την πατρίδα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή βλέπουμε ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται και τις επόμενες ημέρες όλη η Ελλάδα θα ταλαιπωρηθεί από το κύμα της κακοκαιρίας και δεδομένου ότι εδώ και αρκετές ημέρες μας είχατε πει ότι και η βροχή που έπεσε σε όλη την Ελλάδα ήταν περισσότερη από όσο μπορεί να αντέξουν οι δρόμοι κ.λπ., υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο θα τεθεί, εκτάκτως, σε εφαρμογή; Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση που από ό,τι φαίνεται επιδεινώνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων της σημερινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής. Θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κακοκαιρίας παντού, είτε αυτές έχουν να κάνουν με καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, είτε με άλλου τύπου ζημιές, είτε με προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από κατολισθήσεις. Υπάρχει ειδικό σχέδιο, το οποίο επεξεργάσθηκαν σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Δεν είναι κάτι εύκολο, είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά αυτή θα γίνει, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή Μπερλουσκόνι και Αθνάρ συμμετείχαν την προηγούμενη περίοδο στην πρωτοβουλία των "8", διαπίστωσε ο Πρωθυπουργός από την επικοινωνία του κάποια αποστασιοποίηση των δύο ηγετών από το κοινό κείμενο των Βρυξελλών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επικοινωνία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε και ανταλλαγή απόψεων, ενόψει κάποιων πρωτοβουλιών των δύο αυτών ηγετών. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι πριν κάνουν τις επαφές τους με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας και ηγέτες μεγάλων κρατών είχαν επαφή με τον Πρωθυπουργό, ως Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ηταν δική τους η πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, βεβαίως.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δηλαδή, οι κύριοι Μπερλουσκόνι και Αθνάρ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες, αλλά πλέον με θεσμικότερο τρόπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε ετέθη θέμα. Μπορεί να πει κανείς στους Πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας ή της Ιταλίας γιατί θα δουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ; Είναι ποτέ δυνατόν; Είναι πολύ φυσικό ότι, πριν γίνουν αυτές οι επαφές, υπάρχει και μια ανταλλαγή απόψεων με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό δείχνει κάποιες προθέσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή την περίοδο και γι@ αυτό το χρόνο, η Ισπανία συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος. Συζήτησε ή ανέπτυξε ο κ. Σημίτης στον κ. Αθνάρ την ιδέα-πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελληνική Προεδρία για συγκεκριμενοποίηση στόχων που πρέπει να εκπληρώσει ο Σαντάμ Χουσείν τους οποίους θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε να έχουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα εάν ανταποκρίνεται ή όχι στις αποφάσεις του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έγινε εφ@ όλης της ύλης ανταλλαγή απόψεων γύρω από την κρίση στο Ιράκ, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Η αντίδρασή του ποιά ήταν, μπορείτε να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι δεν είναι σωστό.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ζητώ να μου πείτε αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ ότι κάποιες χώρες σκέφτονται με τον α@ τρόπο και άλλες περισσότερο ή λιγότερο ένθερμα. Ρωτώ αν μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν σας ενημερώνω για μια επαφή του Πρωθυπουργού, πρέπει να τηρούμε και ένα πλαίσιο δεοντολογίας και να σεβόμαστε τους συνομιλητές μας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 February 2003 - 14:05:13 UTC