Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, το πρωί, είχε συνάντηση με τον κ. Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο συνεχάρη για την προσφορά και τη συμβολή του στην πορεία του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης από την πλευρά του είπε: "Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ευτύχημα που είστε στο πηδάλιο της Ελλάδος".

Ακόμη, το πρωί, ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο, για τα αποτελέσματα της χθεσινής άτυπης Συνάντησης Κορυφής. Εκπρόσωποι από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, λαμβάνοντας το λόγο μίλησαν θετικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης και την πετυχημένη Ελληνική Προεδρία.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, ενημερώνει τους "13", τις "10" υπό ένταξη χώρες και τις "3" υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία), σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής άτυπης Συνάντησης Κορυφής.. Μετά το τέλος της ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός, στις 3 μετά το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, με θέμα η Ευρωπαϊκή Συνέλευση και τις ελληνικές θέσεις. Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή και την υφυπουργό Υγείας Ελπίδα Τσουρή. Θέμα της συνάντησης είναι η προετοιμασία της Διυπουργικής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και θα ασχοληθεί με τα ναρκωτικά. Στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο άνδρες θα προβούν σε δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, για θέματα χωροταξίας. Στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβιτσα Ρακάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και γεύμα εργασίας.

Τη Δευτέρα (24/2), στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Τρίτη (25/2), στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική, με θέμα τα ναρκωτικά.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα χθεσινά αποτελέσματα της άτυπης Συνάντησης Κορυφής. Να σημειώσω ότι η επιμονή του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί η χθεσινή άτυπη Συνάντηση Κορυφής δικαιώθηκε απολύτως. Ο στόχος επιτεύχθηκε. Η Ε.Ε. είχε, χθες, μια ενιαία φωνή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, σε σχέση με ό,τι προηγήθηκε.

Η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε διακρίνεται από το μέτρο και τη λογική. Δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη. Η Ελληνική Προεδρία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των αρχηγών. Όπως, σας είπα, σήμερα το πρωί όλες οι πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου μίλησαν θετικά για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνάντησης Κορυφής.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτή, η οποία κάνει ή δεν κάνει τον πόλεμο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αυτό που αποφασίζει γι` αυτό. Η Ευρώπη, όμως, επαναλαμβάνω παρουσιάστηκε με ενιαία φωνή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πιστεύουμε ότι δίνεται η ευκαιρία για την ειρήνη, τόσο με την έκκληση προς το Σαντάμ στο Ιράκ για αφοπλισμό, όσο και με την παροχή χρόνου προς την πλευρά της Αμερικής, ώστε η βία να είναι η ύστατη και η απευκταία πράξη. Πιστεύουμε να εισακουστεί αυτή η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών και να φέρει αποτελέσματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Με τον κ. Ανάν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα, στην Αθήνα, δηλαδή, η ώρα της συνάντησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν καθοριστεί η ώρα, θα σας ανακοινωθεί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον κ. Μπους, για την απόφαση των «15», ή ο κ. Μπους θα ενημερωθεί από άλλη οδό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι αυτή τη στιγμή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είναι στις προθέσεις του κ. Σημίτη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απόφαση είναι γνωστή. Από κει και πέρα, εάν χρειαστεί να γίνει και προφορική ενημέρωση, προφανώς θα γίνει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν θα είναι χρήσιμο; Δηλαδή, αυτό που ρωτώ είναι, εάν πέραν του γραπτού κειμένου, υπάρχει και μια εντολή των «15» προς τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να κοινοποιήσει αυτή την απόφαση, είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας -που είπατε ότι αποφασίζει- είτε στον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος έχει και την πρωτοβουλία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας το γνωρίζει, διότι στις Βρυξέλλες, εκτός από τον κ. Ανάν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετείχε στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι και τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη. Για τον κ. Μπους, δεν έχει γίνει αυτό που λέτε. Εάν κρίνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ε.Ε. ότι πρέπει να υπάρξει μια τέτοια επαφή, θα πραγματοποιηθεί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά από αυτή την ευρωπαϊκή επιτυχία, όπως λέει η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης σκέφτεται να εγκαταλείψει τη θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, προκειμένου να ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιας και υπάρχουν πληροφορίες, για μετάβασή του σε κάποιο ευρωπαϊκό ρόλο, δεδομένου ότι έρχεται και ο κ. Ζισκάρ Ντ Εστέν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απορώ γιατί το ρωτάτε. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε άλλη μια φορά γι αυτό και απάντησε αρνητικά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το ρωτώ, επειδή ακούει καλά λόγια από τους Ευρωπαίους, μήπως είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας; Δεν το ρωτώ με παραπολιτική διάθεση αλλά με πολιτική.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, μίλησε για το Μαξίμου και για κάποιον σύμβουλο και είπε ότι υπάρχει και δεύτερος Πανταγιάς μέσα στο Μαξίμου, ο οποίος ασχολείται με τα δασικά της περιοχής που εκλέγεται ο κ. Πάγκαλος. Μήπως εσείς το ξέρετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, ούτε γνωρίζω τίποτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα φωνάξει τον κ. Πάγκαλο για να τον ρωτήσει ποιος είναι αυτός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 February 2003 - 14:05:11 UTC